Kako spriječiti povlačenje zubnog mesa?

Sigurno ste čuli poslovicu ili uzrečicu “poklonjenom konju se ne gleda u zube”? Ova poslovica zapravo je vezana uz starosnu dob poklonjenog konja, odnosno povlačenje zubnog mesa koje se javlja kod konja kako stare. Inače, uobičajena je zabluda da je povlačenje desni normalan znak starenja kod odraslih ljudi. To je potpuno pogrešno i povlačenje zubnog mesa se zapravo nikada ne smije zanemariti.

Recesija zubnog mesa

Povlačenje zubnog mesa je progresivno stanje u kojem se tkivo desni povlači ili udaljava od zuba. Kako se tkivo desni povlači, zubi mogu izgledati osjetno duži i oko zuba će se formirati džepovi. Džepovi koji se formiraju oko zuba su baza za skupljanje bakterija koje uzrokuju bolesti desni. Također možete primijetiti urez blizu vrha zuba, koji možete otkriti ako prođete prstom duž zuba.

Bolest desni je jedan od najvećih uzroka za povlačenje desni. Mnogi oboljeli mogu primijetiti sljedeće simptome: 

 • upala 
 • crvenilo 
 • osjetljivost ili bol 
 • krvarenje ili gnoj oko desni ili između zuba 

Kako bolest desni napreduje, zubi su podložniji karijesu i ispadanju. Oni koji pate od kroničnih bolesti poput dijabetesa, HIV/AIDS-a i oni s upalnim stanjima u organizmu izloženi su većem riziku od razvoja bolesti desni, koja erodira ne samo tkivo desni, već i kost čeljusti.

Povlačenje zubnog mesa obično uzrokuje osjetljivost zuba, budući da recesija zubnog mesa ostavlja izložen korijen zuba koji sadrži živce koji su iznimno osjetljivi. Nelagoda zbog recesije desni također može doći u obliku iritacije, infekcije ili upale ovisno o uzroku. Recesija zubnog mesa može se ublažiti odgovarajućim koracima za rješavanje izvora problema, a intervencija stomatoloških stručnjaka može vratiti izgled i funkciju izgubljenog tkiva desni.

Kako spriječiti povlačenje zubnog mesa

Zašto se povlači zubno meso?

Postoji nekoliko razloga zašto se desni povlače, iako imajte na umu da je recesija desni progresivno stanje koje se ne događa preko noći. Vrlo česti uzroci recesije desni uključuju:

 • previše agresivno četkanje zubi 
 • pušenje i korištenje duhana 
 • loše oralno zdravlje 
 • škrgutanje zubima (bruksizam) 
 • genetska predispozicija 
 • bolesti poput dijabetesa i HIV/AIDS-a 
 • parodontalna bolest 
 • hormonalni poremećaj 

Povlačenje desni najčešće je kod odraslih osoba starijih od 40 godina, ali može pogoditi osobe bilo koje dobi. Trauma, sila ili abrazija prema zubnom mesu također mogu uzrokovati recesiju.

Loša oralna higijena vrlo je čest uzrok recesije desni. Propuštanje redovitog četkanja zubi i čišćenja koncem ili nekvalitetno obavljanje ovih zadataka može rezultirati brojnim problemima oralnog zdravlja, uključujući ne samo povlačenje zubnog mesa nego i karijesloš zadah i nakupljanje plaka i kamenca. Kvalitetna oralna higijena, uključujući profesionalno čišćenje zubi svakih 6 mjeseci, važna je za sprječavanje problema sa oralnim zdravljem prije nego se manifestiraju.

Posljedica loše oralne higijene može biti i recesija desni

Previše grubo četkanje zubi s vremenom može uzrokovati povlačenje linije desni. Korištenje srednje ili tvrde četkice za zube, previše snažno pritiskanje na liniju zubnog mesa ili korištenje električne četkice za zube s okretnom glavom može doprinijeti povlačenju zubnog mesa tijekom dužeg vremena. Najbolje je odabrati četkicu s mekanim vlaknima i primijeniti minimalan pritisak tijekom četkanja. Štoviše, da biste dobili najbolje rezultate, četkajte u nježnim krugovima ili u obliku brojke 8 preko prednje, stražnje i bočne strane zuba.

Konzumacija duhana, kao i upotreba proizvoda koji sadrže nikotin, doprinose nekrozi (doslovnoj smrti) tkiva desni, što će uzrokovati povlačenje zubnog mesa. Pušenje cigareta također je poznato po tome što uzrokuje značajan gubitak kosti u čeljusti, a mnogi dugogodišnji pušači mogu patiti od labavosti ili gubitka zuba kao posljedica povlačenja desni i kostiju.

Ipak, jedan od najvećih uzroka povlačenja desni je bolest desni.

Gingivitis i stadiji bolesti desni kao uzrok za povlačenje desni

Gingivitis je najčešći i blaži oblik parodontalne bolesti, destruktivnog stanja u tkivu desni koje može uzrokovati povlačenje zubnog mesa. Prvi znakovi gingivitisa mogu uključivati ​​natečene ili upaljene desni, osjetljivost i male količine krvi koja se pojavi prilikom četkanja zuba ili čišćenja koncem. Imajte na umu da se gingivitis može u potpunosti spriječiti i reverzibilan je ako se pravilno liječi u ranoj fazi.

Upaljeno zubno meso - Gengive infiammate

Mogući simptomi bolesti desni:

 • Natečene ili upaljene desni
 • Nadraženo, osjetljivo ili bolno tkivo desni
 • Loš zadah koji se ne može riješiti
 • Krvarenje desni
 • Gnoj koji dolazi iz linije desni ili između zuba
 • Labavi zubi
 • Osjetljivi zubi
 • Bol prilikom četkanja, čišćenja koncem ili žvakanja
 • Povučene desni

Kako se bolest desni pogoršava, oko zuba se stvaraju parodontalni džepovi. U ove džepove uvlači se hrana, bakterije i čestice koje mogu biti uzrok zaraze. Kako se bolest pogoršava, desni se povlače od zuba. U uznapredovaloj fazi bolesti desni džepovi rastu dublje i zahtijevaju složenije postupke liječenja, kao što su kirurški zahvati i presađivanje desni.

Bolest desni uključuje iritaciju, recesiju i infekciju desni. Posljedica je loše oralne higijene koja rezultira povlačenjem zubnog mesa, lošim zadahom, krvarenjem desni i pogoršanjem zdravlja tkiva desni. Ova bolest je progresivna, ali se u ranoj fazi u potpunosti može izliječiti pravilnom oralnom higijenom. U naprednijim slučajevima, liječenje će se razlikovati od slučaja do slučaja.

Kako vratiti zubno meso?

Odgovor na pitanje kako vratiti zubno meso nije jednostavan. Kost izgubljena parodontalnom bolešću ne može se regenerirati. Postoje ograničena znanstvena istraživanja koja podržavaju tvrdnju da kućni lijekovi stvarno mogu pomoći u poticanju regeneracije tkiva desni, ali samo tkivo desni ne može ponovno izrasti. Dubinsko čišćenje zubi izvrstan je prvi korak u obnavljanju zdravlja vaših zuba uklanjanjem plaka i kamenca s površine zuba, oko i ispod linije desni.

Kako vratiti zubno meso

Mnogi forumi i stranice za prirodne lijekove navode kućne tretmane kao što su razna ulja, zeleni čaj, pasta od sode bikarbone i drugi kao način za prirodno očuvanje i obnavljanje tkiva desni. Međutim, najbolja metoda za izlječenje recesije zubnog mesa je zaustaviti i minimizirati učinke recesije desni ranim liječenjem uzroka problema.

Kako spriječiti povlačenje zubnog mesa?

Prvi korak za zaustavljanje recesije desni je dijagnosticiranje i liječenje uzroka problema. Ranim otkrivanjem problema ne samo da možete sačuvati tkivo desni, već i zube!

Dubinsko čišćenje zubi uklanja plak i kamenac oko linije desni i potiče zacjeljivanje. Nadalje, liječenje upale i infekcije uzrokovane bolestima desni potaknut će ozdravljenje i bolje zdravlje.

Nekoliko savjeta kako zaustaviti povlačenje desni:
 • Odgovarajuća oralna higijena: održavajte svakodnevnu rutinu koja uključuje četkanje zubi i čišćenje koncem najmanje dva puta dnevno te dva puta godišnje posjetite stomatologa.
 • Dubinsko čišćenje zuba: nakupljanje plaka i kamenca duž linije desni može dodatno pospješiti recesiju, a postupkom kiretaže zuba uklanjamo te nakupine.
 • Presađivanje tkiva ili kosti: Regeneracija izgubljenog tkiva ili kosti može se napraviti kirurškim zahvatom koji provodi oralni kirurg.
 • Nosite noćnu zaštitnu udlagu: Ako je recesija zubnog mesa uzrokovana bruksizmom (škrgutanje zubima), noćna udlaga zaštitit će vaše zube i desni od štetnih učinaka škrgutanja.
 • Što prije posjetite stomatologa: Ako sumnjate da vam se zubno meso povlači ili primjećujete stanje koje može uzrokovati povlačenje zubnog mesa, važno je što prije posjetiti stomatologa.

Ukoliko imate problema s povlačenjem zubnog mesa, obratite nam se s povjerenjem, naši iskusni stručnjaci dijagnosticirat će uzrok te pripremiti terapiju prilagođenu vašim specifičnim potrrebama.

Sadržaj

Imate pitanja ili želite dogovoriti termin za besplatan pregled? Pošaljite nam poruku.