Što uzrokuje zubni kamenac i kako ga možemo spriječiti?

Što je zubni plak, a što kamenac na zubima?

Zubni plak je ljepljiva tvar koja se stvara na zubima uslijed nakupljanja bakterija. Ovaj ljepljivi biofilm u obliku plaka oblaže vaše zube, razvija se ispod linije desni i lijepi se za plombe i druge stomatološke radove. Plak je pun bakterija koje mogu oštetiti zubnu caklinu i uzrokovati karijes.

Ako se plak ne uklanja redovito, on se stvrdne i preraste u kamenac na zubima.

Zubni kamenac može “zarobiti” mrlje na zubima, uzrokujući promjenu boje zuba. Kamenac na zubima je također hrapav i porozan. Uklanjanje novog plaka i bakterija sa zubi može učiniti još težim. Također može dovesti do povlačenja i bolesti desni.

Kamenac na zubima stvara snažnu vezu sa zubima koju samo stomatolog može učinkovito ukloniti pomoću posebnih alata. Iako zubni konac može ukloniti dio zubnog kamenca, vjerojatno ćete morati posjetiti zubara za potpuno uklanjanje i čišćenje zubnog kamenca.

Pojedinci se značajno razlikuju po osjetljivosti na zubni plak i zubni kamenac. Za mnoge se osobe taloženje zubnog kamenca pojačava sa starenjem.

Čak i ako kod kuće prakticirate izvrsnu oralnu higijenu, uvijek ćete imati bakterije u ustima. Ako redovito uklanjate naslage sa zubi, možete izbjeći trajno propadanje zuba i bolesti desni. 

Međutim, mogu se pojaviti značajni problemi ako se plak stvrdne u zubni kamenac, poput karijesa, bolesti desni, pa čak i gubitka zuba. Kamenac na zubima može ukloniti samo vaš stomatolog tijekom profesionalnog čišćenja zuba.

Zubni kamenac

Zubni plak je obično bezbojan ili blijedožut. Stomatolog može otkriti naslage na vašim zubima uz pomoć malog ogledala i stomatoloških instrumenata tijekom pregleda vaših usta.

Koji su uzroci nakupljanja zubnog kamenca?

Naša usta su bujan ekosustav. Bakterije i drugi organizmi ulaze u usta kad jedete, pijete i dišete. Uglavnom, pravilna ravnoteža dobro djeluje na vaše oralno zdravlje. Međutim, problemi mogu nastati kada određeni sojevi bakterija postanu prekomjerni.

Kad konzumirate ugljikohidrate i slatku hranu i piće, bakterije se hrane šećerima. Ovaj proces proizvodi kiseline. Ove kiseline mogu dovesti do karijesa, gingivitisa i drugih oralnih zdravstvenih problema.

Karijes zuba uzrokovan nakupljanjem zubnog plaka može se razviti ispod linije desni gdje nije oku vidljiv. Ako se to dogodi, plak može s vremenom uzrokovati gubitak kostiju i duboke džepove na desnima, što na kraju dovodi do gubitka zuba.

Kako kamenac na zubima utječe na vaše zube i desni?

Površine zuba sa zubnim kamencem su hrapave. Zbog toga je teško ukloniti kamenac na zubima četkicom za zube i koncem. Sami plak se može ukloniti kod kuće običnom četkicom za zube. A zubni kamenac se može ukloniti samo tijekom profesionalnog čišćenja zubi, zbog čega je važno redovito posjetiti svog stomatologa, barem svakih šest mjeseci.

Kamenac je također estetski neprivlačan i nagrđuje izgled zubi. Može biti žute ili smeđe boje, a s vremenom postaje sve tamniji. Budući da se zubni kamenac ne može ukloniti kod kuće četkicom za zube, obično dovodi do karijesa, lošeg zadaha i uznapredovale bolesti desni (parodontitis) ako se na vrijeme ne ukloni.

Zašto je važno spriječiti nakupljanje kamenca

Najblaži oblik bolesti desni naziva se gingivitis. Gingivitis se obično može zaustaviti i njegovi efekti poništiti u roku od dva tjedna ako održavate kvalitetnu oralnu higijenu. To uključuje četkanje zubi, čišćenje zubnim koncem i po potrebi upotrebu antiseptičkih tekućina za ispiranje usta. 

Također biste trebali redovito posjetiti svog stomatologa (barem svakih šest mjeseci) kako bi vam napravio profesionalno čišćenje zubnog kamenca. Svaki kamenac na zubima koji se razvije iznad linije desni može vam biti posebno štetan. Nakupljanje bakterija zubnog kamenca može nadražiti i oštetiti vaše desni. 

Posljedice zubnog kamenca na desni

Ako ne pazite na zube, upala zubnog mesa se može pogoršati. Između desni i zuba razvija se kamenac i džepovi koji se inficiraju bakterijama. Kad se gingivitis ne liječi, to može dovesti do uznapredovale bolesti desni poznate kao parodontitis. Bakterije u pacijenata s parodontnom bolešću uzrokuju razgradnju kostiju i tkiva, a parodontitis je vodeći uzrok gubitka zuba.

Nakupljanje bakterija kod bolesti desni također je povezano sa srčanim bolestima, dijabetesom kao i ostalim oralnim zdravstvenim problemima.

Kako spriječiti kamenac na zubima?

Prevencija je neophodna za dobro oralno zdravlje. Vaš stomatolog trebao bi vam pokazati kako četkati i čistiti zube kako bi uklonili zubni plak prije nego što se pretvori u kamenac.

Perite zube dva puta dnevno

Najbolje je odabrati četkicu za zube s odgovarajućom veličinom glave četkice koja nije prevelika ili premala. Odaberite četkicu za zube s mekim, okruglim vlaknima za najbolju učinkovitost. Četkica za zube trebala bi vam omogućiti da lako dođete do svakog područja u ustima. Četkica za zube ne smije biti abrazivna jer može oštetiti desni i caklinu, što dovodi do preosjetljivosti zubi.

Električne četkice za zube učinkovitije čiste zube od običnih ručnih. Perite zube najmanje dvije minute minimalno dva puta dnevno, ujutro i navečer prije spavanja.

10 2 | Anti Covid Popusti
Prakticirajte zdravu prehranu

Unos dobro uravnoteženih obroka i raznovrsna prehrana pomažu u očuvanju zdravlja zubi i desni. Izbjegavajte grickalice između obroka, osobito ako su ljepljive ili zaslađene. Također biste trebali izbjegavati hranu bogatu ugljikohidratima, poput čipsa.

Ako jedete grickalice navečer, uvijek nakon toga operite zube. Najbolje bi bilo da više ne jedete ili pijete nakon četkanja zubi prije spavanja, osim ako nije u pitanju obična voda.

Koristite pastu za zube od sode bikarbone

Korištenje paste za zube sa sodom bikarbonom učinkovito je u uklanjanju plaka i pomaže u uklanjanju površinskih mrlja sa zuba. Također posvjetljuje boju vaših zubi.

Redovito posjećujte stomatologa

Važno je posjetiti svog stomatologa radi kontrolnog pregleda i kako bi vam napravio čišćenje zubnog kamenca, barem jednom u šest mjeseci. Osobama koje pate od parodontih bolesti bit će potrebno češće, dubinsko čišćenje.

Plak koji se pretvorio u zubni kamenac mora ukloniti stomatolog. Budući da se zubni kamenac može nakupiti na teško dostupnim mjestima, važno je posjetiti stomatologa najmanje dva puta godišnje kako biste ga držali pod kontrolom.

Možete minimizirati šanse za bolesti desni uz profesionalno čišćenje zubnog kamenca barem dva puta godišnje.

Obavite tretman kiretaže zuba

Kiretaža zuba dubinski je tretman čišćenja, odnosno uklanjanja naslaga (plaka i zubnog kamenca) s korijena zuba, ispod površine zubnog mesa. Tretman se obično provodi u roku od nekoliko posjeta, ovisno o tome o kojem opsegu se radi.

Kiretaža zuba pomaže u uklanjanju bakterija i plaka koji se nalaze ispod desni kako bi se izbjeglo nakupljanje kamenca. Tako ćete osigurati da su vam korijeni glatki i da nema zubnog kamenca koji može uzrokovati gubitak koštane mase. Stomatolog će tijekom postupka primijeniti lokalnu anesteziju, tako da ne osjećate nikakvu nelagodu.

Čišćenje zubnog kamenca

Čišćenje zubnog kamenca stomatološka je terapija koja spada u konzervativnu stomatologiju, ali ga možemo okarakterizirati i kao preventivni tretman. Čišćenjem zubnog kamenca stomatolog uklanja zubni plak, kamenac i mrlje na zubima uzrokovane hranom, pićima i pušenjem. Za tretman se koriste instrumenti koji prvo omekšaju, a zatim i uklanjaju naslage sa zubi. 

Čišćenje zubnog kamenca - Detartrasi

Za čišćenje zubnog kamenca nije potrebna lokalna anestezija jer je u potpunosti bezbolan tretman. Kod nekih pacijenata se može javiti pojačana osjetljivost ukoliko imaju osjetljivije zubno meso, ali nestaje brzo nakon završetka tretmana.

Nakon odstranjivanja kamenca važno je ispolirati zube kako bi dobili glatku površinu zuba jer time smanjujemo njihovu podložnost stvaranju novog kamenca.

Pjeskarenje je još jedna stomatološka tehnika koju koristimo za čišćenje zubi. Za pjeskarenje zubi upotrebljavamo poseban aparat koji pod pritiskom izbacuje vodu u kojoj se nalaze mikroabrazivna zrnca pijeska. Ovu tehniku koristimo za uklanjanje naslaga i pigmentacije na zubima uzrokovane konzumacijom kave, čaja, crnog vina i drugih tamnih pića i jela te cigareta. 

Važno je još jednom istaknuti da, bez kvalitetne oralne higijene i redovitih posjeta stomatologu, kamenac na zubima i zubni plak mogu uzrokovati ozbiljne bolesti desni pa čak i gubitak zuba. Stoga brinite o vašim zubima, redovito ih četkajte i koristite zubni konac te posjećujte stomatologa barem dva puta godišnje. 

A ukoliko imate bilo kakvih pitanja ili se želite naručiti za čišćenje zubnog kamenca, obratite nam se s povjerenjem, tu smo radi vas.

Sadržaj

Imate pitanja ili želite dogovoriti termin za besplatan pregled? Pošaljite nam poruku.