Što je stomatitis, kako ga prepoznati i liječiti?

Stomatitis je upala i crvenilo sluznice u usnoj šupljini koje može dovesti do boli i poteškoća s govorom, jedenjem i spavanjem. Ova upala može zahvatiti unutarnju stranu obraza, desni, unutarnju stranu usne i jezik. Uzrokuje stvaranje jednog ili više bolnih ulceracija u ustima, kao i bijelih lezija (ranica). Dvije glavne vrste uključuju herpesni stomatitis (tzv. herpes) i aftozni stomatitis (tzv. afte).

Koji su uzroci za stomatitis?

Uzroci ovise o specifičnoj podvrsti. Herpesni stomatitis obično uzrokuje virus herpes simplex (HSV-1), dok je aftozni stomatitis obično uzrokovan lošom oralnom higijenom ili ozljedom sluznice. Ostali uzroci uključuju: 

 • lokalna infekcija (npr. gljivica Candida albicans, bakterije) 
 • sistemske bolesti (npr. Bechetova bolest, Crohnova bolest – upalna bolest crijeva, Lupus) 
 • nutritivni nedostaci (npr. nedostatak vitamina B12) 
 • fizički ili kemijski iritanti (npr. proizvodi za oralnu njegu) 
 • alergijska reakcija
 • ozljeda od oralno-kirurškog zahvata
 • stomatološka protetika (kao što su proteze ili fiksni ortodontski aparatić za zube)
 • grickanje jezika ili obraza
 • opekline od vruće hrane ili pića
 • stres ili oslabljeni imunološki sustav

Osim toga, pušenje duhana, kisela, ljuta i jako začinjena hrana, kemoterapija i terapija zračenjem mogu povećati rizik od razvoja stomatitisa. Unatoč tome, važno je napomenuti da su mnogi uzroci idiopatski ili nepoznati.

Aftozni stomatitis
Čirevi najčešće imaju bijeli ili žuti sloj okružen crvenom bazom i pojavljuju se s unutrašnje strane usana, obraza, na desni ili na jeziku

Je li stomatitis spolno prenosiva bolest?

Stomatitis nije spolno prenosiva bolest. U nekim slučajevima može biti uzrokovan virusom herpes simplex, koji se može prenijeti spolnim putem. Međutim, herpes simplex virus također se može prenijeti bliskim kontaktom kao što je dijeljenje pribora za jelo ili ljubljenje.

Koji su znakovi i simptomi stomatitisa?

Znakovi i simptomi uključuju crvene mrlje, mjehuriće i oticanje usta. Ovi simptomi mogu biti popraćeni oralnom disestezijom, što je osjećaj pečenja u ustima i ponavljajućim  čirevima. Prateći čirevi obično imaju bijeli ili žuti sloj s crvenom bazom i obično su unutar usana, obraza, desni ili na jeziku. Ulcerativne lezije također mogu uzrokovati bol tijekom jela, pijenja ili gutanja, što potencijalno može dovesti do dehidracije. Ostali simptomi uključuju slinjenje, bol i oticanje desni.

Ovo su najčešći simptomi:

 • Bol ili iritacija na usnama, obrazima, desnima, jeziku ili bočnim stranama usta
 • Možda ćete imati “osjećaj pečenja” u ustima
 • Crvene mrlje u ustima
 • Čirevi, ranice ili mjehurići u ustima ili na usnama

Kako se dijagnosticira stomatitis?

Stomatitis se može dijagnosticirati temeljitim fizičkim pregledom od strane liječnika. Liječnik može uzeti u obzir jačinu boli i prisutnost okidača, kao što su određena hrana, pasta za zube ili lijekovi. Također može procijeniti potencijalne temeljne uzroke, kao što je uporaba duhana, prisutnost spolno prenosivih infekcija ili kompromitacija imunološkog sustava koji osobu mogu predisponirati za infekciju.

Stomatitis se dijagnozira fizičkim pregledom
Za dijagnozu je potreban fizički pregled stomatologa

Ako se simptomi ponavljaju, obično su uzrok aftozni stomatitis ili herpesni stomatitis. Povijest dijabetesa ili HIV infekcije ili nedavno korištenje antibiotika trebalo bi povećati sumnju na infekciju gljivivom Candida albicans kao uzrok upale. Ako osobe s akutnim stomatitisom nemaju znakove, simptome ili čimbenike rizika za sistemsku bolest, obično im nije potrebno testiranje. Ako su simptomi dugotrajni i jaki, može se provesti testiranje kako bi se potvrdio uzrok. 

Naknadno testiranje uključuje bakterijske i virusne kulture, provode se laboratorijske pretrage (npr. kompletna krvna slika, serumsko željezo, feritin, vitamin B12, folat, cink i antitijela tkivne transglutaminaze za celijakiju). Ako nema očite etiologije i lezije su postojane, biopsija se može provesti na periferiji normalnog i abnormalnog tkiva.

Kako se liječi?

Liječenje ovisi o temeljnom uzroku. Za slučajeve herpesnog stomatitisa mogu se primijeniti antivirusni lijekovi (npr. aciklovir, valaciklovir). Osim toga, mast koju se može kupiti bez recepta može pomoći u skraćivanju trajanja infekcije. Lijekovi bez recepta, kao što je acetaminofen, mogu se koristiti za smanjenje boli povezane s upalom. 

Aftozni stomatitis je rijetko ozbiljan i liječenje možda neće biti potrebno, osobito ako nestane sam od sebe unutar 1 do 2 tjedna. Za velike i dugotrajne rane, sredstva za ispiranje usta koja sadrže klorheksidin (antimikrobno sredstvo), deksametazon koji može smanjiti upalu, ili lidokain za ublažavanje boli, može propisati liječnik. Lokalne kreme koje sadrže benzokain, fluocinonid i vodikov peroksid također se mogu koristiti za ublažavanje boli i ubrzavanje zacjeljivanja. 

Na kraju, za neuobičajeno teške slučajeve aftoznog stomatitisa može biti indicirana kemijska kauterizacija (tj. spaljivanje ili uništavanje tkiva). Debakterol i srebrov nitrat dvije su kemikalije koje se koriste za kauterizaciju ranica u ustima i mogu skratiti vrijeme zacjeljivanja. U svim slučajevima, budući da dehidracija predstavlja rizik, pacijent treba voditi računa da pije što više tekućine, posebno vode. Također, treba smanjiti unos kisele hrane i pića kako bi se smanjila daljnja iritacija.

Kućni lijek za stomatitis
Ispiranje usta slanom otopinom može pomoći ublažiti bol i skratiti infekciju
Koje su najvažnije činjenice koje je potrebno znati?

Stomatitis predstavlja upalu oralne sluznice koja se manifestira čirevima koji mogu uzrokovati bol i poteškoće s pićem i jelom. Čirevi mogu biti prisutni na unutarnjoj strani usana i obraza, na desnima ili na jeziku, a uzrokovani su infekcijom, iritantima, traumom ili alergijskim reakcijama. Čest uzrok herpesnog stomatitisa, je virus herpes simplex. Drugi uobičajeni tip je aftozni stomatitis, odnosno afta, koja je uzrokovana lošom oralnom higijenom ili traumom sluznice. 

Dijagnoza uključuje uzimanje anamneze, fizički pregled i, ako je potrebno, laboratorijske pretrage kako bi se utvrdio uzrok. Tretmani uključuju ispiranje usne šupljine, lokalno nanošenje masti, antivirusne lijekove ako je etiologija virusna i protuupalne lijekove za smanjenje otekline i boli.


ČESTO POSTAVLJANA PITANJA


Je li stomatitis bakterijska ili virusna infekcija? 

Uzrok može biti i virusna i bakterijska infekcija. Ali postoje i druge mogućnosti, kao što su nedostaci vitamina u prehrani.


Koji je najbolji tretman za stomatitis? 

Stomatitis se liječi rješavanjem njegovog temeljnog uzroka. Na primjer, ako je uzrokovan uporabom duhana, tada će se osobi savjetovati da prestane pušiti duhan.


Postoji li lijek za stomatitis? 

Da, postoje lijekovi za liječenje boli uzrokovane upalom. Na primjer, vaš liječnik može preporučiti lijek za ublažavanje bolova bez recepta ili antivirusnu kremu.


Kako se riješiti afti? 

Jednostavne afte obično će zacijeliti same od sebe u roku od jednog do dva tjedna. Ako ranica postane bolna, možete upotrijebiti proizvod za oralnu njegu bez recepta koji umrtvljuje zahvaćeno područje kako bi se smanjila bol. Također, kućni lijekovi poput mućkanja i ispiranja usta s mlakom vodom u kojoj je otopljena žličica soli mogu smanjiti bol i ubrzati zacjeljivanje.

Sadržaj

Imate pitanja ili želite dogovoriti termin za besplatan pregled? Pošaljite nam poruku.