Zubi i trudnoća – što je istina, a što zabluda?

Ako ste trudni, znate da vaš način života može utjecati na zdravlje vašeg djeteta. Vaš ginekolog vam je sigurno preporučio da uzimate prenatalne vitamine, ograničite kofein i izbjegavate alkohol. No, je li vam liječnik također rekao da su održavanje dobre oralne higijene i zdravi zubi u trudnoći važni za zdravlje vaše bebe?

Loše zdravlje zubi u trudnoći povezano je s preeklampsijom, prijevremenim porodom, malom porođajnom težinom i bebama koje imaju povećani rizik od karijesa. Iako se prečesto zanemaruje, oralna zdravstvena njega važan je dio prenatalne skrbi.

Kako vaše oralno zdravlje utječe na vašu trudnoću?

Iako razlog te povezanosti nije u potpunosti jasan, studije su u više navrata pokazale povezanost između parodontalne bolesti (bolest zubnog mesa) u trudnica, s jedne strane, i prijevremenih poroda i dojenčadi niske porođajne težine, s druge strane. 

Zapravo, jedna studija je sugerirala da se približno 18% prerano rođene djece s malom porođajnom težinom rađa prijevremeno kao posljedica parodontalne bolesti kod njihovih majki. S druge strane, prijevremeni porod i niska porođajna težina povezani su s većim rizikom od smrtnosti dojenčadi i povećanim rizikom za dojenče od određenih dugoročnih zdravstvenih problema.

Studije također sugeriraju da gingivitis u trudnoći može povećati šanse trudnice za razvoj preeklampsije. Preeklampsija je ozbiljan poremećaj krvnog tlaka povezan s trudnoćom koji može dovesti do prijevremenog poroda, mrtvorođenosti i moždanog udara. Jedno istraživanje pokazalo je da trudnice s preeklampsijom imaju 3,5 puta veću vjerojatnost da imaju parodontalnu bolest nego žene bez preeklampsije.

Veze između parodontalne bolesti i prijevremenih porođaja, dojenčadi niske porođajne težine i preeklampsije posebno su problematične s obzirom na to da je trudnoća povezana s većom vjerojatnošću i povećanom težinom parodontalne bolesti. Hormonske promjene tijekom trudnoće mogu utjecati na vaše desni, potencijalno dovesti do stanja koje se naziva trudnički gingivitis (upala desni u trudnoći). Prema istraživanjima, oko 60 do 75% trudnica pati od gingivitisa (rani stadij parodontalne bolesti).

Vađenje zuba u trudnoći

Utječe li zdravlje vaših zubi u trudnoći na zube vašeg djeteta?

Ukratko, da! Prisutnost neliječenih karijesa u majčinim ustima može povećati rizik da njezino novorođenče dobije karijes kao beba ili malo dijete.

Karijes je zarazna, prenosiva bolest koja je djelomično posljedica nakupljanja karijesnih bakterija (koje uzrokuju karijes) u ustima. Te se bakterije mogu širiti s osobe na osobu, uključujući s majke na novorođeno dijete, putem sline.

Jedna od najpoznatijih vrsta kariogenih bakterija je Mutans streptococci (MS). Razine MS-a u ustima osobe koriste se kao pokazatelj razine rizika od karijesa kod pojedinca: više MS-a u ustima osobe znači veći rizik od nastanka karijesa.

MS se može početi stvarati u djetetovim ustima od rođenja — čak i prije nego što dijete ima zube. Što je veća razina MS-a u majčinim ustima, veća je vjerojatnost da će ona prenijeti bakteriju na svoje dijete i da će se MS nakupiti u ustima djeteta. Ako MS bakterije koloniziraju djetetova usta, veća je vjerojatnost da će dojenče patiti od karijesa nakon što mu izbiju zubi.

Savjeti za dobro zdravlje zubi u trudnoći

Parodontalna bolest, nakupljanje MS-a i zubobolja u trudnoći često se mogu izbjeći. Slijedite savjete u nastavku za dobro zdravlje zubi u trudnoći kako biste smanjili rizik od parodontalne bolesti i karijesa, kako biste i vi i vaša beba mogli uživati ​​u boljem zdravlju!

Zubi u trudnoći - Denti in gravidanza
  • Četkajte zube dva puta dnevno i koristite konac svaki dan. Redovito četkanje i čišćenje zubnim koncem ključni su za uklanjanje čestica hrane i kariogenih bakterija s vaših zuba. Ako vam refleks povraćanja koji je posljedica trudnoće otežava pranje zuba, pokušajte se prebaciti na drugu pastu za zube ili si pokušajte odvući pažnju od pranja zuba (na primjer, slušanjem glazbe ili razgovarajući s nekim).
  • Pričekajte sat vremena prije nego operete zube nakon povraćanja. Povraćanje oblaže vaše zube želučanom kiselinom, koja, kao i sve kiseline, može oštetiti vaše zube uzrokujući demineralizaciju. (Kao da jutarnja mučnina nije sama po sebi dovoljna!) Kako biste smanjili ovu štetu, pokušajte isprati usta jednom šalicom vode pomiješane s jednom čajnom žličicom sode bikarbone nakon povraćanja kako biste neutralizirali kiselinu i pričekajte barem jedan sat prije pranja zubi.
  • Smanjite unos jednostavnih ugljikohidrata. Kada konzumirate slatku hranu ili jednostavne škrobove koji se razgrađuju u šećere u vašim ustima (kao što su oni u bijelom kruhu ili čipsu), kariogene bakterije (koje uzrokuju karijes) u vašim ustima hrane se tim šećerima i koriste ih za rast i razmnožavanje. Ove bakterije mogu uzrokovati karijes i parodontalnu bolest. Svježe voće i povrće, orašasti plodovi, sir, meso, riba i cjelovite žitarice su bolje opcije.
  • Žvačite žvakaću gumu bez šećera nakon jela. Dokazano je da žvakanje gume bez šećera pomaže u sprječavanju karijesa.
  • Redovito posjećujte svog stomatologa. Ne preskačite svoje redovite preglede kod zubara! Vaš stomatolog može pomoći u prepoznavanju i liječenju parodontalne bolesti i karijesa prije nego što se pogoršaju. Redoviti stomatološki pregledi važna su komponenta prenatalne skrbi kako bi bili sigurni da će se izbjeći bilo kakva zubobolja u trudnoći.

Osim toga, dobra je ideja početi tražiti stomatologa za svoju bebu čak i prije nego što se rodi. Kao što ćete pročitati u nastavku, trebali biste odvesti svoju bebu na prvi pedodontski pregled prije nego što mislite.

Zakazivanje prvog dječjeg stomatološkog pregleda vaše bebe

Karijes u ranom djetinjstvu (u djece mlađe od šest godina) jedna je od najčešćih kroničnih bolesti u djece. Čim vašem djetetu izbije prvi mliječni zub, vaše dijete može dobiti karijes. Iz tog razloga, preporučuje se zakazati prvi stomatološki pregled vaše bebe čim nikne prvi zubić ili do djetetova prvog rođendana, ovisno o tome što je ranije. 

Istraživanja sugeriraju da za svaku godinu nakon djetetova prvog rođendana u kojoj roditelji odgađaju prvi stomatološki pregled, izgledi da će dijete imati karijes se više nego udvostručuju.

Prilikom prvog posjeta vaše bebe zubaru, njegov ili njezin stomatolog pregledat će bebina usta kako bi se uvjerio da nema problema sa zubima i naučit će vas kako pravilno njegovati bebine zube i desni. Rano uočavanje bilo kakvih problema i učenje ispravne njege bebinih zuba može pomoći vašem djetetu da izbjegne karijes i bolno propadanje zuba.

Mliječni zubi - Denti da latte

Zubi i trudnoća: česta pitanja, istine i zablude 

Izgube li žene doista po jedan zub sa svakom trudnoćom?

Uvriježeno je mišljenje da žena gubi zub sa svakom trudnoćom. No uz dobru oralnu higijenu i profesionalnu stomatološku skrb, može se izbjeći zubobolja u trudnoći i zubi mogu ostati zdravi.

Krade li zaista nerođeno dijete mamin kalcij?

Još jedno uobičajeno uvjerenje je da nerođeno dijete uzima kalcij iz ženskih zuba, što uzrokuje karijes. Ovo nije istina. Tijekom trudnoće žene mogu biti izložene većem riziku od razvoja karijesa jer jedu češće kako bi spriječile mučninu. Karijes se u potpunosti može spriječiti.

Ali, ako se ne liječi, karijes u trudnoći može uzrokovati zubobolju i može dovesti do gubitka zuba, odnosno uzrokovati da se u konačnici mora izvesti vađenje zuba u trudnoći.

Jesu li trudnice doista pod većim rizikom od gingivitisa?

Kada su žene trudne, njihova tijela prolaze kroz komplicirane promjene. Mnoge primjećuju da su im desni bolne, natečene i sklone krvarenju. To su simptomi gingivitisa, infekcije tkiva desni. Svatko može razviti gingivitis. No, trudnice su pod većim rizikom od gingivitisa zbog hormonalnih promjena.

Ako se upala desni u trudnoći ne liječi, može dovesti do ozbiljnije bolesti desni koja zauzvrat može dovesti do gubitka zuba.

Kako trudnice mogu spriječiti karijes i gingivitis?

Najbolji način za trudnice da spriječe karijes i gingivitis u trudnoći je održavanje zubi i desni čistima. Pranje zuba dva puta dnevno, čišćenje koncem jednom dnevno i profesionalno čišćenje zuba u ordinaciji najbolji su način da trudnice očuvaju zdrave zube i desni. Pomaže i izbjegavanje hrane bogate šećerom.

Ako pak postoji karijes, popravak zuba u trudnoći u stomatološkoj ordinaciji je jedini način da se zaustavi. Ako se karijes i gingivitis spriječe ili liječe, nema razloga da trudnice izgube zube.

Sadržaj

Imate pitanja ili želite dogovoriti termin za besplatan pregled? Pošaljite nam poruku.