Je li gingivoplastika jedino rješenje za gummy smile?

Gumeni osmijeh (poznat kao gummy smile) je osmijeh kod kojeg se vidi previše zubnog mesa i može biti uzrok nelagode ili nesigurnosti za mnoge koji ga imaju. Pretjerano vidljivo zubno meso može biti uzrokovano nizom problema s vašim ustima kao što su problem razvoja čeljusti, nepravilan zagriz i hiperaktivna ili prekratka gornja usna. Ali najvažnije je pitanje: može li se popraviti gummy smile?

Bilo da ste zainteresirani za popravljanje ovog stanja samo iz estetskih razloga ili za rješavanje ovih temeljnih zdravstvenih problema, postoje opcije koje vam mogu pomoći. Postoje nekirurške opcije, poput ortodontske terapije ili postavljanja zubnih ljuskica, kao i opcije iz područja oralne kirurgije, u što spada gingivoplastika i operacija repozicije usana. U nastavku vam donosimo više informacija o nizu različitih mogućnosti liječenja. Nastavite čitati kako biste saznali koja bi mogla biti najbolja opcija da popravite pretjerano vidljivo zubno meso i postignete osmijeh iz snova.

Može li se riješiti gummy smile bez operacije?

Da. Dostupne su nekirurške opcije koje vam mogu pomoći da popravite gummy smile. U nastavku možete saznati najpopularnije opcije za popravljanje problema pretjerano vidljivog zubnog mesa.

Gummy smile prima e dopo
1. Ortodontska terapija

Ortodontska terapija može biti dobra opcija ako je vaš gummy smile uzrokovan problemom čeljusti ili nepravilnim zagrizom. Liječenjem ovih uzročnih problema možete se riješiti boli i nelagoda uzrokovanih ovim stanjima te estetskog problema preizražene gingive u isto vrijeme.

Uz ispravno poravnate zube, vaše desni se mogu manje vidjeti, što će umanjiti izgled vašeg gumenog osmijeha. Obavezno razgovarajte sa svojim stomatologom ili ortodontom o tome je li ortodontski tretman prava opcija za vas kako biste riješili svoj gummy smile. U Poliklinici Smile za ortodontsku terapiju koristimo najkvalitetnije alignere Invisalign i Clearcorrect

2. Ljuskice ili krunice za zube

Zubne ljuskice ili krunice dobro su rješenje ako nema većih temeljnih problema koji uzrokuju vaš gummy smile. Pričvršćivanje ljuskica ili krunica na zube je čisto estetski tretman, pa ako postoji temeljno stanje koje uzrokuje vaš gummy smile, to neće pomoći kod boli ili nelagode uzrokovane tim stanjima.

Za ovu opciju liječenja, vaš stomatolog će pričvrstiti ljuskice ili krunice na vaše zube kako bi izgledali duži i veći. To će imati efekt da vaši zubi izgledaju kao da su proporcionalniji vašim desnima. Ovo je relativno neinvazivan način da smanjite izgled preizražene gingive.

3. Kiretaža zuba

Kiretaža zuba je zahvat kojim stomatolog uklanja plak i kamenac sa zuba sve do korijena, uključujući ispod zubnog mesa. Nakon čišćenja zuba, vaš će stomatolog izgladiti korijen vaših zuba kako bi pomogao da se ponovno spoje sa zubnim mesom. Ovo je dobra opcija za dubinsko čišćenje zuba i blagu promjenu linije desni.

4. Gingivoplastika

Gingivoplastika je kirurški zahvat konturiranja i preoblikovanja linije desni uklanjanjem viška zubnog mesa. Ako ste spremni na kirurški zahvat, gingivoplastika je jedna od najpopularnijih i najučinkovitijih metoda za riješavanje problema pretjerano vidljivog zubnog mesa. Gingivoplastika je postupak produljenja krunice zuba kojim će stomatolog ukloniti tkivo desni sa zuba, otkrivajući više vašeg prirodnog zuba.

Gingivoplastika prije i poslije

Tamo gdje će ljuskica ili krunica učiniti da vaši zubi izgledaju proporcionalniji desnima, gingivoplastika će zapravo smanjiti količinu tkiva desni kako bi vaši prirodni zubi bili proporcionalniji zubnom mesu. Ovo je invazivniji zahvat od postavljanja ljuskica ili krunice, ali je i dalje općenito minimalno invazivan stomatološki tretman. Također se naziva operacija oblikovanja desni.

5. Lasersko preoblikovanje desni (gingivoplastika laserom)

Lasersko preoblikovanje zubnog mesa slično je tradicionalnoj gingivoplastici, ali se za konturiranje zubnog mesa i pomicanje linije desni koristi dentalni laser. Slično kao i tradicionalna gingivoplastika, ovaj je zahvat minimalno invazivan, preoblikuje liniju desni i obično se radi u kozmetičke i estetske svrhe, a ne zato što je medicinski neophodan.

I za lasersko preoblikovanje desni i tradicionalnu gingivektomiju dobit ćete lokalni anestetik prije zahvata. Vjerojatno ćete osjećati određenu nelagodu nakon oba ova postupka, iako će bol nakon zahvata ovisiti o tome koliko zubnog mesa treba ukloniti. Vaš stomatolog ili ortodont dati će vam preciznije upute kada budete raspravljali o mogućnostima zahvata.

Gingivoplastika laserom - Gengivoplastica laser
6. Operacija promjene položaja usana ili botoks

Ako je temeljni uzrok za vaš problem hiperaktivna gornja usna, imate nekoliko opcija koje vam mogu pomoći. Jedna od opcija je operacija usne kojom se vaša usnica kirurški pomakne prema dolje kako bi pokrila više desni i kako bi vaš osmijeh bio proporcionalniji. Ovo je minimalno invazivan zahvat koji može biti vrlo učinkovit u tome da vaš osmijeh izgleda prirodnije i da se riješite preizražene gingive.

Botox također može biti od pomoći ako imate hiperaktivnu gornju usnu. Kada ubrizgate Botox u gornju usnu, ograničit će vam raspon pokreta gornje usne, što će ograničiti količinu desni koje se vide kada se nasmiješite. Ovo je vrlo minimalno invazivan tretman ako je vaš gummy smile uzrokovan hiperaktivnom gornjom usnicom. Za razliku od operacije spuštanja gornje usne, ovo nije trajno rješenje za vaš gummy smile i nestat će za tri do šest mjeseci. Kako biste saznali je li jedna od ovih opcija prava za vas, svakako se posavjetujte sa svojim stomatologom ili ortodontom.

Koja je cijena zahvata za gummy smile?

Cijena riješavanja gummy smile problema ovisi o brojnim čimbenicima. Može se kretati od nekoliko tisuća kuna pa na više, ovisno o tome koju opciju liječenja odaberete. Npr. cijena gingivoplastike laserom u Poliklinici Smile kreće od 220,00 €.

Svakako se posavjetujte sa svojim stomatologom ili ortodontom o specifičnim troškovima liječenja. Najjeftinija opcija može zvučati dobro za vaš novčanik, ali to ne znači da će biti najbolja opcija da popravite svoj gummy smile.

Kada se posavjetovati sa stomatologom ili ortodontom?

Ako ste zainteresirani za ispravljanje problema pretjerano vidljivog zubnog mesa ili temeljnih problema koji ga uzrokuju, svakako se posavjetujte sa stomatologom ili ortodontom. 

Sa stručnom osobom moći ćete razgovarati o vašim mogućnostima liječenja, kao i utvrditi je li vaš problem isključivo estetski ili postoji i temeljni problem, poput hiperaktivne gornje usne ili nepravilnog zagriza, koji se može ispraviti kako biste olakšali bol i oslobodili se preizražene gingive. Ako postoji opcija liječenja koja vas posebno zanima, svakako se raspitajte je li ta opcija dobra za vas ili postoji razlog zašto možda nije optimalna opcija.

Gummy smile ne mora uvijek biti medicinski problem da bi opravdao liječenje. Zahvati poput krunica, ljuskica i gingivoplastike su minimalno invazivni i omogućit će da vaši zubi izgledaju proporcionalnije vašem zubnom mesu. Mnoge se osobe osjećaju nesigurno u vezi sa svojim osmijehom, ali srećom postoji dovoljno mogućnosti liječenja koje mogu osigurati da vaš gummy smile bude problem prošlosti. Mnoge od ovih opcija su također trajne, što znači da nećete morati brinuti o ponovljenom tretmanu kako bi vaš osmijeh izgledao onako kako želite.

Ako se nalazite na području Rijeke, Opatije ili Primorsko-goranske županije, stručnjaci Poliklinike Smile rado će vam pomoći da se oslobodite ovog problema i dobijete prelijep osmijeh. Javite nam se s povjerenjem, tu smo radi vas.

Sadržaj