Opća ili konzervativna stomatologija

Opća stomatologija podrazumijeva pružanje stomatološke njege i skrbi osobama svih dobnih skupina radi postizanja kvalitetnog zdravlja zubi i usne šupljine.

Više od 10 godina iskustva

Više od 20.000 zadovoljnih pacijenata

MODERNI DIGITALNI LABORATORIJ

na jednom mjestu 7 stomatoloških grana

Napredna stomatološka dijagnostika

Opća stomatologija uključuje tretmane kao što su liječenje karijesa i postavljanje ispuna (plombe), čišćenje zubnog kamenca te liječenje upale zuba (endodontska terapija).

Konzervativna stomatologija također uključuje dječju stomatologiju, ili kako se službeno zove pedodonciju. Osnovni cilj opće ili kako je često nazivamo konzervativna stomatologija, je postići zdrave i funkcionalne zube, a samim time i ljepši osmijeh.

Opća ili konzervativna stomatologija - odontoiatria conservativa

BESPLATAN PREGLED

Svaki dan pomičemo granice kako bismo pružili samo najbolje našim pacijentima. Prvi besplatan pregled uključuje pregled specijaliste, 2D RTG snimak obje čeljusti, konzultacije i izradu zagarantirane ponude.

BESPLATAN PREGLED

Svaki dan pomičemo granice kako bismo pružili samo najbolje našim pacijentima. Prvi besplatan pregled uključuje pregled specijaliste, 2D RTG snimak obje čeljusti, konzultacije i izradu zagarantirane ponude.

Besplatan prvi pregled - Poliklinika Smile

Koje su zadaće opće stomatologije?

Zadaće koje pokriva opća stomatologija

Popravak zuba upotrebom estetskih ispuna (plombi), uklanjanje zubnog kamenca te liječenje zuba i korijenskih kanala neki su od zadataka koje pokriva konzervativna ili opća stomatologija. U Poliklinici Smile pružamo individualan pristup svakom našem pacijentu.

Kod vašeg besplatnog prvog pregleda, naši doktori obaviti će temeljit pregled vaših usta, zubi i desni. Nakon toga ćete razgovarati o vašem oralnom i općem zdravlju. Ukoliko se otkrije prisutnost karijesa ili nekog drugog stomatološkog problema, transparentno će vam objasniti sve dostupne procedure, mogućnosti liječenja i povezane troškove.

Vrste zahvata koje uključuje konzervativna stomatologija su:

  • Karijes i ispuni
  • Endodoncija (liječenje upale zuba)
  • Uklanjanje zubnog kamenca i pjeskarenje zubi
  • Dječja stomatologija (pedodoncija)

Poliklinika Smile posebno je specijalizirana za implantologiju i oralnu kirurgiju, međutim, jednakom pažnjom i stručnosti pristupamo popravku i liječenju zuba i korijenskih kanala, korištenju estetskih ispuna (plombi) te uklanjanju zubnog kamenca.

Također, pružamo širok raspon mogućnosti stomatološkog liječenja djece, kao i stručnost i obuku za brigu o zubima, desnima i ustima vašeg djeteta. Ukoliko se odlučite dovesti svoje dijete na stomatološki pregled, možete biti sigurni da će kod nas dobiti najbolju moguću skrb.

Vrste zahvata opće stomatologije u Poliklinici Smile

Liječenje karijesa zuba jedan je od najčešćih tretmana koje pokriva konzervativna stomatologija. Zubni karijes je jedna od najraširenijih bolesti današnjice. U pitanju je infekcija uzrokovana djelovanjem bakterija u usnoj šupljini koje prvo uništavaju caklinu (vanjski sloj zuba), a potom se postepeno sve više šire u dublje strukture zuba.

Zubne ispune (plombe) koristimo za sanaciju zuba koji imaju karijes. Također se mogu koristiti za popravak ozlijeđenih zuba koji imaju pukotine.

Kada nam se pacijent požali na zubobolju, prvo provjeravamo ima li karijesa i pukotina. To naši doktori čine vizualnim pregledom usta i zuba te pomoću digitalne rtg snimke (uz minimalno zračenje). Ako stomatolog ustanovi da zub treba ispunu, slijedi popravak zuba.

Nakon utrnuća, naš stomatolog će u većini slučajeva upotrijebiti dentalni laser kako bi uklonio sva propala zubna tkiva u zubu. Upotrebom dentalnog lasera čuvamo više okolnog zdravog tkiva zuba. Osim toga, zahvat je znatno ugodniji nego kada se koristi svrdlo (tzv. bušilica). Zatim ćemo očistiti zub vodom prije nego što ga zapečatimo zubnom ispunom.

U Poliklinici Smile koristimo isključivo biokompatibilne, estetske ispune od kompozitne smole (tzv. bijele plombe) koje je moguće prilagoditi nijansi vaših zubi.

Ponekad u težim slučajevima, kada je uništen veći dio zuba, može biti potrebno postavljanje keramičkih ispuna. Keramičke ispune znatno su trajnije, otpornije i estetski najsličnije pravom zubu. Izrađujemo ih u našem digitalnom zubotehničkom laboratoriju upotrebom CAD-CAM tehnologije. Razlikujemo inlay, onlay i overlay ispune, ovisno o poziciji i veličini površine zuba koju pomoću njih nadomještamo.

Opća stomatologija podrazumijeva i liječenje korijenskih kanala zuba koje je namijenjeno uklanjanju bakterija iz upaljenog zuba (zub s inficiranim korijenskim kanalima), sprječavanju ponovne infekcije zuba i očuvanju samog zuba.

Kada je pacijent podvrgnut endodontskoj terapiji, upaljena i inficirana pulpa se uklanja i unutrašnjost zuba se pažljivo čisti i dezinficira, zatim puni i zatvara ispunom.
Stotine zuba liječimo i spašavamo na ovaj način svake godine, ublažavajući bol i čineći ih ponovno zdravima.

Unutar vašeg zuba, ispod bijele cakline i tvrdog sloja zvanog dentin, nalazi se meko tkivo koje se zove pulpa. Ovo tkivo sadrži krvne žile, živce i vezivno tkivo, koje pomažu rastu korijena vašeg zuba tijekom njegovog razvoja. Potpuno razvijen zub može preživjeti bez pulpe jer se zub i dalje hrani tkivima koja ga okružuju.

Moderno liječenje korijenskih kanala nije ništa slično onim starim zahvatima koji su dospijeli na loš glas kod pacijenata. Obično se može završiti u jednoj ili dvije posjete, ovisno o stanju vašeg zuba i vašim individualnim okolnostima. Provođenje ove terapije je relativno bezbolno i iznimno učinkovito. U Poliklinici Smile koristimo dentalni laser i ozon za veću učinkovitost i manju invazivnost zahvata.

Postupak započinjemo odstranjivanjem zubnog tkiva zahvaćenog infekcijom. Uklanjamo upaljenu zubnu pulpu te dezinficiramo korijenske kanale. Kako bi ispravno izvršili tretman, pomoću apeks lokatora, posebnog elektronskog instrumenta za mjerenje duljine korijenskog kanala, te digitalnih rtg snimaka za potpunu vizualizaciju strukture korijena, precizno određujemo dužinu kanala.
Nakon što smo u potpunosti očistili korijenske kanale, ispunjavamo zub posebnim materijalom te ga zatvaramo ispunom ili, ukoliko je potrebno, zubnom krunicom.

Po završetku terapije s lakoćom ćete se smijati, gristi i žvakati.

Opća stomatologija za glavni cilj ima očuvanje zdravlja zubi, a kamenac je tome velika prijetnja. Ako želite očuvati dobro zdravlje zubi, desni i usne šupljine, uklanjanje kamenca s površine zuba treba biti jedan od vaših glavnih prioriteta. Zubni kamenac je hrapavi film koji može potamniti zube i uzrokovati promjenu njihove boje.

Naslage zubnog kamenca nastaju kada se plak s površine zuba ne ukloni u potpunosti. Kada se minerali u slini spoje s plakom, formirat će se kristali koji se stvrdnu u kamenac. Ako se kamenac ne uklanja redovito, može uzrokovati razne probleme, od bolesti desni do povećane podložnosti karijesu. Kamenac se formira u toliko jaku strukturu da ga se može ukloniti samo profesionalnim čišćenjem u stomatološkoj ordinaciji.

Kako starimo, kamenac se formira brže, ali općenito će se pojedinci uvelike razlikovati ovisno o osjetljivosti na stvaranje kamenca na površini zuba. Kako biste spriječili nakupljanje zubnog kamenca, važno je posjetiti stomatologa svakih 6 mjeseci. Na ovim pregledima izvršit ćemo profesionalno čišćenje, ukloniti kamenac i plak sa zuba, te polirati njihovu površinu kako bi se usporilo novo nakupljanje plaka i kamenca.

Čišćenje zubi započinje potpunim pregledom cijele unutrašnjosti usta. Detaljno ćemo provjeriti zube i desni za potencijalne probleme, jedan od kojih je upravo nakupljanje zubnog kamenca. Ako naš doktor uoči kamenac na površini vaših zuba, uklonit će ga ultrazvučnim instrumentom i vodenim mlazom.

Nakon uklanjanja kamenca često izvodimo pjeskarenje zubi kako bi uklonili mrlje i pigmetacije s površine zuba. Za pjeskarenje koristimo mlaz zraka i vode s kojom su pomiješane čestice praha natrijeva bikarbonata.

Ukoliko je prisutna prekomjerna količina kamenca na zubima i ispod zubnog mesa, možda će biti potrebna kiretaža zubi, odnosno dubinsko čišćenje kamenca s korijena zuba.

Nakon čišćenja kamenca važno je kvalitetno održavati oralnu higijenu, kontrolirati njegov ponovni nastanak te redovito ići na preglede za pravovremeno uklanjanje.

Opća stomatologija uključuje i skrb o oralnom zdravlju djece od djetinjstva do tinejdžerskih godina, što spada u dječju stomatologiju. U Poliklinici Smile imamo potrebno iskustvo i umijeće za brigu o djetetovim zubima, desnima i ustima tijekom različitih faza djetinjstva.

Djeca počinju dobivati mliječne zube tijekom prvih 6 mjeseci života. Do dobi od 6 ili 7 godina, oni počinju gubiti svoje prve zube, koje na kraju zamjenjuju trajni zubi.

Bez odgovarajuće stomatološke skrbi, djeca se suočavaju s mogućim propadanjem usne šupljine i bolešću koja može uzrokovati bol i komplikacije tijekom cijelog života. Karijes zuba, koji je zarazna bolest, u ranom djetinjstvu je 5 puta češći u djece nego astma i 7 puta češći od peludne groznice. Otprilike 1 od 5 (20%) djece u dobi od 5 do 11 godina ima barem jedan neliječeni pokvareni zub.

Preporuča se odvesti dijete na prvi pregled u dobi od jedne godine kako bi se rano počelo navikavati na ordinaciju i stomatologa. Poželjno je da se prvi posjet dogodi prije nego postane nužno bilo kakvo stomatološko liječenje kako bi se izbjeglo da prvo iskustvo bude negativno. Na taj način možemo izbjeći da se razvije strah od stomatologa koji dijete može pratiti cijeli život.

Vrste zahvata opće stomatologije

Naši stručnjaci

dr. sc. MOM M.Sc Darko Slovša dr. dent. med. je Straumann®opinion leader i edukator, specijalist oralne kirurgije uz dodatne specijalizacije za implantologiju i regeneraciju kosti.

Pacijenti su dr. Darka Slovšu izabrali za najdoktora za 2021. i 2022. godinu u području oralne kirurgije.

Najdoktor 2021., 2022. i 2023. godine
Od naših samih početaka moto Poliklinike Smile bio je zdravlje ispred profita. Pa stoga iako smo specijalizirani za implantologiju i oralnu kirurgiju, maksimalno smo predani očuvanju zdravlja zubi svih naših pacijenata. Niti jedan zahvat nije nam manje bitan. Od liječenja zuba oštećenih karijesom ili traumom, stavljanjem estetskih ispuna koji mogu biti gotovi u jednoj posjeti, liječenja korijenskih kanala pa do profesionalnog čišćenja zuba. Kakav god zahvat trebali, kod nas ste dobrodošli i pružamo vam najbolju priliku riješiti bilo koji stomatološki problem.

PREDNOSTI KONZERVATIVNE STOMATOLOGIJE U POLIKLINICI SMILE

dentistry-tooth-search
Precizna detekcija karijesa u najranijoj fazi zahvaljujući naprednoj tehnologiji
dentistry-tooth-shield
Učinkovito spašavanje zuba pogođenih infekcijom modernom endodontskom terapijom
dentistry-tooth-check
Veća učinkovitost i manja invazivnost zahvata zahvaljujući dentalnom laseru i ozonu
family-child-hold-hand
Najkvalitetnija stomatološka skrb djece od najranije dobi do tinejdžerskih godina
check-badge
Rješavanje svih dentalnih problema na jednom mjestu zahvaljujući vrhunskoj dijagnostici i laboratoriju
certified-diploma-1
Najmodernije tehnike stomatoloških zahvata zahvaljujući kontinuiranom usavršavanju

Cijena tretmana opće stomatologije

Cijena tretmana opće stomatologije ovisi o vrsti zahvata kao i vašim specifičnim potrebama. Pa tako cijena ispuna (plombe) kreće od 27,00 € za trajne zube, te od 15,00 € za ispun na mliječnom zubu. Konačna cijena određuje se na temelju plana terapije koja isključivo ovisi o anomalijama vašeg postojećeg stanja i održavanosti zubi, a što će pokazati stomatološki pregled. Na naše cijene odobravamo i brojne popuste, tako da je najbolje da dogovorite besplatan prvi pregled i konzultacije nakon čega ćemo vam izraditi plan i cijenu terapije.

A za cijene svih naših zahvata i potencijalne popuste koje možete ostvariti, provjerite naš cjenik.

GARANCIJA KVALITETE

Garancija kvalitete u Poliklinici Smile

Naši stomatolozi se kontinurano educiraju i usavršavaju te koriste najmoderniju tehnologiju kako bi vam pružili sigurne, bezbolne i učinkovite zahvate. Koristimo vrhunsku opremu i uređaje renomiranih proizvođača, kao i najkvalitetnije materijale na tržištu.

Poliklinika Smile je Centar izvrsnosti Straumann (najpriznatiji proizvođač implantata na svijetu) kojih ima samo 12 na svijetu. Isto tako smo i Planmeca referentni centar. Posjedujemo sve relevantne certifikate koji dokazuju da radimo po najvišim međunarodnim ISO standardima. Garantiramo vam najvišu razinu stomatološke skrbi koju svakako zaslužujete.

PACIJENTI O NAMA

Najčešća pitanja i zablude o općoj stomatologiji

Opći stomatolog je vaš primarni stomatolog. Ovaj stomatolog dijagnosticira, liječi i upravlja vašim ukupnim potrebama oralne zdravstvene njege, uključujući njegu desni, korijenske kanale, plombe, krunice, ljuskice, mostove i preventivnu edukaciju.

Stomatolozi dijagnosticiraju i liječe stomatološke probleme i pomažu pacijentima da razviju bolje režime oralne higijene. Čiste zube, postavljaju ispune, obavljaju nekirurška vađenja zuba te obavljaju druge aktivnosti kako bi osigurali da su zubi i usta zdravi.

Glavna razlika između njih je što iako obiteljski stomatolog odrađuje stomatološke zahvate za sve dobne skupine, za razliku od poliklinike, limitiran je u složenosti zahvata koje može samostalno izvesti, u dijagnostici koju može napraviti, kao i u izradi protetskih radova.

Naime, poliklinika ima nekoliko specijalista dentalne medicine koji su dodatno educirani i osposebljeni za najsloženije zahvate i operacije oralne kirurgije. Isto tako ima najnaprednije uređaje za dijagnostiku pa ne trebate odraziti na neke druge, vanjske lokacije radi snimanja zubi. A ima i vlastiti digitalni zubotehnički laboratorij pa sve protetske radove izrađuju unutar poliklinike.

Umjesto posjeta više lokacija, možete se pobrinuti za sve stomatološke potrebe svoje obitelji na jednom prikladnom mjestu.

  • Kompletni pregledi i dijagnostika (rendgenske snimke, CT, intraoralne 3D snimke)
  • Uklanjanje kamenca, čišćenje zuba, pjeskarenje i poliranje
  • Liječenje karijesa i razni ispuni
  • Čišćenje korijenskih kanala
  • Nekirurško vađenje zuba

Dok su oralni kirurzi najstručniji za kirurške zahvate na pacijentima kako bi poboljšali njihovo cjelokupno oralno zdravlje, opći stomatolozi također mogu izvesti manje operacije na svojim pacijentima.

S obzirom na to koliko je tehnologija danas postala napredna, vaš stomatolog ima pristup alatima koji im mogu pomoći da otkriju karijes (ili druge infekcije) u njihovim najranijim fazama. Ako su u stanju to učiniti, osobito kod karijesa i bolesti desni (gingivitis), često mogu potpuno preokrenuti infekciju.

Endodoncija se usredotočuje na njegu složenih problema sa zubima koji prvenstveno utječu na zubnu pulpu (unutarnji dio zuba). Danas se koriste napredne tehnike za liječenje zubne pulpe i tkiva korijena.

Besplatni pregled u 3 jednostavna koraka

1

Naručite se na besplatan pregled

Pregledat ćemo vaše zube i oralno zdravlje, napraviti panoramsku snimku te održati konzultacije sa specijalistom nakon čega ćete dobiti ponudu sa zajamčenom cijenom za eventualne radove.

2

Posjetite nas

Nalazimo se u srcu Opatije s parkiralištem u blizini, a za udaljenije pacijente nudimo i organiziranje smještaja i slobodnog vremena.

3

Odlučite se za terapiju u klinici od povjerenja

Kada doživite naš prijateljski pristup pacijentima, stručnost osoblja te transparentnost u radu, znat ćete da ste pronašli pravo mjesto za sve vaše dentalne potrebe.

Besplatni pregled u 3 jednostavna koraka

1

Naručite se na besplatan pregled

Pregledat ćemo vaše zube i oralno zdravlje, napraviti panoramsku snimku te održati konzultacije sa specijalistom nakon čega ćete dobiti ponudu sa zajamčenom cijenom za eventualne radove.

2

Posjetite nas

Nalazimo se u srcu Opatije s parkiralištem u blizini, a za udaljenije pacijente nudimo i organiziranje smještaja i slobodnog vremena.

3

Odlučite se za terapiju u klinici od povjerenja

Kada doživite naš prijateljski pristup pacijentima, stručnost osoblja te transparentnost u radu, znat ćete da ste pronašli pravo mjesto za sve vaše dentalne potrebe.

Pročitajte posljednje iz našeg bloga

Pročitajte posljednje iz našeg bloga