Jesu li natečene desni i upala zubnog mesa znak za uzbunu?

Svi znaju da je potrebno brinuti o zubima. Ali što je s desnima? Tko se previše brine ako su im desni otečene ili crvene? Ipak, zanemarivanje takvog stanja nije odviše mudro. Natečene desni i upala zubnog mesa puno su više od neugodne smetnje. Dapače, mogli bi signalizirati nešto znatno ozbiljnije, poput bolesti parodonta, odnosno potpornih struktura zuba.

Desni su pune krvnih žila koje nose kisik i hranu do korijena zuba i drugih spojnih dijelova usta. Stoga se trebate dobro brinuti za svoje desni ako želite imati dobro oralno zdravlje i kako bi se izbjegla upala zubnog mesa.

Oticanje i upala bilo gdje u tijelu nije normalna pojava i zapravo je crvena zastavica koja vas upozorava da se nešto događa i da se na to treba obratiti pozornost. Rano dijagnosticirana upala zubnog mesa i njezino otklanjanje što je prije moguće, najbolji je način da se spriječi napredovanje u ozbiljne bolesti poput parodontitisa (bolesti desni), stanja koje u konačnici uzrokuje gubitak zuba.

Simptomi koji nam govore da je nastupila upala zubnog mesa

Kako izgledaju natečene desni i kako ih razlikovati od zdravog gingivalnog tkiva? Ključno je znati kako zdrave desni izgledaju i biti u mogućnosti uočiti područja na kojima upala zubnog mesa prvo dolazi do izražaja.


Zdrave desni

 • Svijetlo ružičaste, koraljne ili prirodna pigmentacija tkiva u ustima
 • Glatko i ravno uz linije desni
 • Šiljasta papila (mala izbočina) između svakog zuba
 • Ne krvare dok četkate ili ih čistite zubnim koncem
 • Ne bole

Upaljene, natečene desni

 • Obično tamno ružičaste, crvene, plave ili ljubičaste boje
 • Izbočene na rubu uz zube
 • Tupa papila između zuba, ili papile uopće nema (crni trokut)
 • Krvare kad četkate ili kad ih čistite zubnim koncem
 • Neugodna do jaka bol
Upaljeno zubno meso - Gengive infiammate

Što uzrokuje upalu zubnog mesa?

Upala zubnog mesa u većini slučajeva posljedica je jednog uzroka: bakterijskog plaka. Taj bijeli film koji se skuplja duž linije desni i na površini vaših zuba ne uzrokuje samo karijes, već je njegova posljedica i upala zubnog mesa. To je zato što se plak nakuplja duž rubova desni, a također se počinje uvlačiti ispod džepa desni, inficirajući desni iznutra.

Upala zubnog mesa ipak nije uvijek uzrokovana samo bolešću desni. U nastavku možete pročitati 10 drugih krivaca koji mogu uzrokovati natečene i bolne desni:

 1. Neispravne tehnike četkanja zubi i korištenja zubnog konca: Većina nas zna da je loša oralna higijena čest uzrok otečenih desni. No, nepravilne tehnike četkanja zubi ili čišćenja zubnim koncem, poput pregrubog četkanja i čišćenja zuba, također mogu uzrokovati upalu.
 2. Oralne infekcije: I virusi i gljivice mogu utjecati na vaše oralno zdravlje i uzrokovati nadražene desni. Prenosive bolesti poput herpesa ili oralnog drozda, također mogu biti razlog za upalu desni ako se ne liječe odmah.
 3. Hormonalne promjene: Promjena razine hormona također može uzrokovati upalu desni. Ovo je uobičajeno vidjeti tijekom trudnoće, menstruacije, puberteta ili menopauze kada ljudsko tijelo proživljava brojne promjene. To također može povećati protok krvi u desni, čineći ih osjetljivima i podložnima iritaciji.
 4. Čirevi u ustima: Afte i čirevi u ustima mogu uzrokovati upaljene desni. Ovi čirevi obično imaju bjelkastu sredinu s crvenim rubovima. Ako imate već postojeću autoimunu bolest, veća je vjerojatnost da ćete razviti afte koje uzrokuju upalu desni.
 5. Pothranjenost/nedostatak vitamina: Općenito, oralno zdravlje znatno ovisi o dostupnosti vitamina i minerala iz prehrane, osobito vitamina B i vitamina C. Kad postoji akutni nedostatak vitamina C, to uzrokuje skorbut, što dovodi do anemije i bolesti desni. Dakle, pothranjenost postaje uzrok upale desni.
 6. Iritacija: Alergijske reakcije na sastojke paste za zube, hranu, lijekove ili čak na metal u zubnim protetskim radovima (metal-keramičke krunice za zube i zubni mostovi) mogu uzrokovati iritaciju, crvenilo ili oticanje tkiva desni.
 7. Hrana: Hranu koja se zaglavi ispod desni ili između zuba može biti teško očistiti, pogotovo ako se to događa često tijekom dana.
 8. Opekline: Ako se jako opečete s hranom poput pizze ili napicima poput kave ili čaja, može se stvoriti privremeno područje traume u ustima. To obično traje samo 10 do 14 dana i izravno je povezano s prevelikom toplinom hrane direktno na tkivu desni.
 9. Aparatić za zube ili nekvalitetne zubne nadoknade: Kad se podvrgnete restauraciji zuba, a na rubovima materijala za nadoknadu ostanu grubi rubovi, oni pružaju dovoljno prostora za nastanak plaka i ne mogu se lako očistiti. Tada nastaje upala zubnog mesa jer se ta područja jako inficiraju i postaju kronično upaljena. Neprikladne proteze ili metalni aparatići za zube također mogu iritirati tkivo desni i uzrokovati ranice, otekline i upalu.
 10. Iskrivljeni zubi: Kada se ne riješava problem s krivo izraslim zubima, ovo stanje dugoročno postaje vrlo ozbiljno i utječe na vaše oralno zdravlje s čestim pojavama infekcije koje se manifestiraju kao upala zubnog mesa.

Kako se liječi upala desni?

Najbolji stomatološki tretman za natečene i upaljene desni je uklanjanje plaka i zubnog kamenca. Redovito čišćenje zubi i stomatološki tretmani, poput kiretaže zubi, mogu zaustaviti upalu desni i zapravo poništiti posljedice. Ako patite od naprednijeg oblika parodontne bolesti, vaš će stomatolog vjerojatno preporučiti ozbiljniju terapiju za liječenje otečenih i krvarećih desni.

Čišćenje zubnog kamenca

Kako spriječiti upaljene desni

Kako se ne biste morali nosili s bolovima povezanim s upaljenim desnima, trebali biste poduzeti sljedeće korake kako se to uopće ne bi dogodilo:

 • Četkajte i čistite zube koncem barem dva puta dnevno. Četkanje zubi i čišćenje zubnim koncem dva puta dnevno i to minimalno dvije minute uvelike će pomoći u održavanju dobre oralne higijene i izbjegavanju upale desni.
 • Održavajte zdravu i uravnoteženu prehranu. Posebno je važno održavati zdravu razinu vitamina B i C, folne kiseline i kalcija. U prehranu jednostavno možete uključiti razno povrće i voće i uzimati dodatne vitamine za poticanje jačih zubi i zdravijih desni.
 • Pijte puno vode. Unosite dovoljno vode u organizam, posebno nakon što nešto pojedete jer neće samo isprati ostatke hrane, već i bakterije u ustima, smanjujući rizik od nastanka plaka u ustima.
 • Smanjite stres i dobro se naspavajte: Stres i manjak sna povezani su s vašim oralnim zdravljem, utječu na vaš imunološki sustav i otežavaju vašem tijelu borbu protiv bakterija.
 • Redovito idite na stomatološke preglede. Posjećujte stomatologa barem jednom ili dva puta godišnje (ili češće ukoliko je potrebno) kako biste bili sigurni da je sve u savršenom redu i da vam nije potreban nikakav stomatološki tretman. I svakako posjetite svojeg stomatologa ako vaši problemi sa desnima potraju ili vam uzrokuju bol. Vaš zubar ne samo da može otkriti što uzrokuje vaše upaljene desni, već vam može pomoći i da se problemi s desnima brže riješe.

Upala desni česta je pojava pa se ne biste trebali previše zabrinjavati ukoliko je imate. Međutim, ne biste je trebali zanemariti.

Postoji nekoliko koraka koje možete poduzeti kako biste riješili problem, poput kvalitetne oralne higijene, ispiranja usta slanom vodom i prilagodbe prehrane.

Ako vaša upala zubnog mesa potraje duže od tjedan dana, posjetite svojeg stomatologa radi detaljnog pregleda, dijagnoze i preporučenog plana liječenja.

Sadržaj

Imate pitanja ili želite dogovoriti termin za besplatan pregled? Pošaljite nam poruku.