Što treba znati o impaktiranim umnjacima

Umnjaci, također poznati kao treći kutnjaci, posljednji su zubi koji rastu u kompletnom nizu zuba odrasle osobe. Ponekad ti zubi ne niču pravilno. Kada se to dogodi, stomatolozi ih zovu impaktirani umnjaci.

Odrasle osobe obično imaju 32 zuba. Od njih, umnjaci, ili treći kutnjaci, pojavljuju se posljednji. Pojavljuju se pri kraju gornjih i donjih desni, točno u stražnjem dijelu usta.

Umnjaci se obično razvijaju u kasnoj adolescenciji ili ranoj odrasloj dobi, kada osoba ima između 17 i 21 godine. Obično ne uzrokuju probleme kada se pojave, osim kada se zaglave ispod desni ili u čeljusti.

Što su impaktirani umnjaci?

U ljudskim ustima često nema mjesta za svih 32 zuba, što uključuje četiri umnjaka, pa ako umnjaci izrastu kroz zubno meso, mogu uzrokovati stiskanje zubi, infekcije, bol u uhu i oticanje.

Generalno većina osoba ima četiri umnjaka. Osoba može imati između nijednog i četiri, a u rijetkim slučajevima pojedinci mogu imati više od četiri.

Ukoliko osoba ima malu čeljust ili usta s obiljem zuba što ne dopušta umnjacima da izrastu – oni neće u potpunosti izniknuti. To također može dovesti do stiskanja zubi, infekcija, bolova u uhu i oticanja.

Umnjaci također mogu rasti u atipičnom smjeru, izlaziti postrance, pod atipičnim kutom ili samo djelomično izrasti. Umnjaci koji rastu u drugom položaju mogu izazvati bol i oštetiti susjedne zube. Čak i ako nema vidljivog oštećenja, kut i položaj umnjaka mogu ih učiniti osjetljivima na bolesti i nakupljanje bakterija, što može dovesti do infekcije i propadanja zubi.

U većini slučajeva pojedinci ne moraju vaditi svoje umnjake sve dok provode dobru oralnu higijenu. Međutim, možda će ih trebati ukloniti ako pacijent ili stomatolog primijete promjene u ustima.

Simptomi

Impaktirani umnjaci mogu uzrokovati niz problema. To uključuje:

 • bol u desnima ili čeljusti
 • crvene, natečene desni
 • pritisak
 • nelagodu
 • Infekciju
 • ciste
 • oštećenje susjednih zuba
 • karijes
 • bolest desni

Osim toga, impaktirani umnjaci mogu gurati druge zube i uzrokovati njihovo natiskanje. Osoba radi toga može trebati ortodontski tretman za ispravljanje krivih zuba.

Zub može urasti u vrećicu u čeljusnoj kosti, koja se puni tekućinom, stvarajući cistu. Cista može oštetiti čeljusnu kost i obližnje zube i živce.

Folikularna cista zuba
Impaktirani umnjaci mogu uzrokovati cistu

Rijetko se može formirati nekancerogeni tumor, što znači da može biti potrebna operacija za uklanjanje tkiva i kosti.

Drugi kutnjak, pored umnjaka, postaje skloniji infekciji ako ga nešto pritišće.

Zbog svog položaja može biti osjetljiviji na infekcije, što može dovesti do sljedećih simptoma:

 • loš zadah
 • uhobolja
 • glavobolja
 • čudan okus u ustima
 • zubobolja
 • natečene desni, koje mogu biti crvenije nego inače
 • natečena čeljust
 • krvarenje desni

Ozbiljnije infekcije uključuju celulitis na obrazu, jeziku ili grlu. Još jedna potencijalna infekcija je gingivitis, bolest desni koja nastaje kada plak oslobađa toksine koji iritiraju i upale desni.

Na sljedeći način može se pomoći u ublažavanju simptoma:

 • Uzimanje lijekova protiv bolova može ublažiti bol, ali ih osoba treba progutati i ne ostavljati na bolnom zubu.
 • Ispiranje usta mlakom vodom u kojoj je rastopljena žličica soli nekoliko puta dnevno može smanjiti bol i upalu.
 • Antibakterijska tekućina za ispiranje usta, poput klorheksidina, može pomoći u smanjenju infekcije.

Ako se bol nastavi, osoba treba potražiti liječničku pomoć.

Stomatolog može očistiti zube i propisati antibiotike, ali ako se problem vrati, možda će biti potrebno izvaditi zube.

Vađenje impaktiranih umnjaka

Suvremena stomatologija smatra da se treći kutnjaci koji mogu uzrokovati bolesti trebaju podvrgnuti uklanjanju. Također se preporučuje da stomatolozi trebaju aktivno pratiti umnjake u slučaju komplikacija.

Stomatolozi će preporučiti vađenje umnjaka ako pacijentu uzrokuje bol i nelagodu ili ako oštećuje ili bi mogao oštetiti susjedne zube ili čeljusnu kost.

U slučaju kada su u pitanju asimptomatski impaktirani umnjaci, liječnici ne mogu točno predvidjeti koji će umnjaci uzrokovati probleme. Međutim, kut u kojem zub niče i način na koji gura druge zube mogu pomoći da se pretpostavi hoće li uzrokovati probleme ili ne.

U našem članku Kada se izvodi alveotomija i koliko traje oporavak nakon vađenja umnjaka možete pronaći kompletan vodić o zahvatu vađenja umnjaka.

oralna kirurgija-vrste zahvata
Impaktirani umnjaci se uklanjaju kirurškim putem

Treba li sve umnjake vaditi?

Stomatolozi često ostavljaju umnjake na miru ako su zdravi, potpuno iznikli, na odgovarajućim položajima i osoba ih lako može očistiti četkicom i zubnim koncem.

Međutim, mnogi stomatolozi i oralni kirurzi u Hrvatskoj i svijetu predlažu da se uklanjaju impaktirani umnjaci kao preventivna mjera protiv infekcija, poput bolesti desni i karijesa.

Određena istraživanja također sugeriraju da je veća vjerojatnost da će izrasli umnjak uzrokovati pogoršanje parodontnog statusa nego da ga nemate.

Stomatolog bi također trebao predložiti da se uklone impaktirani umnjaci ako bi smetali ostalim zubima u pravilnom razvoju.

Prije su se pacijenti podvrgavali uklanjanju umnjaka, bez obzira na to jesu li oni stvarali probleme ili ne. Još uvijek je u tijeku rasprava o tome treba li ukloniti zube koji ne uzrokuju probleme ili ih ostaviti na miru.


Što očekivati kod stomatologa

Oralni kirurg će ukloniti impaktirani umnjak kirurškim putem ako je potrebno. Napravit će rendgensku snimku cijele usne šupljine kako bi vidio kako je pozicioniran korijen i kako zub raste.

Uklanjanje se može obaviti kod stomatologa ili ambulantno u bolnici. Koliko će operacija biti jednostavna ovisit će o položaju zuba ili više njih koje je potrebno izvaditi.

Prije operacije, zdravstveni djelatnik će najprije procijeniti osobu na alergije, postojeća medicinska stanja i intolerancije. Također će dezinficirati operacijsko područje i usta.

Neki također mogu tražiti od pacijenta da uzima antibiotike prije i poslije operacije kako bi se smanjio rizik od infekcije.

Stomatolog ili oralni kirurg će ubrizgati lokalni anestetik da umrtvi zub i okolno područje. Zatim će napraviti rez na desnima kako bi se otkrili zub i kost. Nakon toga će zubarskom bušilicom podijeliti zub na dijelove kako bi ga lakše izvadio.

Važno je opustiti se i izbjegavati alkohol i pušenje najmanje 24 sata kako biste bili sigurni da neće biti problema s krvarenjem.

Koji su uzroci impaktiranih umnjaka?

Umnjaci obično postanu impaktirani ili zarobljeni u čeljusnoj kosti ili desnima zbog nedostatka prostora u ustima.

Još jedan čest razlog su zubi koji izlaze pod različitim kutom. Studija iz 2018. pokazuje da genetika može igrati ulogu u položaju gornjih umnjaka.

Impaktirani umnjaci mogu različito rasti, ovisno o tome kako zubi rastu:

 • Mezioangularna impaktacija: To znači da umnjak raste pod kutom prema prednjem dijelu usta.
 • Vertikalna impakcija: Ovo se odnosi na slučaj kada umnjak ne probije liniju desni.
 • Distoangularna impakcija: To znači da umnjak raste pod kutom prema stražnjoj strani usta.
 • Horizontalna impakcija: To znači da umnjak raste pod kutom od 90 stupnjeva i u korijen kutnjaka do njega.
Vrste impkatiranih umnjaka
Impaktirani umnjaci razliku se prema smjeru u kojem rastu
Koje su moguće komplikacije operacije uklanjanja impaktiranih umnjaka?

Blagi problemi, kao što su oteklina, krvarenje, modrice i bol, nakon vađenja umnjaka su česti, ali obično nisu ozbiljni.

Međutim, mogu se pojaviti i komplikacije, koje uključuju sljedeće.


1. Suha alveola

Suha alveola ili alveolarni osteitis je kada se krvni ugrušak ne formira ispravno u alveoli nakon vađenja umnjaka. Također se može dogoditi ako se ugrušak odvoji prije nego što rana zacijeli.

Javlja se kod do 38% osoba koje su imale operaciju umnjaka.

To može dovesti do pulsirajuće boli. Obično nastaje zbog toga što pacijenti ne slijede upute stomatologa, puše, ispiru područje prerano nakon operacije, sišu ga ili ga dodiruju jezikom.


2. Ozljeda živaca

Tijekom postupka uklanjanja živci se mogu oštetiti. Ovisno o zahvaćenom živcu, ozljeda živca može dovesti do utrnulosti ili paralize usne, jezika ili obraza.

To je najčešće privremeno, ali može biti trajno ako je ozljeda teška.

Stoga je radi ove i ostalih mogućih komplikacije, najbolje uklanjanje impaktiranih umnjaka povjeriti stručnoj i iskusnoj osobi, po mogućnosti oralnom kirurgu.


3. Oštećenje okolnih zuba

Oko 1 od 100 ljudi može doživjeti trajnu štetu od postupka, uključujući oštećenje susjednih zuba. Međutim, to uvelike ovisi o opsegu same operacije.


4. Lom čeljusne kosti

Ponekad vađenje umnjaka može uzrokovati prijelom maksilarnog tuberoziteta koji se nalazi odmah iza gornjeg umnjaka.

Prijelom donje čeljusti ili prijelom mandibule može se dogoditi tijekom operacije ili unutar 4 tjedna nakon operacije.

Zaključak

Kada umnjaci ne izbiju pravilno iz zubnog mesa, stomatolozi ih nazivaju impaktirani umnjaci. To može rezultirati bolom u desnima i čeljusti, natečenim desnima i općom nelagodom.

Kako bi se ublažili ti simptomi, osoba može uzimati lijekove protiv bolova, isprati usta slanom otopinom ili koristiti antibakterijsku tekućinu za ispiranje usta.

Osoba kojoj se pojavi impaktirani umnjak treba kontaktirati stomatologa koji bi mogao predložiti njegovo uklanjanje. Nakon operacije, osoba treba slijediti sve upute o njezi koje daje stomatolog kako bi se izbjegle komplikacije poput suhe alveole.

Sadržaj

Imate pitanja ili želite dogovoriti termin za besplatan pregled? Pošaljite nam poruku.