Ako vam nedostaju zubi, uključujući prednje zube, zubni most može pomoći vratiti izgled i funkciju vaših zuba. Premošćuje prazan prostor na mjestu gdje je bio zub koji nedostaje. Razgovarajte sa stomatologom kako biste saznali je li most za zube pravo rješenje za vas.

Pregled sadržaja:

 1. Tko je idealan kandidat za zubni most?
 2. Kakve sve vrste zubnih mostova postoje?
 3. Što je bolje – zubni implantati ili most?
 4. Zahvat postavljanja tradicionalnog zubnog mosta
 5. Privikavanje na zubni most

Što je zubni most?

Zubni most je stomatološki protetski rad koji služi za nadomještanje jednog, dva ili više nedostajućih zubi u nizu. Sastoji se od zubnih krunica fiksno povezanih u jednu cjelinu. 

Može se fiksirati na okolne prirodne zube, a u slučaju nedostatka više zubi u nizu, na zubne implantate.

Tko je idealan kandidat za zubni most?

Zubni mostovi mogu pomoći ako vam nedostaje jedan ili nekoliko zubi. Najčešći uzroci gubitka zuba su karijes, bolesti desni i ozljede. Ili ste možda rođeni s nedostatkom zuba zbog urođenog stanja. Da bi vam se mogao postaviti zubni most, potrebni su vam zdravi zubi s obje strane onih koji nedostaju.

Nedostatak zuba
Priprema zuba za zubni most
Cementiranje zubnog mosta

 

Za što služi zubni most?

Vaši zubi dio su cjeline. Ako jedan zub nedostaje, obližnji zubi se mogu pomaknuti u prazan prostor. Zubi u vašoj suprotnoj (gornjoj ili donjoj) čeljusti također se mogu pomicati gore ili dolje prema praznom prostoru. To može uzrokovati:

 • Probleme sa zagrizom.
 • Poteškoće sa žvakanjem.
 • Bol zbog neravnomjernog pritiska na zube i čeljust.
 • Nezadovoljstvo i opterećenost izgledom i/ili osmijehom.

Od čega se sastoji zubni most?

Tipični most na zubima ima:

 • Nosive krunice: stomatolog postavlja dvije krunice na zube s obje strane zuba koji nedostaje. Ovi pričvrsni zubi, ili potporni zubi, mogu biti vaši prirodni zubi ili zubni implantati.
 • Središnja krunica: Ovaj “lažni zub” (ili zubi) popunjava prazninu i pričvršćen je na noseće krunice.

Kakve sve vrste zubnih mostova postoje?

Glavne vrste mostova su:

 • Tradicionalni fiksni most: ovaj je zubni most najčešći. Ima dvije nosive krunice i jednu središnju krunicu. Nosive krunice drže most na mjestu. Tradicionalni mostovi izrađuju su od metal-keramike, cirkon-keramike ili staklo-keramike.
 • Konzolni most: Kod ovog tipa mosta središnja krunica se povezuje samo s jednom nosivom krunicom. To ponekad može biti opcija za osobe koji imaju zube samo s jedne strane zuba koji se nadomješta.
 • Most na implantatima: Ovaj most je sličan “tradicionalnom fiksnom mostu”, ali umjesto da ga učvrstimo na prirodnim zubima, fiksiramo ga na implantate.

 

Postoji li alternativa zubnom mostu?

Neki pacijenti biraju djelomične proteze, koje su mobilni protetski radovi. Možete ih izvaditi iz usta da ih očistite. Možda ste i kandidat za dentalni implantat. Implantat je vijak koji se kirurški ugrađuje u vašu čeljust, a na njega se postavlja zubna krunica. Vaš stomatolog vam može pomoći da shvatite koja je najbolja opcija za vas.

Što je bolje – zubni implantati ili most?

Ponekad vam stomatolog može preporučiti zubni implantat umjesto tradicionalnog mosta. Dentalni laboratorij izrađuje protetske radove na temelju otiska vaših usta. Oralni kirurg ugrađuje implantat u vašu čeljust. Nakon određenog vremena implantati se integriraju s čeljusnom kosti te sa na njih postavljaju krunice. Prednost implantata je što ne trebaju potporu ostalih zuba te dobijete izgled i funkciju prirodnog zuba. Osim toga, zubni implantati mogu trajati doživotno dok zubni most s vremenom (nakon 10-15 godina) treba zamijeniti.

Koliko su česti zubni mostovi?

Zubni mostovi su uobičajeno rješenje za nedostajuće zube. Stomatolozi ih koriste dugi niz godina.

Zahvat postavljanja tradicionalnog zubnog mosta

 1. Priprema potpornih zuba: Tijekom vašeg prvog posjeta, vaš stomatolog brusi zube na koje se postavlja most. Uklonit će dio cakline i dentina, tako da napravi mjesta za krunicu. Ponekad su potrebni dodatni zahvati u slučaju oštećenja zuba karijesom ili kad je potrebno liječenje korijena zuba.
 2. Uzimanje otiska: Stomatolog uzima otiske ili napravi digitalno 3D skeniranje vaših usta i zuba. 
 3. Postavljanje privremenog rada: Dobit ćete privremeni most za zaštitu izloženih područja u ustima dok vam dentalni laboratorij ne izradi trajni most. Na taj način ćete moći normalno funkcionirati dok vam se ne postavi trajno rješenje. 
 4. Izrada trajnog mosta: Zubni laboratorij koristi otisak ili sken kao model za izradu vašeg mosta. U Poliklinici Smile zubne mostove izrađujemo najsuvremenijom CAD-CAM tehnologijom.
 5. Cementiranje zubnog mosta: Tijekom narednog posjeta stomatolog će ukloniti privremeni most i postaviti trajni most. Pažljivo će provjeriti most i izvršiti sve potrebne prilagodbe kako bi vam savršeno odgovarao.
Izrada zubnog mosta u dentalnom laboratoriju

 

Koje su prednosti zubnog mosta?

 • Omogućava vam normalan zagriz.
 • Spriječava da se ostali zubi pomaknu sa svojeg mjesta.
 • Vraća vam sposobnost pravilnog žvakanja i govora.
 • Vraća vam vaš osmijeh.
 • Postoji li mogućnost za rizike ili komplikacije sa zubnim mostom?

Ako se pravilno brinete o svojem mostu, on može trajati mnogo godina bez komplikacija. Most se može oštetiti ako okolni zubi propadaju ili ako cement popusti. Ako se most olabavi, a potporni zubi su i dalje zdravi i netaknuti, vaš ga liječnik može ponovno pričvrstiti novim cementom.

Koliko dugo traju zubni mostovi?

Zubni mostovi trebali bi trajati najmanje pet do sedam godina. Uz kvalitetnu oralnu higijenu i redovito profesionalno čišćenje kod stomatologa, most može trajati duže od 10 godina.

Privikavanje na zubni most

Je li teško jesti sa zubnim mostom?

Ne, dapače, jer nadomještanje nedostajućih zuba olakšava jesti. Možda ćete jedino u početku radije jesti meku hranu izrezanu na male komadiće dok se ne naviknete na most.

Hoće li zubni most promijeniti način na koji govorim?

Ako vam nedostaju prednji zubi, može biti teško govoriti jasno i razumljivo. Zubni most s prednjim zubima na pravom mjestu može poboljšati vaš govor.

Kako ispravno održavati zubni most?

Trajnost zubnog mosta ovisi o zdravlju i snazi ​​preostalih zuba. Kod mosta je posebno važno spriječiti karijes i bolesti desni koje mogu dovesti do gubitka potpornih zuba. Za pravilnu njegu zuba, desni i zubnog mosta slijedite sljedeće upute:

 • Četkajte zube dvaput dnevno i čistite ih koncem svakodnevno: stomatolog vam može pokazati ispravni način četkanja i korištenja zubnog konca. Vjerojatno ćete koristiti posebnu vrstu konca koji vam omogućuje da provučete konac između mosta i zubnog mesa.
 • Redovito obavljajte stomatološke preglede i profesionalna čišćenja zubi: redoviti posjet stomatologu može pomoći u ranom otkrivanju problema, što omogućava pravodobno i uspješnije liječenje.
 • Konzumirajte uravnoteženu prehranu: uključite puno voća, povrća i vlakana i pokušajte ograničiti hranu koju treba puno žvakati poput nekih vrsta mesa.
Kada trebam posjetiti stomatologa?

Obratite se stomatologu da vam pregleda most ako primijetite promjene u zagrizu ili vam žvakanje izaziva nelagodu. Ako osjetite bol ili primjetite crvenilo, oticanje ili krvarenje oko mosta, javite se svojem stomatologu.

Koja je cijena mosta za zube?

Cijena zubnog mosta može varirati u ovisnosti o vrsti mosta i materijalu izrade. U Poliklinici Smile cijena mosta za zube kreće od 6.000 kn za tradicionalni most učvršćen na prirodnim zubima i izrađen od vrhunske cirkon-keramike renomiranog proizvođača Ivoclar Vivadent.

Poruka naše dr. Rie Slovše koja je specijalist stomatološke protetike:

Nedostatak zuba može utjecati na to kako jedete, pričate i smijete se. Zubni most će vam vratiti izgled i funkciju vaših zubi i osmijeha. A uz ispravno održavanje dobre oralne higijene i redovite posjete stomatologu, most može trajati dugo godina. 

Za vaše stomatološke probleme imamo odgovarajuća rješenja.

BESPLATNI prvi pregled uključuje pregled specijaliste, 2D RTG snimak obje čeljusti, konzultacije i izradu zagarantirane* ponude.

Leave a Reply