Što je parodontologija i za što vam može trebati parodontolog?

Parodontologija je grana stomatologije koja se fokusira na zdravlje vaših desni i čeljusne kosti, odnosno tkiva koja podupiru vaše zube. Specijalist za ovo područje naziva se parodontolog. Nakon završenog fakulteta dentalne medicine, ovi stomatolozi prolaze dodatnu edukaciju i specijalizaciju iz parodontologije. Zahvate iz ovog područja sigurno i učinkovito mogu izvoditi i specijalisti oralne kirurgije.

Što je parodontologija?

Riječ “parodontologija” dolazi od dvije grčke riječi: “peri”, što znači “oko” i “odont”, što znači “zub”. Dakle, ovo područje tretira stanja koja utječu na tkiva oko zuba, kao što su gubitak koštane mase, recesija desni i parodontna bolest (bolest desni).


Koja je razlika između stomatologa i parodontologa?

Opći ili obiteljski stomatolog usredotočen je na preventivne i restorativne tretmane. Na primjer, ako trebate kontrolu i rutinsko čišćenje zuba, posjetit ćete stomatologa. Stomatolog također liječi karijes i postavlja restauracije kao što su zubne krunice ili zubni mostovi. Opći stomatolog mora završiti fakultet dentalne medicine prije nego što dobije licencu za rad.

Parodontolog je specijalist za desni. Usredotočeni su na liječenje stanja koja utječu na tkiva koja podupiru vaše zube (kao što su desni i čeljusna kost). Uz diplomu fakulteta dentalne medicine, prolazi tri godine dodatne edukacije i specijalizacije prije nego što dobije titulu specijalista parodontologije. 

Važno je naglasiti da i drugi specijalisti dentalne medicine, prvenstveno oralni kirurzi, imaju adekvatno znanje i mogu izvoditi zahvate iz područja parodontologije.

Što je oralna kirurgija?
U Poliklinici Smile za zahvate koristimo dentalni laser radi manje invazivnosti

Zašto vam može zatrebati zahvat iz područja parodontologije?

Nekoliko je razloga zašto bi netko mogao trebati zahvat iz područja parodontologije. Nekim pacijentima je parodontologija potrebna samo privremeno. Drugim riječima, možda će trebati proći tretman koji je izvan okvira prakse općeg stomatologa. Na primjer, možda trebate presađivanje desni, presađivanje kosti ili frenulektomiju. 

Parodontolog ili oralni kirurg može obaviti vaše kirurško liječenje, a zatim vas uputiti natrag općem stomatologu kada se vaš oporavak završi.

Drugi će možda trebati liječenje u području parodontologije na duži rok. To uključuje osobe koje su sklonije bolestima desni. Oni koji su genetski predisponirani za bolesti desni obično trebaju dubinsko čišćenje parodonta pored rutinskog čišćenja zubi u stomatološkoj ordinaciji. U tim će slučajevima parodontolog ili oralni kirurg blisko surađivati ​​s općim stomatologom. Nastavit ćete primati njegu od njih oboje kako biste održali optimalno oralno zdravlje.

Što točno radi parodontolog?

Parodontologija podrazumijeva liječenje problema oralnog zdravlja koji utječu na parodont (tkiva oko zuba). To su:

 • Gingiva: vaše desni.
 • Parodontni ligament: skup vlakana vezivnog tkiva koja pričvršćuju zube za čeljusnu kost.
 • Cement: tvrdi sloj kalcificiranog tkiva koji prekriva korijen zuba.
 • Alveolarna kost: dio vaše čeljusne kosti koji ima zubne alveole.

Koji sve zahvati spadaju u parodontologiju?

Parodontologija uključuje širok raspon parodontnih tretmana, uključujući održavanje parodonta, uklanjanje kamenca i kiretažu zuba te nekoliko vrsta parodontnih operacija:


Održavanje parodonta

Parodontno održavanje odnosi se na vrstu čišćenja zuba. To je slično običnom čišćenju i uklanjanju kamenca u ordinaciji vašeg stomatologa. No osim čišćenja zuba, parodontolog, oralni kirurg ili dentalni higijeničar provjerava zdravlje vaših desni i mjeri džepove oko zuba. Naime, kada dođe do gubitka kosti oko zuba, parodontni džepovi postaju dublji. Mnoge osobe kojima je potrebno parodontno održavanje trebaju ove tretmane svaka tri do četiri mjeseca.


Kiretaža zuba (parodontno čišćenje)

Kiretaža je dubinsko čišćenje zuba ispod linije desni. Glavna razlika u odnosu na prethodno navedeni tretman, je u tome što kiretaža zahtijeva lokalnu anesteziju kako bi vaše desni utrnule. To omogućuje duboko čišćenje korijena zuba ispod ruba desni, gdje se skrivaju štetne bakterije. Zahvat također uključuje zaglađivanje površine korijena vaših zubi kako bi se spriječilo ili usporilo novo nakupljanje plaka i bakterija.

Kiretaža zuba se obično preporučuje za osobe s ranim stadijem (blage) bolesti desni.

Kiretaža zuba
Kiretaža je uklanjanje kamenca i plaka s korijena zuba ispod linije desni

Parodontna kirurgija

Parodontolog ili oralni kirurg rutinski obavljaju operacije desni. Postoji nekoliko različitih vrsta kirurških parodontnih zahvata, uključujući:

 • Operacija gingivalnog režnja: također se naziva i operacija smanjenja parodontnih džepova, ovim postupkom liječi se umjereni do teški parodontitis (bolest desni). Tijekom ovog postupka, oralni kirurg radi rezove i nježno odmiče vaše desni od zuba. To mu omogućuje da vidi infekciju koja je duboko ispod vaših desni. Nakon temeljitog čišćenja korijena zubi, namješta tkivo desni i zašije ga na mjesto.
 • Presađivanje desni: ovaj postupak liječi recesiju (povlačenje) desni. Osobe s recesijom desni nemaju dovoljno zdravog tkiva desni oko zuba. Tijekom postupka presađivanja desni, dodaje se tkivo na područje gdje su vam se desni povukle.
 • Vađenje zuba: oralni kirurg rutinski može izvaditi zub kojeg je teško izvaditi, posebno one koji su odlomljeni na rubu desni.
 • Presađivanje zubne kosti: parodontna infekcija može nagrizati kost koja podupire vaše zube. Kada se to dogodi, može se postaviti koštani graft za regeneraciju kosti u tom području. Za to se može upotrijebiti vaša vlastita kost iz drugog dijela usta.
 • Kirurško produljenje krunice zuba: ponekad, kada se zub odlomi blizu ruba desni, nema dovoljno mjesta za postavljanje zubne krunice. Kada se to dogodi, vaš parodontolog može ukloniti nekoliko milimetara desni i koštanog tkiva oko tog zuba kako bi krunica mogla pravilno pristajati.
 • Gumeni osmijeh (gummy smile): Neke osobe imaju višak tkiva desni koje prekrivaju dio zuba kada se smiješe. Ako žele poboljšati izgled svog osmijeha mogu se podvrgnuti zahvatu uklanjanja viška desni. Tijekom ovog postupka uklonit će se dio desni oko zahvaćenih zuba. Ova procedura može se izvesti kao samostalan zahvat ili se može napraviti u kombinaciji s postavljanjem ljuskica za zube.
 • Frenulektomija: Frenulum je vezivno tkiv koje spaja jedan dio tijela s drugim. U ustima imate dvije vrste frenuluma: lingvalni i labijalni. Vaš labijalni frenulum povezuje usnu s desnima. Jezični frenulum povezuje jezik s desnima, odmah iza donjih prednjih zuba. Ponekad je frenulum prekratak ili pak zadebljan. To može uzrokovati probleme kao što su razmak između prednjih zuba (dijastema) ili povlačenje desni. Tijekom zahvata radi se rez kako bi se oslobodio frenulum.
Oralna kirurgija
U Poliklinici Smile koristimo svijesnu sedaciju kako bi zahvati bili ugodni i bezbolni za naše pacijente

Većina parodontoloških zahvata uključuje sedaciju kako bi vam bilo ugodno tijekom zahvata. Opcije mogu uključivati ​​oralnu sedaciju ili intravensku sedaciju.

Poruka iz Poliklinike Smile

Zdrave desni su jednako važne kao i zdravi zubi. Parodontologija je specijalistička grana stomatologije u koju spadaju zahvati za liječenje vaših desni i drugih tkiva oko zuba. Moglo bi vas prestrašiti ako vas stomatolog uputi na parodontološki zahvat, pogotovo ako do sada s time niste imali iskustva. Ali ako imate bolest desni, obratite nam se s povjerenjem, naš stručni tim ima znanje, obuku i iskustvo za liječenje svih parodontnih problema i pomoći ćemo vam u održavanju kvalitetnog oralnog zdravlja.

Sadržaj

Imate pitanja ili želite dogovoriti termin za besplatan pregled? Pošaljite nam poruku.