Oseointegracija implantata kao preduvjet za uspješnu implantološku terapiju

Jeste li se ikada zapitali zašto su zubni implantati toliko učinkovitiji od tradicionalnih načina zamjene nedostajućih zuba? Glavni razlog za to leži u fenomenu poznatom kao oseointegracija. U pitanju je strukturna veza koja se stvara između vaše prirodne čeljusne kosti i samog implantata.

U usporedbi s tradicionalnim opcijama zamjene zuba koji nisu izravno povezani s vašom čeljusnom kosti, zubni implantati su daleko bolji. Razlog za to je što učinovito oponašaju čvrstoću i funkcionalnost prirodnog zuba. 

Što je oseointegracija implantata i zašto je važna?

Oseointegracija je pojam koji se koristi kada se govori o implantološkoj terapiji, ali za većinu pacijenata to je nepoznata riječ. To je medicinski izraz koji se koristi za opisivanje procesa spajanja koji se odvija dok se pacijent oporavlja od operacije nakon ugradnje zubnih implantata.

Kada dođe do oseointegracije, zubni implantat će u biti postati dio desni i čeljusne kosti. Tkiva čeljusti će rasti oko implantata i dati mu dodatnu snagu i stabilnost. Oseointegracija je proces koji je neophodan za uspjeh implantološke terapije. Bez uspješnog dovršetka tog procesa, zubni implantati nikad neće biti dovoljno stabilni da bi se na njih učvrstili protetski nadomjesci.


Koliko traje oseointegracija implantata?

Oseointegracija implantata je postepen proces te može potrajati od 3 do 6 mjeseci dok se potpuno ne završi.

Kako osigurati uspješan proces oseointegracije?

Oseointegracija je prirodan proces koji bi se trebao dogoditi sam od sebe, sve dok je pacijent dobrog oralnog zdravlja. Međutim, postoje uvjeti i navike koji mogu ometati proces oseointegracije, stoga je važno slijediti sve upute za njegu nakon operacije. Sljedeći savjeti mogu vam pomoći da osigurate da se oseointegracija odvija ispravno i da terapija zubnim implantatima u konačnici bude uspješna:

  • Odaberite iskusnog i educiranog oralnog kirurga specijaliziranog za dentalne implantate, kao što je dr. Darko Slovša, kako biste izbjegli komplikacije povezane s postavljanjem implantata
  • Koristite sve propisane antibiotike prema uputama
  • Razmislite o korištenju antibakterijske tekućine za ispiranje usta kako biste dodatno smanjili bakterije u ustima
  • Izbjegavajte konzumiranje alkohola i cigareta najmanje dva tjedna prije implantacije i tijekom procesa oporavka.
  • Nastavite redovito četkati i čistiti koncem kako biste izbjegli karijes i infekciju (treba napomenuti da prvih nekoliko dana nakon operacije treba izbjegavati izravno čistiti mjesto implantacije)
  • Idite na stomatološke kontrole i profesionalno čišćenje zubi barem dva puta godišnje 
  • Održavajte sve zakazane kontrolne preglede u tjednima i mjesecima nakon postavljanja zubnog implantata
  • Prijavite sve neobične nuspojave što je prije moguće
Zubni implantati Straumann s doživotnom garancijom - Impianti dentali
Dr. Slovša je u svojoj karijeri uspješno ugradio više od 20.000 zubnih implantata

Povijest oseointegracije

Oseointegraciju je slučajno otkrio 1952. godine švedski istraživač Per-Ingvar Brånemark koji je koristio komore za implantate od titana za proučavanje protoka krvi u kostima kunića. Kada je studija bila gotova i kada je došlo vrijeme za uklanjanje titanskih komora, Brånemark ih nije mogao ukloniti jer su potpuno srasle s kosti. 

U današnje doba nakon što su znanstvenici imali vremena proučiti ovaj fenomen, imamo mnogo bolje razumijevanje o tome kako taj proces funkcionira. To ćemo vam dodatno objasniti u nastavku. 

Detaljno objašnjenje procesa oseointegracije implantata 

Oseointegracija implantata može se podijeliti na 4 faze:


Faza 1: Hemostaza 

Oseointegracija počinje čim se izbuši rupa na mjestu implantacije i vijak od titanija ili keramike postavi u kontakt s čeljusnom kosti. Nakon što se mjesto izbuši, krvne žile će puknuti što će uzrokovati manje krvarenje i prirodni odgovor na to područje da počne zacjeljivati. 

Unutar nekoliko minuta, određeni ioni i serumski proteini koji istječu iz krvnih žila počinju se lijepiti na površinu implantata. Dok se to događa, krvne žile također počinju same sebe zacjeljivati otpuštanjem trombocita koji se skupljaju kako bi zatvorili puknuto područje. 

Monomeri fibrina tada se počinju širiti zbog krvnog ugruška koji nastaje kao posljedica zacjeljivanja krvnih žila i pričvršćuju se za površinu implantata. 


Faza 2: Upala 

Nekoliko sati nakon operacije, stanice koje su odgovorne za tjelesnu imunološku funkciju oslobađaju se kako bi očistile odlomljenu koštanu tvar, tkiva i oralne bakterije iz rane. Krvne žile tada postaju propusnije što uzrokuje lagano odmicanje endotelnih stanica jedne od druge. 

To omogućuje polinuklearnim leukocitima da prodru kroz stijenke krvnih žila i uđu u ranu. Kada stignu do rane, počinju ubijati bakterije otpuštanjem kisikovih vrsta i visoko probavnih enzima. Zbog velike količine bakterija u rani, oslobađaju se i makrofagi koji pomažu u ubijanju bakterija kroz fagocitozu tijekom kasnijeg dijela upalne faze. 

Quali sono le ragioni per rifiutare un impianto dentale?
Oseointegracija implantata preduvjet je za uspješnu implantološku terapiju
Faza 3: Proliferacija 

Nekoliko dana nakon operacije, stanica koja se nalazi u vezivnom tkivu poznata kao fibroblasti ulazi u ranu proizvodeći kolagen i druga vlakna. To potiče stvaranje perivaskularnih stanica koje su vrsta matičnih stanica koje se nalaze na krvnim žilama. Kao rezultat toga nastaju nove krvne žile koje se integriraju u postojeću vaskularnu mrežu. 

Tada se obnavlja opskrba kisikom što omogućuje početak cijeljenja kosti. Otprilike tjedan dana nakon operacije, velike višejezgrene koštane stanice poznate kao osteoklasti počinju apsorbirati koštano tkivo, što je korak koji je ključan za fazu cijeljenja. 

Kako osteoklasti otapaju dio koštane strukture klorovodičnom kiselinom, oslobađaju se određeni nusprodukti koji su neophodni za stvaranje novog koštanog tkiva. Novo koštano tkivo povezuje se s površinom implantata preko kolagenih vlakana koja su pričvršćena na tanki proteinski sloj između čeljusne kosti i implantata. 

Do kraja prvog tjedna nakon operacije, na površini titanskog implantata formira se nova tkana koštana struktura koja je vrlo važna za stabilnost implantata. 


Faza 4: Preoblikovanje 

Nekoliko tjedana nakon operacije, nova struktura kosti počet će se preoblikovati na način koji je čini vrlo prijemčivom za okluzijske sile. To se obično događa u obliku koštanih struktura koje se pod pravim kutom povezuju s implantatom. 

Kako mjeseci prolaze, počinje se formirati lamelarna struktura kosti, što je paralelni poredak kolagena, slično strukturi stupova u velikoj katedrali. Ova formacija lamelarne strukture kosti je vrlo jaka što omogućuje da implantat bude potpuno funkcionalan.

Često postavljana pitanja i odgovori


1. Koji je najčešći razlog neuspješnog procesa oseointegracije?

Čimbenici koji pridonose neuspjehu oseointegracije identificirani su kao zdravstveni status pacijenta, pušenje, (ne)kvaliteta kosti, presađivanje kosti, zračenje, bakterijska infekcija, nedostatak prijeoperacijskih antibiotika, stupanj kirurške traume i (ne)iskustvo oralnog kirurga.


2. Koliko dugo traje oseointegrirani implantat? 

Očekuje se da će implantat trajati dugo godina nakon uspješne oseointegracije s kosti. Protetski nadomjestak koji se postavlja na implantat će s vremenom verojatno trebati zamijeniti.


3. Kako se može prepoznati da implantat više nije oseointegriran?

Potpuno neispravan implantat bit će kontinuirano labav. Drugi znakovi zubnog implantata koji je izgubio oseointegraciju mogu uključivati bol, oteklinu ili infekciju, ali to nije uvijek slučaj.

Sadržaj

Imate pitanja ili želite dogovoriti termin za besplatan pregled? Pošaljite nam poruku.