Što je gingivektomija i kada je potrebna?

Gingivektomija je zahvat parodontne kirurgije, odnosno kirurško uklanjanje tkiva desni ili gingive. Gingivektomija se može koristiti za liječenje stanja poput gingivitisa (rani stadij bolesti desni). Također se koristi za uklanjanje viška tkiva desni iz estetskih razloga, kao što je korekcija osmijeha.

U nastavku vam donosimo informacije kako se postupak izvodi, koliko može koštati i kakav je oporavak.

Tko je kandidat za gingivektomiju?

Stomatolog može preporučiti gingivektomiju ako imate problem s povlačenjem desni radi:

 • starenja
 • bolesti desni, poput gingivitisa ili parodontitisa
 • bakterijske infekcije
 • ozljede desni

Gingivektomija u slučaju bolesti desni

Ako imate bolest desni, stomatolog vam može preporučiti ovaj postupak kako biste spriječili buduće oštećenje zubnog mesa, kao i kako biste stomatologu omogućili lakši pristup zubima radi čišćenja.

Bolest desni često stvara otvore uz rub zuba koji se nazivaju parodontni džepovi. Ovi otvori mogu dovesti do nakupljanja:

 • plaka
 • bakterija
 • stvrdnutog plaka, poznatijeg kao kamenac

Te nakupine mogu dovesti do daljnje štete na zubima i desnima.

Faze bolesti desni

Vaš stomatolog također može preporučiti ovaj postupak ako otkrije bolest desni ili infekciju tijekom pregleda ili čišćenja i želi zaustaviti njihovo napredovanje.

Estetska gingivektomija

Gingivektomija iz estetskih razloga nije obavezna. Mnogi stomatolozi to ne preporučuju osim ako su rizici mali ili ako su specijalizirani za postupke oralne kirurgije i estetske stomatologije.

Prvo razgovarajte sa stomatologom o ovom postupku kako biste bili svjesni prednosti i mana estetske gingivektomije.

Što očekivati tijekom zahvata?

Gingivektomija traje 30 do 60 minuta, ovisno o tome koliko tkiva zubnog mesa vaš oralni kirurg ili stomatolog uklanja.

Manji zahvati koji uključuju jedan zub ili više zubi vjerojatno će trajati samo jednu sesiju. Za veće uklanjanje ili preoblikovanje zubnog mesa može biti potrebno nekoliko posjeta, osobito ako vaš oralni kirurg želi da jedno područje zacijeli prije nego što prijeđe na sljedeće.

Evo kako postupak funkcionira:

 1. Vaš oralni kirurg aplicira lokalni anestetik u desni kako bi utrnuo to područje.
 2. Vaš oralni kirurg koristi skalpel ili dentalni laser kako bi odrezao komadiće tkiva desni. To se zove rez mekog tkiva.
 3. Tijekom postupka, vaš će oralni kirurg vjerojatno držati alat za usisavanje u ustima kako bi uklonio višak sline.
 4. Nakon što je tkivo odrezano, vaš će oralni kirurg vjerojatno koristiti dentalni laser da ukloni preostalo tkivo i oblikuje liniju desni.
 5. Vaš oralni kirurg nanijeti će zaštitni premaz i zavoje na to područje kako bi zaštitio vaše desni dok zacjeljuju.

Gingivektomija laserom ili skalpelom?

Laserska gingivektomija sve je češća jer napredak laserske tehnologije i dalje čini alate jeftinijima i lakšima za korištenje. Dentalni laseri su također precizniji i omogućuju brže zacjeljivanje i kauterizaciju zbog topline lasera, kao i manji rizik od infekcija od kontaminiranih metalnih alata.

Laser u stomatologiji
Laserska gingivektomija je preciznija i ugodnija za pacijenta

Laserski zahvati skuplji su od zahvata skalpelom i zahtijevaju više obuke, pa vaš stomatolog može ponuditi gingivektomiju skalpelom ako nije obučen ili nema odgovarajuću opremu. U Poliklinici Smile primjerice u većini slučajava koristimo vrhunski dentalni laser tvrtke Fotona jer je takav zahvat brži, lakši i ugodniji za naše pacijente.

Kako izgleda oporavak od gingivektomije?

Oporavak od gingivektomije obično je brz. Evo što možete očekivati.

Prvih nekoliko sati nakon zahvata

Trebali bi odmah biti u stanju otići kući. Vaš će oralni kirurg vjerojatno koristiti samo lokalnu anesteziju, tako da se obično možete sami odvesti kući.

Možda nećete odmah osjetiti bol, ali kako utrnulost nestaje nekoliko sati nakon zahvata, bol može biti oštrija ili izraženija. Lijekovi protiv bolova koji se izdaju bez recepta poput acetaminofena ili ibuprofena mogu pomoći u ublažavanju bolova.

Vaše će desni također krvariti nekoliko dana. Zamijenite sve zavoje ili obloge dok krvarenje ne prestane ili dok vaš oralni kirurg ne savjetuje da vam desni mogu ponovno biti izložene.

Vaš oralni kirurg ili stomatolog trebao bi vam objasniti kako promijeniti zavoje ili obloge prije nego što vas pošalje kući. Ako vam nisu objasnili ili niste sigurni u vezi s uputama, nazovite njihovu ordinaciju i zatražite upute.

Sljedećih nekoliko dana nakon zahvata

Možda ćete osjećati bolove u čeljusti. Vaš oralni kirurg će vam vjerojatno reći da jedete samo meku hranu kako prehrana ne bi iritirala ili oštetila vaše desni dok zacjeljuju.

Pokušajte staviti hladan oblog na obraze kako biste ublažili bol ili iritaciju koja se širi u ustima.

Za ispiranje usta koristite mlaku vodu s otopljenom soli ili fiziološku otopinu kako biste područje očistili od bakterija ili drugih nadražujućih tvari, ali izbjegavajte tekućinu za ispiranje usta ili druge antiseptičke tekućine.

Možda ćete također morati uzimati antibiotike kako biste spriječili infekcije desni.

Dugoročno

Svaka bol i upala trebala bi nestati nakon otprilike tjedan dana. Ponovno posjetite svog stomatologa kako biste bili sigurni da to područje dobro zacjeljuje i da možete nastaviti s normalnom prehranom.

Na kraju, dobro vodite računa o svojim zubima. Četkajte ih dva puta dnevno i čistite zubnim koncem, izbjegavajte pušenje i smanjite konzumaciju hrane s puno šećera.

Kada treba posjetiti svog zubara?

Odmah posjetite svog stomatologa ako primijetite:

 • krvarenje koje ne prestaje
 • pretjerana bol koja ne prolazi s vremenom ili kućnim liječenjem
 • abnormalni gnoj ili iscjedak
 • groznica (visoka temperatura)

Kolika je cijena gingivektomije?

Cijena gingivektomije u Poliklinici Smile kreće od 15 € po zubu. S druge strane cijena za kirurško produljenje kliničke krune zuba po sekstantu kreće od 367 €. 

Ukupna cijena može varirati ovisno o tome koliko je posla obavljeno i koliko je sesija potrebno za završetak terapije.

Kirurško produljenje kliničke krune zuba
Kirurško produljenje kliničke krune zuba uključuje i gingivektomiju

Koja je razlika između gingivektomije i gingivoplastike?

 • Gingivektomija predstavlja zahvat kojim uklanjamo tkiva desni. 
 • Gingivoplastika je zahvat preoblikovanja desni radi poboljšanja funkcije, kao što je sprječavanje karijesa ili poboljšanje vaše sposobnosti žvakanja hrane ili pak radi estetskih razloga (promjena izgleda vašeg osmijeha).

Gingivoplastika je manje uobičajena kao tretman za bolesti desni, ali se može učiniti ako su vaše desni pogođene genetskim oboljenjem ili kao dio drugih stomatoloških zahvata za vraćanje funkcije zuba i desni, osobito jer s vremenom gubite definiciju desni i zube. U estetske svrhe se može primjerice koristiti za rješavanje problema prekomjernih desni (gummy smile).

Zaključak

Gingivektomija je jeftin i niskorizičan postupak za zbrinjavanje oštećenog tkiva desni ili za promjenu izgleda vašeg osmijeha. Oporavak ne traje dugo i ishod je vrlo često pozitivan.

Često postavljana pitanja

Donosimo vam odgovore na neka često postavljana pitanja o gingivektomiji.

1. Da li desni iznova narastu nakon gingivektomije?

Tkivo desni ne raste ponovno nakon gingivektomije. Može proći i do 6 mjeseci da potpuno zacijele.

2. Koliko je bolna gingivektomija?

Bol koju osoba osjeća nakon gingivektomije može ovisiti o anestetiku koji primi.

Pacijenti mogu osjećati bol i nelagodu neko vrijeme nakon zahvata, ali to je uobičajeno i većina osoba to može riješiti lijekovima protiv bolova koji se izdaju bez recepta.

3. Kolika je prosječna cijena gingivektomije?

Cijena gingivektomije varira ovisno o vrsti i opsegu zahvata.

Sadržaj