Što uzrokuje bijeli jezik i kako ga se riješiti?

Naša tijela prirodno u sebi imaju nekoliko različitih vrsta bakterija, a mnoge od njih žive u našim ustima. One nam pomažu probaviti hranu i uspostaviti zdravu ravnotežu šećera u našim ustima.

Ponekad možete primijetiti da su vam jezik, zubi i unutarnja strana obraza promijenjene boje ili imaju tanak sloj na sebi. Većinu vremena ove promjene nisu povezane s nečim ozbiljnim i obično se mogu kontrolirati održavanjem dobre oralne higijene.

Međutim, ako primijetite da vam je jezik bijel dulje vrijeme ili da zbog toga imate neugodan zadah, to bi mogao biti znak oralne kandidijaze (soor) ili druge slične bolesti.

U nastavku ćemo istražiti što uzrokuje bijeli jezik i što možete učiniti da to spriječite. Također ćemo pogledati kada biste trebali potražiti stručnu pomoć za bijeli jezik i koje su mogućnosti liječenja dostupne za ovo stanje.

Što podrazumijevamo pod bijeli jezik?

Ako vaš jezik ima sivu, bijelu ili prljavo bijelu prevlaku na sebi, tada to možemo zvati ‘bijeli jezik.’

Bijeli sloj može prekriti cijeli jezik, a može se pojaviti i u bijelim mrljama sporadično ili samo na stražnjoj strani jezika.

Ovaj debeli bijeli sloj obično je bezopasan i nestaje s vremenom, ali ako primijetite neugodan miris, loš okus u ustima, posebno debeo bijeli sloj ili prateće crvenilo i bol, moglo bi biti nešto malo ozbiljnije.

Kada to prepoznate, trebali biste pripaziti i na papile, malene izbočine na površini vašeg jezika koje pomažu u hvatanju hrane i šalju signale okusa vašem mozgu kada nešto jedete i pijete.

Kada te kvržice nateknu ili se začepe bjelkastim izrastom, to dovodi do bijelog jezika.

Oralna kandidijaza uzrokuje bijeli jezik
Oralna kandidijaza

Mogući uzroci za bijeli jezik

Postoji nekoliko različitih čimbenika koji mogu dovesti do začepljenja vaših papila, što je opet ono što uzrokuje bijeli jezik.

Neki mogući uzroci bijelog jezika uključuju:

 • Loša oralna higijena: Hrana, mrtve stanice, bakterije i drugi ostaci ne čiste se temeljito ili dovoljno često.
 • Dehidracija: Važno je konzumirati puno vode i drugih zdravih tekućina kako biste stimulirali dobre bakterije u ustima. Dehidrirani jezik može izgledati ispucao, suh i bijel. Držanje usta otvorenim dulje vrijeme, kao u snu, također može dovesti do dehidracije usta.
 • Duhan i alkohol: Pretjerana konzumacija alkohola i pušenje duhana mogu pridonijeti bijelom jeziku jer kemikalije ometaju bakterije u vašim ustima. Te tvari mogu iritirati osjetljive živce u ustima i na jeziku.
 • Određena hrana i prehrana: Neka kašasta i mekana hrana ostaje na vašem jeziku dulje vrijeme i može dovesti do bijelog jezika. Hrana koja je grublje teksture bolje pridonosi čistom jeziku.
 • Lijekovi: Neki lijekovi koji se izdaju bez recepta i koji se izdaju na recept mogu utjecati na bakterije u vašim ustima, uzrokujući vam bijeli jezik. Također možete patiti od bijelog jezika ako imate druge bolesti poput prehlade ili groznice, ali to obično nestane kada se počnete osjećati bolje.
 • COVID-19: Neka istraživanja pokazuju da pacijenti pokazuju znakove “COVID jezika”, što je promjena boje jezika uzrokovana virusom. Međutim, još uvijek se provode istraživanja u vezi s virusom COVID-19 i njegovom vezom s gljivičnim infekcijama.

Stanja povezana s bijelim jezikom

U nekim slučajevima bijeli jezik može biti posljedica nekog drugog temeljnog problema ili može dovesti do drugih stanja i bolesti.

Neki od njih su detaljno navedeni u nastavku, međutim, važno je upamtiti da samo zato što imate bijeli jezik ne znači da ćete proći i kroz ova druga stanja.

1. Leukoplakija

Leukoplakija je uobičajeno stanje koje se manifestira kao uzdignute bijele mrlje na jeziku. Ovo stanje je potencijalno maligno i najčešće je povezano s pretjeranom uporabom duhana ili konzumiranjem alkohola, međutim, gotovo svatko bi ga potencijalno mogao dobiti.

Najčešće je leukoplakija bezopasna i može se liječiti kao svaka gljivična infekcija. U vrlo rijetkim slučajevima može dovesti do raka usta ili usne šupljine. Ako ste zabrinuti, obratite se svom liječniku i on će vam propisati liječenje ili vam savjetovati da napravite nekoliko promjena u načinu života kako bi se leukoplakija povukla.

2. Oralna kandidijaza

Drugi uobičajeni razlog zašto vam jezik pobijeli mogla bi biti gljivična infekcija u ustima koja se naziva oralna kandidijaza ili soor.

Također nazvana orofaringealna kandidijaza, ovu infekciju uzrokuje gljivica candida i obično se javlja nakon uzimanja antibiotika.

Također pogađa osobe s kompromitiranim imunološkim sustavom, uključujući malu djecu i dojenčad, osobe koje pate od bolesti kao što su HIV/AIDS, dijabetes i leukemija, te one s nedostatkom vitamina.

Osim bijelog jezika, liječnici će tražiti očite simptome kandidjaze, uključujući: 

 • crvenilo i bol 
 • gubitak okusa 
 • bol ili nelagodu tijekom jela i gutanja
3. Oralni lihen planus

Ovaj poremećaj imunološkog sustava nije zarazan i pojavit će se kao ranice uz bijeli jezik, kao i po cijeloj unutrašnjosti usta, desni i unutar usana.

Otvorene rane mogu biti bolne, a u vrlo rijetkim slučajevima mogu dovesti do nekih oblika raka.

Ali ovo nije samo rijetko, već se i lako liječi, a nelagoda koju uzrokuje previše je očita da bi je itko zanemario.

Oralni lihen planus
Oralni lihen planus
4. Sifilis

Jedan od simptoma ove spolno prenosive bolesti je bijeli jezik, odnosno bijele mrlje na jeziku, koje se obično pojavljuju tek kada se bolest ne liječi.

Potražite očitije i rane simptome sifilisa kao što su: 

 • osip 
 • groznica 
 • natečeni limfni čvorovi 
 • umor 
 • gubitak težine 
 • gubitak kose
 • bolovi u mišićima
 • upaljeno grlo

Mogućnosti liječenja

Većina slučajeva bijelog jezika ne zahtijeva nikakvo liječenje i povući će se s vremenom i uz dobru oralnu higijenu.

Simptomi će obično nestati za nekoliko dana, a ako je potrebno više od toga, možete pitati svog liječnika ili naše stručnjake u Poliklinici Smile za savjet.

Opcije liječenja kod kuće

U većini slučajeva bijeli jezik se može riješiti kod kuće.

Neke opcije uključuju:

 • Održavajte kvalitetnu oralnu higijenu: Četkajte zube dva puta dnevno, jednom ujutro čim se probudite i jednom navečer prije spavanja. Također ih možete četkati nakon svakog obroka i svaki put nježno očistiti jezik. Očistite zube koncem svaki dan i nježno iščetkajte i unutarnju stranu obraza.
 • Konzumirajte zdravu prehranu: Pijte puno tekućine kako biste svoje tijelo i usta hidratizirali. Pridržavajte se prehrane koja je hranjiva i bogata vitaminima i vlaknima. Također biste mogli izbjegavati pretjerano začinjenu, slanu i kiselu hranu dok vam se jezik ne oporavi.
 • Izbjegavajte pušenje i alkohol: Svedite unos alkohola i duhana na najmanju moguću mjeru i vaš bi se jezik uskoro trebao vratiti u prvobitnu boju.
 • Koristite blagi fluor: Pasta za zube i vodica za ispiranje usta s blagim fluoridnim i antibakterijskim svojstvima mogu se koristiti u vašoj redovnoj rutini oralne higijene kako biste uklonili bijeli jezik.

Ako bijele mrlje na vašem jeziku ne nestanu nakon tjedan dana kućnih tretmana, posavjetujte se s liječnikom i on će vam predložiti alternativne mogućnosti liječenja ili propisane lijekove koji bi mogli pomoći.

Redovito čišćenje jezika poželjno je za riješiti se bijelog jezika
Čišćenje jezika

Prevencija

Možda nije jednostavno u potpunosti spriječiti bijeli jezik, jer mnogi jedu i piju u pokretu, a da pritom nemaju vremena za čišćenje zubi i usta nakon obroka. Međutim, postoji nekoliko mjera opreza koje možete poduzeti kako biste spriječili da redovito dobivate bijeli jezik.

Koristite četkicu s mekim vlaknima kada četkate zube i unutrašnjost usta dva puta dnevno. To će osigurati da ništa tvrdo ne uzrokuje ozljede i ogrebotine u ustima i na jeziku. Također je važno da redovito posjećujete stomatologa radi kontrolnih pregleda i profesionalnog čišćenja zubi i usne šupljine.

Održavajte zdravu prehranu i način života koji uključuje umjerenu količinu alkohola i duhana te pijte puno vode tijekom dana.

Kada posjetiti liječnika?

Ako je bijeli jezik vaš jedini simptom i ne patite od drugih bolova, nelagode ili znakova drugih stanja, možda nećete morati odmah posjetiti svog liječnika.

Ako vaš bijeli jezik ne nestane nakon dva tjedna, osobito nakon što ste ga pokušali liječiti kod kuće koristeći gore navedene opcije, razmislite o tome da se obratite liječniku za daljnje savjete i dijagnozu.

Zakažite sastanak sa svojim liječnikom ako primijetite bolove u ustima nekoliko dana, ako vam jezik puca u ranice i lezije te ako imate poteškoća s gutanjem, govorom, žvakanjem, disanjem i govorom.

Odmah nazovite hitnu pomoć ili posjetite hitni bolnički prijem što je prije moguće ako imate ozbiljnih poteškoća s disanjem.

Sadržaj

Imate pitanja ili želite dogovoriti termin za besplatan pregled? Pošaljite nam poruku.