Je li zubni apsces opasan za zdravlje?

Apsces je džep gnoja koji se stvara unutar tjelesnih tkiva. Apscesi su rezultat infekcije, općenito bakterijske, lokalizirane u području gdje se apsces formira. Gotovo uvijek su popraćene oteklinom i upalom. Apsces zuba zahvaća zube i susjedno čeljusno tkivo.

Kako nastaje apsces zuba?

Svaki zub se sastoji od nekoliko slojeva. Vanjski sloj je caklina, koja prekriva mekši sloj, dentin. Dentin i caklina su zaštitni slojevi zuba. Ispod dentina nalazi se pulpa, gdje se nalaze živci i krvne žile zuba. Pulpa se spušta niz središte korijena zuba, koji povezuje zub s osnovnom kosti gornje ili donje čeljusti. 

Infekcije u pulpi se stoga mogu lako proširiti na kost čeljusti. Isto tako, ako se zubno meso oko zuba inficira, i zub je u opasnosti od oštećenja. Neki apscesi zahvaćaju prvo pulpu i šire se na kost, dok drugi zahvaćaju okolna tkiva desni i ne počinju u pulpi.

Pokvareni zubi kroz faze napredovanja karijesa

Kod apscesa zuba, prisutnost plaka i gingivitisa vjerojatno će pogoršati situaciju. Antibiotici su ponekad potrebni za kontrolu infekcije.

Ako se pravilno liječi, apsces zuba nije opasan po život. Liječenje obično provode stomatolozi, a često uključuje uzimanje antibiotika i liječenje korijenskih kanala zuba. U rijetkim slučajevima, međutim, infekcija se može proširiti, a stanje može postati vrlo teško i u iznimno rijetkim slučajevima opasno po život.

Liječenje dentalnih apscesa uključuje dreniranje gnoja iz zuba i punjenje unutrašnjosti ili vađenje zuba kako bi se spriječila ponovna infekcija.

Vrste apscesa zuba

Postoje dvije glavne podvrste: periapikalni apsces i parodontalni apsces.

Dobro je znati da postoji i treća vrsta, perikoronitis, iako je mnogo rjeđa. Kod perikoronitisa, infekcija zahvaća režanj desni, poznat kao operkulum, koji prekriva zub koji još nije izbio kroz desni. 

U nastavku ćemo detaljnije proći periapikalni i parodontalni apsces zuba. 

Periapikalni apsces: zahvaćena unutarnja strana zuba

Periapikalni apsces se obično javlja blizu vrha korijena zuba. Češći su među djecom nego među odraslima. Djeca s lošom oralnom higijenom posebno su izložena riziku od periapikalnih apscesa.

Loša higijena zuba, uključujući nedovoljno ili neadekvatno četkanje i čišćenje koncem, može uzrokovati karijes koji erodira caklinu i dentin, puštajući bakterije u pulpu. Kao posljedica toga dolazi do upale pulpe, što može dovesti do odumiranja živaca u zubu. Budući da je mrtvo tkivo osjetljivije na infekciju, to dovodi zub u visok rizik od apscesa.

U periapikalnim apscesima, oštećenje cakline i dentina, kao u slučaju uznapredovalih karijesa, dovodi bakterije u pulpu, što dovodi do upalnog stanja poznatog kao pulpitis. Periapikalni apscesi česta su komplikacija teškog, dugotrajnog pulpitisa. Mogu uzrokovati oticanje čeljusti, obraza i dna usta.

Parodontni apsces: zahvaćene desni

Parodontni apsces je češći među odraslima nego djece i često je komplikacija bolesti desni.

Obično potječe iz alveolarne kosti i parodonta. Bolest ili ozljeda desni mogu uzrokovati labavost i/ili upalu zuba, uključujući i okolno područje. Rezultirajući džep koji se formira između tkiva i zuba osjetljiv je na infekciju bakterijama koje potom mogu stvoriti parodontalni apsces.

Znakovi i simptomi apscesa zuba

Zubni apsces je obično bolan. Izvor boli može biti u samom zubu, okolnom zubnom mesu ili u većem području, uključujući čeljust, obraze, pa čak i vrat ili lice, ovisno o mjestu apscesa.

Zahvaćeni zub može biti:

 • Bolan
 • Olabavljen u čeljusti
 • Osjetljiv na vrućinu i/ili hladnoću u ustima
 • Osjetljiv na pritisak ili na tapkanje
 • Blago izdignut
Upala zuba - Infiammazione del dente

Osobe s apscesom zuba mogu osjetiti bol u zahvaćenom području. Ako ste zabrinuti da možda imate zubni apsces, možete nam se javiti i dogovoriti pregled kod naših stručnjaka.

Ostali simptomi dentalnih apscesa uključuju:

 • Oticanje desni ili lica
 • Crvenilo kože iznad zahvaćenog dijela desni
 • Krvarenje u desnima
 • Natečene limfne žlijezde na vratu
 • Općenito osjećaj slabosti
 • Gubitak apetita ili nemogućnost jela
 • Vrućica

Stomatološki pregled također može otkriti oteklinu i crvenilo oko zuba u ustima te fluktuirajuću (pokretnu/pomičnu) masu u tom području.

Parodontalni apscesi se također mogu manifestirati i s fistulom na zubnom mesu. Fistula se pojavljuje na mjestu gdje sinus ili kanal iz apscesa doseže vanjsku stranu desni, između desni i unutarnje strane obraza. To je posljedica apscesa, pa je definitivan znak da je on prisutan, ali sam po sebi to nije apsces.

Rijetko, u teškim slučajevima dentalnog apscesa, oboljela osoba također može doživjeti:

 • Celulitis (bakterijska infekcija kože i potkožnog tkiva)
 • Tetanus
 • Poteškoće s gutanjem, zbog boli i otekline
 • Otežano disanje, zbog otekline
 • Poteškoće u govoru
 • Dehidraciju

Općenito, zubna infekcija koja se širi kao posljedica apscesa može uzrokovati da se oboljela osoba osjeća vrlo loše. Može imati groznicu (tjelesnu temperaturu od 38°C ili više), oticanje dna usta, lica ili čeljusti i jaku bol koja ne popušta ni nakon maksimalnih doza lijekova protiv bolova koji se mogu kupiti bez recepta.

Ako se pojavi bilo koji od ovih simptoma, oboljela osoba treba potražiti hitnu stomatološku pomoć ili, ako nema pristup stomatološkoj skrbi, posjetiti odjel hitne pomoći ili drugog liječnika što je prije moguće. 

Dok liječnici opće medicine nisu osposobljeni za stomatološke zahvate, moći će pomoći antibioticima i lijekovima protiv bolova kako bi kontrolirali infekciju i bol dok se ne pristupi stomatološkoj terapiji.

Što uzrokuje zubni apsces?

Zubni apsces rezultat je bakterijske infekcije. Kada se tkivo desni koje okružuje zub ošteti ili je sam zub oštećen, bakterije koje se već nalaze u ustima i pod uobičajenim okolnostima nisu štetne, mogu ući u to područje i uzrokovati infekciju.

Jedan od najčešćih uzroka oštećenja zuba i desni je loša oralna higijena, kao što je neredovito i/ili neadekvatno četkanje i čišćenje koncem, zatim velika konzumacija šećera ili ugljikohidrata te nedostatak redovitih pregleda kod stomatologa. Ovi čimbenici mogu dovesti do zubnog karijesagingivitisa i parodontitisa, koji mogu uvesti bakterije u unutrašnjost zuba ili desni.

Održavanje zdravih zuba i desni je stoga jedan od najboljih načina za smanjenje rizika od razvoja dentalnog apscesa, jer uklanja jedan od glavnih uzroka.

Dijagnoza apscesa zuba

Ako se sumnja na dentalni apsces, zahvaćena osoba treba posjetiti stomatologa što je prije moguće. Stomatolog će obaviti pregled zahvaćenog područja. Može testirati zahvaćeni zub pritiskom na njega ili tapkanjem instrumentom.

Konzervativna stomatologija

Ako je zub inficiran, obično će biti vrlo osjetljiv, a često može biti i bolan. Nadalje, ako je apsces periapikalan, oteklina u korijenu će gurnuti zub prema gore u njegovoj alveoli i isticat će se više od okolnih zuba.

Iako laboratorijska ispitivanja obično nisu potrebna da bi se utvrdilo je li prisutan apsces ili ne, stomatolozi će obično napraviti rentgensku snimku zahvaćenog zuba i usta u cjelini kako bi utvrdili točnu lokaciju i veličinu apscesa.

Apsces se može aspirirati a gnoj analizirati kako bi se utvrdilo koji sojevi bakterija su prisutni. To pomaže u definiranju ispravne antibiotske terapije, ukoliko je potrebna.

Liječenje apscesa zuba

Uobičajeno liječenje zubnog apscesa je uklanjanje gnoja čim je to moguće. To će učiniti kirurški, bilo stomatolog ili oralni kirurg.

Mogu napraviti rez na desnima ili izbušiti rupu u zubu kako bi omogućili da se gnoj ukloni.

Nakon što se gnoj ukloni, područje će se očistiti. U periapikalnim apscesima, svo mrtvo pulpno tkivo bit će uklonjeno kako bi se spriječilo ponavljanje infekcije.

Kod parodontalnih apscesa vrši se dubinsko čišćenje zuba, točnije desni i korijena. Liječenje korijenskih kanala također može biti neophodno ako je ugrožen cijeli zub. Ako je karijes ozbiljan, zub se može čak i izvaditi.

Ublažavanje boli i antibiotici

Kako su apscesi bolni, pacijentu će možda trebati lijekovi za kontrolu boli. Eterično ulje klinčića ima lokalna anestetička svojstva i može se nanositi na bolno područje, iako je pri tome vrlo važno održavati strogu oralnu higijenu. Kućni lijekovi poput gore spomenutog ulja mogu ublažiti bol, ali neće izliječiti apsces ili spriječiti daljnju infekciju.

Kod nekompliciranih apscesa antibiotici možda nisu potrebni. Ako je infekcija teška ili se proširila, ili ako se apsces ne može drenirati, bit će propisani antibiotici kako bi se infekcija stavila pod kontrolu. Budući da sami antibiotici ne prodiru uvijek dobro u apsces, preporuka je da se apsces kirurški drenira.

Većina zubnih apscesa je jednostavna za liječenje i potpuno se rješavaju nakon što se dreniraju.

Postoji li prirodni lijek za apsces zuba?

Iako se eterično ulje klinčića može koristiti za ublažavanje boli i osjetljivosti povezanih sa zubnim apscesima, ono neće izliječiti apsces. Apsces zuba neće nestati sam i ne može se liječiti kod kuće. Neliječeni apsces na zubu može razviti sekundarne infekcije i druge ozbiljne komplikacije koje su iznimno opasne po zdravlje. 

Prirodni lijek za apsces zuba

Moguće je da neliječeni apsces postane hitno medicinsko stanje koje zahtijeva hitnu njegu liječnika ili stomatologa. Također može dovesti i do gubitka kosti čeljusti.

Samo je kvalificirani stomatološki stručnjak ispravno obučen za sigurno i učinkovito liječenje apscesa.

Strogo se savjetuje da osobe pogođene apscesom ili koje sumnjaju da bi mogle imati apsces zuba, potraže savjet stomatologa što je prije moguće. Nije sigurno pokušati drenirati apsces kod kuće ili ostaviti apsces neliječen.

Kada tražiti hitnu stomatološku pomoć?

U idealnom slučaju, osoba zahvaćena zubnim apscesom ili koja sumnja da bi ga mogla imati apsces zuba, trebala bi posjetiti stomatologa što je prije moguće. Budući da nije uvijek moguće posjetiti stomatologa na vrijeme, neke osobe će možda morati posjetiti odjel hitne pomoći.

Liječnici nisu posebno osposobljeni za rješavanje stomatoloških problema, ali će moći stabilizirati oboljelu osobu, dajući joj antibiotike i lijekove za ublažavanje boli, sve dok ne mogu posjetiti stomatologa.

Dobro je znati da stomatolozi nisu dio redovnog osoblja u većini bolničkih hitnih odjela. Liječenje kod liječnika u bolnici neće zamijeniti posjet stomatologu. Liječnici nisu obučeni za rješavanje problema sa zubima, ali mogu pomoći u ublažavanju infekcije i boli.

Ako osoba s apscesom ili sumnjom na apsces pokaže bilo koji od dolje navedenih znakova, treba što prije potražiti hitnu liječničku pomoć.

Znakovi opasnosti za apscese zuba uključuju:

 • Apsces promjera više od 1 cm ili koji se čini velikim
 • Jaka oteklina ili tvrde kvržice na desnima ili licu
 • Krvarenje na desnima ili u ustima
 • Groznica ili tjelesna temperatura viša od 38°C
 • Osjetljivi limfni čvorovi u predjelu vrata

Ako pak osoba pokazuje niže navedene simptome, odmah treba posjetiti odjel hitne pomoći:

 • Jaka bol koja se ne može kontrolirati lijekovima protiv bolova
 • Kratkoća daha ili druge poteškoće s disanjem
 • Poteškoće s gutanjem zbog otekline ili otežano uzimanje tekućine što dovodi do dehidracije
 • Ozbiljne poteškoće pri otvaranju usta
 • Oticanje vrata ili oko očiju, ili općenito jako oticanje lica
 • Izlučevine u ustima koje ne mogu podnijeti zbog poteškoća s gutanjem, otvaranjem usta ili drugih razloga

Potencijalne komplikacije koje može uzrokovati apsces zuba

U rijetkim slučajevima može doći do komplikacija. To može uključivati:

 • Celulitis, infekcija kože i potkožnog tkiva.
 • Ludwigova angina, koja se javlja kada se celulitis proširi na tkiva ispod jezika, u donjoj čeljusti i ispod brade. Također je poznat kao submandibularni celulitis (infekcija submandibularnog prostora).
 • Osteomijelitis, infekcija kosti.
 • Parafaringealni apsces, apsces na stražnjoj strani usta, blizu grla. Uzrokuju ga stafilokokne i/ili streptokokne bakterije. Najčešći je kod djece u dobi od pet godina ili mlađe.
 • Tromboza kavernoznog sinusa, koja se može pojaviti kada se infekcija proširi na krvne žile u sinusima glave.
 • Sepsa

Ova stanja zahtijevaju vrlo hitnu medicinsku pomoć i najbolje ih je procijeniti na odjelu hitne pomoći.

Sadržaj

Imate pitanja ili želite dogovoriti termin za besplatan pregled? Pošaljite nam poruku.