Oralna kirurgija

Oralni kirurzi Poliklinike Smile specijalizirani su za najkompleksnije kirurške zahvate i potpunu funkcijsko–estetsku rehabilitaciju.

Više od 10 godina iskustva u oralnoj kirurgiji i implantologiji

Više od 35.000 uspješno  postavljenih implantata

Više od 20.000 zadovoljnih pacijenata

centar izvrsnosti

Straumann

LICENCIRANI CENTAR ZA AUGMENTACIJU KOSTI

Oralna kirurgija obuhvaća svaku operaciju koja se izvodi na vašim zubima, desnima, čeljusti ili okolnim oralnim i facijalnim strukturama. Pacijenti je često zovu i stomatološka kirurgija, a konkretno uključuje širok raspon postupaka, uključujući vađenje zuba, transplantaciju zubne kosti, parodontalnu transplantaciju (zubno meso), korektivnu kirurgiju čeljusti, ugradnju zubnih implantata i druge zahvate.

Što je oralna kirurgija?

BESPLATAN PREGLED

Svaki dan pomičemo granice kako bismo pružili samo najbolje našim pacijentima. Prvi besplatan pregled uključuje pregled specijaliste, 2D RTG snimak obje čeljusti, konzultacije i izradu zagarantirane ponude.

BESPLATAN PREGLED

Svaki dan pomičemo granice kako bismo pružili samo najbolje našim pacijentima. Prvi besplatan pregled uključuje pregled specijaliste, 2D RTG snimak obje čeljusti, konzultacije i izradu zagarantirane ponude.

Besplatan prvi pregled - Poliklinika Smile
Zašto oralna kirurgija

Zašto je potrebna oralna kirurgija?

Oralna kirurgija od pacijenata je često nazivana i dentalna kirurgija ili stomatološka kirurgija. Uključuje ekstrakcije zuba, ugradnju implantata, regeneraciju kosti i druge operacije čeljusti. Zahvat oralne kirurgije obično izvodi oralni kirurg. Riječ je o specijalistima dentalne medicine koji imaju naprednu edukaciju i obuku u zahvatima oralne kirurgije.

Vaši zubi, desni i čeljusni zglobovi trebaju harmonično raditi zajedno za optimalno oralno zdravlje i funkciju. Sveobuhvatni cilj oralne kirurgije je rješavanje problema koji ometaju vaše zdravlje i kvalitetu života.

U Poliklinici Smile izvodimo više vrsta oralno-kirurških zahvata. Neki od najčešćih uključuju vađenje zuba, transplantate zubne kosti, ugradnju dentalnih implantata, parodontalnu kirurgiju i korektivnu kirurgiju čeljusti.

Radi smanjenja invazivnosti zahvata, kad god je moguće služimo se najsuvremenijim dentalnim laserima tvrtke Fotona. Također, u postupcima oralne kirurgije često koristimo PRP protokol radi osiguravanje bržeg zacjeljivanja i oporavka te maksimalne uspješnosti zahvata. Terapiju ozonom pak upotrebljavamo za temeljitu dezinfekciju operiranog područja kako bi se maksimalno reducirala mogućnost postoperativne infekcije.

Procedura zahvata oralne kirurgije

1

PREGLED I DIJAGNOSTIKA

Vaš kirurg će izvršiti sveobuhvatnu procjenu kako bi provjerio vaše zube, desni, zglobove čeljusti i okolne strukture. Također će napraviti rendgenske snimke zuba i 3D skeniranje kako bi dobili jasan uvid u korijene vaših zuba, čeljusnu kost, živce i druge važne oralne točke. Koristeći ove informacije, izradit ćemo personalizirani plan vaše terapije.

2

PRIPREMA ZA ZAHVAT

U Poliklinici Smile oralna kirurgija se izvodi u stomatološkoj ordinaciji kao ambulantni zahvat. Vaš kirurg može ponuditi opcije svjesne sedacije za vašu udobnost, uključujući oralne lijekove ili intravensku (IV) sedaciju.

3

OPERACIJA

Trajanje vašeg zahvata ovisit će o nekoliko čimbenika, uključujući vrstu zahvata oralne kirurgije, koliko je zuba uključeno i kakvu sedaciju ćete odabrati. Vađenje jednog zuba obično traje oko 30 minuta, dok složeniji zahvat – kao što je korektivna operacija čeljusti – obično traje najmanje dva do tri sata.

4

OPORAVAK

Nakon zahvata oralne kirurgije, dobit ćete detaljne upute za postoperativnu njegu. Važno je da pomno slijedite navedene smjernice kako biste smanjili rizik od krvarenja, infekcije i drugih komplikacija.

Vrste zahvata oralne kirurgije u Poliklinici Smile

Najčešći tip oralne kirurgije je vađenje zuba (ekstrakcija zuba). Vađenje se može preporučiti ako imate teški karijes, bolest desni (parodontitis), traumu zuba ili komplikacije s umnjacima. Ponekad izvodimo vađenje zuba kako bi vas pripremili za proteze ili druge protetske radove.

Većina stomatologa radije čuva prirodne zube kada je to moguće, ali ponekad je potrebno vađenje kako bi se očuvalo vaše cjelokupno oralno zdravlje. Osim toga, mnogi stomatolozi preporučuju vađenje umnjaka kao preventivnu mjeru za smanjenje rizika od karijesa, gubitka kosti i drugih problema.

Kada su u pitanju umnjaci, često se radi o najkompleksnijim zahvatima koje nazivamo alveotomija.

SAZNAJ VIŠE

Regeneracija zubne kosti potrebna je kada je došlo do gubitka kosti u vašoj čeljusti. Postoji nekoliko razloga zašto se to može dogoditi. Kada su vaši prirodni zubi na svojem mjestu, korijeni stimuliraju živce u vašoj čeljusti. To signalizira mozgu da šalje hranjive tvari vašoj čeljusti, održavajući je snažnom i zdravom. Ako zub nedostaje duže vrijeme, na tom području može doći do propadanja kosti jer nema korijena koji bi stimulirao živce.

Zubni koštani transplantat vraća volumen i gustoću vaše čeljusne kosti tako da se zubni implantati mogu potom uspješno postaviti. Ponekad oralni kirurg može postaviti koštani transplantat tijekom zahvata parodontalne kirurgije. Uznapredovala bolest desni može uzrokovati erodiranje kosti oko zuba. Koštani transplantat smanjuje pokretljivost i pruža čvrst temelj, održavajući vaše zube jakima i zdravima.

SAZNAJ VIŠE

Zubni implantati se općenito smatraju najpouzdanijim i najdugovječnijim rješenjem za zamjenu nedostajućih zuba. Ovi mali vijci izrađeni od medicinskog titanija ili cirkonija ugrađuju se u vašu čeljust kako bi zamijenili korijene zuba koji nedostaju. Nakon što implantati zacijele, mogu se nadograditi zubnim krunicama, zubnim mostovima ili protezama. SAZNAJ VIŠE

Ako imate umjerenu ili tešku bolest desni (tzv. paradontozu), može vam biti potreban zahvat oralne kirurgije. Tijekom ovog zahvata rade se rezovi duž linije desni, a tkivo se privremeno odmiče od zuba. Vaš kirurg će tada očistiti korijene vaših zuba, isprati plak i bakterije koje su se nakupile ispod desni. Na kraju, tkivo desni se vraća na svoje mjesto i zašije.

Iz protetskih razaloga, kada je potrebno produžiti kliničku krunu zuba, potrebno je ukloniti višak zubnog tkiva što se naziva gingivektomija.

SAZNAJ VIŠE

Oralno kirurški zahvat kojim se uklanja vrh korijena zuba naziva se apikotomija. Povod je u većini slučajeva kronična upala zuba (granuloma ili ciste).

Vaši se zubi drže na mjestu pomoću korijena koji se protežu u čeljusnu kost. Prednji zubi obično imaju jedan korijen. Ostali zubi, kao što su npr. pretkutnjaci i kutnjaci, imaju dva ili više korijena. Vrh ili kraj svakog korijena naziva se apikalni dio korijena. Živci i krvne žile ulaze u zub kroz vrh korijena. Putuju kroz kanal unutar korijena i ulaze u pulpnu komoru.

Ova komora nalazi se unutar krunice (dio zuba koji je vidljiv u ustima). Kad bakterije zbog uznapredovalog karijesa ili ozljede prodru u pulpu, dolazi do upale u korijenskim kanalima zuba. Kada konzervativna terapija ne daje rezultate, jedina preostala opcija za spas zuba je apikotomija.

SAZNAJ VIŠE

Korektivna kirurgija čeljusti (ortognatska kirurgija) rješava skeletne abnormalnosti čeljusnih kostiju. Ovaj postupak se može preporučiti za poboljšanje funkcije žvakanja, ispravljanje neusklađenosti zagriza ili rješavanja neravnoteže u formi lica. Ortognatska kirurgija se također koristi za ublažavanje boli uzrokovane disfunkcijom temporomandibularnog zgloba.

 

oralna kirurgija-vrste zahvata

Naši stručnjaci

dr. sc. MOM M.Sc Darko Slovša dr. dent. med. je Straumann®opinion leader i edukator, specijalist oralne kirurgije uz dodatne specijalizacije za implantologiju i regeneraciju kosti.

Pacijenti su dr. Darka Slovšu izabrali za najdoktora za 2021. i 2022. godinu u području oralne kirurgije.

Najdoktor 2021., 2022. i 2023. godine
Suvremene kirurške metode pomažu nam da vam pružimo najnapredniju skrb koristeći manje invazivne zahvate za što brži oporavak. Oralna kirurgija omogućava nam da vratimo funkciju i zdravlje vaših zuba, desni i čeljusnih zglobova, da ublažimo bolne simptome i poboljšamo kvalitetu vašeg života.

Tko je kandidat za zahvat oralne kirurgije?

Dentalna kirurgija bi vam mogla biti potrebna iz više razloga. Vaš stomatolog bi je mogao preporučiti ako imate sljedeće probleme:

 • Uznapredovali karijes
 • Teško slomljeni zub
 • Bolest desni
 • Impaktirani zubi
 • Nedostajući zubi
 • Poremećaj temporomandibularnog zgloba
 • Gubitak kosti u čeljusti
 • Apneja za vrijeme spavanja
 • Rak usne šupljine
 • Benigna oralna patologija (nekancerozne kvržice)
CGI - Računalno navođena implantologija

Cijena

Cijena oralne kirurgije ovisi o vrsti i složenosti zahvata. Pa tako kiruško vađenje zuba kreće od 60,00 € na više, ovisno o kompleksnosti postupka. Za cijene svih naših postupaka oralne kirugije i potencijalne popuste koje možete ostvariti, provjerite naš cjenik.

Ukoliko želite saznati točnu cijenu oralno-kirurškog zahvata za vaš konkretan slučaj, najbolje je da nas kontaktirate i dogovorite besplatan prvi pregled.

Oralna kirurgija

GARANCIJA KVALITETE

Garancija kvalitete u Poliklinici Smile

U Poliklinici Smile koristimo najsuvremenije tehnike i tehnologije kako bi vam osigurali bezbolne i učinkovite zahvate. Naši oralni kirurzi imaju ogromno iskustvo u uspješnom rješavanju najtežih dentalnih problema, te se kontinuirano educiraju i usavršavaju kako bi uvijek mogli biti predvodnici najnovijih trendova suvremene dentalne medicine i kirurgije. Za zahvate koristimo opremu i uređaje renomiranih proizvođača, kao i najkvalitetnije materijale na tržištu. Sve to vam pruža garanciju najviše razine stomatološke skrbi.

PACIJENTI O NAMA

ZAŠTO ODABRATI POLIKLINIKU SMILE

smiley-happy-1
Više od 10 godina iskustva i 20.000 zadovoljnih pacijenata
professions-man-doctor-1
Odjel kirurgije s 2 specijalista oralne kirurgije
desktop-computer-1
Najsuvremenija tehnologija za manju invazivnost zahvata
dentistry-tooth-shield
Napredne terapije za maksimalnu učinkovitost zahvata (ozon, PRP i dr.)
check-badge
Jamstvo na rad i sve materijale
single-neutral-check
Učinkovito rješavamo sve dentalne probleme i podižemo kvalitetu vašeg života
Najčešća pitanja pitanja i zablude kod zahvata oralne kirurgije

Kao i kod svakog postupka, trebate biti svjesni svih rizika i potencijalnih komplikacija povezanih s oralnom kirurgijom. To može uključivati:

 • Infekciju
 • Ozljedu susjednih zuba
 • Suhu alveolu (stanje koje se može pojaviti nakon vađenja zuba, kada se poremeti proces zgrušavanja krvi)
 • Ukočenost
 • Oštećenje živca
 • Problem sa sinusima
 • Rizik od ovih komplikacija možete minimizirati slijedeći postoperativne upute i uzimajući sve propisane lijekove. Ako razvijete bilo koju od ovih nuspojava, nazovite svog liječnika za daljnje upute.
Oralni i maksilofacijalni kirurg obavlja operacije na ustima, čeljusti i licu. Poliklinika Smile u svojem stručnom tima ima dva iskusna oralna kirurga. Dr. Darko Slovša specijalist je oralne kirurgije i implantologije uz dodatne edukacije u području regeneracije kosti čeljusti. Naš drugi specijalist dentalne medicine je dr. Eduardo Yoiti Isomura koji je oralni i maksilofacijalni kirurg.
Vrijeme oporavka će se razlikovati od osobe do osobe, ali većina pacijenata više ne osjeća nikakve posljedice za otprilike tjedan dana. Što je vaš zahvat zahtjevniji, to će više vremena trebati za oporavak. Tijekom tog vremena, vaš liječnik će vam dati lijekove kako biste se osjećali što ugodnije.
Većina pacijenata može se vratiti na posao ili u školu u roku od jednog do tri dana. Za opsežnije zahvate, kao što je korektivna operacija čeljusti, moglo bi potrajati nešto dulje.
Kako biste potaknuli zacjeljivanje, izbjegavajte tvrdu i hrskavu hranu nakon operativnog zahvata. Umjesto toga, neka se vaša prehrana sastoji od tekuće i meke hrane poput jogurta, juhe, tjestenine, pire krumpira, ribe, pudinga, jaja i riže. Za hladnu poslasticu probajte sladoled i smoothie. Hladna hrana može pomoći u smirivanju operiranog područja.
Ako imate bolove u zubima, desni ili čeljusti, odmah se dogovorite za termin sa svojim stomatologom. Ako ste nedavno bili podvrgnuti oralnoj kirurgiji i razvijete bol koja ne nestaje s lijekovima, visoku temperaturu ili krvarenje na mjestu kirurškog zahvata, odmah nazovite svojeg kirurga. Ovi znakovi upozorenja mogu ukazivati na infekciju, koja se mora odmah liječiti.

Besplatni pregled u 3 jednostavna koraka

1

Naručite se na besplatne konzultacije

Pregledat ćemo vaše lice te održati konzultacije o vašim ciljevima, željama i očekivanjima.

2

Posjetite nas

Nalazimo se u srcu Opatije s parkiralištem u blizini, a za udaljenije pacijente nudimo i organiziranje smještaja i slobodnog vremena.

3

Odlučite se za tretman u klinici od povjerenja

Kada doživite naš prijateljski pristup pacijentima, stručnost osoblja te transparentnost u radu, znat ćete da ste pronašli pravo mjesto za željeni estetski tretman.

Pročitajte posljednje iz našeg bloga

Pročitajte posljednje iz našeg bloga