Oralna kirurgija podrazumijeva bilo koji kirurški zahvat koji se izvodi na vašim zubima, desnima, čeljusti ili drugim oralnim strukturama. Često je pacijenti nazivaju i dentalna kirurgija ili stomatološka kirurgija. Uključuje ekstrakcije zuba, ugradnju implantata, regeneraciju kosti i druge operacije čeljusti. Oralnu kirurgiju obično izvodi oralni kirurg. Riječ je o specijalistima dentalne medicine koji imaju naprednu edukaciju i obuku u zahvatima oralne kirurgije.

Pregled sadržaja:

 1. Što je oralna kirurgija?
 2. Vrste zahvata oralne kirurgije
 3. Tko izvodi zahvate oralne kirurgije?
 4. Procedura zahvata oralne kirurgije
 5. Koji su rizici i potencijalne komplikacije oralne kirurgije?
 6. Koliko traje oporavak od zahvata oralne kirurgije?

 

Što je oralna kirurgija?

Oralna kirurgija je širok pojam te obuhvaća svaku operaciju koja se izvodi na vašim zubima, desnima, čeljusti ili okolnim oralnim i facijalnim strukturama. Stomatološka kirurgija uključuje širok raspon postupaka, uključujući vađenje zuba, transplantaciju zubne kosti, parodontalnu transplantaciju (zubno meso) i korektivnu kirurgiju čeljusti.

dr.sc. darko slovša,dmd - specijalist oralne kirurgije i implantologije - smile dentalne klinike

 

Zašto se izvode zahvati oralne kirurgije?

Dentalna kirurgija bi vam mogla biti potrebna iz više razloga. Vaš stomatolog bi je mogao preporučiti ako imate sljedeće probleme:

 • Uznapredovali karijes
 • Teško slomljeni zub
 • Bolest desni
 • Impaktirani zubi
 • Nedostajući zubi
 • Poremećaj temporomandibularnog zgloba
 • Gubitak kosti u čeljusti
 • Apneja za vrijeme spavanja
 • Rak usne šupljine
 • Benigna oralna patologija (nekancerozne kvržice)

Vrste zahvata oralne kirurgije

U Poliklinici Smile izvodimo više vrsta oralno-kirurških zahvata. Neki od najčešćih uključuju vađenje zuba, transplantate zubne kosti, ugradnju dentalnih implantata, parodontalnu kirurgiju i korektivnu kirurgiju čeljusti.

Radi smanjenja invazivnosti zahvata, kad god je moguće služimo se najsuvremenijim dentalnim laserima tvrtke Fotona.

Kirurško vađenje zuba

Najčešći tip oralne kirurgije je vađenje zuba (ekstrakcija zuba). Vađenje se može preporučiti ako imate teški karijes, bolest desni (parodontitis), traumu zuba ili komplikacije s umnjacima. Ponekad se izvodi vađenje zuba kako biste se pripremili za proteze ili druge protetske radove.

Većina stomatologa radije čuva prirodne zube kada je to moguće, ali ponekad je potrebno vađenje kako bi se očuvalo vaše cjelokupno oralno zdravlje. Osim toga, mnogi stomatolozi preporučuju vađenje umnjaka kao preventivnu mjeru za smanjenje rizika od karijesa, gubitka kosti i drugih problema.

Zubni implantati Straumann - dentalni implantati - Poliklinika Smile Opatija - oralna kirurgija

 

Nadoknada zubne kosti

Regeneracija zubne kosti potrebna je kada je došlo do gubitka kosti u vašoj čeljusti. Postoji nekoliko razloga zašto se to može dogoditi. Kada su vaši prirodni zubi na svojem mjestu, korijeni stimuliraju živce u vašoj čeljusti. To signalizira mozgu da šalje hranjive tvari vašoj čeljusti, održavajući je snažnom i zdravom. Ako zub nedostaje duže vrijeme, na tom području može doći do propadanja kosti jer nema korijena koji bi stimulirao živce. 

Zubni koštani transplantat vraća volumen i gustoću vaše čeljusne kosti tako da se zubni implantati mogu kasnije uspješno postaviti. Ponekad oralni kirurg može postaviti koštani transplantat tijekom zahvata parodontalne kirurgije. Uznapredovala bolest desni može uzrokovati erodiranje kosti oko zuba. Koštani transplantat smanjuje pokretljivost i pruža čvrst temelj, održavajući vaše zube jakima i zdravima.

Zubni implantati

Zubni implantati se općenito smatraju najpouzdanijim i najdugovječnijim rješenjem za zamjenu nedostajućih zuba. Ovi mali vijci izrađeni od medicinskog titanija ili cirkonija ugrađuju se u vašu čeljust kako bi zamijenili korijene zuba koji nedostaju. Nakon što implantati zacijele, mogu se nadograditi zubnim krunicama, zubnim mostovima ili protezama.

 

Parodontalna kirurgija

Ako imate umjerenu ili tešku bolest desni (tzv. paradontozu), može vam biti potreban zahvat oralne kirurgije. Tijekom ovog zahvata rade se rezovi duž linije desni, a tkivo se privremeno odmiče od zuba. Vaš kirurg će tada očistiti korijene vaših zuba, isprati plak i bakterije koje su se nakupile ispod desni. Na kraju, tkivo desni se vraća na svoje mjesto i zašije.

Iz protetskih razaloga, kada je potrebno produžiti kliničku krunu zuba, potrebno je ukloniti višak zubnog tkiva što se naziva gingivektomija.

Korektivna kirurgija čeljusti

Korektivna kirurgija čeljusti (ortognatska kirurgija) rješava skeletne abnormalnosti čeljusnih kostiju. Ovaj postupak se može preporučiti za poboljšanje funkcije žvakanja, ispravljanje neusklađenosti zagriza ili rješavanja neravnoteže u formi lica. Ortognatska kirurgija se također koristi za ublažavanje boli uzrokovane disfunkcijom temporomandibularnog zgloba.

Zahvat radi apneje u snu

Opstruktivna apneja za vrijeme spavanja nastaje kada se tkiva u stražnjem dijelu grla povuku i blokiraju dišne ​​putove tijekom spavanja. Ponekad se apneja uspješno liječi konzervativnim metodama, kao što je terapija oralnim udlagama ili korištenjem CPAP uređaja. Ipak, kada su u pitanju teži slučajevi može biti potreban kirurški zahvat.

Tko izvodi zahvate oralne kirurgije?

Oralni i maksilofacijalni kirurg obavlja operacije na ustima, čeljusti i licu. Poliklinika Smile u svojem stručnom tima ima dva iskusna oralna kirurga. Dr. Darko Slovša specijalist je oralne kirurgije i implantologije uz dodatne edukacije u području regeneracije kosti čeljusti. Naš drugi specijalist dentalne medicine je dr. Eduardo Yoiti Isomura koji je oralni i maksilofacijalni kirurg.

Procedura zahvata oralne kirurgije

Što se događa prije zahvata oralne kirurgije?

Vaš kirurg će izvršiti sveobuhvatnu procjenu kako bi provjerio vaše zube, desni, zglobove čeljusti i okolne strukture. Također će napraviti rendgenske snimke zuba i 3D skeniranje kako bi dobili jasan uvid u korijene vaših zuba, čeljusnu kost, živce i druge važne oralne točke. Koristeći ove informacije, izradit ćemo personalizirani plan vaše terapije.

Pregled

 

Što se događa tijekom oralne kirurgije?

U Poliklinici Smile oralna kirurgija se izvodi u stomatološkoj ordinaciji kao ambulantni zahvat. Vaš kirurg može ponuditi opcije svjesne sedacije za vašu udobnost, uključujući oralne lijekove ili intravensku (IV) sedaciju.

Koliko traje zahvat oralne kirurgije?

Trajanje vašeg zahvata ovisit će o nekoliko čimbenika, uključujući vrstu zahvata oralne kirurgije, koliko je zuba uključeno i kakvu sedaciju ćete odabrati. Vađenje jednog zuba obično traje oko 30 minuta, dok složeniji zahvat – kao što je korektivna operacija čeljusti – obično traje najmanje dva do tri sata.

Što se događa nakon operacije?

Nakon zahvata oralne kirurgije, dobit ćete detaljne upute za postoperativnu njegu. Važno je da pomno slijedite navedene smjernice kako biste smanjili rizik od krvarenja, infekcije i drugih komplikacija.

Koje su prednosti oralne kirurgije?

Vaši zubi, desni i čeljusni zglobovi trebaju harmonično raditi zajedno za optimalno oralno zdravlje i funkciju. Sveobuhvatni cilj oralne kirurgije je rješavanje problema koji ometaju vaše zdravlje i kvalitetu života.

Koji su rizici i potencijalne komplikacije oralne kirurgije?

Kao i kod svakog postupka, trebate biti svjesni svih rizika i potencijalnih komplikacija povezanih s oralnom kirurgijom. To može uključivati:

 • Infekciju
 • Ozljedu susjednih zuba
 • Suhu alveolu (stanje koje se može pojaviti nakon vađenja zuba, kada se poremeti proces zgrušavanja krvi)
 • Ukočenost
 • Oštećenje živca
 • Problem sa sinusima

Rizik od ovih komplikacija možete minimizirati slijedeći postoperativne upute i uzimajući sve propisane lijekove. Ako razvijete bilo koju od ovih nuspojava, nazovite svog liječnika za daljnje upute.

Operacija zubnog implantata

 

Koliko traje oporavak od zahvata oralne kirurgije?

Vrijeme oporavka će se razlikovati od osobe do osobe, ali većina pacijenata više ne osjeća nikakve posljedice za otprilike tjedan dana. Što je vaš zahvat zahtjevniji, to će više vremena trebati za oporavak. Tijekom tog vremena, vaš liječnik će vam dati lijekove kako biste se osjećali što ugodnije.

Kada je moguć povratak na posao?

Većina pacijenata može se vratiti na posao ili u školu u roku od jednog do tri dana. Za opsežnije zahvate, kao što je korektivna operacija čeljusti, moglo bi potrajati nešto dulje.

Što jesti nakon zahvata oralne kirurgije?

Kako biste potaknuli zacjeljivanje, izbjegavajte tvrdu i hrskavu hranu nakon operativnog zahvata. Umjesto toga, neka se vaša prehrana sastoji od tekuće i meke hrane poput jogurta, juhe, tjestenine, pire krumpira, ribe, pudinga, jaja i riže. Za hladnu poslasticu probajte sladoled i smoothie. Hladna hrana može pomoći u smirivanju operiranog područja.

Kada treba posjetiti liječnika?

Ako imate bolove u zubima, desni ili čeljusti, odmah se dogovorite za termin sa svojim stomatologom. Ako ste nedavno bili podvrgnuti oralnoj kirurgiji i razvijete bol koja ne nestaje s lijekovima, visoku temperaturu ili krvarenje na mjestu kirurškog zahvata, odmah nazovite svojeg kirurga. Ovi znakovi upozorenja mogu ukazivati na infekciju, koja se mora odmah liječiti.

Poruka našeg stručnjaka dr. Slovše:

Suvremene kirurške metode pomažu nam da vam pružimo najnapredniju skrb koristeći manje invazivne zahvate za što brži oporavak. Oralna kirurgija omogućava nam da vratimo funkciju i zdravlje vaših zuba, desni i čeljusnih zglobova, da ublažimo bolne simptome i poboljšamo kvalitetu vašeg života.

NARUČI SE NA BESPLATAN PREGLED

dr. sc. MOM M.Sc. DARKO SLOVŠA dr. dent. med.

Svaki dan pomičemo granice kako bismo pružili
nadu pacijentima.

Prvi pregled uključuje pregled specijaliste, 2D RTG snimak obje čeljusti, konzultacije i izradu zagarantirane* ponude.

Želim besplatan pregled
Novi pacijenti zatražite ponudu - Smile dentalna klinika

Leave a Reply