Što su parodontalni džepovi i kako ih se riješiti?

Ako imate zdrava usta, vjerojatno niste navikli razmišljati o svojim desnima. Čvrsto prianjaju uz vaše zube i ne uzrokuju vam bol niti bilo kakve druge probleme. Ali kada se udaljenost između tkiva desni i zuba počne značajnije povećavati, to je znak bolesti desni. 

Bolest desni može dovesti do dubljih prostora oko zuba koji se nazivaju parodontni džepovi, a ako se ne liječe, ti džepovi u desnima mogu dovesti do gubitka zuba. Važno je naglasiti da uz ranu dijagnozu i liječenje, možete zadržati svoje prirodne zube cijeli život. U nastavku ćemo se pozabaviti kako nastaju parodontalni džepovi, kako se dijagnosticiraju, mogućnostima liječenja i preventivnim mjerama koje možete poduzeti kod kuće.

Kako nastaju parodontni džepovi?

Kada se bakterije u ustima ne čiste redovito, to će dovesti do nakupljanja plaka (biofilma) na vašim zubima. To je posebno izraženo oko rubova gdje se vaše desni pričvršćuju oko vašeg zuba. Ako se ne ukloni, taj se plak s vremenom stvrdne u zubni kamenac koji ne možete sami očistiti.

Tada će vam trebati stomatolog ili dentalni higijeničar da ga ukloni tijekom profesionalnog čišćenja zuba. Ako se ne liječe, toksini iz bakterija će se u konačnici nastaviti lijepiti za vaš stvrdnuti kamenac i uzrokovati upalu u tkivu desni. To će stvoriti stanje koje se naziva gingivitis, prva faza parodontne bolesti.

Upala i oteklina zbog plaka i zubnog kamenca mogu rezultirati stvaranjem parodontnih džepova između desni i zuba. Dok se odvaja od vaših zuba, vaše upaljeno tkivo desni sada je savršeno mjesto za skrivanje više naslaga i zubnog kamenca, produbljujući džep i ugrožavajući zdravlje kosti oko vaših zuba. 

O ovom stanju možete razmišljati kao o džemperu s ovratnikom koji vam se sve više počinje rastezati oko vrata.

Povlačenje zubnog mesa
Ukoliko se bolest desni ne liječi, sve veći parodontalni džepovi s vremenom mogu dovesti do gubitka zuba

Dijagnosticiranje parodontne bolesti

Pretpostavimo da imate bilo kakve znakove upozorenja na bolest desni, kao što je loš zadah, krvarenje, crvene i natečene desni ili povlačenje tkiva desni. U tom slučaju nužno je da vam stomatolog pregleda usta. Osim vizualne procjene tkiva desni, vaš stomatolog će parodontalnom sondom izmjeriti dubinu džepova oko svakog vašeg zuba. To mu omogućuje da utvrdi prisutnost parodontne bolesti i koliko je napredovala.

Jeste li znali da stomatolog može sondirati šest različitih mjesta oko vašeg zuba tijekom parodontnog pregleda? Opće prihvaćeni parametri parodontne bolesti su kada zub ima barem jedno parodontno mjesto s džepom dubine 4 milimetra ili više i gubitkom pričvršćenja 3 milimetra ili više. Kada se tkivo koje pričvršćuje desni za zub upali, desni će se povući, a koštana potpora zuba se gubi, što uzrokuje labavost zuba.

Kako se liječe parodontalni džepovi?

Kao i kod mnogih problema s oralnim zdravljem, prvi korak u liječenju bolesti desni je posjet stomatologu i profesionalno čišćenje zuba. Također će vrlo vjerojatno biti potrebna kiretaža zuba, zahvat uklanjanja kamenca i naslaga s korijena zuba, ispod linije desni. Ovo dubinsko čišćenje zuba daje vašim desnima priliku da se ponovno stegnu oko zuba. 

Ako nemate značajan gubitak koštane mase, ovo bi mogao biti jedini tretman koji vam je potreban. Međutim, u slučajevima kada ostaju duboki parodontni džepovi u desnima, vaš stomatolog može preporučiti kirurški tretman za stabilizaciju vašeg parodontnog stanja.

Osim čišćenja korijena zuba, još jedan nekirurški tretman je uporaba lokalnih ili oralnih antibiotika kako bi se vaša bakterijska infekcija stavila pod kontrolu. Ako vam je potrebno naprednije liječenje, nekoliko vrsta operacija može ukloniti infekciju i smanjiti vaše džepove u gingivi. To uključuje kirurški zahvat na gingivi, transplantaciju mekog tkiva ili transplantaciju kosti te vođenu regeneraciju tkiva.

Kiretaža zuba
Kiretaža zuba je jedan od najčešćih zahvata kojim se mogu izliječiti parodontni džepovi

Kućna njega za prevenciju

Parodontalnu bolest je svakako moguće spriječiti. Odlazak na redovite posjete stomatologu i kvalitetna i redovita rutina oralne higijene, ono su što možete učiniti kako biste smanjili svoje šanse za razvoj parodontnih džepova. Zdrave desni imaju plitak džep koji je lako održavati čistim, a dubina mu je samo jedan do tri milimetra. Evo kako možete održati svoje džepove u desnima plitkima i lakima za čišćenje:

  • Koristite četkicu za zube s mekim vlaknima za čišćenje zuba dvaput dnevno, pažljivo četkajući rub desni gdje plak ima tendenciju nakupljanja.
  • Zamijenite četkicu za zube svaka tri do četiri mjeseca ili kada vidite da se vlakna počnu trošiti.
  • Ako vam se u ustima brzo nakuplja zubni kamenac, možete koristiti pastu za zube protiv kamenca.
  • Čišćenje između zubi jednom dnevno jednako je važno za sprječavanje bolesti desni kao i četkanje zuba. Možete koristiti konac, vodeni tuš ili neki drugi način za čišćenje interdentalnog prostora.
  • Obavezno slijedite preporuke svog stomatologa za profesionalno čišćenje i pregled desni. Stručnjak dentalne medicine može preporučiti češća čišćenja nakon liječenja teškog slučaja s parodontnim džepovima.

Dijagnosticiranje i liječenje parodontne bolesti u ranoj fazi može eliminirati nezdrave parodontne džepove. Liječenje će obuzdati njihove posljedice prije nego što napreduju do ozbiljnog gubitka koštane mase. Srećom, postoji mnogo mjera koje možete poduzeti kod kuće kako biste spriječili parodontnu bolest. 

Ali ako vas brinu parodontni džepovi i trebate liječenje, svakako se obratite našem stručnom timu u Poliklinici Smile. Postoji nekoliko nekirurških i kirurških opcija koje imamo na raspolaganju. Bez obzira na to imate li vrlo rani stadij bolesti desni ili ste pred operacijom, cjeloživotna posvećenost intenzivnoj oralnoj njezi bit će imperativ za vaš budući osmijeh.

Najčešće postavljana pitanja i odgovori


Kako smanjiti parodontne džepove?

Redoviti stomatološki pregledi, kvalitetna oralna higijena i rana intervencija mogu pomoći da se smanje parodontalni džepovi, pospješiti ponovno pričvršćivanje desni i poboljšati oralno zdravlje. Četkanje zuba i čišćenje zubnim koncem dva puta dnevno važno je za ispravnu njegu zubi i desni.


Mogu li se parodontalni džepovi zatvoriti?

Nužan tretman podrazumijeva profesionalno čišćenje zubi za uklanjanje plaka i zubnog kamenca. Zatim će stomatolog zagladiti površinu korijena zuba, što omogućuje tkivu desni da se ponovno pričvrsti za vaše zube. U idealnom slučaju, ovo će zatvoriti parodontni džep, sprječavajući daljnju infekciju i gubitak zuba.


Koliko dugo je potrebno da zacijele parodontni džepovi?

Za izlječenje rane do umjerene parodontne bolesti potrebno je oko 2 do 3 tjedna. Međutim, do zacjeljivanja može doći samo konkretnim stomatološkim tretmanom kao što je kiretaža zuba. Za teške stadije parodontne bolesti, vrijeme oporavka može varirati. Na primjer, uz pravilno liječenje, neki se pacijenti mogu oporaviti za 5 do 8 tjedana.

Sadržaj

Imate pitanja ili želite dogovoriti termin za besplatan pregled? Pošaljite nam poruku.