Boli li vađenje zuba i na koje moguće komplikacije treba obratiti pažnju

Stomatolozi i oralni kirurzi izvode vađenje zuba iz mnogo razloga. Problem može biti problematičan umnjak ili zub koji je znatno propao zbog karijesa. U nekim će slučajevima stomatolog ukloniti zub kako bi napravio mjesta za postavljanje zubne protetike. Ili pak za aparatić za zube, odnosno za stvaranje mjesta za lakše ispravljanje ostalih zubi ortodontskom terapijom.

Oralni kirurg, ali ne i stomatolog, može izvaditi zub i kada je situacija složenija. U takvim slučajevima često su u pitanju treći kutnjaci ili umnjaci.

Stomatolog ili kirurg prvo će aplicirati lokalnu anesteziju kako bi pacijentu bilo ugodnije. Iako ekstrakcija zuba svejedno može biti neugodna, ona isto tako može biti ključna za ublažavanje zubobolje i sprječavanje budućih problema.

U ovom članku možete pročitati o različitim vrstama vađenja zuba, te kada i zašto je nužno. Također i o pripremi prije zahvata te što možete očekivati ​​nakon što odradite vađenje zuba.

Što podrazumijeva vađenje zuba?

Vađenje zuba podrazumijeva uklanjanje zuba iz čeljusti.

Stomatolozi i oralni kirurzi obavljaju vađenje zuba iz različitih razloga. Neki od tih razloga su:

 • Zubni karijesi
 • Bolesti desni
 • Infekcije (upale) zuba
 • Ozljede zuba ili okolne kosti usljed traume
 • Komplikacije s umnjacima
 • Priprema za dentalnu protetiku
 • Priprema za aparatić za zube, ako su zubi iznimno zbijeni
 • Mliječni zubi koji nisu ispali u primjerenoj dobi
Vađenje zuba cijena - Prezzo estrazione dente

Vrste vađenja zuba

Vađenje zuba razlikuje se u ovisnosti o obliku, veličini, položaju i mjestu zuba u ustima.

Oralni kirurzi mogu klasificirati ekstrakcije kao jednostavne ili kirurške. Jednostavno vađenje zuba su slučajevi kada je zub vidljiv iznad desni i kada ga stomatolog može ukloniti u jednom komadu.

Kirurško vađenje zuba je složenije i može uključivati uklanjanje tkiva desni, dijela kosti ili pak oboje. Kirurg će možda morati ukloniti zub u komadima.

Umnjaci posljednji izbijaju i obično prvi zahtijevaju vađenje jer su kod mnogih osoba impaktirani (urasli). To znači da nisu u potpunosti izrasli iz desni.

Vađenje umnjaka uobičajen je postupak u oralnoj kirurgiji. Više o umnjacima i njihovom vađenju pročitajte u našem članku Umnjaci – jesu li nam potrebni i 5 situacija kada ih treba vaditi.

Priprema za vađenje zuba

Prije vađenja zuba osoba će se konzultirati sa svojim stomatologom ili oralnim kirurgom. Tijekom konzultacija liječnik će zatražiti detaljnu povijest bolesti. Također će pitati o svim lijekovima koje osoba uzima.

Konzultacije

Neke osobe moraju prestati ili početi uzimati određene lijekove u danima prije operacije, ovisno o broju zuba, količini kosti ili oboje koje treba ukloniti. Osoba također može primiti određene lijekove na dan operacije.

Zaustavljanje uzimanja lijekova za razrjeđivanje krvi

Mnoge osobe uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi kako bi spriječili stvaranje krvnih ugrušaka u žilama. Ovi lijekovi mogu dovesti do većeg krvarenja tijekom operacije.

Oralni kirurg obično može kontrolirati krvarenje na mjestu vađenja na sljedeće načine:

 • Primjenom lijekova za zgrušavanje lokalno aministriranih na desne
 • Ispunjavanjem prostora izvađenog zuba spužvastim jastučićem ili razgradivom gazom
 • Šivanjem mjesta vađenja 

Korištenje gaza i apliciranje pritiska nakon postupka također može pomoći u zaustavljanju krvarenja. Međutim, ukoliko uzimate lijekove za razrjeđivanje krvi trebali bi svakako obavijestiti svojeg stomatologa o tome tijekom konzultacija.

Kako bi rekao treba li osoba privremeno prijeći na drugi razrjeđivač krvi ili prestati uzimati ovu vrstu lijekova, stomatolog ili oralni kirurg će možda morati vidjeti rezultate nedavnog testa krvi.

Obično osobe ne moraju prestati uzimati sredstva za razrjeđivanje krvi prije vađenja zuba. Svatko tko razmišlja o prekidu ovog liječenja trebao bi se prvo posavjetovati sa svojim stomatologom ili obiteljskim liječnikom.

Uzimanje antibiotika

U nekim okolnostima, stomatolog može propisati antibiotike prije vađenja zuba. Na primjer, može to učiniti za liječenje upale zuba sa široko izraženim simptomima, poput vrućice ili malaksalosti, zajedno s lokalnim oticanjem usne šupljine.

Zubobolja bez oteklina ne zahtijeva antibiotike. Uvijek uzimajte antibiotike točno prema uputama liječnika i izbjegavajte nepotrebnu uporabu.

Pacijentu će možda trebati antibiotici ako imaju visok rizik od infektivnog endokarditisa, infekcije srčanih zalistaka ili unutarnje obloge srčanih komora. Naime, osobe s određenim srčanim oboljenjima imaju povećan rizik od razvoja ove infekcije nakon stomatološke operacije.

Stoga se preporučuje da osobe koji imaju bilo što od sljedećeg uzimaju antibiotike prije stomatološke operacije kako bi smanjili rizik od infekcije:

 • protetski srčani zalistak
 • povijest popravljanja srčanih zalistaka protetskim materijalom
 • transplantacija srca sa strukturnim abnormalnostima srčanih ventila
 • određene urođene srčane abnormalnosti
 • infektivni endokarditis u anamnezi

Boli li vađenje zuba?

Osoba će primiti neki oblik sedacije prije zahvata, što će omogućiti da vađenje zuba bude bezbolno. Efekti sedacije potrajati će do nekoliko sati nakon operacije.

Bezbolna stomatologija - Svjesna sedacija - Sedazione cosciente - Dentista senza dolore

Pacijent može zatražiti dodatne sedacijske lijekove za smanjivanje tjeskobe prije i tijekom postupka. Stomatolog ili oralni kirurg može ponuditi:

 • Dušični oksidul, poznat i kao plin za smijanje
 • Oralni sedativ
 • Intravenoznu (IV) sedaciju

Neke stomatološke ordinacije nemaju gore navedene mogućnosti. U Poliklinici Smile prakticiramo bezbolnu stomatologiju uz pomoć svijesne sedacije. Uz kontinuirani nadzor specijalista anesteziologije, pacijent spava prilikom zahvata, pri čemu je u stanju minimalno surađivati s doktorom, ali nakon zahvata se neće ničega sjećati. 

Ako pacijent zahtijeva bilo što od navedenog, trebao bi obavijestiti svojeg stomatologa tijekom konzultacija, a stomatolog ih može uputiti oralnom kirurgu. 

Postupak vađenja zuba

Prije početka zahvata, kirurg će napraviti RTG snimku zuba pacijenta. Rengensko snimanje pomoći će im u procjeni zakrivljenosti i kuta korijena zuba.

Nakon što svjesna sedacija počne djelovati, oralni kirurg će započeti vađenje zuba. Može se dogoditi da izvadi zub i u nekoliko dijelova. Ukoliko se zub nalazi ispod tkiva desni ili kosti, oralni kirurg će trebati odrezati desni ili čak ukloniti dio kosti koje smeta za vađenje zuba.

dr.sc. darko slovša,dmd - specijalist oralne kirurgije i implantologije - smile dentalne klinike

Pacijent ne bi trebao osjećati bol, ali može očekivati ​​da će osjetiti pritisak. Također može čuti škripanje i pucanje kosti ili zuba. Nekim osobama to može biti izrazito neugodno i uznemirujuće iskustvo.

Ako osoba ipak osjeća bol, trebala bi odmah obavijestiti stomatologa ili oralnog kirurga, koji će primijeniti dodatno sredstvo za sedaciju.

Nakon ekstrakcije zuba može se javiti potreba za šavovima ili dodatnim postupcima za kontrolu krvarenja. Stomatolog ili oralni kirurg stavit će debeli sloj gaze na mjesto zahvata i zatražiti od pacijenta da je zagrize kako bi se upila krv i započeo proces zgrušavanja.

Što nakon vađenja zuba?

U nastavku pročitajte kako si možete pomoći u smanjenju nelagode i potaknuti ozdravljenje nakon vađenja zuba.

Promjena dentalnih gaza

Nakon vađenja zuba, stomatolog ili kirurg će položiti debeli sloj gaze preko mjesta zahvata. Čvrstim, dosljednim pritiskom zubima na gazu pomoći ćete u kontroli krvarenja. Gaza mora ostati na mjestu najmanje 20-30 minuta. Pacijent će trebati zamijeniti gazu čim je natopljena krvlju. Povremeno krvarenje će se vjerojatno nastaviti jedan do dva dana nakon operacije.

Kontrola boli

Efekti svjesne sedacije trebali bi trajati samo nekoliko sati nakon vađenja zuba. Obratite se doktoru ako efekti potraju duže. Doktor vam nakon zahvata može propisati lijekove za ublažavanje boli i upale. U pravilu su dovoljni lijekovi bez recepta, poput ibuprofena za kontrolu boli nakon rutinske ekstrakcije.

Kontrola otekline

Osobe mogu osjetiti blagi otok lica u području ekstrakcije zuba. Ovo je normalno. Nanošenje leda na lice može pomoći u ublažavanju oteklina.

Izbjegavanje iritacije mjesta vađenja zuba

Prva 24 sata nakon što se obavi ekstrakcija zuba iznimno su važna. Diranje ili iritiranje područja može spriječiti zgrušavanje krvi i usporiti proces ozdravljenja.

Pacijenti bi stoga trebali izbjegavati:

 • Sisanje područja vađenja zuba
 • Dodirivati ga jezikom
 • Upotrebu slamke
 • Pljuvanje
 • Jesti tvrdu, osobito hrskavu, hranu
 • Grubo ispiranje usta
 • Konzumaciju alkoholnih pića ili korištenje tekućine za ispiranje usta koja sadrži alkohol
 • Pušenje
Oprez prilikom jela

Nakon vađenja zuba pijte puno tekućine i jedite meku, nutrijentima bogatu hranu. Kad žvakanje ponovno postane ugodno, polako u prehranu ponovno uvodite čvrstu hranu. Stomatolog će preporučiti žvakanje sa strane suprotne od mjesta vađenja zuba dok rana potpuno ne zacijeli.

Četkanje zubi i čišćenje koncem

Nakon vađenja zuba nastavite četkanje i čišćenje zubnim koncem, ali pazite da ne ometate zgrušavanje krvi.

10 2 | Anti Covid Popusti

Komplikacije koje može uzrokovati ekstrakcija zuba

Jedna od komplikacija vađenja zuba je suha alveola, odnosno alveolitis sica. Ovo nije infekcija – uključuje izlaganje kosti i živčanih završetaka u području zahvata. To se događa zato što se krv nije zgrušala ili jer se ugrušak prerano odvojio. Suha alveola može uzrokovati intenzivnu bol koja obično počinje nekoliko dana nakon zahvata. 

Također može uzrokovati i loš zadah. Ako pacijent osjeća jaku bol na području zahvata koja se javi 2-3 dana nakon operacije, treba razgovarati sa svojim stomatologom. Liječenje će uključivati ​​ispiranje područja zahvata i stavljanje medicinske paste na izloženu kost radi zaštite.

Pacijenti obično mogu spriječiti alveolitis slijedeći post-operativne upute stomatologa – osobito ako ne puše nakon zahvata.

Infekcija je još jedna komplikacija i može se pojaviti kada bakterije inficiraju desni u i oko alveole unutar jedan do dva dana nakon operacije. Osoba s bilo kojim od sljedećih simptoma infekcije trebaju se obratiti svom stomatologu:

 • dugotrajno oticanje
 • gnoj i crvenilo na mjestu zahvata ili oko njega
 • vrućica
 • otečene žlijezde u vratu

Ako osoba nije iskusila nikakve komplikacije tijekom oporavka, možda neće morati ići na pregled kod svog stomatologa. Šavovi se obično sami otapaju i nije ih potrebno uklanjati.

Stomatolog ili oralni kirurg može zakazati pregled tjedan dana od zahvata kako bi provjerio kako zarasta mjesto vađenja zuba.

Vađenje zuba cijena

Cijena vađenja zuba može varirati, a ovisi o sljedećim čimbenicima:

 • vrsta ekstrakcije zuba
 • koliko je ekstrakcija zuba komplicirana
 • tko izvodi zahvat (vađenje zuba cijena od strane specijaliziranog oralnog kirurga obično je viša nego vađenje zuba cijena od strane općih stomatologa)

U prosjeku, jednostavno ili rutinsko vađenje zuba koštat će od 26 € + anestezija od 7 €. Komplicirano vađenje zuba (kod devitaliziranih zuba) košta od 57 € + anestezija. Kirurško vađenje koje zahtijeva uklanjanje tkiva desni ili kosti koštat će od 130 € + anestezije (ovisno koliko ih treba).

Cijena zubnih implantata - Costo impianto dentale

Vađenje umnjaka cijena također ovisi o složenosti postupka – je li, na primjer, zub potpuno vidljiv, djelomično prekriven desnima ili kosti ili je potpuno urastao. Vađenje umnjaka cijena obično kreće od 57 € + anestezija (kod umnjaka koji je ispod gingive pa je treba zarezati). Operativno vađenje umnjaka cijena (kada se radi o impaktiranom zubu, koji nije izbio van, tada se uklanja i tkivo desni i kost) kreće od 130 € + anestezije.

Svijesna sedacija, poput sedacije dušičnim oksidulom, povećat će troškove, ali je lokalna anestezija uključena u vađenje zuba cijena.

Također, cijena vađenje zuba cijena ne uključuje rentgenske snimke koje su potrebne kako bi se utvrdilo treba li se zub izvaditi. RVG snimak je snimak jednog zuba i izvodi se u ordinaciji, najčešće prilikom liječenja zuba, cijena kreće od 13,00 €. RTG (ORTOPAN, panoramski snimak) koji prikazuje cijela usta i sve umnjake košta od 22 €, ali je besplatan za pacijente prilikom prvog pregleda ukoliko ostaju na liječenju u Poliklinici Smile. Ukoliko ga pacijent želi na CD-u ili putem maila, isti se naplaćuje.

Važno je odraditi konzultacije sa stomatologom ili oralnim kirurgom kako biste unaprijed razgovarali o svim troškovima zahvata.

Vađenje zuba u Poliklinici Smile

Djelatnost Poliklinike Smile zasnovana je na holističkom pristupu oralnom zdravlju. Vaša je cjelovita dobrobit sastavni dio naše brige o zdravlju vaših zubi i usne šupljine. Za sve zahvate koristimo samo najsuvremenije tehnike za potpunu sigurnost i udobnost naših pacijenata.

Vaša emocionalna dobrobit od iznimne nam je važnosti, pa zato ne koristimo uređaje i opremu koji vam mogu uzrokovati stres ili bol, već samo najmoderniju tehnologiju i inovativan pristup oralnoj njezi.

Stomatološka poliklinika Smile Opatija - dentalna poliklinika - zubna poliklinika - implantološka klinika

Od najmodernijih tretmana koristimo PRP tehniku, odnosno krvnu plazmu za ubrzano zacjeljivanje nakon zahvata vađenja zuba. Osim toga, za manju invazivnost zahvata ekstrakcije kad god je moguće koristimo suvremeni dentalni laserTerapija ozonom savršena je za prirodnu dezinfekciju i sterilizaciju područja zahvata.

A izvađeni zub možemo vam zamijeniti u najkraćem roku s najkvalitetnijim stomatološkim rješenjima i protetskim radovima zahvaljujući vlastitoj dijagnostici i modernom digitalnom dentalnom laboratoriju koji se nalazi u sastavu Poliklinike Smile. 

Korijen izvađenog zuba možemo nadomjestiti vrhunskim zubnim implantatima najpoznatijeg svjetskog proizvođača Straumann iz Švicarske. Za izradu protetskog nadomjestka za krunicu zuba koristimo samo najkvalitetniji cirkon oksid renomirane tvrtke Ivoclar Vivadent iz Lihtenštajna.

A kako ne biste trebali predugo provesti bez zuba dok se čeka zarastanje, možemo vam izraditi privremenu krunicu ili zubni most.

Ukoliko vam je potrebno vađenje zuba ili vas zanima bilo koji drugi stomatološki zahvat, javite nam se pomoću kontakt forme, mailom ili telefonskim pozivom i odgovorit ćemo na sva vaša pitanja i eventualne nedoumice.

Sadržaj

Imate pitanja ili želite dogovoriti termin za besplatan pregled? Pošaljite nam poruku.