Peri-implantitis – što ga uzrokuje i kako ga liječimo

Peri-implantitis je problem koji se može pojaviti nakon ugradnje implantata. Zubni implantati idealno su suvremeno rješenje za nedostatak jednog ili više zubi. Njima rješavamo dentalne probleme i ono najvažnije, vraćamo osmijeh na lice pacijenta.

Dentalni implantati svakako su najbolji način zamjene izgubljenog zuba i sve više ljudi odlučuje se upravo na ovu varijantu nadoknade zuba kako zbog doživotnog funkcionalnog rješenja tako i zbog potpuno prirodne imitacije zuba. No ponekad pored svih prednosti koje ugradnja implantata ima, postoje i potencijalni problemi koji se mogu razviti s vremenom.

Postoje različiti problemi koje mogu dovesti do neugodnosti sa zubnim implantatom, a jedan od najčešćih je peri-implantitis čija posljedica može biti gubitak implantata.

Što je to peri-implantitis?

U pitanju je upalni proces, odnosno upala zubnog mesa i kosti koja se javlja kod pacijenata s ugrađenim implantatom. Gubitak zubnog implantata je destruktivna bolest koja prije svega utječe na samu strukturu kostiju u usnoj šupljini i mekih tkiva oko implantata.

Upala se može javiti iz nekoliko razloga zato je važno znati ako se simptomi bolesti ne prepoznaju na vrijeme i krene u liječenje, uznapredovalim tijekom upale doći će do gubitka implantata, a ujedno s time i gubitak protetskih nadogradnji koje implantat nosi kao što su krunice ili mostovi. Jedan od glavnih uzroka gubitka kosti oko implantata je kronična upala čiji simptomi podsjećaju na parodontitis.

periimplantitis upala implantata

Simptomi i uzroci za peri-implantitis

Zubni implantati najbolja su imitacija prirodnog zuba i baš zato ih tako treba i tretirati, baš kao naše prirodne zube što mnogi često zanemare. Postoje različiti uzroci koji utječu na gubitak implantata koje možemo kategorizirati kao nekvalitetan ili pogrešan postupak ugradnje, povijesti parodontne bolesti, pušenje ili pak zbog neredovitog i lošeg održavanja oralne higijene pacijenta.

Peri-implantitis započinje upalom gingive oko implantata koji se dalje onda širi na okolnu kost. U početku stvaranja upale simptomi su blagi pa ih iz tog razloga mnogi ni ne zamijete, a manifestiraju se kao crvenilo i krvarenje zubnog mesa oko ugrađenog implantata. Plak ili zubni kamenac također se vežu na njih pa tu početnu fazu nazivamo periimplantni mukozitis.

U ovom stadiju upala još nije zahvatila kost te je poželjno pristupiti liječenju kako ne bi došlo do uznapredovalih simptoma, a onda i do peri-implantitisa. Kada uočimo simptome poput oticanja, gnojenja oko implantata i bol, onda već govorimo o peri-implantitisu. Kako bi dobili konkretnu dijagnozu i jasan stupanj gubitka kosti potrebno je napraviti RTG snimku.

periimplantitis upala implantata

Liječenje 

Kada je već došlo do razvitka simptoma peri-implantitisa tada je potrebno pristupiti liječenju koji podrazumijeva kombinaciju više vrsta terapija: antibiotsku, profilaktičku i kiruršku terapiju. Liječenje može potrajati, može biti neizvjesno, ali i često neuspješno. Zato su vrlo bitne česte kontrole kod stomatologa kako bi se upala otkrila u što ranijoj fazi.

Terapija liječenja radi se u nekoliko faza po posebnim protokolima, a u prvoj fazi rješavamo problem mekog tkiva oko implantata. Druga faza podrazumijeva kirurški postupak gdje se dubinski rješavamo naslaga i pokušavamo detaljno očistiti hrapavu površinu implantata od bakterija i plaka koji su i uzrokovali upalu. Bakterije odstranjujemo mehaničkim putem kao i raznim antibakterijskim otopinama i uređajima kao što su laser i pjeskare.

U našoj Poliklinici Smile radimo isključivo sa Straumann implantatima koji su pokazali izvanredne rezultate vezane za peri-implantitis. Čak 99% krunica koje vežemo na implantate su na vijak što omogućava neometano skidanje s implantata i smanjuje rizik od peri-implantitisa.

Najvažnije je pacijentu dobro pojasniti načine pravilnog provođenja oralne higijene nakon završetka protetsko-implantološke terapije. Čim osjetite ili uočite problem s implantatom, obratite se stomatologu dok još nije prekasno. Nastojte odabrati pravog stručnjaka za liječenje peri-implantitisa jer o njemu uvelike ovisi uspješnost liječenja. Mi u Poliklinici Smile, znamo kako zato kontaktirajte nas na pojavu prvih simptoma ili jednostavno se naručite na pregled.

Sadržaj

Imate pitanja ili želite dogovoriti termin za besplatan pregled? Pošaljite nam poruku.