Zašto se javlja perikoronitis i koliko je opasan?

Perikoronitis je upala tkiva desni oko krune zuba, najčešće umnjaka. To se može dogoditi kada je zub još uvijek djelomično impaktiran. Simptomi variraju od blagih do teških i mogu uključivati loš zadah, gnoj i oticanje lica. Ako se ne liječi, može biti opasan. Stoga je važno hitno liječenje.

Što je perikoronitis?

Perikoronitis je oticanje tkiva desni oko zuba, većinom umnjaka. Vaši umnjaci, koje nazivamo i treći kutnjaci, posljednji su niz odraslih zubi koji izbijaju (izrastu) iz desni. To se obično događa u kasnim tinejdžerskim godinama ili ranim 20-ima.

Oko jednog ili više umnjaka može se razviti perikoronitis. To se obično događa kada je zub još uvijek djelomično impaktiran (zarobljen) ispod tkiva desni. Također je vjerojatnije da će se stanje razviti oko donjih umnjaka, iako može zahvatiti i gornje.


Kako perikoronitis utječe na oralno zdravlje?

Ako imate impaktirani umnjak, na vrhu zubnog mesa može se formirati preklop desni. Ovaj ostatak zubnog mesa obično prekriva dio krune zuba. Hrana, bakterije i ostaci mogu ostati zarobljeni između krune zuba i ostatka zubnog mesa te izazvati infekciju.


Koliko je čest i koga pogađa?

Ovo uobičajeno dentalno stanje može pogoditi svakoga tko ima umnjake. Ali najčešće se javlja kod osoba u dobi od 20 do 29 godina. Podjednako pogađa oba spola.


Koji su simptomi perikoronitisa?

Perikoronitis može biti akutan (kratkotrajan) ili kroničan (dugotrajan).

Simptomi akutnog perikoronitisa mogu uključivati sljedeće:

 • Vrućica
 • Jaka bol oko stražnjih zuba
 • Crvenilo i oticanje tkiva desni
 • Gnoj ili drenaža
 • Neugoda prilikom gutanja
 • Otežano ili ograničeno otvaranje usta (trizmus)
 • Oticanje lica
 • Natečeni limfni čvorovi na vratu

Simptomi kroničnog perikoronitisa mogu uključivati:

 • Blaga, privremena bol oko stražnjih zuba
 • Neugodan zadah (halitoza)
 • Loš okus u ustima
Perikoronitis impaktiranog umnjaka

Što uzrokuje perikoronitis?

Djelomična impakcija zuba je glavni uzrok. Kada je zub djelomično zarobljen u vašim desnima, bakterije se mogu nakupiti i dovesti do oticanja i upale.


Koji čimbenici mogu povećati rizik od pojave ovog stanja?

Veća je vjerojatnost da ćete razviti ovo stanje:

 • Ako ste u 20-ima
 • Ako imate umnjake koji nisu u potpunosti izbili kroz desni
 • Ako ste pod velikim stresom
 • Ako imate višak tkiva desni
 • Ako ste u drugom stanju
 • Ako nemate odgovarajuće navike oralne higijene

Je li perikoronitis zarazan?

Ovo oralno stanje nije zarazno. Ali bakterije koje ga uzrokuju mogu se proširiti na druge osobe putem sline. Stoga bi osoba mogla prenijeti infekciju ljubljenjem ili dijeljenjem šalica i pribora za jelo.


Kako se dijagnosticira?

Stomatolog će vas pitati o simptomima, pregledati vaše umnjake i provjeriti ima li viška tkiva desni u tom području. Vjerojatno će napraviti dentalne rendgenske snimke kako bi provjerio zdravlje korijena vaših zuba i isključio druge uzroke boli, poput karijesa.

Liječenje perikoronitisa

Liječenje se razlikuje od osobe do osobe. Ovisno o težini upale, vaš stomatolog može preporučiti čišćenje područja, antibiotike, tekućinu za ispiranje usta, kirurško uklanjanje perikoronitisa ili vađenje umnjaka.


1. Čišćenje zuba

Vaš će stomatolog isprati zahvaćeno područje kako bi uklonio sve čestice hrane, bakterije ili druge ostatke. Također može propisati lijekove, poput antibiotika ili antibakterijske tekućine za ispiranje usta.


2. Antibiotici

Oralni antibiotici mogu pomoći u liječenju infekcije. Obavezno uzimajte sve lijekove točno prema uputama svog liječnika.


3. Vodica za ispiranje usta

Stomatolog može preporučiti korištenje tekućine za ispiranje usta koja sadrži klorheksidin, lokalni antiseptik koji pomaže uništiti štetne bakterije u ustima.

Osobe koje koriste sredstva za ispiranje klorheksidinom mogu razviti privremene nuspojave, poput promjene okusa ili mrlja na zubima. Ove su nuspojave obično kratkotrajne. Obavezno slijedite upute svog stomatologa.


4. Operacija uklanjanja perikoronitisa

U mnogim slučajevima stomatolog može preporučiti uklanjanje ostataka zubnog mesa (operkuluma). To zahtijeva kratki zahvat oralne kirurgije. Sedacija je moguća, ali uglavnom nepotrebna. Obično vaš oralni kirurg može izvršiti ovaj postupak uz lokalnu anesteziju za manje od jednog sata.


5. Operacija vađenja umnjaka

Ako vaš umnjak i dalje uzrokuje perikoronitis i druge probleme, vađenje umnjaka možda će biti neophodno. Oralni kirurg ili stomatolog može izvesti ovaj zahvat sa ili bez sedacije.

oralna kirurgija-vrste zahvata

Kako se mogu ublažiti simptomi perikoronitisa kod kuće?

Kako biste ublažili simptome kod kuće, možete učiniti sljedeće:

 • Isperite usta mlakom otopinom soli u vodi tri do četiri puta dnevno.
 • Isperite usta antibakterijskom vodicom bez alkohola dva puta dnevno.
 • Uzmite lijekove protiv bolova koji se izdaju bez recepta, kao što je paracetamol ili ibuprofen, kako biste ublažili nelagodu.
 • Održavajte dobru oralnu higijenu. Četkajte zube i desni najmanje dva puta dnevno i čistite koncem između zuba jednom dnevno.

Koliko dugo traje perikoronitis?

Trajanje ovisi o situaciji i težini vašeg stanja. Na primjer, blagi slučajevi mogu trajati nekoliko dana, dok teški slučajevi mogu trajati nekoliko tjedana.

Uz odgovarajuće liječenje, infekcija obično nestaje za tjedan ili dva. Međutim, ako se ne liječi, simptomi će se vjerojatno vratiti.


Kako se može spriječiti perikoronitis?

Ne možete u potpunosti spriječiti perikoronitis. Ponekad se može dogoditi čak i ako održavate izvrsnu oralnu higijenu. Ali postoje načini da smanjite rizik:

 • Četkajte zube dva do tri puta dnevno
 • Čistite koncem između zuba barem jednom dnevno
 • Koristite antibakterijsku vodicu za ispiranje usta dva puta dnevno
 • Redovito posjećujte svog stomatologa radi pregleda i čišćenja
 • Slijedite preporuke svog stomatologa za liječenje

Što možete očekivati ako imate perikoronitis?

Ako imate perikoronitis, vaš će stomatolog razgovarati s vama o mogućnostima liječenja. Može pratiti vaše stanje ako su simptomi blagi. Ili može očistiti područje i propisati antibiotike.

Teški slučajevi obično zahtijevaju operaciju. Ako su vaši umnjaci inače zdravi, možda će vam preporučiti operaciju uklanjanja ostatka desni kako bi se spriječilo ili umanjilo nakupljanje bakterija.

Ako su vaši umnjaci problematični, možda ćete ih morati izvaditi. Ovaj uobičajeni zahvat oralne kirurgije obično traje oko sat vremena, a oporavak obično traje tjedan ili dva.


Hoće li perikoronitis nestati sam od sebe?

Ponekad se ovo stanje javlja privremeno tijekom nicanja umnjaka. U tim slučajevima, stomatolog može pratiti vaše stanje kako bi vidio hoće li nestati samo od sebe.

Međutim, ako vam umnjaci nastave stvarati probleme, vaš će stomatolog razgovarati s vama o mogućnostima liječenja.

Je li perikoronitis opasan?

Ako se ne liječi, perikoronitis se može razviti u apsces. Kada se to dogodi, infekcija se može proširiti na druge dijelove vašeg tijela. U težim slučajevima može čak biti i opasno po život.

Uz liječenje, pacijenti se obično oporave za tjedan ili dva. Važno je potražiti liječenje rano, prije nego što se stanje pogorša.


Treba li posjetiti stomatologa zbog perikoronitisa?

Da. Ako razvijete simptome poput boli, vrućice ili krvarenja desni, odmah zakažite pregled kod stomatologa. Stomatolog može propisati antibiotike kako bi eliminirao bilo kakvu infekciju te može utvrditi je li potrebno daljnje liječenje.


Poruka iz Poliklinike Smile

Ako se ne liječi, perikoronitis može uzrokovati domino-efekt oralnih i općih zdravstvenih problema. Kada se rano dijagnosticira i liječi, stanje se lako kontrolira. Nekim osobama potrebno je samo praćenje, dok će drugima možda trebati kirurški zahvat za uklanjanje ostataka zubnog mesa ili zahvaćeni umnjak. Slobodno nam se obratite ukoliko imate pitanja ili nedoumica. Također se možete naručiti na besplatan prvi pregled, nakon kojeg ćemo znati koja je opcija liječenja najbolja za vaš slučaj.

Sadržaj