Krvna plazma bogata trombocitima (PRP metoda) siguran je, jednostavan, nisko rizičan i vrlo učinkovit način da se uvelike poboljša i ubrza zacjeljivanje nakon različitih stomatoloških zahvata. Ovaj nusproizvod krvi, bogat trombocitima, može pomoći u regeneraciji tkiva i kostiju, značajno smanjiti stopu infekcije, smanjiti oticanje i osigurati dugoročni uspjeh kirurških i drugih stomatoloških zahvata.

Najbolje od svega je što se krvna plazma bogata trombocitima dobiva iz malog uzorka vlastite krvi pacijenta, pa koristi vlastitu regenerativnu snagu organizma za brz i siguran rast kostiju i mekog tkiva.

 

Krvna plazma - PRP metoda - Plasma sanguigno - metodo PRP

 

Pregled sadržaja:

 1. Krvna plazma bogata trombocitima za ubrzano zacjeljivanje u stomatološkim zahvatima
 2. Kako djeluje PRP terapija?
 3. Koje prednosti nosi krvna plazma bogata trombocitima?
 4. Primjena PRP terapije u stomatologiji
 5. Često postavljana pitanja o PRP-u

 

Krvna plazma bogata trombocitima za ubrzano zacjeljivanje u stomatološkim zahvatima

Krvna plazma bogata trombocitima (PRP metoda) uzbudljiv je i relativno novi tretman koji je postigao ogromnu popularnost u oralnoj kirurgiji. Vrlo jednostavan za uporabu i lako dostupan biomaterijal koji olakšava regeneraciju tkiva, krvna plazma bogata trombocitima (PRP metoda) je prirodni način da se uvelike poboljša i ubrza zacjeljivanje nakon različitih stomatoloških tretmana.

PRP terapija može pomoći u regeneraciji tkiva i kostiju, značajno smanjiti stopu infekcije do 10 puta (posebno nakon vađenja umnjaka te prije, odnosno tijekom ugradnje zubnih implantata), smanjiti oticanje i osigurati dugoročni uspjeh kirurškog zahvata. U mnogim kliničkim indikacijama PRP se može koristiti sam za izbjegavanje visokih troškova povezanim s tretmanom regeneracije kosti i regeneracijom vezivnog tkiva.

 

Krvna plazma - PRP metoda

 

Kako djeluje PRP metoda?

Način rada PRP-a je jednostavan. PRP metoda koristi injekcije vlastitih koncentriranih trombocita iz krvi pacijenta kako bi ubrzala proces zacjeljivanja. U osnovi, koristi vlastite regenerativne moći vašeg tijela kako bi se ubrzano izliječilo.

Za pripremu PRP-a uzima se mala količina krvi koja se zatim propušta kroz centrifugu za koncentraciju trombocita. Ovi koncentrirani trombociti se zatim ubrizgavaju natrag u vaše tkivo.

Trombociti služe brojnim primjenama u procesu zacjeljivanja, uključujući oslobađanje čimbenika rasta koji potiču oporavak tkiva i aktiviraju vlastite sposobnosti zacjeljivanja tijela. Što više čimbenika rasta ima pristup tijelu tijekom zacjeljivanja, to brže rane mogu zacijeliti.

 

Krvna plazma - PRP metoda - Plasma sanguigno - metodo PRP

 

Koje prednosti nosi krvna plazma bogata trombocitima?

PRP metoda može pomoći u regeneraciji tkiva i kostiju, smanjiti mogućnost infekcije, smanjiti oticanje i osigurati dugoročni uspjeh nakon zahvata oralne kirurgije. U većini slučajeva pacijenti koji koriste prednosti PRP terapije imaju sljedeće prednosti i benefite:

 • Manje boli i oteklina nakon operacije
 • Brže zacjeljivanje nakon ugradnje zubnih implantata
 • Brže zacjeljivanje nakon vađenja umnjaka 
 • Manju šansu za infekcije nakon zahvata
 • Bolje cjelokupno zacjeljivanje i čvrstina kosti nakon zahvata oralne kirurgije, ugradnje zubnih implantata, regeneracije (nadoknade) kosti itd.
 • Isplativa, lako primjenjiva i potpuno sigurna terapija

 

Krvna plazma - PRP metoda - Plasma sanguigno - metodo PRP

 

PRP metoda u stomatologiji

 

Pravilno zacjeljivanje nakon stomatoloških zahvata iznimno je važno, ali ponekad se zanemaruje. Budući da PRP može znatno pomoći u poticanju boljeg i bržeg zacjeljivanja nakon mnogih stomatoloških zahvata, sve više se koristi u dentalnim ordinacijama. Jedna od najvažnijih primjena je u stvaranju nove kosti, što je čini važnim dodatkom svim postupcima koji uključuju kosti čeljusti. Neki stomatološki postupci koji mogu imati koristi od PRP terapije uključuju:

 • Regeneracija (nadoknada) kosti za ugradnju zubnih implantata
 • Popravak kosti čeljusti (npr. nakon ozljede ili oštećenja kosti uzrokovanih bolešću)
 • Vađenje zuba

 

Često postavljana pitanja o PRP-u

 1. Je li PRP metoda sigurna? – Da. Tijekom kirurškog postupka vadi se mala količina vlastite krvi pacijenta. Zatim se ta krv stavi u PRP stroj za centrifugu i zavrti. Za manje od 15 minuta formira se krvna plazma bogata trombocitima (PRP) i spremna je za upotrebu.
 2. Treba li PRP koristiti u svim slučajevima regeneracije (nadoknade) kosti? – Ne uvijek. U nekim slučajevima nema potrebe za PRP-om. Međutim, u većini slučajeva, primjena PRP u tretmanu regeneracije povećat će konačnu količinu dobivene kosti. Osim toga, rana će zacijeliti brže i učinkovitije.
 3. Može li se PRP koristiti sam za poticanje stvaranja kosti? – Ne. krvna plazma bogata trombocitima (PRP) se mora miješati s vlastitom kosti pacijenta, materijalom koji zamjenjuje kost, poput demineralizirane liofilizirane kosti, ili sintetičkom kosti.
 4. Postoje li kontraindikacije za PRP tretman? – Vrlo je malo kontraindikacija. Međutim, pacijenti s poremećajima krvarenja ili hematološkim bolestima ne ispunjavaju uvjete za ovaj postupak u stomatološkoj ordinaciji.

 

U Poliklinici Smile koristimo PRP terapiju kako bi osigurali dugoročni uspjeh zahvata oralne kirurgije te poboljšali dobrobit, zdravlje i zadovoljstvo naših pacijenta. Pružamo vam samo sigurne i bezbolne tretmane koji će rezultirati zdravim i prekrasnim osmijehom. U radu koristimo inovativan pristup oralnoj njezi, najmoderniju tehnologiju, te najkvalitetnije materijale renomiranih svjetskih tvrtki poput Straumann, najpoznatijeg svjetskog proizvođača implantata iz Švicarske ili Ivoclar Vivadent iz Lihtenštajna.

Ako vas zanima je li PRP terapija prikladna za vas ili imate bilo kakvih pitanja vezano za naše stomatološke zahvate, kontaktirajte nas, tu smo za vas.

Za vaše stomatološke probleme imamo odgovarajuća rješenja.

BESPLATNI prvi pregled uključuje pregled specijaliste, 2D RTG snimak obje čeljusti, konzultacije i izradu zagarantirane* ponude.

Leave a Reply