Što uzrokuje preosjetljivost zuba i kako riješiti problem

Vjerojatno već neko vrijeme ignorirate problem. Sve je možda počelo blagim i kratkim trncima, međutim, vaši osjetljivi zubi polako su postali dovoljno izraženi da razmislite o rezerviranju termina kod svog stomatologa. Ali što zapravo uzrokuje preosjetljivost zuba?

Anatomija zuba

Mnoge osobe pate od osjetljivih zuba – češća je kod osoba u dobi od 20 do 40 godina, ali može pogađati i tinejdžere te osobe starije od 70 godina. Niz podražaja ili ‘okidača’ može uzrokovati bol i nelagodu, a različite osobe imaju različita iskustva s vrstom boli, koja može varirati po jačini, trajanju i učestalosti.

6 znakova osjetljivosti zuba

Dakle, idemo identificirati korijen problema. Koji su najčešći znakovi osjetljivih zuba?

1. Testirajte osjetljivost zuba na hladno – sladoled je odličan izbor!

Pokušajte prvo probati sladoled kako biste vidjeli hoće li niža temperatura uzrokovati osjetljivost zuba na hladno. Ako to prođe u redu, sjajan sljedeći korak je grickanje nečeg tvrđeg poput kockice leda. Ako je vaš zubobolja uzrokovana hladnom hranom ili pićem, tada ćete to saznati.

Sensibilità dentale - osjetljivost zuba
Ako su vam osjetljivi zubi na hladno lizanje sladoleda može biti neugodno iskustvo

Neke osobe također mogu osjetiti bol prilikom pranja zuba, osobito ako ispiru usta hladnom vodom. Drugi pak kada oštro udišu kroz stisnute usne jer bol može biti posljedica hladnoće zraka koji može prodirati kroz mikroskopske kanale u dentin (meki sloj tkiva ispod cakline u vašim zubima). Pokušajte s nizom ovih eksperimenata i ako jedan ili više njih uzrokuje bol u zubima, pronašli ste svog krivca!

2. Osjetljivost na visoke temperature jedan je od uobičajenih znakova osjetljivih zuba

Osjetljivost zuba na toplo, odnosno na visoke temperature često je povezana s osjetljivošću na hladno, a obično je uzrokovana istim stvarima – karijesom, izlaganjem korijena, reverzibilnim pulpitisom ili upalom desni. U težim slučajevima može doći do odumiranja zubnog živca.

Pokušajte popiti topli napitak poput čaja ili kave kako biste testirali osjetljivost svojih zuba. Ako smatrate da vam vruća hrana ponekad može uzrokovati bolove u zubima, onda znate da je posjet stomatologu svakako neophodan, jer su bakterije najvjerojatnije uzrok. Vruća hrana uzrokuje bol jer zagrijava plinove koje proizvode bakterije u vašim zubima. Plinovi se šire i stvaraju pritisak, uzrokujući bol unutar zuba.

Preosjetljivost zuba - denti sensibili
3. Osjetljivost zuba na slatko – zasladite svoje eksperimente gutljajem zašećerenog pića

Kada popijete gutljaj slatkog ili zašećerenog napitka, šećeri u vašem napitku dolaze u kontakt s dentinom, a rezultat je gubitak tekućine u vašem zubu, promjena tlaka, a potom i oštra bol. Čokolada također može biti okidač preosjetljivosti zubi jer se može otopiti između zuba i stimulirati živce unutar dentina.

Šećer također uzrokuje osjetljivost u ustima zbog karijesa. Kada se nakuplja plak na zubima, bekterije u plaku nagrizaju caklinu. S vremenom ove štetne bakterije mogu uzrokovati razvoj karijesa. Kad šećer iz sline uđe u karijes može iritirati živac i uzrokovati jaku bol ovisno o težini karijesa.

4. Prekomjerna izloženost kiseloj hrani također može uzrokovati preosjetljive zube

Prekomjerna konzumacija hrane i pića bogatih kiselinama također vas može dovesti u opasnost od osjetljivosti zuba jer te namirnice postupno troše vašu zubnu caklinu. Razine pH u tijelu općenito preferiraju neutralnije stanje, a visoko kisela hrana može to stanje izbaciti iz ravnoteže. To može rezultirati nizom zdravstvenih problema, uključujući osjetljive zube.

U kiseloj hrani treba uživati ​​samo umjereno. Neke od takvih namirnica su energetska pića, sok od naranče, vino, voće, rajčice, bezalkoholna pića i neke fermentirane namirnice.

HRANA OD KOJE ZUBI GUBE BJELINU
5. Bol kao posljedica dodirivanja zubi također može biti znak preosjetljivosti

Očito, morate biti pažljivi sa svojim zubima jer će pukotina ili otkrhnuće uslijed prevelikog pritiska svakako značiti veći stomatološki problem. Međutim, ako osjećate bilo kakvu bol zbog čak i uobičajenog nježnog “sudaranja” vaših zuba, onda možda patite od preosjetljivih zuba. Ako nježno kuckanje zubima jedan o drugoga rezultira najmanjim trncem ili čak dubljim bolom u živcu, moguće je da je uzrok otkriveni dentin.

Slična vrsta boli može nastati ako vam raste umnjak, koji može stvarati pritisak u cijeloj čeljusnoj kosti sve do prednjih zuba.  

6. Osjetljivi zubi također mogu biti rezultat drugih stvari

Dentalni problemi poput povlačenja desninapuklih zuba, labavih ispuna ili krunica, erozije zuba i bolesti desni također mogu uzrokovati pretjeranu osjetljivost zuba, kao i škrgutanje zubima i preagresivno pranje zuba. Otkrivanje dentina znači da je vaša zubna caklina u biti istrošena. Dentin je poveznica koja povezuje osjetljivost vaših zuba na temperaturu sa živcima unutar vaših zuba, što za posljedicu izaziva bol.

Kako smanjiti osjetljivost zuba?

Dakle, ako imate jedan ili više od gore navedenih simptoma, koji su vas naveli da napravite velike promjene u svom načinu života (kao što je izbjegavanje omiljene hrane ili pića), onda je vrijeme da posjetite stomatologa radi temeljitog pregleda. 

Da, postoje kratkoročne metode za smanjenje boli osjetljivih zuba, poput desenzibilizirajuće paste za zube, na primjer, međutim, važno je osigurati da nemate ozbiljnijih problema sa zubima, a vaš stomatolog je jedina osoba koja je stvarno kvalificirana da vam u tome pomogne.

Pa zašto ne porazgovarati sa stručnjacima Poliklinike Smile o uzrocima vaših osjetljivih zuba? Nazovite nas ili nam pošaljite poruku, tu smo za vas.

Sadržaj

Imate pitanja ili želite dogovoriti termin za besplatan pregled? Pošaljite nam poruku.