Što je kiretaža zuba i kada je potrebna?

Održavanje kvalitetne oralne higijene ključno je za sprječavanje zdravstvenih problema, ali ponekad svakodnevno pranje zuba nije dovoljno za uklanjanje bakterija i zubnog kamenca koji se nakupljaju tijekom vremena. Kada se to dogodi, prvi korak je posjet stomatologu radi profesionalnog čišćenja zubi. 

Međutim, postoje trenuci kada ni profesionalno čišćenje zubi nije dovoljno i moramo pribjeći dubinskom čišćenju zuba. U ovom ćemo članku obraditi ovaj postupak, objasnit ćemo od čega se točno sastoji kiretaža zuba, kada je to potrebno napraviti te ćemo dati odgovore na sva često postavljana pitanja o ovoj temi.

Što je kiretaža zuba?

Dubinsko čišćenje zuba predstavlja uklanjanje nakupljenog plaka i zubnog kamenca ispod površine desni, odnosno s korijena zuba. Kiretaža je postupak koji izvode isključivo profesionalci. Kako bi proveo ovaj tretman, specijalist obavlja temeljito čišćenje, eliminirajući zubni kamenac i bakterijski plak koje obično četkanje ne uspijeva ukloniti. 

Ovaj se postupak često provodi kod pacijenata s parodontitisom (u slučajevima kada infekcija nije jako uznapredovala) te je kao takav poznat i kao dubinsko čišćenje parodonta. Ukratko, kiretaža zuba (pacijenti postupak često zovu kiretaža desni), odnosno dubinsko čišćenje zuba i skidanje kamenca s korijena zuba je postupak kojim stomatolog čisti i polira zube te ih zagladi do korijena. Pritom uklanja kamenac i plak nakupljen u parodontnim džepovima.


Koja je razlika između dubinskog čišćenja i običnog čišćenja zubi?

Kada govorimo o razlici između parodontnog dubinskog čišćenja i običnog profesionalnog čišćenja zubi kod stomatologa, važno je naglasiti da je ovaj prvi tretman intenzivniji i služi za poboljšanje parodontnih problema te se izvodi ispod linije desni.

Razlika između kiretaže zubi i redovnog profesionalnog čišćenja (koje se obično naziva čišćenje kamenca) je u tome što je potonje neinvazivan i preventivni zahvat konzervativne stomatologije kojim uklanjamo kamenac s površine zuba do razine linije gingive. Uz to je uobičajeno napraviti i poliranje zubi kako bi se spriječilo ponovno nakupljanje plaka i kamenca. 

Čišćenje kamenca pjeskarenjem zubi
Čišćenje kamenca pjeskarenjem zubi

S druge strane, kiretaža zuba izvodi se kada bakterijski plak dosegne korijen zuba. U slučajevima kada je bolest, poput gingivitisa (rani stadij bolesti desni), jako uznapredovala, mogu se pojaviti simptomi poput natečenih i upaljenih desni

Kako se provodi postupak dubinskog čišćenja zuba?

Specijalist koji izvodi postupak kiretaže korijena zuba slijedi određene korake kako bi proveo ovaj složeni tretman. Također je važno napomenuti da je kiretaža zuba proces koji može biti donekle neugodan za pacijenta, pa se koristi lokalna anestezija.

Kako bismo objasnili kako se izvodi kiretaža korijena zuba, tretman ćemo podijeliti u dvije faze.

  1. Prva faza postupka dubinskog čišćenja zubi sastoji se od uklanjanja naslaga ispod ruba desni. Nakon što se područje anestezira, počinje ultrazvučno skidanje naslaga pomoću posebnih alata za uklanjanje plaka i zubnog kamenca. U ovoj prvoj fazi analizira se razina kamenca na zubima, koja se zatim ponovno procjenjuje na kraju tretmana.
  2. Drugi dio postupka uklanjanja kamenca i kiretaže korijena uključuje poliranje zuba, ostavljajući ih glatkima i sjajnima. U ovoj fazi zubi se temeljito čiste i uklanjaju se mrlje grube teksture.

Kako bi parodontno dubinsko čišćenje bilo učinkovito, potrebno je ponovno procijeniti stanje usne šupljine pacijenta i provesti sve rutinske postupke kako bi se spriječilo daljnje nakupljanje bakterija.

Otvorena kiretaža desni
Otvorena kiretaža

Koliko dugo traje kiretaža zuba?

Teško je izračunati koliko je vremena potrebno za izvođenje ovog postupka. Vrijeme potrebno za čišćenje zuba ispod linije desni može uvelike varirati ovisno o složenosti pojedinog slučaja i načinu na koji mu stručnjak pristupa.

Kako izgleda oporavak nakon kiretaže zuba?

Vaše desni mogu biti privremeno natečene i osjetljive nakon zahvata. Možda imate i osjetljivost zuba. Trebali biste slijediti upute svog liječnika za oporavak.

Možda ćete trebati:

  • Izbjegavati prevruću i prehladnu hranu i pića
  • Jesti mekanu hranu
  • Uzimati lijekove protiv bolova i antibiotike
  • Koristiti antimikrobno sredstvo za ispiranje usta

Prednosti i mane dubinskog čišćenja zuba

Postoji nekoliko prednosti i mana dubinskog čišćenja zuba. Tretman izravno utječe na poboljšanje oralnog zdravlja pacijenta, ali ponekad može doći do manjih komplikacija.


Koje su prednosti dubinskog čišćenja zuba?

Parodontno dubinsko čišćenje uklanja zubni kamenac i bakterijski plak, poboljšavajući cjelokupno zdravlje usne šupljine. Time se dodatno poboljšava izgled zubi i desni, te smanjuje rizik od gubitka zubi zbog bolesti poput paradentoze. Nadalje, još jedna dobrobit dubinskog čišćenja zubi, odnosno čišćenja zubi ispod linije desni, je ta što sprječava loš zadah i smanjuje rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.


Postoje li neki nedostaci dubinskog čišćenja zuba?

Neki pacijenti mogu doživjeti manje komplikacije kao rezultat dubinskog čišćenja zuba. Jedan od njih je recesija desni. Još jedan nedostatak dubinskog čišćenja zubi je što, s izloženijim dentinom, pacijent može osjetiti veću osjetljivost zuba, što može uzrokovati nelagodu.


Koji su rizici kiretaže zuba?

Kiretaža zuba nema značajnih rizika, međutim, kao što je prethodno spomenuto, ovaj postupak treba izvoditi samo kada ga stomatolog smatra nužnim.

Da li boli kiretaža zuba?

Budući da se radi pod lokalnom anestezijom, kiretaža zuba nije bolan zahvat. Međutim, pacijent može osjetiti blagu nelagodu nakon što anestezija prestane djelovati te u danima neposredno nakon zahvata. Ako osjetite jaku bol nakon ovog zahvata, razgovarajte sa stručnjakom o tome kako se nositi sa simptomima.

Da li boli kiretaža zuba?
Većinu pacijenata zanima da li boli kiretaža zuba, pa je važno naglasiti da je u pitanju bezbolan zahvat

Cijena kiretaže zuba

Cijena kiretaže zuba ovisi o zahvaćenim područjima. Specijalist će odrediti tretman podjelom usta na zone, odnosno kvadrante.

U Poliklinici Smile cijena kiretaže zuba po zubu počinje od 7 €, a cijena kiretaže zuba po kvadrantu počinje od 33 €. Ukupni trošak stoga se izračunava uzimajući u obzir broj zuba ili kvadranata koji se tretiraju (ono što je povoljnije za pacijenta), kao i broj potrebnih sesija.

Kiretaža zuba u Poliklinici Smile

Kao odrasla osoba imate samo jedan set prirodnih zuba. Nitko ne želi riskirati da ih izgubi zbog uznapredovale bolesti desni. Srećom, kiretaža zuba može spasiti vaš osmijeh ako se razvije parodontitis (parodontoza).

Samo stomatolog ima potrebne alate i stručnost za uklanjanje zubnog kamenca koji uzrokuje parodontnu bolest. Ali svakodnevno pravilno četkanje zuba i korištenje zubnog konca mogu značajano pomoći održati vaše zube i desni zdravima. Kako biste smanjili rizik od bolesti desni, zamolite svog stomatologa da vam pokaže kako pravilno četkati zube, čistiti ih koncem i brinuti se o oralnoj higijeni.

U Poliklinici Smile dobro zdravlje zuba i desni naših pacijenata naš je prioritet. Ukoliko imate problema s desnima ili želite poboljšati svoj osmijeh, kontaktirajte nas i saznajte više o našim tretmanima. Možete stupiti u kontakt putem broja telefona +385 51 561 400, WhatsAppa, slanjem e-maila na [email protected] ili putem kontakt obrasca web stranice.


Često postavljana pitanja o kiretaži zuba


1. Je li dozvoljeno pušenje cigareta nakon kiretaže zuba?

Duhan je jedan od najgorih neprijatelja naših zubi i desni, ali i zdravlja općenito. Kao takvi, pušači imaju veću vjerojatnost da će patiti od dentalnih infekcija. Nakon dentalne kiretaže tretirana područja usne šupljine osjetljiva su na temperaturne promjene, stoga stručnjaci preporučuju izbjegavanje pušenja najmanje 48 sati nakon zahvata.

2. Je li dubinsko čišćenje dobro za zube?

Dubinsko čišćenje zuba provodi se samo kada to stomatolog procijeni potrebnim. Osobito se preporučuje osobama koje boluju od parodontitisa u početnom i srednje teškom stadiju.

3. Je li normalno da desni i dalje krvare nakon kiretaže zuba?

Krvarenje desni nakon dubinskog čišćenja potpuno je normalno. Simptomi mogu trajati nekoliko dana.

4. Kada je potrebna kiretaža zuba?

Prevencija je uvijek najbolji alat za očuvanje zdravlja zuba. Pravilna oralna higijena i redoviti posjeti stomatologu mogu spriječiti probleme u budućnosti. Međutim, ponekad to nije dovoljno i, kada se nakupi kamenac i bakterijski plak, ne mogu se ukloniti samo svakodnevnim pranjem zuba. Vaš će stomatolog odlučiti kada je potrebna kiretaža zuba.

5. Što se smije jesti nakon kiretaže zuba?

Kako su zubi i desni osjetljivi na temperaturne promjene nakon zahvata, preporuča se pričekati nekoliko sati prije jela, te prvih nekoliko dana ne konzumirati ni prevruću ni prehladnu hranu i pića.

Sadržaj