Jesu li mliječni zubi važni i kako ispravno brinuti o njima?

Mliječni zubi počinju se razvijati dok je dijete u maternici. Nakon otprilike 5 tjedana trudnoće u čeljustima djeteta pojavljuju se prvi izdanci mliječnih zuba. Beba pri rođenju ima cijeli komplet od 20 mliječnih zuba (10 u gornjoj čeljusti, 10 u donjoj čeljusti) skrivenih ispod desni.

Kakve sve vrste zuba postoje?

Nazivi različitih vrsta zuba su:

 • Sjekutići – prednji zubi koji se nalaze u gornjoj i donjoj čeljusti. Svaki sjekutić ima tanak i oštar vrh poput oštrice. Gornji i donji sjekutići spajaju se poput škara za rezanje hrane.
 • Očnjaci – šiljasti zubi s obje strane sjekutića u gornjoj i donjoj čeljusti i služe za kidanje hrane.
 • Pretkutnjaci – ova vrsta zubi ima ravne površine za drobljenje hrane.
 • Kutnjaci – veći su od pretkutnjaka prema stražnjem dijelu usta, sa širokim, ravnim površinama koje melju hranu.
 • Kada počinju izbijati mliječni zubi?

‘Izbijanje’ se odnosi na probijanje zuba kroz liniju desni. Kod beba, izbijanje zuba naziva se i nicanje mliječnih zuba. Vrijeme kada počinju izbijati mliječni zubi razlikuje se od djeteta do djeteta. Na primjer, jedno dijete može dobiti prvi zub sa samo nekoliko mjeseci, dok se kod drugog to neće dogoditi sve dok ne napuni 12 mjeseci ili više.

Točno vrijeme može biti različito od djeteta do djeteta, ali redoslijed razvoja zuba je dosljedniji.

Koji su mliječni zubi i koliko ih ima?

Općenito, prosječno dijete ima svih 20 mliječnih zuba u dobi od 3 godine. 

Anatomija mliječnih zuba

Imunološki sustav beba počinje se mijenjati s oko 6 mjeseci. Zbog prirodne sklonosti stavljanja stvari u usta, izloženije su raznim bolestima. Simptomi uobičajenih dječjih bolesti, kao što su promjene u snu i načinu prehrane, nervoza, osip, slinjenje, curenje iz nosa i proljev često se povezuje s nicanjem zubi iako to možda nije uzrok. 

Ako vaše dijete ima ove simptome, razgovarajte s djetetovim liječnikom o drugim mogućim uzrocima, kao što su bakterijske, virusne ili infekcije srednjeg uha.

Nicanje mliječnih zuba traje u prosjeku 8 dana, uključujući 4 dana prije i 3 dana nakon što zub prođe kroz desni. (Možda ćete primijetiti plavo-sivi mjehurić na desnima na mjestu gdje će se zub pojaviti. To se naziva erupcijska cista i obično će nestati i bez liječenja.) Tijekom tog vremena, djeci može biti vrlo neugodno i teško ih možete držati mirnima.

Kako pomoći bebi kod nicanja zubi?

 1. Masaža – nježno masirajte desni čistim prstima ili mekom, mokrom tkaninom.
 2. Ohlađeni (ne smrznuti) prstenovi za nicanje zuba – pritisak hladnog predmeta može ublažiti nelagodu zbog nicanja zuba. Nemojte sterilizirati plastične prstenove za nicanje zuba u kipućoj vodi ili s deterdžentom za suđe, osim ako proizvođač nije tako propisao. Prije kupnje prstena za nicanje zuba obavezno provjerite podatke o proizvodu. Izbjegavajte one koji koriste plastični omekšivač naziva “diizononil ftalat”.
 3. Nešto za žvakanje – ukoliko beba ima više od šest mjeseci možete joj dati da žvače zdrave namirnice, kao što je sirovo voće i povrće (npr. komadići mrkve ili jabuke). Izbjegavajte zašećerenu hranu jer može uzrokovati kvarenje zuba, čak i ako dijete ima samo nekoliko zubi.
 4. Lijekovi protiv bolova – paracetamol djeluje dobro na djecu. Ibuprofen također može pomoći, ali ga djeca ne podnose dobro.
 5. Obrišite slinu – koža oko usta, osobito područje brade, može postati nadražena. Nježno je brišite mekom tkaninom tijekom dana.
Mliječni zubi - Denti da latte

Neke tretmane treba koristiti s oprezom ili ih uopće ne koristiti. To uključuje:

 • Ogrlice za nicanje mliječnih zuba – neki ljudi vjeruju da jantar oslobađa ljekovito ulje u dodiru s toplom kožom. Smatra se da ulje umiruje ili pomaže u smanjenju boli. Premda su narukvice ili ogrlice od jantara predviđene za nošenje oko vrata, zapešća ili gležnja, pogrešno se koriste za žvakanje. To dovodi dijete u opasnost od gušenja.
 • Gelovi za zube – uobičajeni gelovi za nicanje zuba sadrže 8,7–9,0% sastojka kolin salicilata. Salicilat je srodan aspirinu. Ne preporučuje se uporaba aspirina za djecu mlađu od 16 godina jer je kod neke djece poznato da izaziva Reyeov sindrom – rijetko, ali potencijalno smrtonosno stanje koje može uzrokovati oštećenje jetre i mozga. Iako nije zabilježen slučaj Reyevog sindroma povezanog s upotrebom gelova za nicanje zuba, opće je mišljenje da nije vrijedno preuzimati rizik kad već postoje druge metode.

Gelovi za zube koji sadrže benzokain također se ne preporučuju za uporabu kod djece. Istraživanja također sugeriraju da gelovi za nicanje zuba možda ne ublažavaju bolove pri nicanju zuba, već da im pomaže sam čin masiranja desni prilikom aplikacije gela.

Kako ispravno brinuti o mliječnim zubima?

Neki roditelji vjerojatno smatraju da briga za mliječne zube nije toliko važna kao briga za trajne zube, jednostavno zato što mliječni zubi ispadnu.

Međutim, mliječni zubi su vrlo važni. Omogućuju djeci da žvaču hranu i pravilno govore, a mjesta u desnima rezerviraju za buduće trajne zube.

Dječji stomatolog

 

Koliko su mliječni zubi skloni karijesu?

Karijes se može spriječiti. Rizik od razvoja karijesa može se značajno smanjiti dobrim navikama oralne higijene i zdravom prehranom od malih nogu.

Pokvareni mliječni zubi moraju se liječiti od strane stomatologa. U nekim slučajevima potrebno je specijalističko liječenje u bolnici pod općom anestezijom. Ako se zanemare, pokvareni mliječni zubi mogu dovesti do bolova u ustima, zubnih apscesa (čireva ili oteklina nastalih zbog upaljenih zuba) i problema s okolnim zubima. Jako propadanje mliječnih zubi može utjecati na prehranu i san, što može usporiti rast djeteta.

Ako se kutnjak izgubi prerano zbog uznapredovalog karijesa, susjedni mliječni zubi mogu skliznuti u otvor i stvoriti probleme s prostorom koji je potreban za nicanje trajnog zuba. Više o pokvarenim zubima i kako ih spriječiti i iliječiti kod vas i vašeg djeteta pročitajte OVDJE.

6 2 | Anti Covid Popusti

 

Kakvu ulogu ima prehrana za zdravlje mlječnih zubi?

Kvalitetna prehrana bitna je za rast i razvoj djeteta – uključujući i mliječne zube.

Djeci su potrebni jaki, zdravi mliječni zubi da žvaču hranu, govore i imaju lijep osmijeh. Gotovo sva hrana, uključujući mlijeko ili povrće, ima neku vrstu šećera koja može pridonijeti karijesu. 

Također, određene namirnice su teške za zube i treba ih jesti umjereno. To uključuje slatka pića poput gaziranih pića i sokova ili ljepljivu hranu poput raznih grickalica i slatkiša.

Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći kontrolirati količinu šećera koju vaše dijete konzumira:

 • Pregledajte oznake hrane i odaberite hranu i piće s niskim udjelom šećera.
 • Odaberite pića, poput vode, koja hidratiziraju i doprinose dobroj prehrani.
 • Potaknite djecu da piju iz prave šalice od svog prvog rođendana i obeshrabrite čestu ili dugotrajnu upotrebu dječjih šalica.
 • Poslužite hranjive zalogaje i ograničite slatkiše samo na glavne obroke. Pokušajte ograničiti broj slatkih grickalica koje vaše dijete jede između obroka.
Izbjegavajte hranjenje bočicom noću

Spavanje s bočicom napunjenom tekućinom bogatom šećerom, poput mlijeka ili čokolina, dopušta da šećerni sadržaj dugo ostane na zubima, uzrokujući oštećenja. Karijes zbog bočice kod beba se najčešće javlja u gornjim prednjim zubima (no mogu biti zahvaćeni i drugi zubi). 

Česta, dugotrajna izloženost djetetovih zuba tekućinama koja sadrže šećer može uzrokovati karijes. Stoga, izbjegavajte punjenje bočice tekućinama poput zašećerenih sokova. I pobrinite se da vaša beba završi s hranjenjem prije odlaska na spavanje.

Mliječni zubi mogu se oštetiti i zbog prevelike upotrebe dude ili sisanja prsta

Normalno je da djeca koriste dude ili sisaju palčeve. No dugotrajno sisanje može negativno utjecati na položaj njihovih zuba! To poslije može otežati žvakanje ili govor, a može uzrokovati i pomicanje trajnih zuba. Ako vaše dijete koristi dudu, dajte joj čistu – nemojte je umočiti u šećer ili med niti je stavljajte u usta prije nego što je date djetetu.

Preporuka je da djeca prestanu sisati prste do treće godine života. Ako te navike potraju, vaš stomatolog može vam predložiti načine kako im pomoći da prestanu. To bi moglo uključivati ​​premazivanje prsta premazom gorkog okusa ili privremeno postavljanje aparatića za usta koji sprječava sisanje.

Kako dojenje utječe na mliječne zube?

Dojenje se pokazalo korisnim za zdravlje i razvoj bebe, ali postoji nekoliko stvari koje treba uzeti u obzir za dobro zdravlje mliječnih zubi. Majčino mlijeko samo po sebi ne potiče karijes. No, dojene bebe koje zaspu tijekom dojenja s neprogutanim mlijekom u ustima podložnije su karijesu, osobito ako su u njihovu prehranu unesene namirnice i tekućine sa šećerom i ugljikohidratima. 

Očistite bebina usta mokrom krpom nakon dojenja i potičite je da pije bočicu s čistom vodom tijekom noći.

Ispadanje mliječnih zuba 

Iako je ispadanje mliječnih zuba prirodno i neizbježno, o njima se treba brinuti kao da su trajni. Održavanje mliječnih zuba u velikoj mjeri pada na odrasle osobe koje se brinu o djeci. Jednostavno održavanje vlastitih zubi i redovito pranje zubi mogu imati pozitivan utjecaj na oralno zdravlje vašeg djeteta. Pomažući u sprječavanju karijesa i stvaranju dobrih oralnih higijenskih navika sa svojom djecom, možete im pomoći da zadrže zdrav osmijeh za cijeli život.

Imajući na umu sve ove činjenice, možete se pobrinuti da je vaše dijete na putu da ima zdrav i lijep osmijeh do kraja života. Njihovi trajni zubi pojavit će se prije nego što toga budete svijesni.

Kada počinje ispadanje mliječnih zuba?

Ispadanje mliječnih zuba počinje u dobi od oko 6 godina. Mliječni zubi postaju ‘klimavi’ i ispadaju kako bi napravili mjesta za zube odraslih. Sasvim je normalno da dijete izgubi prvi zub do godinu ili dvije ranije ili kasnije od 6. godine. Djevojčice općenito gube zube prije dječaka. Obično prvi zub koji ispadne nalazi se u donjoj čeljusti i to u prednjem dijelu.

Ispadanje mliječnih zuba - La caduta dei denti decidui

Ispadanje mliječnih zuba može biti uznemirujuće i bolno za malu djecu. U tim slučajevima savjetujemo vam da:

 • Uvjerite svoje dijete da je ispadanje mliječnih zuba prirodan proces i da će na njihovo mjesto doći novi zubi za odrasle. Normalno je da su desni nježne i da malo krvare, iako neka djeca osjećaju malu ili nikakvu nelagodu dok gube zube.
 • Koristite hladne obloge, protuupalne lijekove ili lijekove za ublažavanje boli koji se mogu kupiti bez recepta kako biste ublažili bol u zubima. Provjerite sa svojim liječnikom ili stomatologom koji su odgovarajući lijekovi za vaše dijete.
 • Iskoristite zubić vilu. Ovaj mit postoji već dugo s razlogom! Ideja o dobivanju novca ili druge nagrade u zamjenu za zub mogla bi olakšati ispadanje mliječnih zuba za vaše dijete.
 • Trajni zubi kod djece

Trajni zubi počinju se razvijati u čeljusti pri rođenju i nastavljaju s rastom i razvojem djeteta. U večini slučajeva, prosječna osoba do 21 godine starosti imat će 32 trajna zuba, 16 u donjoj i 16 u gornjoj čeljusti. U nekim slučajevima treći kutnjaci – koji se nazivaju umnjaci – ne razvijaju se ili ne izbiju pa neki ljudi imaju samo 28 trajnih zuba u čeljusti.

U dobi od oko 6 godina izbijaju prvi trajni zubi kod djece i to kutnjaci. Ova 4 kutnjaka (2 u svakoj čeljusti) izlaze iza djetetovih mliječnih zuba. Ostali stalni zubi, poput sjekutića, očnjaka i pretkutnjaka, izbijaju iz rupa u desnima koje ostavljaju izgubljeni mliječni zubi.

Kao i kod mliječnih zubi, vrijeme do kojeg mogu niknuti trajni zubi kod djece može se razlikovati. Uobičajeno, redoslijed i okvirni vremenski okvir za svaku vrstu trajnog zuba je sljedeći:

 • Prvi kutnjaci – između 6 i 7 godina.
 • Središnji sjekutići – između 6 i 8 godina.
 • Bočni sjekutići – između 7 i 8 godina.
 • Očnjaci – između 9 i 13 godina.
 • Pretkutnjaci – između 9 i 13 godina.
 • Drugi kutnjaci – između 11 i 13 godina.
 • Treći kutnjaci (umnjaci) – u dobi od 17 do 21 godine, ako ih uopće ima.
Kako zaštiti zube djeteta kod sportskih aktivnosti?

Štitnici za usta štite zube i sprječavaju ozljede zuba, osobito tijekom igranja i treninga za kontaktne sportove. Sva djeca koja se bave kontaktnim sportovima trebali bi nositi prilagođene štitnike za usta, čak i djeca osnovnoškolske dobi. Prilagođeni štitnici za usta su udobni, dopuštaju govor i ne ograničavaju disanje.

Kada dijete treba prvi put odvesti zubaru?

Posjet stomatologu još je jedan važan događaj u godini uzbudljivih prvijenaca. Naime, vaše dijete bi trebalo posjetiti zubara nakon izbijanja prvog zuba, ili do navršene 1 godine. Stomatolog vašeg djeteta vaš je partner u pomaganju vašem djetetu da ima zdrave zube. Pokazalo se da rani posjeti stomatologu smanjuju rizik od karijesa pružanjem odgovarajućih preventivnih mjera.

Zubar za djecu

Stomatolog vašeg djeteta može vam dati savjete o najboljem načinu brige o zubima vašeg djeteta. Također mogu brzo osigurati terapiju ako se pojave bilo kakvi problemi. Nakon prvog posjeta vašeg djeteta, trebali bi se vratiti svakih 6 mjeseci, osim ako stomatolog ne preporuči češće preglede.

Na kraju, važno je da se pobrinete da vaše dijete nauči redovito i ispravno četkati zube i koristiti zubni konac i ne zaboravite zakazati stomatološke preglede dvaput godišnje. Redoviti posjeti vašem dječjem stomatologu osigurat će da su zubi vašeg djeteta zdravi dok prelaze s mliječnih na trajne zube.

Sadržaj

Imate pitanja ili želite dogovoriti termin za besplatan pregled? Pošaljite nam poruku.