Što napraviti ako vam je puknuo zub?

Grickate led ili komad tvrdog slatkiša kada osjetite nešto tvrdo u ustima što se ne topi i ne da se pregristi. Osjećate mučninu kada shvatite što je to – odlomljen komad zuba.

Iako je caklina koja prekriva vaše zube najtvrđe i najmineraliziranije tkivo u tijelu, njezina snaga ima ograničenja. Pad, udarac u lice ili snažan zagriz u nešto tvrdo – osobito ako zub već ima neki karijes – može uzrokovati okrhnuti ili puknuti zub. Ako utvrdite da vam je puknuo zub, nemojte paničariti. Postoji mnogo toga što vaš stomatolog može učiniti da to popravi.

Kako zalijepiti puknuti zub?

Ako vam je puknuo zub ili je otkrhnut dio zuba, posjetite stomatologa što je prije moguće. U suprotnom bi se vaš zub mogao dodatno oštetiti ili inficirati, što bi moglo dovesti do gubitka cijelog zuba.

Okrhnuti zub - Dente spezzato

U međuvremenu pokušajte poduzeti sljedeće mjere samopomoći:

 • Ako je zub bolan, uzmite ibuprofen ili neki drugi lijek protiv bolova koji se može kupiti bez recepta. Isperite usta vodom u kojoj ste otopili sol.
 • Ako je puknuće izazvalo oštar ili nazubljen rub, prekrijte ga komadićem parafina od voska ili žvakaće gume bez šećera kako vam ne bi zarezao jezik ili unutarnju stranu usne ili obraza.
 • Ako morate jesti, jedite meku hranu i izbjegavajte gristi s područjem gdje je puknuti zub.

Popravak puknutog zuba ovisit će o tome koliko je ozbiljno oštećen. Ako se odlomio samo mali komadić cakline, popravak se obično može obaviti jednostavno u jednom posjetu stomatologu. Jako oštećen ili puknuti zub može zahtijevati dugotrajniji i skuplji zahvat. Evo nekoliko načina na koje vaš stomatolog može popraviti vaš slomljeni ili okrhnuti zub.

Ispuna ili lijepljenje zuba

Ako ste otkinuli samo mali komad zubne cakline, vaš stomatolog može popraviti oštećenje plombom. Ako se popravak odnosi na prednji zub ili se može vidjeti kada se nasmiješite, vaš će stomatolog vjerojatno koristiti postupak koji se zove bonding, za koji se koristi kompozitna smola boje zuba.

Kako zalijepiti puknuti zub - Dente scheggiato

Ljepljenje je jednostavan postupak koji obično ne zahtijeva utrnuće zuba. Kako bi zalijepio zub, stomatolog najprije obrađuje njegovu površinu tekućinom ili gelom kako bi ga ohrapavio i omogućio lijepljenje za njega. Zatim stomatolog nanosi ljepljivi materijal na zub, a zatim smolu u boji zuba. Nakon oblikovanja vezivnog materijala tako da izgleda kao prirodni zub, stomatolog koristi ultraljubičasto svjetlo za stvrdnjavanje materijala.

Ako se veliki komad zuba odlomi ili zub ima dosta karijesa, stomatolog može izbrusiti dio preostalog zuba i pokriti ga krunicom, napravljenom da zaštiti zub i poboljša njegov izgled. Trajne krunice mogu biti izrađene od metal-keramike, od cirkon-keramike ili u potpunosti od keramike. Različite vrste imaju različite prednosti. Metal-keramičke krunice su čvrste i izdržljive. Potpuno keramičke krunice mogu se izraditi tako da izgledaju identično originalnom zubu, a cirkon-keramičke krunice su optimalna kombinacija estetike i funkcionalnosti.

Ako je cijeli vrh zuba odlomljen, ali korijen je još netaknut, stomatolog se može odlučiti za endodontsku terapiju (čišćenje korijenskog kanala zuba) kako bi se osiguralo dovoljno zdrave strukture na koju se može postaviti zubna navlaka.

Za postavljanje krunice obično su potrebna dva posjeta stomatologu. Tijekom prvog posjeta, vaš stomatolog može napraviti rendgenske snimke kako bi provjerio korijen zuba i okolnu kost. Ako se ne otkriju daljnji problemi, stomatolog će utrnuti zub i okolno zubno meso, a zatim izbrusiti dovoljno preostalog zuba kako bi napravio mjesta za krunicu. 

privremena krunica - capsula dente provvisoria - denti provvisori

Ako zbog puknuća ili strugotine nedostaje veliki dio zuba, vaš stomatolog može upotrijebiti materijal za punjenje kako bi izgradio strukturu zuba za držanje krunice. Zatim će stomatolog uzeti otisak zuba na koji će se postaviti krunica kao i suprotnog zuba (onog koji ga dodiruje prilikom zagriza). Otisci se šalju u laboratorij gdje se izrađuje krunica. U međuvremenu, vaš stomatolog može postaviti privremenu krunicu.

Tijekom drugog posjeta, obično 2 do 3 tjedna kasnije, vaš će stomatolog ukloniti privremenu krunicu i provjeriti pristajanje trajne prije nego što je trajno zacementira.

U Poliklinici Smile koristimo posebnu digitalnu cad-cam tehnologiju računalnog dizajniranja i izrade protetskih radova koja nam omogućuje izradu krunice znatno brže bez potrebe za uzimanjem klasičnog otiska zuba. Također koristimo intraoralne skenere koji stvaraju digitalni otisak koji se šalje u laboratorij u elektroničkoj datoteci. Osim što su tako izrađene zubne navlake brže gotove, također su i preciznije izrađene.

Zubne ljuskice

Ako je otkrhnut ili puknut zub jedinica, zubna ljuskica može učiniti da ponovno izgleda cijeli i zdrav. Zubna ljuskica je tanka ljuska od keramike u boji zuba ili kompozitnog materijala od smole koja prekriva cijelu prednju stranu zuba (slično kao što to na prstu radi umjetni nokat) s debljim dijelom koji nadomješta slomljeni dio zuba.

Za pripremu vašeg zuba stomatolog će izbrusiti oko 0,3 do 1,2 milimetara cakline s njegove površine. Zatim će stomatolog napraviti otisak zuba za slanje u zubotehnički laboratorij, koji će izraditi ljuskicu. Kada je ljuskica spremna, obično tjedan ili dva kasnije, morat ćete se vratiti stomatologu da vam je postavi. 

Prednosti zubnih ljuskica

Kako bi postavio ljuskicu, vaš će stomatolog najprije obraditi površinu zuba posebnom tekućinom kako bi je ohrapavio. Stomatolog zatim nanosi poseban vezivni cement na ljuskicu i postavlja ljuskicu na pripremljeni zub. Nakon što je ljuskica postavljena, vaš će stomatolog upotrijebiti posebno svjetlo za aktiviranje kemikalija u cementu kako bi se brzo stvrdnuo.

Endodontska terapija (čišćenje korijenskih kanala)

Ako je otkrhnuti ili puknuti dio zuba toliko velik da otkrije pulpu (središte zuba u kojem se nalaze živci i krvne žile) bakterije iz usta mogu prodrijeti i zaraziti pulpu. Ako vas zub boli, promijeni boju ili je osjetljiv na toplinu, vjerojatno je pulpa oštećena ili upaljena. Tkivo pulpe može odumrijeti i ako se ne ukloni, zub se može inficirati i treba ga izvaditi. Endodontska terapija uključuje uklanjanje mrtve pulpe, čišćenje korijenskog kanala, a zatim njegovo punjenje posebnim materijalom.

Liječenje zuba - Cura canalare

Suvremena endodontska terapija nije bolnija od običnog rješavanja karijesa. U većini slučajeva, preostali dio zuba mora biti prekriven krunicom kako bi se zaštitila oslabljena struktura zuba.

Popravak puknutog zuba

Nazovite hitnu pomoć ako osoba ima tešku ozljedu ili je bez svijesti.

Izbijeni trajni zub je hitan stomatološki slučaj. Izbijeni zubi mogu se u mnogim slučajevima vratiti u čeljust. Najveće šanse za uspjeh ima trajni zub koji stomatolog umetne nazad u čeljust u roku od 30 minuta. Stoga nastojte slijediti sljedeće korake:

1. Skupite zube ili fragmente zuba 
 • Pažljivo rukujte zubima jer oštećenja mogu spriječiti ponovno vraćanje u čeljust. 
 • Dodirnite samo krunicu, gornji dio zuba. Ne dirajte korijen zuba. 
 • Ispirite zub nježno u posudi s mlakom vodom ne duže od 10 sekundi samo ako na njemu ima prljavštine ili stranih tvari. Nemojte ribati, strugati ili koristiti alkohol za uklanjanje prljavštine.
2. Ponovno umetnite ili spremite zub 
 • Isperite usta toplom vodom. 
 • Ako je moguće, ponovno umetnite trajni izbijeni zub na njegovo mjesto u ispravnu alveolu i potom njime nježno zagrizite komadić gaze kako bi ostao na svojem mjestu. 
 • Ako ne možete ponovno umetnuti trajni ili mliječni zub ili dijelove zuba, pohranite ih u punomasno mlijeko ili između obraza i desni kako biste spriječili isušivanje.
3. Liječite simptome 
 • Kontrolirajte krvarenje sterilnom gazom ili krpom. 
 • Kod bolova i oteklina stavite hladan oblog. Ako se radi o djetetu, potante ga da cuca komad leda. 
 • Za bolove uzmite acetaminofen ili ibuprofen.
4. Potražite pomoć 
 • Za zube koji su izbijeni hitno posjetite stomatologa ili ako to nije moguće odite na hitnu pomoć. Ponesite zube ili fragmente zuba sa sobom. Čak i ako su zubi tada ponovno umetnuti, trebali biste posjetiti stomatologa. 
 • Za okrhnuti ili puknuti zub nazovite stomatologa.

Sadržaj

Imate pitanja ili želite dogovoriti termin za besplatan pregled? Pošaljite nam poruku.