Što kada je neophodno vađenje zubnog implantata?

Kada ih ugradi iskusan stomatolog, zubni implantati imaju iznimno visoku stopu uspjeha. Primjerice, u Poliklinici Smile postotak uspješnosti je viši od prosjeka i iznosi nevjerojatnih 99,4%. Međutim, u rijetkim slučajevima implantološki postupak može biti neuspješan pa radi toga bude potrebno vađenje zubnog implantata. 

Vađenje zubnog implantata može biti potrebno iz više razloga, uključujući infekciju (peri-implantitis), neuspješno spajanje implantata s kosti (oseointegracija), mehanička oštećenja, ili zbog komplikacija povezanih s okolnim tkivima. 

Čini vam se da je vaš zubni implantat malo klimav ili labav, ili osjećate neugodan okus oko implantata? Ako je vaš zubni implantat zakazao, oralni kirurg će ga možda morati ukloniti kako bi sačuvao vaše oralno zdravlje. Nastavite čitati kako biste saznali kada i zašto je potrebno vađenje zubnog implantata, kako se izvodi, je li postupak bolan, i što se događa nakon uklanjanja implantata.

Kada je i zašto potrebno vađenje zubnog implantata?

Ugradnja zubnog implantata može biti neuspješna iz više različitih razloga, iako je važno naglasiti da je to veoma rijetko. Razlozi za neuspjeh terapije i posljedično vađenje zubnog implantata uključuju:

 • Slaba čeljusna kost: Veća je vjerojatnost da će zubni implantat biti neuspješan ako se ugradi u tanko ili oslabljeno područje čeljusne kosti.
 • Pušenje duhana: Istraživanja pokazuju da čak 1 od 5 pušača može doživjeti neuspješnu ugradnju zubnog implantata.
 • Loša oralna higijena i peri-implantitis: Peri-implantitis je infektivno stanje koje utječe na tkivo oko implantata, uzrokujući upalu i često rezultira gubitkom kosti. Ako se ne liječi, posljedica može biti nužno vađenje zubnog implantata. Održavanje kvalitetne oralne higijene ključno je za sprječavanje peri-implantitisa i drugih oralnih infekcija.
 • Medicinska stanja: Osteoporoza, stanje koje napada čvrstoću i gustoću kostiju, može otežati pričvršćivanje zubnog implantata za kost čeljusti.
 • Neuspješna oseointegracija: Ponekad se zubni implantat ne integrira pravilno s kosti čeljusti, što može biti posljedica loše kvalitete kosti, pušenja, ili drugih sistemskih faktora koji utječu na proces cijeljenja.
 • Mehanička oštećenja: Implantati ili nadogradnje na njima mogu se oštetiti ili puknuti zbog ekstremnog pritiska (npr. bruksizam) ili snažnog udarca kao posljedica nesreće.
 • Nekvalitetna ugradnja zubnog implantata: Ponekad je nužno vađenje zubnog implantata jer je nepravilno pozicioniran, što utječe na ispravnu funkciju i/ili estetiku zubnog niza. Radi toga je iznimno važno da izaberete iskusnog i stručnog oralnog kirurga koji će vam izvesti zahvat. 
 • Loša kvaliteta materijala zubnog implantata: Kvaliteta materijala od kojeg je izrađen zubni implantat ključna je za uspjeh zahvata. Implantati loše kvalitete mogu uzrokovati niz problema, uključujući odbacivanje implantata, strukturalni kvar, pa čak i infekciju. U Poliklinici Smile radi toga koristimo isključivo vrhunske implantate Straumann.
Peri-implantitis može biti jedan od razloga za vađenje zubnog implantata
Uznapredovali peri-implantitis može biti razlog za vađenje zubnog implantata

Kako se izvodi postupak uklanjanja implantata?

Vađenje zubnog implantata obično se izvodi pod lokalnom anestezijom kako bi se osiguralo da je postupak praktički bezbolan za pacijenta. Postupak može varirati ovisno o situaciji, ali često uključuje pažljivo oslobađanje implantata iz kosti pomoću specifičnih instrumenata dizajniranih da minimiziraju oštećenje okolnog koštanog tkiva. U nekim slučajevima može biti potrebno ukloniti i dio kosti oko implantata.

Prilikom uklanjanja neuspješnog implantata, oralni kirurg će nastojati sačuvati što je moguće više zdrave kosti. Može upotrijebiti poseban alat za rezanje malog dijela vaše kosti (0,5 – 1,0 mm) duž ruba zubnog implantata. Nakon što se implantat malo odvoji od kosti, oralni kirurg koji izvodi zahvat će ga pažljivo olabaviti i ukloniti.

Je li vađenje zubnog implantata bolno?

Ne. Zahvaljujući lokalnoj anesteziji i svjesnoj sedaciji, pacijent tijekom samog zahvata obično ne osjeća bol. Nakon zahvata, može doći do određene nelagode ili blage boli, koja se obično može kontrolirati propisanim analgeticima ili lijekovima protiv bolova na recept. 


Što očekivati nakon zahvata uklanjanja implantata?

Vaš oralni kirurg će vam dati personalizirane upute kako se nositi s oteklinom ili bolom, što je normalna posljedica zahvata oralne kirurgije. Možete kontrolirati bilo kakvu dugotrajnu nelagodu uzimanjem lijekova protiv bolova koji se izdaju na recept ili bez recepta prema uputama vašeg oralnog kirurga. 

Ako vam je zubni implantat bio neuspješan zbog oralne infekcije, stomatolog će vam vjerojatno propisati antibiotike. Osim toga, trebali biste se pridržavati dijete s mekom hranom prvih nekoliko dana nakon operacije uklanjanja implantata.

U svakom slučaju važno je da slijedite sljedeće glavne smjernice nakon vađenja implantata koje će pripomoći da područje zahvata pravilno zacijeli:

 • Ograničavanje fizičkih aktivnosti nekoliko dana kako bi se smanjio rizik od krvarenja i oticanja.
 • Primjena hladnih obloga na obraz kako bi se smanjilo oticanje.
 • Uzimanje propisanih antibiotika ili antiseptičko ispiranje usta kako bi se spriječila infekcija.

Je li nakon vađenja starog moguća ugradnja novog zubnog implantata?

U nekim rijetkim slučajevima moguće je ugraditi novi zubni implantat odmah nakon uklanjanja starog. Ovo može biti opcija za vas ako imate dovoljnu gustoću čeljusne kosti i područje oko mjesta implantata nema bolesti desni i drugih oralnih infekcija. Većina pacijenata, međutim, treba čekati između četiri do šest mjeseci nakon uklanjanja prije nego što mogu dobiti novi zubni implantat. 

Ako ste doživjeli gubitak kosti u čeljusti, vaš oralni kirurg može preporučiti da se podvrgnete postupku augmentacije kosti kako biste ojačali to područje prije ugradnje novog implantata.

Koji su razlozi za odbacivanje implantata
Za uspješnu ugradnju zubnog implantata važna je kvaliteta čeljusne kosti

Svakako je važno redovito pratiti i konzultirati se s dentalnim stručnjakom tijekom cijelog procesa oporavka i prije donošenja bilo kakvih odluka o budućim zubnim implantatima ili drugim opcijama za zamjenu zuba.

Iako neuspješna ugradnja zubnog implantata može biti razočaravajuća, nema razloga za brigu. U suradnji s iskusnim oralnim kirurgom poput našeg dr. Darka Slovše i implantološkim timom Poliklinike Smile, vrlo brzo možete vratiti potpun i zdrav osmijeh. Obratite nam se s povjerenjem,  naručite se na prvi besplatan pregled i konzultacije, naš stručni tim vam je na raspolaganju. 

Često postavljana pitanja i odgovori


Koliko traje oporavak nakon vađenja zubnog implantata?

Može proći nekoliko mjeseci da kost zacijeli na mjestu uklanjanja zubnog implantata. Međutim, meko bi se tkivo trebalo oporaviti prilično brzo, a sve postoperativne nelagode trebale bi nestati za nekoliko dana ili tjedana.


Može li se dogoditi problem sa suhom alveolom nakon uklanjanja zubnog implantata?

Iako se suha alveola češće događa nakon vađenja umnjaka, može se pojaviti i nakon vađenja zubnog implantata. Međutim, suha alveola je relativno rijetki problem, javlja se u manje od 5% slučajeva. Lijekovi protiv bolova i antibakterijska sredstva za ispiranje usta obično su učinkoviti u liječenju.


Je li nužna nadogradnja kosti nakon uklanjanja implantata?

Nakon što oralni kirurg izvrši vađenje zubnog implantata, može se provesti postupak augmentacije kako bi se obnovila kost koja nedostaje. U tome, kao i u samom postupku oporavka vrlo je učinkovita PRP metoda (krvna plazma bogata trombocitima) koju koristimo u Poliklinici Smile.

Sadržaj

Imate pitanja ili želite dogovoriti termin za besplatan pregled? Pošaljite nam poruku.