Osnovni cilj opće ili kako je često nazivamo konzervativna stomatologija je postići zdrave i funkcionalne zube, a samim time i ljepši osmijeh. Popravak zuba upotrebom estetskih ispuna (plombi), uklanjanje zubnog kamenca te liječenje zuba i korijenskih kanala neki su od zadataka koje pokriva konzervativna stomatologija.

Pregled sadržaja:

  1. Što je opća stomatologija?
  2. Vrste zahvata koje uključuje opća stomatologija
  3. Karijes i ispune
  4. Endodoncija (liječenje upale zuba)
  5. Uklanjanje zubnog kamenca i pjeskarenje zubi
  6. Dječja stomatologija (pedodoncija)

Što je opća stomatologija?

Opća stomatologija podrazumijeva pružanje stomatološke njege i skrbi osobama svih dobnih skupina radi postizanja kvalitetnog zdravlja zubi i usne šupljine. Opća stomatologija uključuje tretmane kao što su ispuni (plombe), čišćenje zubnog kamenca i liječenje zuba (endodontska terapija). Konzervativna stomatologija također uključuje dječju stomatologiju, ili kako je službeno zovemo pedodonciju.

U Poliklinici Smile pružamo individualan pristup svakom našem pacijentu. Kod vašeg besplatnog prvog pregleda, naši doktori obaviti će temeljit pregled vaših usta, zubi i desni. Nakon toga ćete razgovarati o vašem oralnom i općem zdravlju. Ukoliko se otkrije prisutnost karijesa ili nekog drugog stomatološkog problema, transparentno će vam objasniti sve dostupne procedure, mogućnosti liječenja i povezane troškove.  

Konzervativna stomatologija

 

Vrste zahvata koje uključuje konzervativna stomatologija

Karijes i ispune

Liječenje karijesa zuba jedan je od najčešćih tretmana koje pokriva konzervativna stomatologija. Zubni karijes je jedna od najraširenijih bolesti današnjice. U pitanju je infekcija uzrokovana djelovanjem bakterija u usnoj šupljini koje prvo uništavaju caklinu (vanjski sloj zuba), a potom se postepeno sve više šire u dublje strukture zuba.

Zubne ispune (plombe) koristimo za sanaciju zuba koji imaju karijes. Također se mogu koristiti za popravak ozlijeđenih zuba koji imaju pukotine.

Kada nam se pacijent požali na zubobolju, prvo provjeravamo ima li karijesa i pukotina. To naši doktori čine vizualnim pregledom usta i zuba te pomoću digitalne rtg snimke (uz minimalno zračenje). Ako stomatolog ustanovi da zub treba ispunu, slijedi popravak zuba.

Nakon utrnuća, naš stomatolog će u većini slučajeva upotrijebiti dentalni laser kako bi uklonio sva propala zubna tkiva u zubu. Upotrebom dentalnog lasera čuvamo više okolnog zdravog tkiva zuba. Osim toga, zahvat je znatno ugodniji nego kada se koristi svrdlo (tzv. Bušilica). Zatim ćemo očistiti zub vodom prije nego što ga zapečatimo zubnom ispunom.

U Poliklinici Smile koristimo isključivo biokompatibilne, estetske ispune od kompozitne smole (tzv. bijele plombe) koje je moguće prilagoditi nijansi vaših zubi.

Bijela plomba - kompozitne ispune

 

Ponekad u težim slučajevima, kada je uništen veći dio zuba, može biti potrebno postavljanje keramičkih ispuna. Keramičke ispune znatno su trajnije, otpornije i estetski najsličnije pravom zubu. Izrađujemo ih u našem digitalnom zubotehničkom laboratoriju upotrebom CAD-CAM tehnologije. Razlikujemo inlay, onlay i overlay ispune, ovisno o poziciji i veličini površine zuba koju pomoću njih nadomještamo.

Endodoncija (liječenje upale zuba)

Opća stomatologija podrazumijeva i liječenje korijenskih kanala zuba koje je namijenjeno uklanjanju bakterija iz upaljenog zuba (zub s inficiranim korijenskim kanalima), sprječavanju ponovne infekcije zuba i očuvanju samog zuba. 

Kada je pacijent podvrgnut endodontskoj terapiji, upaljena i inficirana pulpa se uklanja i unutrašnjost zuba se pažljivo čisti i dezinficira, zatim puni i zatvara ispunom.

Ne trebate biti zabrinuti ako vam stomatolog prepiše ovaj zahvat za liječenje oštećenog ili bolesnog zuba. Stotine zuba liječimo i spašavamo na ovaj način svake godine, ublažavajući bol i čineći ih ponovno zdravima.

Unutar vašeg zuba, ispod bijele cakline i tvrdog sloja zvanog dentin, nalazi se meko tkivo koje se zove pulpa. Ovo tkivo sadrži krvne žile, živce i vezivno tkivo, koje pomažu rastu korijena vašeg zuba tijekom njegovog razvoja. Potpuno razvijen zub može preživjeti bez pulpe jer se zub i dalje hrani tkivima koja ga okružuju.

Moderno liječenje korijenskih kanala nije ništa slično onim starim zahvatima koji su dospijeli na loš glas kod pacijenata. Obično se može završiti u jednoj ili dvije posjete, ovisno o stanju vašeg zuba i vašim individualnim okolnostima. Provođenje ove terapije je relativno bezbolno i iznimno učinkovito. U Poliklinici Smile koristimo dentalni laser i ozon za veću učinkovitost i manju invazivnost zahvata. 

Endodoncija - liječenje zuba u jednoj posjeti - Devitalizzazione dente

 

Postupak započinjemo odstranjivanjem zubnog tkiva zahvaćenog infekcijom. Uklanjamo upaljenu zubnu pulpu te dezinficiramo korijenske kanale. Kako bi ispravno izvršili tretman, pomoću apeks lokatora, posebnog elektronskog instrumenta za mjerenje duljine korijenskog kanala, te digitalnih rtg snimaka za potpunu vizualizaciju strukture korijena, precizno određujemo dužinu kanala.

Nakon što smo u potpunosti očistili korijenske kanale, ispunjavamo zub posebnim materijalom te ga zatvaramo ispunom ili, ukoliko je potrebno, zubnom krunicom. 

Po završetku terapije s lakoćom ćete se smijati, gristi i žvakati.

Spašavanje prirodnog zuba endodontskom terapijom ima brojne prednosti:

  • Učinkovito žvakanje
  • Normalna snaga i osjećaj zagriza
  • Prirodan izgled
  • Štitimo ostale zube od prekomjernog trošenja ili naprezanja

Uklanjanje zubnog kamenca i pjeskarenje zubi

Opća stomatologija za glavni cilj ima očuvanje zdravlja zubi, a kamenac je tome velika prijetnja. Ako želite očuvati dobro zdravlje zubi, desni i usne šupljine, uklanjanje kamenca s površine zuba treba biti jedan od vaših glavnih prioriteta. Zubni kamenac je hrapavi film koji može potamniti zube i uzrokovati promjenu njihove boje.

Naslage zubnog kamenca nastaju kada se plak s površine zuba ne ukloni u potpunosti. Kada se minerali u slini spoje s plakom, formirat će se kristali koji se stvrdnu u kamenac. Ako se kamenac ne uklanja redovito, može uzrokovati razne probleme, od bolesti desni do povećane podložnosti karijesu.

Kamenac se formira u toliko jaku strukturu da ga se može ukloniti samo profesionalnim čišćenjem u stomatološkoj ordinaciji. Kako starimo, kamenac se formira brže, ali općenito će se pojedinci uvelike razlikovati ovisno o osjetljivosti na stvaranje kamenca na površini zuba. Kako biste spriječili nakupljanje zubnog kamenca, važno je posjetiti stomatologa svakih 6 mjeseci. 

Na ovim pregledima izvršit ćemo profesionalno čišćenje, ukloniti kamenac i plak sa zuba, te polirati njihovu površinu kako bi se usporilo novo nakupljanje plaka i kamenca. 

Zubni kamenac

 

Čišćenje zubi započinje potpunim pregledom cijele unutrašnjosti usta. Detaljno ćemo provjeriti zube i desni za potencijalne probleme, jedan od kojih je upravo nakupljanje zubnog kamenca. Ako naš doktor uoči kamenac na površini vaših zuba, uklonit će ga ultrazvučnim instrumentom i vodenim mlazom. 

Nakon uklanjanja kamenca često izvodimo pjeskarenje zubi kako bi uklonili mrlje i pigmetacije s površine zuba. Za pjeskarenje koristimo mlaz zraka i vode s kojom su pomiješane čestice praha natrijeva bikarbonata. 

Ukoliko je prisutna prekomjerna količina kamenca na zubima i ispod zubnog mesa, možda će biti potrebna kiretaža zubi, odnosno uklanjanje kamenca s korijena zuba.

Nakon čišćenja kamenca važno je kvalitetno održavati oralnu higijenu, kontrolirati njegov ponovni nastanak te redovito ići na preglede za pravovremeno uklanjanje.

Dječja stomatologija (pedodoncija)

Opća stomatologija uključuje i skrb o oralnom zdravlju djece od djetinjstva do tinejdžerskih godina, što spada u dječju stomatologiju. U Poliklinici Smile imamo potrebno iskustvo i umijeće za brigu o djetetovim zubima, desnima i ustima tijekom različitih faza djetinjstva.

Djeca počinju dobivati mliječne zube tijekom prvih 6 mjeseci života. Do dobi od 6 ili 7 godina, oni počinju gubiti svoje prve zube, koje na kraju zamjenjuju trajni zubi.

Bez odgovarajuće stomatološke skrbi, djeca se suočavaju s mogućim propadanjem usne šupljine i bolešću koja može uzrokovati bol i komplikacije tijekom cijelog života. Karijes zuba, koji je zarazna bolest, u ranom djetinjstvu je 5 puta češći u djece nego astma i 7 puta češći od peludne groznice. Otprilike 1 od 5 (20%) djece u dobi od 5 do 11 godina ima barem jedan neliječeni pokvareni zub.

Zubar za djecu

 

Djeca nisu samo male osobe. Nisu uvijek u stanju biti strpljivi i surađivati s doktorom tijekom stomatološkog pregleda. Naši stomatolozi znaju kako pregledati i liječiti djecu na način koji im je ugodan. Osim toga, upotrebljavamo opremu u ordinacijama koja je prilagođena za djecu.

Preporuča se odvesti dijete na prvi pregled u dobi od jedne godine kako bi se rano počelo navikavati na ordinaciju i stomatologa. Poželjno je da se prvi posjet dogodi prije nego postane nužno bilo kakvo stomatološko liječenje kako bi se izbjeglo da prvo iskustvo bude negativno. Na taj način možemo izbjeći da se razvije strah od stomatologa koji dijete može pratiti cijeli život.

Poliklinika Smile nudi širok raspon mogućnosti stomatološkog liječenja djece, kao i stručnost i obuku za brigu o zubima, desnima i ustima vašeg djeteta. Ukoliko se odlučite dovesti svoje dijete na stomatološki pregled, možete biti sigurni da će kod nas dobiti najbolju moguću skrb.

Opća stomatologija u Poliklinici Smile

Kad je u pitanju konzervativna stomatologija, kao i svaka druga grana dentalne medicine, možete nam se obratiti s povjerenjem, jer imamo rješenje za svaki vaš dentalni problem.  

Za vaše stomatološke probleme imamo odgovarajuća rješenja.

BESPLATNI prvi pregled uključuje pregled specijaliste, 2D RTG snimak obje čeljusti, konzultacije i izradu zagarantirane* ponude.

Leave a Reply