Zašto je zubni plak opasan i kako ukloniti naslage na zubima

Zubni plak je jedan od najvećih neprijatelja vaših usta. Četkanje zubi dva puta dnevno i čišćenje zubnim koncem svakodnevno, najbolji je način za ukloniti naslage na zubima i održati zdrave zube i desni.

Što je plak na zubima?

Plak je ljepljiva tvar nastala od ostataka hrane i sline koji se miješaju u ustima. Ako ne četkate zube pravilno nakon jela, počinje se stvarati i nakupljati na vašim zubima. To je problematično jer plak sadrži bakterije koje mogu pridonijeti karijesu i bolestima desni.

Što uzrokuje naslage na zubima?

Plak nastaje kao rezultat kemijskih reakcija koje se odvijaju u ustima. Kako bi se stvorio, vaša usta trebaju bakterije, ugljikohidrate, čestice hrane i slinu. Ugljikohidrati se nalaze u većini namirnica, čak i u zdravoj hrani poput voća i povrća. Hrana s većim udjelom šećera imaju više ugljikohidrata u sebi, pa ako jedete puno slatkiša i kolačića, veća je vjerojatnost da ćete stvoriti plak na zubima.

Prvi korak stvaranja plaka događa se kada hranu razgradite na ugljikohidrate dok je žvačete. Ugljikohidrati se tada spajaju s bakterijama koje se nalaze u vašim ustima i stvaraju kiselinu. Ova kiselina je sama po sebi problematična jer može nagristi caklinu. Ali kada se kiselina spoji sa zaostalim česticama hrane i sline, dolazi do druge kemijske reakcije i tvar postaje ljepljiva i donekle tvrda. Ta novo stvorena tvar je plak, koji se lijepi za vaše zube, uzrokujući razne probleme ako se ne ukloni.

Karijes - faze nastanka
Plak može uzrokovati stvaranje karijesa

Kako izgleda zubni plak?

Plak je tehnički bezbojan, iako vašim zubima daje “mutan” izgled. Budući da je ljepljiv, može uzrokovati promjenu boje jer se čestice hrane mogu zalijepiti za zube. Kad se plak stvrdne i požuti, postaje kamenac.

Koja je razlika između plaka i zubnog kamenca?

Zubni plak koji ostaje na vašim zubima nekoliko dana stvrdne se i pretvori u zubni kamenac, koji se mora ukloniti u stomatološkoj ordinaciji. Zubni kamenac djeluje da vaši zubi izgledaju žuti i imaju loš miris, pa će vam možda biti teško potpuno očistiti usta nakon što se kamenac nakupi.

Koje oralne probleme može uzrokovati plak?

Kada se plak nakupi na vašim zubima, on nagriza caklinu, uzrokujući karijes i propadanje zuba. Nakupljanje plaka može čak uzrokovati gingivitis ili parodontitis (tešku bolest desni). Ako se plak pretvori u kamenac, njegove bakterije mogu uzrokovati loš zadah i promjenu boje zuba.

Kako spriječiti nakupljanje plaka na zubima?

Stvaranje plaka možete spriječiti na dva načina. Prvo, trebate obratiti pozornost na svoju prehranu. Budući da su za stvaranje plaka potrebni ugljikohidrati, što manje jedete hranu bogatu ugljikohidratima, to bolje. Izbjegavajte bombone, kekse i drugu slatku hranu koliko god je to moguće kako biste spriječili nakupljanje plaka.

Međutim, nije razumno izbjegavati sve ugljikohidrate. Mnoge zdrave namirnice poput integralnog kruha, cjelovitih žitarica, krumpira i kukuruza sadrže puno ugljikohidrate. Dakle, nešto plaka će se neminovno formirati kada jedete.

Kako biste riješili ovaj problem, najbolje što možete učiniti je četkati zube barem dva puta dnevno i koristiti zubni konac svaki dan. Četkanje zubi uklanja plak koji se nakupio. Osim toga, uklanja ostatke hrane koji doprinose razvoju plaka. Četkajte zube u dva smjera nježnim, kružnim pokretima kako biste očistili sav plak koji se stvara na njima. I pazite da četkate i prednju i stražnju stranu zuba. 

Kako ukloniti plak na zubima
Čišćenje zubnim koncem važno je za uklaniti plak na zubima

Ako vam je teško ručno četkati zube, razmislite o korištenju električne četkice za zube, koja može automatski četkati u oba smjera.

Osim toga, trebate koristiti konac kako biste uklonili čestice hrane i ostatke između zubi. Čišćenjem zubnim koncem dajete bakterijama manje šanse za stvaranje plaka.

Kako ukloniti plak na zubima?

Nakon što se plak formira na zubima, imate ograničeno vrijeme da ga uklonite prije nego što očvrsne. Većina plaka otvrdne unutar 48 sati od formiranja, a unutar nekoliko dana postat će toliko tvrd da ga je gotovo nemoguće ukloniti. 

Ova tvrda tvar je zubni kamenac i jedini način da ga uklonite je da odete svom stomatologu na profesionalno čišćenje zubi. Postoje neke vrste pasta za zube koje obećavaju pomoć u kontroli kamenca, ali one djeluju tako da uklanjaju naslage sa zuba prije nego što se stvrdnu i pretvore u kamenac.

Čišćenje zubi važno je za uklanjanje plaka koji se već počeo nakupljati, kao i za sprječavanje nakupljanja plaka. Ako se plak stvorio na zubima, ali još nije očvrsnuo u kamenac, četkanje i čišćenje koncem ga može ukloniti sa zuba u potpunosti.

Čišćenje zubnog kamenca - Detartrasi
Profesionalno čišćenje zubi u ordinaciji
Korisne činjenice i statistike o zubnom plaku
  • Više od 80% starijih odraslih osoba pati od nekog oblika parodontne bolesti uzrokovane stvaranjem plaka.
  • Nakupljanje plaka može dugoročno dovesti do gubitka zuba ako se ne liječi.
  • Plak se stvrdne nekoliko sati nakon što se formira na vašim zubima.
  • Zeleni čaj i crno vino pomažu u sprječavanju nakupljanja plaka. Međutim, crno vino može obojiti zube.
  • Pijenje soka od brusnice može smanjiti stvaranje plaka do 50%.
  • Maslinovo ulje može prekriti zube masnim slojem koji otežava stvaranje plaka na zubima.
  • Osobe koji piju zeleni čaj imaju 20% manju vjerojatnost da će izgubiti zube zbog stvaranja plaka.
  • Trudnice su često podložnije nakupljanju plaka i karijesu od opće populacije. Više o zdravlju zubi u trudnoći pročitajte OVDJE.
  • Iako nakupljanje plaka može dovesti do upale desni, neke osobe mogu patiti od bolesti desni bez ikakvih simptoma.

Razmišljanje o zubnom plaku nije ugodno. Ali ako se ne ukloni, plak može uzrokovati ozbiljne probleme poput karijesa i bolesti desni. Bolja informiranost kako ukloniti naslage na zubima trebala bi vas potaknuti na redovito četkanje i čišćenje zubnim koncem kako ne biste imali problema s higijenom zuba. Razgovarajte sa svojim stomatologom o dodatnim načinima za sprječavanje stvaranja plaka i održavanje zdravih zubi i usta.

Sadržaj

Imate pitanja ili želite dogovoriti termin za besplatan pregled? Pošaljite nam poruku.