Kako fluorid utječe na zube, kada je neophodan, a kada može biti opasan?

Fluor je mineral koji se prirodno nalazi u mnogim namirnicama i vodi. Svaki dan minerali se dodaju i gube iz sloja zubne cakline kroz dva procesa, demineralizaciju i remineralizaciju. Minerali se gube (demineralizacija) iz sloja zubne cakline kada kiseline – nastale od bakterija plaka i šećera u ustima – napadaju caklinu. 

Minerali kao što su fluor, kalcij i fosfat ponovno se talože (remineralizacija) u sloj cakline iz konzumirane hrane i vode. Previše demineralizacije bez dovoljno remineralizacije za popravak sloja cakline dovodi do karijesa.

Fluorid pomaže spriječiti karijes čineći zub otpornijim na napade kiseline bakterija plaka i šećera u ustima. Također može preokrenuti efekt vrlo ranog karijesa. U djece mlađe od 6 godina ugrađuje se u razvoj trajnih zuba, što otežava kiselinama da demineraliziraju zube. Također ubrzava remineralizaciju, kao i remeti proizvodnju kiseline u već izbijenim zubima i djece i odraslih.

U kojim oblicima je fluor dostupan?

Kao što je spomenuto, nalazi se u hrani i vodi. Također se može izravno nanositi na zube kroz paste za zube sa fluorom i sredstvima za ispiranje usta. Sredstva za ispiranje usta koja ga sadrže u nižoj koncentraciji dostupna su u slobodnoj prodaji; jače koncentracije zahtijevaju liječnički recept.

Zubna pasta koja sastoji fluorid
Većina pasti za zube obogaćena je fluorom

Stomatolog u ordinaciji također ga može nanijeti na zube kao gel, pjenu ili lak. Ovi tretmani sadrže mnogo višu razinu od količine koja se nalazi u pastama za zube i vodi za ispiranje usta. Na zube se nanose lakovi; pjene se stavljaju u udlage, koje se stavljaju na zube u trajanju od jedne do četiri minute; gelovi se mogu nanijeti direktno na zube ili pomoću udlage.

Suplementi su također dostupni kao tekućine i tablete i mora ih propisati vaš stomatolog, pedijatar ili obiteljski liječnik.

Kada je unos fluora najvažniji?

Svakako je važno da dojenčad i djeca u dobi od 6 mjeseci do 16 godina budu izložena fluoru. Ovo je vremenski okvir tijekom kojeg se razvijaju mliječni i stalni zubi. Međutim, i odrasli imaju koristi. Novo istraživanje pokazuje da je fluorid za lokalnu primjenu – iz paste za zube, vodice za ispiranja usta i posebnih tretmana – jednako važan u borbi protiv karijesa kao i u jačanju zuba u razvoju.

La bocca secca si può alleviare bevendo molta aqua
Većina vode iz javne vodoopskrbe je flourirana

Osim toga, osobe s određenim stanjima mogu biti izložene povećanom riziku od karijesa i stoga bi imali koristi od dodatnog liječenja ovim mineralom. To uključuje osobe koje imaju:

  • Problem suhih usta: naziva se i kserostomija, suha usta prouzročena bolestima kao što je Sjögrenov sindrom, određeni lijekovi (kao što su lijekovi za alergije, antihistaminici, lijekovi protiv anksioznosti i lijekovi za visok krvni tlak) i liječenje zračenjem glave i vrata čine osobu sklonijom karijesu. Nedostatak sline otežava ispiranje čestica hrane i neutralizaciju kiselina.
  • Bolest desniParodontitis, također zvan paradentoza, može izložiti veći dio vaših zuba i korijena zuba bakterijama, što povećava mogućnost karijesa. Gingivitis je rana faza bolesti desni.
  • Povijest čestih karijesa: ako imate jedan karijes svake godine ili svake druge godine, možda ćete imati koristi od dodatnog fluorida.
  • Prisutnost krunica i/ili mostova ili aparatića: Ovi stomatološki radovi i tretmani mogu izložiti zube riziku od karijesa na mjestu gdje se krunica susreće s prirodnom zubnom strukturom ili oko nosača ortodontskih aparatića.

Pitajte svog stomatologa možete li imati koristi od dodatne količine fluora.

Je li fluorid siguran?

Siguran je i učinkovit u manjim dozama i kada se koristi prema uputama, ali može biti opasan pri visokim dozama (“toksična” razina doze varira ovisno o težini pojedinca). Iz tog razloga, važno je da roditelji pažljivo nadziru upotrebu proizvoda koji ga sadrže kod svoje djece i da te proizvode drže izvan dohvata djece, osobito djece mlađe od 6 godina.

Osim toga, višak može uzrokovati defekte na zubnoj caklini koji se kreću od jedva primjetnih bijelih mrlja ili pruga do estetski neugodne smeđe boje. Ti su defekti poznati kao fluoroza i javljaju se kada se zubi formiraju – obično kod djece mlađe od 6 godina. 

Fluoroza, kada se pojavi, obično je povezana s prirodnim fluorom, kao što je onaj koji se nalazi u vodi iz bunara. Ako koristite bunarsku vodu i niste sigurni u sadržaj minerala, potrebno je ispitati uzorak vode. Iako se mrlje od fluoroze ne mogu ukloniti normalnom higijenom, vaš stomatolog može posvijetliti ili ukloniti te mrlje profesionalnim abrazivima ili izbjeljivačima.

Imajte na umu, međutim, da je vrlo teško postići opasne razine s obzirom na niske razine fluorida u kupovnim proizvodima. Ipak, ako ste zabrinuti ili imate pitanja o količini koju vi ili vaše dijete možda primate, razgovarajte sa djetetovim stomatologom, pedijatrom ili obiteljskim liječnikom.

Nekoliko korisnih podsjetnika uključuje:

  • Čuvajte proizvode s dodanim fluorom podalje od male djece.
  • Izbjegavajte aromatizirane paste za zube jer one potiču gutanje paste za zube.
  • Koristite samo količinu fluorirane paste za zube veličine graška na dječjoj četkici za zube.

Pijem flaširanu vodu, propuštam li dobrobiti koje pruža?

Ne postoje znanstvene studije koje bi sugerirale da su osobe koje piju flaširanu vodu izložene povećanom riziku od karijesa. Bez obzira na to, osobe koje ne piju vodu iz vodovoda možda propuštaju benefite optimalno fluorirane vode na prevenciju karijesa. 

Flaširana voda bez fluorida
Flaširane vode najčešće ne sadrže ovaj mineral ili ga sadrže u zanemarivim količinama

Naime, većina flaširanih voda ne sadrži optimalnu razinu ovog minerala, koja iznosi 0,7 do 1,2 promila (prosječna količina u vodi iz javne vodoopskrbe). Kako biste saznali sadrži li ga vaša marka flaširane vode, provjerite naljepnicu na boci ili se obratite proizvođaču vode u boci.

Utječe li kućni sustav za pročišćavanje vode na razinu fluora u mojoj vodi za piće?

Ukoliko koristite kućni sustav za pročišćavanje vode, količina koju ćete dobiti u vodi iz slavine ovisi o njegovoj vrsti. Sustavi parne destilacije uklanjaju 100% sadržaja fluorida. Sustavi reverzne osmoze uklanjaju između 65% i 95%. 

S druge strane, omekšivači vode i filteri ugljen/ugljik općenito ga ne uklanjaju. Uz jednu iznimku: neki filteri s aktivnim ugljenom sadrže aktivirani aluminij koji može ukloniti preko 80%.

Ako koristite kućni sustav za pročišćavanje vode, testirajte vodu barem jednom godišnje kako biste utvrdili razinu koju vaša obitelj dobije u filtriranoj vodi. 

Također, provjerite s proizvođačem proizvoda koji ste kupili ili pročitajte informacije koje ste dobili sa sustavom za pročišćavanje vode kako biste utvrdili učinke proizvoda na fluor u vašoj vodi iz vodovoda.

Sadržaj

Imate pitanja ili želite dogovoriti termin za besplatan pregled? Pošaljite nam poruku.