Jednostavno do blistavog osmijeha uz poliranje zuba

Prekrasan osmijeh s bijelim pravilnim zubima može učiniti čuda za vašu osobnost. Osjećate se samopouzdano na poslu i u društvenim krugovima. Estetska stomatologija pruža vam jednostavan način da dobijete prekrasan osmijeh sa sjajnim bijelim zubima. U nastavku saznajte što je poliranje zubi te zašto i kako ono može biti od ogromne koristi za vas i vaše oralno zdravlje.

Što je poliranje zuba?

Neke osobe mogu brkati profesionalno čišćenje zuba s poliranjem i smatrati da su jedno te isto. Tanka je linija razlike i, ako pitate profesionalnog stomatologa što je poliranje zuba, vjerojatno ćete dobiti opširniji i precizniji odgovor. Jednostavan odgovor je da se radi o završnom postupku koji se obično primjenjuje nakon zahvata čišćenja i izbjeljivanja zubi. 

Poliranje se također koristi za uklanjanje površinskih mrlja, a ponekad i nakon zahvata oralne kirurgije kako bi se uklonile bakterije. Standardni postupak koristi malu gumenu četkicu i pastu za poliranje fine, srednje ili grube abrazivnosti. Alternativa je korištenje zraka i vodenog mlaza zajedno s finim abrazivom za poliranje zuba.

Poliranje zubi cijena - Lucidatura denti

Prednosti koje donosi poliranje zubi

Očigledna prednost poliranja zubi je da imate blistav osmijeh. Međutim, prednosti poliranja zubi nadilaze samo estetske benefite. Periodično poliranje zubi osigurava smanjeno nakupljanja plaka i kamenca jer je površina zuba glatka. To u konačnici čuva caklinu vaših zubi. Naime, plak i kamenac stvaraju bakterije koje mogu uzrokovati karijes, loš zadah, bolesti desni pa čak i kardiovaskularne probleme. 

Uz manje šanse za karijes, vaši zubi mogi biti dugoročno zdravi. Zanemarivanje s druge strane može dovesti do infekcije zuba. Podvrgavajte se poliranju zubi dvaput godišnje i ne morate brinuti o upaljenim desnima, povlačenju zubnog mesa i gubitku zuba ili zubobolji.

Postupak poliranja zubi

Postoje dva prevladavajuća postupka poliranja zuba. Jedna od metoda je korištenje mekane gumene četkice na koju stomatolog stavi pastu fine, grube ili srednje abrazivnosti. Rotacijski alat rotira četkicu i kada se pritisne na zub pomaže u uklanjanju plaka i mrlja. 

Druga metoda koristi mlaz zraka i vode u kombinaciji s glicinom ili natrijevim bikarbonatom za uklanjanje mrlja koje su dublje ili gdje su zubi osjetljiviji.

Poliranje zuba nakon uklanjanja kamenca

Plak i kamenac se s vremenom mogu nakupiti na zubima. Plak je ljepljivi film u kojem se stvaraju bakterije i s vremenom, ukoliko se ne ukloni, pretvara se u tvrđi kamenac. Četkanjem zubi ne može se ukloniti kamenac, a postupak profesionalnog čišćenja u stomatološkoj ordinaciji jedini je način uklanjanja tvrdih naslaga na zubima. 

Poliranje je završni korak u ovom procesu u kojem se uklanjaju mrlje, a zubi postaju glatki i sjajni. Iako nije apsolutno nužno, poliranje zuba nakon čišćenja kamenca pomaže u uklanjanju mrlja i bakterija koje bez toga ne bi bile uklonjene. 

Svatko bi trebao proći postupak poliranja jer ni redovito četkanje ne može spriječiti nakupljanje kamenca. Najbolje je podvrgnuti se ovom zahvatu barem jednom u šest mjeseci. Poliranje pomaže da zubi izgledaju bolje i da budi bjelji.

Poliranje zuba kod kuće ili u ordinaciji? - Polishing dentale

Razlika između poliranja i izbjeljivanja zuba

Neke osobe su zbunjene oko razlike između poliranja i izbjeljivanja zubi. Postupak izbjeljivanja zubi obično provodi stomatolog koristeći gelove koji sadrže peroksid. Neki stomatolozi koriste UV lampe ili (još bolje) dentalni laser za intenziviranje efekta pasta ili gelova za izbjeljivanje zuba. Trajanje i učestalost izbjeljivanja zubi ovise o tome koliko su vaši zubi intenzivno obojeni i željenom stupnju promjene boje. 

S druge strane, poliranje zuba je mehanički postupak pomoću gumene čašice napunjene pastom za poliranje ili vodeno-zračnim mlazom s glicerinom ili natrijevim karbonatom kako bi se zagladila površina zuba. Ne izbjeljuje zube, ali uklanja mrlje i daje sjaj pa zubi izgledaju čišće i svjetlije.

Je li poliranje štetno za zube?

Profesionalno čišćenje zuba je neophodno kako bi se uklonile naslage i održalo zdravlje zubi i desni. Mišljenja su podijeljena, a jedno od najčešće postavljanih pitanja je: Je li poliranje zuba štetno? Neki stomatolozi smatraju da postupak poliranja zuba ne donosi opipljive zdravstvene prednosti i nije apsolutno nužan. 

Ako se ne izvrši pravilno, poliranje može ukloniti tanku zaštitnu caklinu i uzrokovati osjetljivost zuba. Podvrgavanje postupku profesionalnog čišćenja svakih šest mjeseci dobro je za desni i zube. Možda nije obavezno da svaki put i polirate zube.

Ono što postupak poliranja zuba može osigurati je da vašim zubima daje gladak i lijep izgled. Kao i kod svakog drugog stomatološkog zahvata, neka stomatolog pregleda vaše zube i savjetuje je li u vašem slučaju poliranje preporučljivo ili ne.

Nuspojave poliranja zuba

Ako se ne obavi pravilno, svaki stomatološki zahvat ima nuspojave. Profesionalno čišćenje kamenca, na primjer, može biti pregrubo i oštetiti zubnu caklinu, a također i desni. Neke od nuspojava poliranja zuba s kojima se možete susresti ovise o načinu na koji se to radi i stanju vaših desni i zubi. 

Ako se odlučite za čišćenje kamenca, iz toga ne proizlazi da se obavezno morate podvrgnuti poliranju zuba. Imajte na umu da poliranje može utjecati na fini sloj cakline koji sadrži fluor. Caklina se s vremenom ponovno obnovi, ali ipak, ako imate osjetljive zube ili zubno meso, trebali biste dvaput razmisliti prije nego što se odlučite polirati zube. 

Ako imate zub s infekcijom u dubljim strukturama ili ako su vam desni upaljene, trebali biste prije izliječiti ova stanja. Još jedna stvar koju treba imati na umu je da spojevi za poliranje mogu uzrokovati alergijske reakcije, osobito kod osoba s respiratornim problemima i u slučajevima kada osoba ima hipertenziju. Vaš će stomatolog sigurno utvrditi postojeća stanja prije nego što preporuči postupak poliranja.

Poliranje zubi je kozmetički završni postupak koji nudi prednosti kada ga pravilno obavljaju stručni stomatolozi, posebno nakon postupka izbjeljivanja zuba. Vaši će se zubi nedvojbeno sjajiti i blistati!

Čišćenje zubnog kamenca - Detartrasi

Često postavljana pitanja vezana uz poliranje zubi

Donosimo vam neka od često postavljanih pitanja vezanih uz poliranje zuba.

Je li moguće poliranje zuba kod kuće?

Postoji nekoliko recepata i dostupnih kompleta za poliranje zubi koji se mogu koristiti za poliranje zuba kod kuće. Neki uobičajeno korišteni sastojci koji se koriste u takvim receptima za obojene zube uključuju aktivni ugljen i sodu bikarbonu. Ipak, efekt nikada nije isti kao kod profesionalnog poliranja zubi u stomatološkoj ordinaciji. 

Koliko košta poliranje zuba?

Ovisno o stanju vaših zuba i ordinaciji koju odaberete, cijena poliranja zuba može varirati. U Poliklinici Smile cijena poliranja zubi kreće od 13,00 €.

Koliko dugo traje proces poliranja zubi?

Proces poliranja zubi može trajati oko 30 minuta do 1 sat, ovisno o stanju vaših zuba. Postupak se obavlja u stomatološkoj ordinaciji. Prije početka postupka, stomatolog vrši detaljan kontrolni pregled zubi. Također, nakupine zubnog plaka i kamenca uklanjaju se profesionalnim čišćenjem zubi prije procesa poliranja.

Smije li se jesti nakon poliranja zuba?

Ako vaš proces poliranja zuba uključuje tretman fluorom ili poliranje mlazom zraka i vode, morate pričekati najmanje 30 minuta da biste jeli. Ako ne uključuje tretman fluorom ili poliranje mlazom zraka i vode, nema potrebe čekati. Preporučljivo je izbjegavati hranu koja bi mogla zamrljati zube ili im promijeniti boju najmanje 6 do 8 sati nakon procesa poliranja zuba.

Što stomatolozi koriste za poliranje zuba?

Važno je znati da je poliranje zuba bezbolan proces. Stomatolog općenito koristi meku gumenu četkicu i pastu za poliranje za izvođenje postupka. U slučaju jakih mrlja, može koristiti metodu poliranja mlazom zraka i vode. Kod ove metode za uklanjanje mrlja koristi se mlaz zraka pod pritiskom i vode pomiješane s abrazivnim sredstvom.

Poliranje zubi je završni stomatološki tretman koji pruža brojne prednosti kada ga pravilno obavljaju stručni stomatolozi, osobito nakon postupka izbjeljivanja zubi. Obratite nam se s povjerenjem i pobrinut ćemo se da vaši zubi naprosto zablistaju.

Sadržaj

Imate pitanja ili želite dogovoriti termin za besplatan pregled? Pošaljite nam poruku.