Pacijenti koji traže najbolju dostupnu stomatološku skrb vjerojatno su čuli za pojam holistička stomatologija. U pitanju je zaokruženiji pristup oralnoj njezi i zdravlju usne šupljine.

Je li holistička stomatologija skuplja od tradicionalnih tretmana? Pacijenti koji brinu o novcu bit će ugodno iznenađeni spoznajom da pravilna holistička stomatološka njega zapravo može dugoročno koštati manje od tradicionalnog pristupa. Čitajte dalje da biste saznali kako.

Pregled sadržaja:

  1. Što je holistička stomatologija?
  2. Koja je razlika između običnog stomatologa i holističkog stomatologa?
  3. Je li holistička stomatologija skupa?
  4. Tretmani i metode liječenja holističke stomatologije
  5. Prednosti holističke stomatologije

Što je holistička stomatologija?

Holistički stomatolog završi stomatološki fakultet i ima istu diplomu kao i tradicionalni stomatolozi. Može biti doktor dentalne medicine ili pak može biti specijalist dentalne medicine kao što je primjerice naš dr. Slovša koji je specijalist oralne kirurgije i implantologije.

Ponešto drugačiji pristup zdravlju zuba i oralne šupljine izdvaja holističku od tradicionalne stomatologije. Holistički stomatolog shvaća da su usta dio tijela i da su zdravlje zuba i cjelokupno zdravlje povezani.

Ne možete imati dobro oralno zdravlje bez dobrog općeg zdravlja, i obrnuto. Holistički pristup također štedi što je moguće više prirodnih struktura zuba pacijenta. Manje je pristupa “bušenja i punjenja” u liječenju karijesa ili vađenju zuba.

Estetska dentalna medicina - Smile dentalna klinika

 

Umjesto toga, holistička stomatologija slijedi integrativni pristup i fokusira se na obnovu prirodne strukture zuba.

Holistički stomatolozi pažljivo biraju biokompatibilne materijale koji oponašaju prirodna svojstva zuba kada su potrebni ispuni, krunice ili implantati. Ovi netoksični materijali traju dulje i neće ispuštati opasne kemikalije u tijelo pacijenta.

Koja je razlika između običnog stomatologa i holističkog stomatologa? 

Razlika između konvencionalnog stomatologa i holističkog stomatologa je način na koji pristupaju liječenju problema oralnog zdravlja. Holistički stomatolozi općenito koriste manje invazivne postupke i netoksične materijale.

Koje su prednosti holističke stomatologije? 

Prednosti holističke stomatologije su očuvanje prirodnog zubnog tkiva, korištenje dugotrajnijih, netoksičnih materijala i poboljšanje cjelokupnog zdravlja poboljšanjem oralnog zdravlja.

Je li holistička stomatologija skupa?

Holistička stomatologija dobila je nezasluženu reputaciju da je skupa. Istina je da su neki materijali skuplji od tradicionalnih materijala. Međutim, traju dulje i dovode do boljih zdravstvenih rezultata.

Na primjer, tradicionalni pristup popravljanja karijesa koristi plombe s amalgamom koji sadrži živu, otrovni materijal.

Holistički stomatolozi koriste isključivo netoksične, kompozitne materijale za popunjavanje rupa od karijesa u zubima. U posljednje vrijeme sve više tradicionalnih stomatologa također koristi ove materijale jer su sigurniji i estetski ugodniji.

Koja je prosječna cijena tretmana koji izvodi holistički stomatolog? 

Prosječna cijena tretmana holističkog stomatologa je nešto viša od prosječne cijene kod tradicionalnog stomatologa. Razlog tome je što koriste kvalitetnije, biokompatibilne materijale, a njihove plombe, krunice i drugi radovi općenito traju dulje. Isto tako, u sklopu zahvata koriste razne napredne tretmane poput ozona za dezinfekciju ili PRP metode za ubrzanu regeneraciju, te suvremene tehnologije poput dentalnog lasera za manju invazivnost zahvata.

Holistička stomatologija u Poliklinici Smile - Dentista olistico nel Policlinico Smile

 

Kada pogledate ukupne troškove oralne zdravstvene njege, holistička stomatologija zapravo dugoročno može biti jeftinija. To je zato što holistički stomatolozi koriste manje invazivne i konzervativnije planove liječenja, što smanjuje troškove tijekom cijelog života pacijenta.

Tradicionalni stomatolozi obično rade ispunu na prvi znak karijesa. Ispuna traje u prosjeku 5 do 10 godina, a možda i manje ako stomatolog ne postavi ispunu kako treba. Prije ili kasnije, treba je zamijeniti.

Kada se plomba mijenja, zubar uklanja još više zubnog tkiva, što povećava rizik od pucanja zuba ili prodora bakterija u korijen zuba. Kada se to dogodi, pacijentu je potrebna endodontska terapija i zubna krunica (navlaka).

Ne postoji jamstvo da će terapija čišćenja korijenskih kanala u konačnici riješiti problem. Liječenje korijenskih kanala može biti neuspješno, a stomatolog će možda morati izvaditi zub unatoč svom trudu da ga spasi.

Svi ovi zahvati se zbrajaju tijekom života, što može značiti plaćanje jako puno novca za njegu zuba koji se na kraju izvadi. Većina pacijenata bi radije uštedjela svoj novac, platila prvenstveno kvalitetniju ispunu i poštedila se boli zbog dodatnih zahvata.

Tretmani i metode liječenja holističke stomatologije

Holistički stomatolog obavlja iste zahvate kao i tradicionalni stomatolozi, ali često koristi drugačije materijale ili metode za izvođenje tih zahvata.

Ispuni (plombe)

Da li holistički stomatolog radi plombe? Da, ali ne koriste zubni amalgam za ispune (koje se nazivaju i crne plombe, amalgamske plombe ili srebrne plombe). Umjesto toga, koriste kompozitni materijal bez žive.

Bijela plomba - kompozitne ispune

 

Prije svega, predano rade na sprječavanju da karijes postane toliko uznapredovao da je zubu potrebna plomba. Također je uobičajeno da koriste dentalne lasere umjesto tradicionalnog bušenja. Tretman laserom znatno je tiši i ugodniji za pacijenta, sprječava traumu i bol, omogućuje brže zacjeljivanje te uklanja manje zdrave strukture zuba.

Osim ispuna, holistički stomatolozi rade na pronalaženju i rješavanju temeljnog uzroka oslabljene cakline. Njihov fokus je na sprječavanju daljnjeg propadanja. Također će raditi na remineralizaciji oslabljene cakline ako je ta mogućnost moguća.

Primarni fokus za sprječavanje karijesa uključuje prehranu cjelovitom hranom, održavanje zdravlja dišnih puteva i ispravne tehnike oralne higijene, poput četkanja zubi s pastom za zube sa hidroksiapatitom te redovitog čišćenja zubnim koncem.

Holistička stomatologija također izbjegava korištenje paste za zube i tretmana koji sadrže fluor zbog njegove potencijalne toksičnosti za organizam.

Zubne krunice

Izrađuju li holistički stomatolozi krunice (navlake za zube) i mostove? Da, ali prilikom tretmana nastoje sačuvati što je moguće više prirodne strukture zuba. Za čišćenje područja koriste napredne tehnike kao što je tretman ozonom, a za izradu protetskih radova materijale kao što je cirkon-keramika. Ovi materijali su bolji za zdravlje pacijenata jer ne izazivaju alergijske reakcije i često traju dulje.

U Poliklinici Smile koristimo samo najvalitetniju cirkon-keramiku za izradu krunica i mostova. Traju dulje od ostalih, netoksični su i izrađujemo ih u vlastitom dentalnom laboratoriju pomoću najsuvremenije CAD-CAM tehnologije. Naši pacijenti mogu izabrati mostove na implantatima koji ne slabe i ne oštećuju okolne zube.

Endodontska terapija

Kako holistička stomatologija liječi upalu u korijenskim kanalima zuba? Umjesto prekomjerne upotrebe antibiotika i kemijskih antiseptika, upaljeno područje se tretira netoksičnim ozonom kako bi se osigurali učinkovitiji rezultati. Također će se upotrijebiti dentalni laseri kad god je moguće kako bi oštećenje strukture zuba sveli na minimum.

Ponekad se preferira vađenje zuba i ugradnja implantata, budući da se korijenski kanali zuba mogu iznova upaliti nakon određenog vremena.

Zubni implantati

Tradicionalni stomatolozi obično koriste zubne implantate od titana, ali neki su pacijenti osjetljivi na metal. Holistički stomatolozi u takvim slučajevima koriste posebne biokompatibilne implantate, koji se izvrsno spajaju s čeljusti i ne izazivaju alergijske reakcije. U Poliklinici Smile primjerice ugrađujemo vrhunske keramičke implantate tvrtke Straumann.

 

Bolesti desni

Holistički stomatolog također liječi bolesti desni koristeći najmanje invazivne zahvate i najmanje toksične lijekove. Njihova prva linija obrane često je ozonoterapija, koja pomaže ubiti patogene bakterije koje oštećuju desni i uzrokuju upalu.

Ako stanje pacijenta zahtijeva operaciju, isto će se izvršiti pomoću dentalnog lasera za meka tkiva. Pacijenti brže zacjeljuju i osjećaju manje boli kada se operacije izvode laserom umjesto tradicionalnim skalpelom. Laseri se čak mogu koristiti za liječenje zubnih kavitacija povezanih s bolestima desni.

Estetska stomatologija

Holistički stomatolozi žele da njihovi pacijenti imaju zdrav, ali i lijep osmijeh. Osim što izbjegavaju srebrne plombe, pružaju netoksične, vrhunske tretmane kako bi svojim klijentima osigurali idealan osmijeh, poput nevidljivih aparatića za zube, zubnih ljuskica i laserskog izbjeljivanja zubi.

RTG dijagnostika

Holistički stomatolozi koriste rendgensko snimanje za pregled zuba i čeljusti kada je to potrebno, ali koriste tehnologije koja emitiraju samo vrlo niske doze zračenja, poput digitalnih rendgenskih uređaja.

dentalni laboratorij - zubotehnički laboratorij - laboratorio odontotecnico digitale - laboratorio odontoiatrico

 

Pravilna ishrana

Organizam može prirodno remineralizirati oslabljene dijelove zuba, ali ne bez odgovarajućih hranjivih tvari. Liječenje nekih stomatoloških problema može zahtijevati kvalitetniju prehranu ili dodatke prehrani za podršku oralnom zdravlju.

Prednosti holističke stomatologije

Holistička stomatologija se razlikuje od tradicionalne stomatologije na nekoliko načina. Najbolje prednosti su:

  • Izbjegavanje zahvata poput čišćenja korijenskih kanala zuba kad god je to moguće
  • Izbjegavanje upotrebe otrovnih materijala koji će se kasnije morati ukloniti na štetu pacijenta (financijsku i medicinsku)
  • Očuvanje zdravijeg zubnog tkiva radi smanjenja potrebe da će pacijentu trebati nepotrebne zubne krunice, čišćenje korijenskih kanala zuba i drugi tretmani
  • Kvalitetnija oralna zdravstvena njega kako bi zubi bili jaki i zdravi na prvom mjestu, eliminirajući potrebu za skupim i bolnim stomatološkim zahvatima
  • Bolje oralno zdravlje i cjelokupno zdravlje prepoznavanjem i njegovanjem snažne veze između usta i tijela

Mnogi tradicionalni stomatolozi liječe probleme tek kada se pojave. Međutim, holistička stomatologija pruža preventivne stomatološke usluge kako bi zaustavili karijes ili probleme s desnima prije nego što prouzrokuju značajnu štetu. To pacijentu u konačnici štedi vrijeme i novac.

Izvode li holistički stomatolozi vađenje zuba? 

Holistički stomatolozi neće izvaditi zub osim ako je to apsolutno neophodno. Dapače, učinit će sve da sačuvaju što više prirodne strukture zuba, a izvadit će zub samo u krajnjoj nuždi.

Stomatološka poliklinika Smile Opatija - dentalna poliklinika - zubna poliklinika - implantološka klinika

 

Zašto smo se u Poliklinici Smile odlučili prakticirati holistički pristup stomatologiji?

U Poliklinici Smile odlučili smo za holistički pristup stomatologiji zbog toga što holistička stomatologija uključuje više od samog tretiranja zatečenog stanja. Mi želimo puno više od toga, savjetujući i educirajući pacijente o mnogim načinima na koje stomatologija može utjecati ili biti pod utjecajem njihovog ukupnog zdravlja. 

Na primjer, informiramo pacijente o vezama između oralnih stanja poput karijesa i bolesti desni te trudnoće, dijabetesa i kardiovaskularnog zdravlja. Često se dotaknemo i fizičkih, nutritivnih i elemenata okoline koji utječu na vaš život. Sve je to s ciljem da pridonesemo kvalitetnom i održivom oralnom zdravlju kao dijelu dobrog sveopćeg zdravlja i dobrobiti pojedinca.

Za vaše stomatološke probleme imamo odgovarajuća rješenja.

BESPLATNI prvi pregled uključuje pregled specijaliste, 2D RTG snimak obje čeljusti, konzultacije i izradu zagarantirane* ponude.

Leave a Reply