Augmentacija zubne kosti i sinus lift

Želite zubne implantate, ali nemate dovoljno kosti u česljusti? Ne brinite, imamo rješenje.

Više od 10 godina iskustva u oralnoj kirurgiji i implantologiji

Više od 35.000 uspješno postavljenih implantata

centar izvrsnosti

Straumann

Posebno doživotno jamstvo za Straumann ® Roxolid ® implantate

Licencirani centar za augmentaciju (Bone Management Competence Center)

BESPLATAN PREGLED

Svaki dan pomičemo granice kako bismo pružili samo najbolje našim pacijentima. Prvi besplatan pregled uključuje pregled specijaliste, 2D RTG snimak obje čeljusti, konzultacije i izradu zagarantirane ponude.

BESPLATAN PREGLED

Svaki dan pomičemo granice kako bismo pružili samo najbolje našim pacijentima. Prvi besplatan pregled uključuje pregled specijaliste, 2D RTG snimak obje čeljusti, konzultacije i izradu zagarantirane ponude.

Besplatan prvi pregled - Poliklinika Smile

Augmentacija ili regeneracija kosti i sinus lift rutinski su kirurški zahvati u oralnoj kirurgiji koji rješavaju problem nedostatka kosti u čeljusti kod procesa ugradnje implantata.

augmentacija zubne kosti i sinus lift-definicija

Zašto je potrebna nadogradnja kosti za implantat?

Ukoliko čeljusna kost nije dostatna za ugradnju zubnih implantata, neophodna je augmentacija, odnosno nadogradnja kosti (tzv. regeneracija kosti). Regeneracija kosti podrazumijeva nadograđivanje i kreiranje čeljusne kosti presađivanjem vlastite i/ili korištenjem umjetne kosti.

Gubitkom zuba, neovisno da li se radi o gubitku uslijed traume uzrokovane nezgodom ili degeneracijom zuba koji na kraju moramo vaditi, dolazi do povlačenja, odnosno do gubitka kosti čeljusti na mjestu zuba kojeg smo izgubili.

Protekom vremena to povlačenje uzrokuje zamjetan manjak kosti na toj poziciji. Stoga je neophodno, ukoliko želimo taj zub uspješno nadomjestiti zubnim implantatom, povećati debljinu i volumen kosti na toj poziciji. Postupak nadogradnje kosti zove se augmentacija. Kost možemo nadomjestiti umjetnim bio materijalima ili presađivanjem koštanog bloka iz koštane mase samog pacijenta.

Pošaljite nam panoramsku snimku čeljusti. Iz nje ćemo odmah vidjeti da li je nedostatak kosti toliko izražen da je nemoguće pristupiti operativnom postupku implantacije zubnog implantata.

Innesto osseo dentale
Postupak nadogradnje kosti

Najčešća posljedica dugotrajnog nedostatka zuba ujedno je i najčešća prepreka uspješnom postavljanju implantata, a to je – nedostatak kosti. Brzina propadanja kosti na mjestu gdje nema zuba je individualna i ovisi o nizu faktora poput prehrane ili genetske predispozicije. A kad kost nije dostatna za ugradnju implantata, neophodno je pristupiti postupku njene nadogradnje (augmentacija kosti ili regeneracija kosti).

Augmentacija zubne kosti je rutinski kirurški zahvat kojim se potrebna širina i/ili visina čeljusne kosti postiže presađivanjem vlastite i/ili korištenjem umjetne kosti. Zahvat je moguće napraviti u obje čeljusti, ako za to postoji minimalna osnova pacijentove kosti. Ovisno o veličini defekta, postupak nadogradnje može se obaviti istovremeno s postupkom ugradnje implantata.

Kod težih slučajeva potrebno je najprije izvesti nadogradnju, a implantate ugraditi tek nakon vremena neophodnog za zarastanje kosti.

Naši stručnjaci

dr. sc. MOM M.Sc Darko Slovša dr. dent. med. je Straumann®opinion leader i edukator, specijalist oralne kirurgije uz dodatne specijalizacije za implantologiju i regeneraciju kosti.

Pacijenti su dr. Darka Slovšu izabrali za najdoktora za 2021. i 2022. godinu u području oralne kirurgije.

Najdoktor 2021., 2022. i 2023. godine

Manjak kosti danas više nije nikakva prepreka za uspješnu ugradnju zubnih implantata. Poliklinika Smile je certificirani Bone Management centar. To znači ne samo da znamo raditi s ljudskom kosti nego da pružamo maksimum u rješavanju problematike kostiju. Znamo se nositi s najrazličitijim situacijama i izazovnim slučajevima. U stanju smo uspješno presađivati blokove kosti iz jednog dijela čeljusti u drugi te, koristeći napredne sustave, napraviti kost pacijentu koji ju nema.

Metode nadogradnje kosti

Augmentacija kosti moguća je uz pomoć pacijentove vlastite krvne plazme pomoću PRF protokola.

Kada nedostaje čeljusne kosti za ugradnju implantata, na potpuno prirodan i siguran način možemo nadograditi kost PRF metodom te ugraditi implantate.

Prvo izvadimo krv pacijenta, zatim krv razdvajamo obradom kroz koagulaciju centrifugom, u specijalnom stroju. Tim procesom dobijemo membranu za sigurniji, brži i jednostavniji rezultat ugradnje implantata u slučajevima kad nedostaje čeljusne kosti.

PRF metoda nadoknade kosti je sigurna i u potpunosti bezopasna i ne sadrži nikakve umjetne materijale osim pacijentove krvi. Radi se o vrlo dobroj garanciji pri ugradnji implantata.

Kao zlatni standard u koštanoj augmentacijskoj kirurgiji još uvijek se smatra autologni koštani transplantat jer ima najjači osteogeni potencijal. Također, još jedna velika prednost je da se radi o vlastitoj kosti pacijenta.

Autologna kost se može upotrijebiti u strugotinama ili u jednom komadu kao koštani blok (koštani graft). Mjesto s kojeg će se uzeti autologna kost može biti intraoralno (u ustima) ili ekstraoralno (s nekog drugog mjesta na tijelu). Količina i kakvoća raspoložive kosti za koštani graft razlikuje se za svako donorsko mjesto.

Kako bi osigurali dovoljnu količinu autologne kosti, najčešće moramo otvoriti sekundarno donorsko operativno područje u ustima i kirurški uzeti odgovarajuću količinu kosti koja će biti dostatna za planiranu nadogradnju.

Ovaj zahvat može zvučati i djelovati bolno i neugodno, međutim svi naši pacijenti imaju pozitivna iskustva s minimalnom nelagodom i gotovo nikakvim post-operativnim bolovima ili oteklinama. Operaciju izvodimo uređajem za piezo-kirurgiju koji djeluje atraumatski na tkivo.

U ovom zahvatu nema brušenja kosti, već se željeni dio kosti odstranjuje na principu visokofrenkventnih vibracija. Mi koristimo Piezon Master Surgery® uređaj švicarske tvrkte EMS, poznate po dugogodišnjoj tradiciji i perfekcionističkoj naravi u izradi vrhunskih medicinskih instrumenata.

Piezo-kirurgija namijenjana je korištenju u oralnoj kirurgiji, implantologiji i parodontnoj kirurgiji osiguravajući maksimalnu kirušku preciznost s minimalno invazivnim pristupom.

U pitanju su umjetno proizvedeni materijali sintetskog ili životinjskog podrijetla. Dostatni su za nadogradnju kosti, odnosno za korekcije malih i srednjih koštanih defekata, a najčešće dolaze u granuliranom obliku. U nekim slučajevima ih treba kombinirati s autolognom kosti radi postizanja boljeg osteogenog potencijala, što tada dovodi do bržeg formiranja nove kosti.
metode nadogradnje kosti

GARANCIJA KVALITETE

Garancija kvalitete u Poliklinici Smile

U dentalnoj poliklinici Smile koristimo bio materijale koji uz dodatak PRP terapije vrlo brzo uklanjaju problem nedostatka kosti.

Matične stanice koje dobivamo centrifugiranjem male količine pacijentove krvi i injektiramo na poziciju kosti koju želimo nadograditi, daju odlične rezultate. Nakon zahvata već za 4 do 6 mjeseci imamo dovoljno koštanog tkiva za implantaciju zubnih implantata.

Cijena augmentacije ili regeneracije kosti

Cijena postupka augmentacije ili regeneracije kosti kreće od 172,00 € po poziciji. Da li vam je potrebna ili ne, kod većih defekata implantolog može procijeniti već na osnovu panoramske RTG snimke i prvog pregleda. A konačnu potvrdu dobit ćete nakon 3D CT snimke stanja vaše čeljusti. Naša ponuda je nepromjenjiva, odnosno dajemo vam zagarantiranu ponudu pri čemu ista može biti samo manja od ponuđene, nikako veća.

Ukoliko doktor prilikom dijagnostičkog pregleda i 3D snimke nije uočio nedostatke i nije ih obuhvatio zagarantiranom ponudom, ne plaćate razliku već je obvezujući iznos ponude koja je prihvaćena i potpisana od strane pacijenta.

Straumann

Straumann® Pro Arch certificirana dentalna poliklinika, specijalizirana za implantologiju i oralnu kirurgiju.

Jedan smo od samo 12 Straumann centara izvrsnosti na cijelom svijetu.

Straumann® Pro Arch certificirana dentalna poliklinika

Podizanje sinusa je kirurški zahvat kojim se nadomješta kost koja nedostaje u stražnjem području gornje čeljusti, što se često dogodi zbog dugogodišnjeg nedostatka zuba.

PREIMPLANTOLOŠKA DIJAGNOSTIKA

Anamneza, klinički pregled, modeli, rentgen (OPG), mjerenje debljine sluznice , kao i CT spadaju danas u osnove dijagnostike za planiranje implantacije.
preimplantološka dijagnostika

Kada se izvodi podizanje sinusa (sinus lift)?

Podizanje dna sinusa je zahvat oralne kirurgije pomoću kojeg se nadomješta kost koja nedostaje u stražnjem području gornje čeljusti, što se često dogodi zbog dugogodišnjeg nedostatka zuba.

Pošaljite nam panoramsku snimku čeljusti, iz nje ćemo odmah vidjeti da li je potrebno pristupiti operativnom postupku podizanja sinusa prije implantacije zubnog implantata.

Okvirnu ponudu možemo vam poslati odmah a nakon 3D (CBCT) snimke naša ponuda je nepromjenjiva, odnosno dajemo vam zagarantiranu ponudu pri čemu ista može biti samo manja od ponuđene, nikako veća. Ukoliko doktor prilikom dijagnostičkog pregleda i 3D snimke nije uočio nedostatke i nije ih obuhvatio zagarantiranom ponudom, ne plaćate razliku već je obvezujući iznos ponude koja je prihvaćena i potpisana od strane pacijenta.

Kada se izvodi podizanje sinusa (sinus lift) - rialzo del seno mascellare - sinuslift

Faze operacije sinus lift :

1

Rez

2

Određivanje pozicije implantata

3

Otvaranje prozora, uklanjanje koštane stijenke

4

Oslobađanje sluznice

5

Preparacija ležišta za implantate uz zaštitu sluznice

6

Aplikacija vlastite kosti u ležište za implantate

7

Aplikacija vlastite kosti u ležište za implantate

8

Postavljanje implantata i primarnih šerafa

9

Eventualna nadopuna kosti i postavljanje membrane

10

Šivanje rane i ev. ozon terapija

Najčešća pitanja i odgovori

Iako ćete se vjerojatno osjećati normalno u roku od tjedan ili dva, potpuno zacjeljivanje zubnog koštanog presatka može potrajati između tri i devet mjeseci, ponekad i dulje. Vrijeme oporavka ovisi o nekoliko čimbenika, uključujući vrstu transplantata, područje na kojem je postavljen i sposobnost ozdravljenja vašeg tijela.
Većina pacijenata koji prođu zahvat nadoknade kosti ne osjeća nikakvu bol i dobro se oporavljaju ukoliko uzimaju antibiotike. Vaš stomatolog također mora čekati da koštani transplantat sraste s prirodnim kostima koje su već u vašim ustima.
Zahvati presađivanja kosti obično traju između 20 i 90 minuta. To će ovisiti o mjestu transplantata, o tome koliko kosti je potrebno i o tome hoće li se prije napraviti neki drugi potrebni stomatološki zahvati, poput vađenja zuba.

Koštani transplantat mora zacijeliti najmanje četiri mjeseca kako bi bio dovoljno jak da podupre zubni implantat. U idealnom slučaju, ekstrakcija se dogodi i u istom terminu radimo presađivanje kosti i membranu. Zatim se pacijent treba oporavljati četiri mjeseca.

ZAŠTO ODABRATI POLIKLINIKU SMILE
single-neutral-check
Više od 20.000 zadovoljnih pacijenata
professions-man-doctor-1
2 specijalista oralne kirurgije
check-badge
Licencirani centar za augmentaciju kosti
dentistry-tooth-check
Jamstvo na rad i sve materijale
check-badge
Planmeca ® referentna klinika i centar izvrsnosti

Besplatni pregled u 3 jednostavna koraka

1

Naručite se na besplatan pregled

Pregledat ćemo vaše zube i oralno zdravlje, napraviti panoramsku snimku te održati konzultacije sa specijalistom nakon čega ćete dobiti ponudu sa zajamčenom cijenom za eventualne radove.

2

Posjetite nas

Nalazimo se u srcu Opatije s parkiralištem u blizini, a za udaljenije pacijente nudimo i organiziranje smještaja i slobodnog vremena.

3

Odlučite se za terapiju u klinici od povjerenja

Kada doživite naš prijateljski pristup pacijentima, stručnost osoblja te transparentnost u radu, znat ćete da ste pronašli pravo mjesto za sve vaše dentalne potrebe.

Besplatni pregled u 3 jednostavna koraka

1

Naručite se na besplatan pregled

Pregledat ćemo vaše zube i oralno zdravlje, napraviti panoramsku snimku te održati konzultacije sa specijalistom nakon čega ćete dobiti ponudu sa zajamčenom cijenom za eventualne radove.

2

Posjetite nas

Nalazimo se u srcu Opatije s parkiralištem u blizini, a za udaljenije pacijente nudimo i organiziranje smještaja i slobodnog vremena.

3

Odlučite se za terapiju u klinici od povjerenja

Kada doživite naš prijateljski pristup pacijentima, stručnost osoblja te transparentnost u radu, znat ćete da ste pronašli pravo mjesto za sve vaše dentalne potrebe.

Imamo odgovarajuća rješenja za sve vaše stomatološke probleme.

Ukoliko imate pitanja ili želite dogovoriti termin za besplatni prvi pregled i konzultacije s našim specijalistom, javite nam se. Radujemo se vašem dolasku.

Imamo odgovarajuća rješenja za sve vaše stomatološke probleme.

Ukoliko imate pitanja ili želite dogovoriti termin za besplatni prvi pregled i konzultacije s našim specijalistom, javite nam se. Radujemo se vašem dolasku.

Pročitajte posljednje iz našeg bloga

Pročitajte posljednje iz našeg bloga