Koliko traje upala zuba i kako je liječimo

Liječenje zuba (endodoncija) je zahvat koji je potreban kada nastupi upala zuba. U percepciji pacijenata to je jedan od najstrašnijih stomatoloških zahvata. Ali važno je znati da ako se radi pravilno i kvalitetno, endodoncija nije ništa teža niti bolnija od bilo kojeg drugog stomatološkog postupka. 

Mnogi se pacijenti pitaju što je endodoncija? Zašto trebam čišćenje korijenskog kanala zuba? Kako mogu znati trebam li liječenje zuba? Što se sve radi tijekom endodontske terapije? I još mnogo toga. 

Stoga smo vam odlučili pripremiti ovaj koristan vodič o liječenju upale korijena zuba. Dakle, što je endodoncija, odnosno liječenje zuba? To je postupak koji je potreban kada nastupi upala zuba, a živci i korijenski kanali zuba inficirani su bakterijama. Postupak uključuje čišćenje i liječenje zaraženih živaca i korijenskog kanala zuba, a zatim slijedi ispunjavanje posebnim punjenjem.

Bez liječenja krvne žile i živci unutar zuba ozbiljno se upale i tada nastaju gnoj i apscesi. Nakon liječenja korijenskog kanala i nakon što se sanira upala zuba, stomatolog može preporučiti postavljanje krunice na zub kako bi mu pružio maksimalnu dugoročnu zaštitu.

Zašto je potrebno liječenje zuba?

Svrha čišćenja korijenskog kanala je uklanjanje bakterijske infekcije unutar zuba i minimiziranje rizika od ponovnih infekcija u budućnosti. Iako se ponekad može raditi o dugotrajnom liječenju, svaka faza liječenja zuba provodi se kako bi se osiguralo da rizik od ponovne infekcije bude što manji.

Prije nego što u potpunosti shvatimo što je endodoncija i zašto nam je potrebna, prvo moramo shvatiti da u strukturi zuba postoje različiti dijelovi:

 • Caklina – tvrdi sloj koji pokriva gornji dio zuba. Caklina je doista tvrda i čvrsta te štiti dentin i pulpu od vanjskog okruženja.
 • Dentin – ovo je sloj ispod cakline i čini većinu strukture zuba.
 • Pulpa – ovo je sredina ili unutrašnjost zuba koja sadrži živac i služi za opskrbu krvlju. A korijenski kanali su tuneli unutar korijena zuba koji se protežu kroz pulpu.
Anatomija zuba

Ako se pokvareni ili slomljeni zub ne liječi, bakterije ulaze u korijenski kanal i uzrokuju infekciju živca. Ponekad je upala zuba toliko jaka da se apsces stvori unutar oralne šupljine. A u nekim slučajevima možda nećete ni primijetiti bol ili nelagodu zbog zuba koji zahtijeva čišćenje korijenskog kanala.

Kada je vašem zubu potrebna endodoncija, to znači da su bakterije od karijesa toliko duboko ušle u zub da su živci i opskrba krvlju u korijenskom kanalu zuba ugroženi. Znači da u pulpi zuba postoji bakterijska infekcija.

Jednom kada bakterije oštete pulpu i korijenski kanal zuba, postoje samo dvije mogućnosti za liječenje zuba:

 1. Izvaditi zub
 2. Izvršiti čišćenje korijenskog kanala zuba kako bismo ga zadržali i spasili

Što će se dogoditi ako se zanemari upala zuba?

Jaka bol i nelagoda bit će glavne posljedice neliječenja zuba. Bez terapije krvne žile i živci unutar zuba ozbiljno se upale i tada nastaju gnoj i apsces. Apsces je oticanje puno gnoja koje se obično stvara na vrhu korijenskog kanala zbog napredovanja infekcije.

Apsces može biti toliko ozbiljan da uzrokuje oticanje lica, oka ili vrata. U tim okolnostima možda ćete morati ići ravno u bolnicu. Još jedan problem u slučaju kada se ne liječi upala zuba uključuje gubitak kosti u čeljusti oko korijena zuba.

Upala zuba - Infiammazione del dente

Koji su znakovi i simptomi da vam je potrebna endodoncija?

 • stvaranje apscesa ili gnoj koji izlazi iz zubnog mesa oko upaljenog zuba
 • jaka bolnost čeljusti i bol specifična za zub
 • ne možete jesti ili žvakati
 • velika osjetljivost na toplu i hladnu hranu i piće
 • spontana pojava boli koju ne izaziva jelo i piće

Kako se može spriječiti upala zuba?

 • četkajte zube minimalno dva puta dnevno i uvijek koristite zubni konac 
 • posjetite svojeg stomatologa svakih 6 mjeseci radi redovitih pregleda i profesionalnog čišćenja zubi
 • ako vam stomatolog kaže da postoji karijes na zubu kojem je potrebna plomba, ne oklijevajte. Što duže ostavljate karijes, to je veća šansa da se bakterije šire i zaraze živac
Mogu li antibiotici biti zamjena za liječenje zuba endodontskom terapijom?

Uzimanjem antibiotika nije moguće zamijeniti liječenje zuba kod stomatologa jer antibiotici koje uzimamo oralnim putem ne mogu dospijeti u korijenski kanal i pulpu kako bi izliječili zub od bakterijske infekcije.

Jedine situacije u kojima antibiotici mogu pomoći su u zaista dubokim infekcijama gdje može doći do apscesa povezanog sa zaraženim zubom ili ako dobijete vrućicu. Ako postoje situacije u kojima vam je disanje ugroženo ili je oteklina jako velika i bolna, odmah se obratite stomatologu ili liječniku.

Drugi razlog zašto se oralni antibiotici ne koriste uvijek tijekom postupaka liječenja korijenskog kanala je taj što se u postupku čišćenja korijenskog kanala zuba bakterije fizički uklanjaju iz unutrašnjosti zuba, a upala sanira lokalizirano.

Endodoncija u 3 koraka – što se događa tijekom endodontske terapije?

Endodoncija, odnosno liječenje zuba provodi se u tri koraka. Čišćenje korijenskog kanala zuba vrlo je detaljan, a potencijalno i dugotrajan proces. Svaki se korak terapije izvodi na način da se osigura da rizik od ponovne infekcije bude minimaliziran i da naši pacijenti dobiju najbolje kliničke rezultate.

 1. Korak – Ekstirpacija pulpe: Koristimo posebne sterilne instrumente za početno čišćenje korijenskog kanala za uklanjanje živaca, suzbijanje infekcije i liječenje zuba. Može potrajati 10-45 minuta, ovisno o zubu koji se liječi
 2. Korak – Instrumentacija: Detaljno čišćenje korijenskog kanala i dezinfekcija ozonom i laserom kako bi se osiguralo potpuno uklanjanje bakterija i bolnosti zuba. Može potrajati 10-45 minuta, ovisno o zubu koji se liječi
 3. korak – Opturacija: Izvodi se kad je zub u potpunosti bez bolova. Korijenski kanal zuba ispunjavamo posebnim bioinertnima materijalima namijenjenim za endodontsku terapiju. Obično traje 10-20 minuta, ovisno o zubu koji se liječi
Liječenje zuba - Cura canalare

Detaljna objašnjenja 3 koraka endodontske terapije

Ekstirpacija pulpe: početno čišćenje radi suzbijanja bakterijske infekcije

a) Pacijent dolazi u Polikliniku Smile s jakom zuboboljom ili apscesom u ustima jer je pulpa zuba zaražena.

b) Dijagnoza se postavlja za zub perkusijama, palpacijom i hladnim testovima te rentgenom.

c) Nakon što se potvrdi upala zuba i da zub zahtijeva čišćenje korijenskog kanala, informirat ćemo vas o koracima i povezanim troškovima

d) Ako se odlučite za liječenje zuba, započet ćemo 1. korak – Ekstirpaciju pulpe zuba

e) Administriramo vam lokalnu anesteziju. Oko zuba se postavi gumena brana i stezaljka. Gumena brana izolira zub i održava ga čistim od sline, ali također sprječava svaki rizik da instrumenti koje koristimo tijekom postupka ispadnu iz usta

f) Nakon postavljanja gumene brane i stezaljke napravimo mali otvor na vrhu zuba kako bismo mogli pristupiti korijenskom kanalu specijalnim instrumentima

g) Ispiremo zub antibakterijskim otopinama kako bismo eliminirali bakterije

h) Ukoliko slučaj zahtijeva terapiju u više posjeta, ostavljamo lijek unutar zuba i postavljamo privremenu plombu na vrh do koraka 2: Instrumentacija

i) Može biti malo lokalne bolnosti u prva 24 sata nakon prvog koraka, ali većina bolova i oteklina trebala bi popustiti nakon 24 sata.

Instrumentacija: Temeljito čišćenje i liječenje zuba

a) U većini slučajeva obavljamo sva tri koraka čišćenja korijenskog kanala zuba u istoj posjeti, ali obavijestit ćemo vas je li to u vašem slučaju moguće ili ne. Ukoliko nije moguće, pacijent obično dođe za 1 do 2 tjedna nakon prvog koraka.

b) Korak 2: Instrumentacija je u osnovi ista kao i prvi, ali temeljitije ćemo očistiti korijenski kanal dodatnom upotrebom ozona i dentalnog lasera tako da eliminiramo sve preostale bakterije i infekcije unutar korijenskih kanala.

c) Također ćemo izvršiti mjerenja duljine korijenskog kanala i odraditi potrebna snimanja kako bismo potvrdili duljinu. Osiguravajući da se cijela duljina korijenskog kanala očisti i zatim ispuni posebnim bioinertnima materijalima.

Endodoncija - liječenje zuba u jednoj posjeti - Devitalizzazione dente
Opturacija: punjenje korijenskog kanala zuba

a) Kada se uvjerimo da su bakterije i upala pod kontrolom (nema više znakova i simptoma bolnosti ili nelagode zuba), možemo izvršiti punjenje korijena

b) Na zub postavimo gumu i stezaljku, ispiremo zub antibakterijskim otopinama, sušimo zub, apliciramo tople Gutta Percha štapiće u kanale korijena i pazimo da dosegnu cijelu duljinu korijena zuba.

c) Jednom kada se postavi Gutta Percha, na zub ćemo staviti privremenu plombu, trajnu plombu ili krunicu, ovisno o individualnoj situaciji.

Što slijedi nakon čišćenja korijenskog kanala?
 • Nema stvarnih nuspojava nakon endodontske terapije osim što je osjećaj zuba drugačiji jer nedostaje živac. Postoji zabluda da endodoncija nije dobra i da ne biste trebali čistiti korijenski kanal zuba jer tretman potiče infekcije u ustima. Ali to nije istina. Nema znanstvenih dokaza koji ukazuju na bilo kakve štetne nuspojave endodontske terapije.
 • Važno je znati da nakon čišćenja korijenskog kanala živac više nije unutar vašeg zuba, tako da od tog zuba nećete imati nikakvih osjećaja niti osjetljivosti na vruću i hladnu hranu i pića. Zbog toga često može biti neobičan osjećaj kada zagrizete s takvim zubom.
 • Osjećaj sa zubom će biti drugačiji. Neki su pacijenti opisali da je to poput utrnule ruke ili noge, znate da je tu, ali osjećaj je malo drugačiji.
Je li potrebno staviti zubnu krunicu nakon čišćenja korijenskog kanala?

Je li dovoljna plomba ili je potrebna zubna krunica? Svaki slučaj je individualan i ovisi o zubu, ali uobičajeno je postavljanje trajne krunice preko zuba, kako bi pružila maksimalnu zaštitu na duži rok. Zubnu krunicu potrebno je postaviti na zub u slučajevima kada je karijes bio dubok, kad je napravio preveliku štetu pa nije ostalo dovoljno zubne strukture. 

Zub koji je oštećen upalom i podvrgnut čišćenju korijenskog kanala slab je i osjetljiv. Često su devitalizirani zubi (zubi liječenih korijenskih kanala) puno krhkiji od zdravih zuba jer su u svojoj strukturi više dehidrirani i time krtiji.

Puno sila grizenja stavljamo na stražnje kutnjake kad jedemo i žvačemo, pa postavljanje krunice na zub osigurava zubu potrebnu snagu i trajnost na duge staze.

Zubne krunice - zubni most - krunice za zube - cirkonske krunice - metal-keramičke krunice

Zubi podvrgnuti endodontskoj terapiji dulje traju s krunicama. Jedna studija iz 2016. godine pokazala je da je vjerojatnost da će biti potrebno izvaditi endodontski tretirane zube koji su zatvoreni plombom, 2,29 puta veća u odnosu na zube na koje je postavljena krunica.

Studija je također pokazala da je 3 puta veća vjerojatnost da će biti potrebno izvaditi zube na koje je postavljena krunica tek četiri mjeseca nakon zahvata, od onih na koje je postavljena krunica unutar tog perioda.

Zašto je Poliklinika Smile prava adresa za liječenje zuba?

Naš rad temelji se na holističkom pristupu oralnom zdravlju. To znači da je vaša cjelovita dobrobit dio brige o zdravlju vaših zubi i usne šupljine. Samim time preferiramo jednoposjetno liječenje zuba. Endodoncija, tj. liječenje zuba u jednoj posjeti ima brojne prednosti, uzrokuje manje nelagode za pacijenta jer se sve odradi odjednom, manja je mogućnost za dodatne infekcije, manje je postoperativne boli.

Prilikom endodontskog zahvata koristimo lokalnu anesteziju za što veću udobnost pacijenta.

Korijenske kanale čistimo specijalnim sterilnim instrumentima te ih dezinficiramo različitim tekućinama. Zahvaljujući inovativnom pristupu oralnoj njezi i korištenju najmodernije tehnologije, za dodatnu dezinfekciju korijenskih kanala u našoj klinici koristimo ozon i dentalni laser što osigurava veću učinkovitost i sigurnost zahvata.

Stomatološka poliklinika Smile Opatija - dentalna poliklinika - zubna poliklinika - implantološka klinika

Za izradu dentalnih krunica nakon zahvata koristimo samo najkvalitetniji cirkonij oksid globalno poznate kompanije Ivoclar Vivadent.

Koja je cijena za liječenje zuba?

Cijena endodontske terapije u Poliklinici Smile kreće od 96 , a konačna cijena ovisi o složenosti slučaja.

Ako vas boli zub ili ste prepoznali neki drugi simptom koji pokazuje da vas muči upala zuba, obratite nam se s povjerenjem, kod nas ste u sigurnim ruka. A ako imate bilo kakvih pitanja i nedoumica, na raspolaganju smo vam putem kontakt forme, mailom ili telefonom.

Sadržaj

Imate pitanja ili želite dogovoriti termin za besplatan pregled? Pošaljite nam poruku.