Zubna proteza

Proteza za zube jedno je od najpopularnijih protetskih rješenja za zamjenu zuba koji nedostaju.

Više od 10 godina iskustva u oralnoj kirurgiji i implantologiji

Doživotno jamstvo za Straumann ® i ALL on 4, All on 6 pro arch

centar izvrsnosti

Straumann

Više od 35.000 uspješno postavljenih implantata

funkcionalnost i estetika osmijeha
u samo 24 sata

BESPLATAN PREGLED

Svaki dan pomičemo granice kako bismo pružili samo najbolje našim pacijentima. Prvi besplatan pregled uključuje pregled specijaliste, 2D RTG snimak obje čeljusti, konzultacije i izradu zagarantirane ponude.

BESPLATAN PREGLED

Svaki dan pomičemo granice kako bismo pružili samo najbolje našim pacijentima. Prvi besplatan pregled uključuje pregled specijaliste, 2D RTG snimak obje čeljusti, konzultacije i izradu zagarantirane ponude.

Besplatan prvi pregled - Poliklinika Smile

Moderne zubne proteze:

Proteze za zube su sintetički nadomjesci za prirodne zube koji nedostaju. Pacijenti ih često nazivaju umjetni zubi. Neke su proteze dizajnirane da nadomjeste nekoliko zuba koji nedostaju (parcijalna proteza).

Druge vrste proteza zamjenjuju sve vaše zube, desni i okolna tkiva (totalna proteza).

proteze za zube-umjetni zubi

Više o protezi za zube

Zubne proteze

Karijes, bolesti desni i ozljede lica mogu dovesti do gubitka zuba. Ovisno o tome koliko je zuba izgubljeno i o raznim drugim faktorima, rješenje mogu biti zubne proteze.
Kada nedostaju zubi, mišići lica mogu se s vremenom opustiti. Proteze za zube su dizajnirane da vam pomognu ispuniti profil lica i poboljšati izgled.akođer olakšavaju vam gristi, žvakati i govoriti.

Ipak, važno je naglasiti da su funkcije žvakanja s protezom puno manje nego kod prirodnih zuba ili zubnih implantata. Nedostatak potpore u kosti znači da niste u mogućnosti proizvesti toliku snagu žvakanja.

Mnogi pacijenti s totalnom protezom također razvijaju govorne mane, kao što je frfljanje. To je zbog debljine materijala koji pokriva nepce (što je neophodno i ne može se stanjiti). Neke se osobe s vremenom prilagode tome, dok druge ne.

Potpuna proteza posljednja je opcija nakon što se sve druge nadoknade zuba smatraju neučinkovitima. Umjetni zubi ne sprječavaju povlačenje kosti čeljusti, a ponekad loše proteze tome mogu čak i doprinijeti. Samo zubni implantati mogu očuvati kost i spriječiti njen gubitak nakon ispadanja zuba.

Razlikujemo sljedeće vrste proteza za zube:

 • Totalna zubna proteza namijenjena je pacijentima kojima nedostaju svi zubi.
 • Mobilna parcijalna zubna proteza namijenjena je pacijentima kojima nedostaje dio zubi ili onima koji preferiraju uklonjivu opciju.
 • Proteza na implantatima namijenjena je pacijentima kojima je potrebna dodatna potpora zbog gubitka kosti. Proteza na implantatima učvršćena je u čeljusti kada je u ustima. Međutim, potrebno ih je ukloniti radi čišćenja.
 • Imedijatna proteza (privremena proteza za zube) namijenjena je za pacijente koji žele vađenje zuba i izradu proteze isti dan.

Procedura izrade zubne proteze

1

UZIMANJE PRECIZNIH OTISAKA I MJERA

Prvi korak u procesu izrade zubne proteze je uzimanje otisaka i mjera kako bi baza proteze bila u potpunosti  prilagođena ležištu u vašim ustima.

2

IZRADA ZAGRIZNE ŠABLONE

U drugom koraku izrađujemo zagrizne voštane bedeme. To nam služi za odrediti međusobni položaj čeljusti i zubi tijekom nošenja proteze kako bi vam savršeno odgovarala.

3

ISPROBAVANJE PROTEZE

Naredni korak uključuje postupak kojim se u šablone postavljaju umjetni zubi. Tada dobijete priliku isprobati postavu u ustima i dati svoje komentare koji služe kako bi se prilagodila i finalizirala postava.

4

FINALIZIRANJE PROTEZE

Posljednji korake izrade proteze je precizno finaliziranje dok su zubi privremeno postavljeni u šablonama. Radimo sve potrebne korekcije i prilagodbe dok ne postignemo savršenu postavu zuba nakon čega pristupamo izradi konačne proteze.

Tko je idealan kandidat za zubne proteze?

Muškarci i žene sa značajnim gubitkom zuba kandidati su za protezu. Potreba za protezom ne ovisi o dobi, već više o stanju zuba pacijenta.

Također je važno da pacijent ima dovoljno strukture čeljusne kosti i preostalo zdravo tkivo desni. Umjetni zubi trebaju dovoljnu količinu potpore prirodnog tkiva kako bi ostali na mjestu dulje vrijeme.

Najčešća dobna skupina koja ima proteze za zube su osobe starije od 65 godina. Potreba za protezom kod osoba starijih od 40 godina također je prilično česta, osobito kod žena.
19% žena starijih od 40 godina nosi proteze. 27% osoba starijih od 65 godina nema preostalih prirodnih zuba.

Stariji pacijenti — potpuna bezubost (nedostatak zuba u čeljusti) je najčešća kod osoba starijih od 65 godina. Razlog tome je što je gubitak zuba povezan s dobi, osobito kod gerijatrijskih pacijenata (osobe s bolestima i problemima uzrokovanim starošću).

Mlađi pacijenti — u rijetkim slučajevima mladi pacijenti također mogu biti kandidati za potpunu protezu. To je slučaj samo ako su izgubili sve zube zbog ozljede ili teškog karijesa.

zubne proteze-idealan kandidat

Vrste proteza za zube

Totalne proteze, poznate i kao potpune proteze, su uklonjivi nadomjesci za cijeli zubni set pacijenta. Potpuno su prilagođeni i vraćaju oblik i izgled prirodnim zubima. Potpuna proteza posljednja je opcija nakon što se sve druge nadoknade zuba smatraju neučinkovitima. Umjetni zubi ne sprječavaju povlačenje kosti čeljusti, a ponekad loše proteze tome mogu čak i doprinijeti. Samo zubni implantati mogu očuvati kost i spriječiti njen gubitak nakon ispadanja zuba.

Konvencionalne proteze također poboljšavaju žvakanje, što znači da možete ponovno gristi, žvakati i jesti hranu.

Za razliku od totalnih proteza koje zamjenjuju sve zube, mobilne parcijalne proteze zamjenjuju samo neke zube koji nedostaju. Mobilna parcijalna proteza sastoji se od zamjenskih zuba pričvršćenih na plastičnu bazu u boji desni.

Parcijalne zubne proteze koje se mogu ukloniti ugrađene su na lijevani metalni okvir radi čvrstoće. Vraćaju prirodan izgled, osjećaj i funkciju vašim zubima.

Mogu se ukloniti u bilo kojem trenutku i lako ih je zamijeniti. Najčešće se preporučuju pacijentima koji ne mogu dobiti zubni most (most koji je učvršćen na implantatima).

Dostupne su dvije vrste mobilnih djelomičnih proteza, uključujući:

 • Lijevane parcijalne proteze — izrađene su od akrilata u boji tkiva (desni), zamjenskih zuba i metalnog okvira koji drži sve materijale zajedno. Stomatolozi preporučuju ove proteze kada jedan ili više prirodnih zuba ostane u donjoj ili gornjoj čeljusti.
 • Akrilatne parcijalne proteze — izrađene su od akrilne smole i oponašaju izgled i funkciju prirodnih zuba. Dolaze sa ili bez kopči od kovane žice. Akrilatni umjetni zubi su privremeni jer zubno meso pacijenta u potpunosti podupire zube. Dugotrajna uporaba može dovesti do povlačenja desni.

Proteze koje se učvršćuju na zubne implantate ne fiksiraju se trajno na zubne implantate. One kliknu na svoje mjesto i prikače se na lokatore. Polufiksne proteze na implantatima namijenjene su rješavanju bezubosti, što znači da nadomještaju sve zube u čeljusti.

Proteze na implantatima povećavaju stabilnost i poboljšavaju funkciju žvakanja bolje od tradicionalnih mobilnih proteza. Međutim, potrebno ih je ukloniti svake večeri radi čišćenja i odmora tkiva u ustima.

Vrste proteza na implantatima

Zubna proteza na lokatorima ili kugličnim vezama: Opcija s ugradnjom 2 do 4 zubna implantata namijenjena za nadoknadu zubi u gornjoj (4 implantata) i donjoj čeljusti (2 implantata).

Wironit proteza fiksirana na prečki: Prečka se izrađuje individualno za svakog pacijenta i fiksira se na 4 zubna implantata. Namijenjena je za gornju i donju čeljust, a proteza pomoću utora naliježe na prečku te se dobije iznimno čvrsta veza.

Prednosti proteza na implantatima:

 • Dugotrajne su
 • Pružaju funkcionalan set zuba prirodnog izgleda s većom udobnošću
 • Omogućavaju učinkovitije grizenje i žvakanje

Kod tradicionalnih proteza, nakon vađenja svih pacijentovih zuba, potrebno je pričekati najmanje 6 do 8 tjedana prije nego što se postave umjetni zubi. To daje mjestu ekstrakcije zuba i čeljusnoj kosti dovoljno vremena da zacijele.

Mobilna privremena proteza za zube može se koristiti neposredno nakon vađenja prirodnih zuba. Iako praktična, privremena proteza za zube je izazovnija od tradicionalnih proteza jer nije individualno oblikovana i prilagođena za zubno meso pacijenta. Vrste imedijatnih proteza uključuju:

 • Konvencionalna privremena proteza za zube — uklonjivi umjetni zubi koji su izrađeni za neposrednu upotrebu nakon vađenja prirodnih zuba. Također su izrađene od istih materijala kao i konvencionalne ili tradicionalne proteze.
 • Kratkotrajna privremena proteza za zube — uklonjivi umjetni zubi dizajnirani za poboljšanje estetike i izgleda lica. One također poboljšavaju oralnu funkciju za kratko vrijeme prije postavljanja konačnog rada. Međutim, obično se sastoje od slabijeg materijala jer se koriste samo kratko vrijeme.

Kod elastičnih zubnih  proteza, koristimo specijalne materijale za izradu. Cijena elastične zubne proteze je u rangu klasične zubne proteze

vrste proteza za zube - tipi di dentiera

Naši stručnjaci

Ria Slovša spec. stom. protetike dr. med. dent.

Proteze za zube više nisu samo isključivo namijenjene osobama starije životne dobi. Njima učinkovito možemo nadoknaditi neke ili sve zube koji nedostaju u čeljusti. Zahvaljujući naprednoj tehnologiji i vrhunskim materijalima, u Poliklinici Smile možemo osigurati optimalno rješenje za svaki pojedini slučaj.
Dr. Ria Slovša

PREDNOSTI IZRADE I UGRADNJE PROTEZA ZA ZUBE U POLIKLINICI SMILE

time-clock-circle-1
Kraće vrijeme oporavka
certified-ribbon-1
Korištenje Straumann implantata vrhunske kvalitete
smiley-happy-1
Pacijenti mogu sigurno jesti svu hranu
check-badge
Dugoročno, stabilno i sigurno rješenje
dentistry-tooth-brush
Jednostavno i lako održavanje oralne higijene
dentistry-tooth-jaws
Prirodni izgled zuba

Cijena proteza za zube

Cijena proteza za zube u Poliklinici Smile ovisi o odabranoj vrsti:

 • Za totalne proteze cijena kreće od 358,00 € (gornje ili donje, ne oboje)
 • Za privremene proteze cijena kreće od 208,00 € (gornje ili donje, ne oboje)
 • Za parcijalne mobilne proteze cijena kreće od 94,00 € (gornje ili donje, ne oboje)
 • Zubna proteza na implantatima: cijena za polufiksne wironit proteze kreće od 412,00 € (gornja ili donja, ne oboje) ovisno o slučaju te izboru obične ili estetske varijante 

Najbolji način da saznate koliko će koštati vaša terapija je početno besplatno savjetovanje s našim liječnicima.

zubne proteze-garancija

GARANCIJA KVALITETE

Garancija kvalitete u Poliklinici Smile

Koristimo materijal svjetski poznatih kompanija Ivoclar Vivadent iz Lihtenštajna i DeguDent Dentsply Sirona iz Njemačke koji imaju dugogodišnja ispitivanja i studije o svojim materijalima. Naš dentalni laboratorij ima dvije vrhunske mašine za frezanje CAD-CAM materijala. Jedna je Ivoclar Programill PM7, a druga je Wieland, također koristimo i 3D printer Straumann P40.

PACIJENTI O NAMA

Najčešća pitanja i odgovori o zubnim protezama

Dvije vrste stomatologa mogu postaviti proteze: opći stomatolog i specijalist stomatološke protetike. Opći stomatolozi mogu postaviti zubne proteze. Također pružaju razne preventivne, dijagnostičke i restorativne usluge, kao što su rendgenske snimke, čišćenje zuba, plombe na zubima u slučaju karijesa i izbjeljivanje zubi.

Specijalisti stomatološke protetike, poput naše dr. Rialde Slovša posebno su stručni za postupak izrade zubnih proteza. Pored toga specijalizirani su za različite postupke i radove namijenjene nadoknadi zuba.

Postoji pet osnovnih vrsta proteza uključujući totalne proteze, fiksne parcijalne proteze, mobilne parcijalne proteze, proteze na implantatima i privremene proteze. Koja vrsta proteze je najbolja za vas ovisi o vašem oralnom zdravstvenom stanju i načinu života.

Nakupljanje zubnog plaka na protezama može dovesti do gubitka koštane mase u čeljusti, lošeg zadaha i stomatitisa (upala sluznice mekog tkiva unutar usta). Drugi rizik od neočišćenih proteza je gljivična infekcija.

Kako biste spriječili ova stanja, važno je prakticirati ispravnu njegu proteza za zube:

 • Navečer nježno četkajte protezu mekom četkicom za protezu kako biste uklonili plak. Tijekom četkanja, skidive proteze treba držati iznad umivaonika s malom krpicom. Ova krpica služi kao zaštita ako vam ispadnu. Čest je slučaj da umjetni zubi puknu ako padnu u umivaonik, na ormarić ili na pod.
 • Namočite ih u kupovnu tekućinu za čišćenje proteza preko noći. Ujutro ih ponovno očetkajte i nosite tijekom dana.

Evo nekoliko savjeta za prilagodbu na nove zubne proteze:

 1. Slijedite upute za oporavak nakon zahvata
  Vaš stomatolog ili specijalist stomatološke protetike dati će vam upute za njegu nakon postavljanja proteze. Pažljivo slijedite ove upute kako biste osigurali pravilno ozdravljenje i ugodu s protezom.
  Ako imate mobilne proteze za zube, suzdržite se od prečestog skidanja. Bitno je da ih nosite tijekom dana kako biste se brzo navikli na njih.
 2. U početku jedite samo meku hranu
  Prvih nekoliko dana nakon izrade novih proteza trebali biste jesti samo meku hranu kako biste spriječili dodatnu nelagodu.
 3. Vježbajte govor i vježbajte mišiće lica
  Vježbajte govoriti naglas kako biste vježbali mišiće lica i spriječili neželjene probleme s govorom. Pjevanje vam također može pomoći da se naviknete na izgovaranje riječi.
 4. Čistite zubne proteze i desni
  Redovito četkajte svoje proteze i zubno meso kako biste spriječili nakupljanje bakterija i loš zadah.
 5. Koristite ljepilo za protezu kada je potrebno
  Ljepilo za protezu može se koristiti za ublažavanje bilo kakve iritacije uzrokovane novim protezama. Međutim, ako primijetite da vam proteza ne stoji kako treba, dogovorite pregled sa svojim stomatologom. Ljepila ne mogu popraviti loše postavljene proteze.

Proteze se obično moraju mijenjati svakih 5 godina (ako se ispravno brinete o njima). Baš kao i prirodni zubi, proteze s vremenom promijene boju. Ako se vaša proteza okrhne ili napukne, možda će trebati samo manji popravak. Međutim, ako se slomi, morat ćete ih odmah zamijeniti.

Izbjegavajte ljepljivu hrana. Ljepljive tvari mogu pomaknuti vašu protezu s mjesta, dopuštajući hrani da uđe ispod proteze i iritira vaše desni. Hrana s malim, ali sitnim komadićima, tvrdu hranu, žilavo ili tvrdo meso.

Kada prvi put nosite protezu, moguće da ćete imati pomalo neugodan i neprirodan osjećaj u ustima. Ali kako se oralne strukture budu prilagođavale protezama, nelagodan i neprirodan osjećaj će nestati. Pacijenti također mogu osjetiti povećanu proizvodnju sline i iritacije, ali i to će se s vremenom vratiti u normalu.

Dva do pet dana nakon umetanja, trebali biste početi s vađenjem proteze noću. Uklanjanje proteze omogućuje proširenje malih krvnih žila i pružanje prehrane tkivima koja podupiru protezu.

Protezama je potrebno šest do osam sati odmora dnevno kako bi se tkiva ispod njih odmorila. Mnogi ljudi noću skidaju proteze, ali nekim ljudima to može biti nelagodno i neugodno.

Gubitak zuba glavni je razlog zašto ljudi imaju potrebe za zubnom protezom. Postoji nekoliko primarnih uzroka gubitka zuba, uključujući:

 • Parodontoza (bolest desni i potpornih struktura zuba) – ujedno i najčešći razlog
 • Vađenje zuba
 • Prirodno starenje
 • Loša oralna higijena
 • Teški karijes
 • Ozljeda lica ili čeljusti

Donja zubna proteza je učinkovito rješenje za zamjenu izgubljenih zuba. Mnogi pacijenti u Smile klinici su bili izuzetno zadovoljni svojim iskustvom s donjom zubnom protezom. Nakon prilagodbe, pacijenti su primijetili značajno poboljšanje u svojoj sposobnosti da jedu i govore, što je znatno poboljšalo njihovu kvalitetu života.

Neki pacijenti su u početku doživljavali manje nelagode ili iritacije, ali to je uobičajeno kod prilagodbe na novu protezu. Naši stručnjaci za zubne proteze pomažu pacijentima da se naviknu na svoju protezu i pružaju savjete kako bi se osiguralo maksimalno ugodno iskustvo.

Ako razmišljate o donjoj zubnoj protezi, svakako razgovarajte s našim stručnjacima. Nudimo personalizirani pristup za svakog pacijenta kako bi se osiguralo najbolje rješenje za njihove specifične potrebe. Ne oklijevajte, nazovite nas i dogovorite besplatan pregled danas!

Besplatni pregled u 3 jednostavna koraka

1

Naručite se na besplatan pregled

Pregledat ćemo vaše zube i oralno zdravlje, napraviti panoramsku snimku te održati konzultacije sa specijalistom nakon čega ćete dobiti ponudu sa zajamčenom cijenom za eventualne radove.

2

Posjetite nas

Nalazimo se u srcu Opatije s parkiralištem u blizini, a za udaljenije pacijente nudimo i organiziranje smještaja i slobodnog vremena.

3

Odlučite se za terapiju u klinici od povjerenja

Kada doživite naš prijateljski pristup pacijentima, stručnost osoblja te transparentnost u radu, znat ćete da ste pronašli pravo mjesto za sve vaše dentalne potrebe.

Besplatni pregled u 3 jednostavna koraka

1

Naručite se na besplatan pregled

Pregledat ćemo vaše zube i oralno zdravlje, napraviti panoramsku snimku te održati konzultacije sa specijalistom nakon čega ćete dobiti ponudu sa zajamčenom cijenom za eventualne radove.

2

Posjetite nas

Nalazimo se u srcu Opatije s parkiralištem u blizini, a za udaljenije pacijente nudimo i organiziranje smještaja i slobodnog vremena.

3

Odlučite se za terapiju u klinici od povjerenja

Kada doživite naš prijateljski pristup pacijentima, stručnost osoblja te transparentnost u radu, znat ćete da ste pronašli pravo mjesto za sve vaše dentalne potrebe.

Imamo odgovarajuća rješenja za sve vaše stomatološke probleme.

Ukoliko imate pitanja ili želite dogovoriti termin za besplatni prvi pregled i konzultacije s našim specijalistom, javite nam se. Radujemo se vašem dolasku.

Imamo odgovarajuća rješenja za sve vaše stomatološke probleme.

Ukoliko imate pitanja ili želite dogovoriti termin za besplatni prvi pregled i konzultacije s našim specijalistom, javite nam se. Radujemo se vašem dolasku.

Pročitajte posljednje iz našeg bloga

Pročitajte posljednje iz našeg bloga