Moguće komplikacije nakon ugradnje implantata i zašto se događaju

Ako imate zubne implantate ili razmišljate o njima, trebali bi znati koje su moguće komplikacije nakon ugradnje zubnih implantata, te što učiniti ukoliko se dogode.

Zubni implantati napravili su revoluciju u svijetu restaurativne stomatologije. Dok vam je nekada jedina opcija bila živjeti s prazninom među zubima ili nositi se s problemima oko nošenja zubnih proteza, sada možete dobiti trajni nadomjestak za nedostajuće zube koji izgleda i funkcionira kao pravi zub.

No iako je prosječna uspješnost zubnih implantata 98% (u Poliklinici Smile čak 99,4%), rijetke su prilike kada se ipak događaju komplikacije nakon ugradnje implantata. Najbolji način da ove komplikacije spriječite da postanu ozbiljne jest da budete svjesni znakova infekcije zubnih implantata i obavijestite svog stomatologa ako vam se čini da nešto nije u redu.

Ako razmišljate o ugradnji zubnog implantata ili mislite da bi vaš mogao biti inficiran, pročitajte u nastavku sve što trebate znati.

Kako funkcioniraju zubni implantati i kako znati ako nešto pođe po zlu

Zubni implantati, odnosno implantološki kompleti imaju dvije glavne komponente. Prvi je metalni vijak (implantat) koji vam stomatolog ugrađuje u čeljusnu kost. Drugi je zubna krunica koja se pričvršćuje na nadogradnju (abutment), tvoreći trajnu protezu.

Za ugradnju implantata u vašu čeljust, oralni kirurg će morati otvoriti vaše desni i otkriti kost ispod njih. Zatim će napraviti otvor i ugraditi ga u kost.

Operacija ugradnje zubnih implantata
Izaberite pouzdanu kliniku i smanjite mogućnost za komplikacije nakon ugradnje zubnih implantata

Ugradnja implantata je invazivan postupak, pa je za očekivati ​​nelagodu i krvarenje dok traje oporavak. Vaš oralni kirurg će vam prije same operacije objasniti što možete očekivati ​​nakon zahvata. Ako osjetite simptome koji nisu na njihovom popisu normalnih nuspojava, možda pokazujete znakove infekcije.

Pet znakova infekcije i druge komplikacije nakon ugradnje zubnih implantata

Iako će svačiji proces zacjeljivanja izgledati malo drugačije, postoje neki sigurni znakovi da nešto nije u redu s vašim implantatom. Evo pet na koje trebate obratiti pozornost.

1. Pomicanje implantata

Potrebno je vrijeme da kost u vašoj čeljusti zaraste oko implantata i stabilizira ga. Svaki pokret tijekom ovog procesa može ugroziti rast kosti i može zahtijevati drugi postupak za fiksiranje.

Većinu vremena, pomicanje dolazi od konzumacije čvrste hrane prerano nakon operacije. Bez obzira je li to razlog u vašem slučaju ili ne, odmah obavijestite svog stomatologa ako vam se implantat čini labavim.

2. Bolovi nakon ugradnje implantata

Postoperativna bol je normalan dio svake operacije. Vjerojatno ćete osjećati osjetljivost i bol nakon ugradnje zubnog implantata nekoliko tjedana ili mjeseci dok kost i tkivo desni zacjeljuju. Bol je razlog za zabrinutost kada se iznenada pogorša, nestane i vrati se ili ostane jakog intenziteta.

3. Oteklina

Normalno je da vam desni i lice budu natečeni prvih nekoliko dana nakon operacije ugradnje implantata. Ta bi oteklina trebala nestati sama od sebe unutar tjedan ili dva, osobito ako je liječite ledom i protuupalnim lijekovima. Ako se upala ne smanji, ako se pogorša ili se kasnije vrati, to je znak moguće infekcije.

4. Krvarenje ili iscjedak

Poput boli i otekline, možete očekivati ​​malo krvarenja i iscjedak tekućine oko implantata tijekom ranih faza cijeljenja. Krvarenje koje ne prestaje ili iscjedak koji je žuto/bijel i neugodnog mirisa pokazatelji su infekcije. U nekim rijetkim slučajevima, inficirani iscjedak također može biti znak da razvijate zubni apsces koji zahtijeva liječenje.

5. Groznica

Ako dobijete vrućicu i/ili druge znakove bolesti poput bolova u tijelu i umora nakon ugradnje implantata, obratite se svom stomatologu i odmah potražite liječničku pomoć. To može biti znak da se infekcija proširila na druge dijelove vašeg tijela. Većina bakterijskih infekcija može se liječiti antibioticima, ali rana intervencija ključ je brzog oporavka.

periimplantitis upala implantata
Periimplantitis spada u moguće komplikacije nakon ugradnje implantata

Često postavljana pitanja i odgovori vezano za komplikacije nakon ugradnje implantata

Do sada ste naučili kako bi trebao izgledati normalan postupak ugradnje zubnih implantata i kako prepoznati neke od mogućih problema. Više o fazama i trajanju cijelog procesa objašnjavamo u našem članku Koliko traje ugradnja zubnih implantata. A u nastavku vam donosimo neka od pitanja koja pacijenti često postavljaju vezano za komplikacije nakon ugradnje zubnih implantata.

Zašto se zubni implantati inficiraju?

Većina slučajeva problema ili infekcija nakon ugradnje zubnog implantata može se izbjeći. Neki od krivaca uključuju:

  • nakupljanje opasnih bakterija u ustima
  • medicinska stanja koja uzrokuju slabo zacjeljivanje, poput dijabetesa
  • nedostatak kosti za koju bi se implantat mogao učvrstiti
  • loša kirurška tehnika
  • djelovanje određenih lijekova protiv osteoporoze i raka
  • mikropokreti implantata u čeljusti
  • nepoštivanje uputa za oporavak i njegu implantata
  • alergije na metale

Vaš bi vas stomatolog trebao ispitati na sve čimbenike rizika od infekcije kao što su lijekovi, alergije i medicinska stanja prije nego što vam odobri ugradnju implantata. Ako je rizik prevelik, radit će s vama na pronalaženju drugog rješenja, poput zubnog mosta.

Što treba učiniti ako se primijeti pojava znakova infekcije zubnog implantata?

Svaki znak infekcije ili drugog problema s vašim implantatom znači da je vrijeme da nešto poduzmete. Bolje biti siguran nego požaliti, stoga nazovite svog stomatologa ako mislite da nešto nije u redu. Bit će im drago što obraćate pozornost na svoje zdravlje, a ako problem zahtijeva liječenje, moći će ga riješiti prije nego što postane ozbiljnije.

Kako se mogu izbjeći komplikacije nakon ugradnje zubnih implantata?

Prva stvar koju možete učiniti kako biste izbjegli komplikacije nakon ugradnje implantata je posjetiti pouzdanog i iskusnog oralnog kirurga. Većina potencijalnih problema i komplikacija može se izbjeći temeljitim pregledima i kirurškim iskustvom. 

Primjerice naš dr. Darko Slovša specijalist je oralne kirurgije i implantologije s brojnim dodatnim edukacijama i usavršavanjima za najsloženije slučajeve, a u svojoj karijeri uspješno je ugradio preko 20.000 zubnih implantata.

Koliko traje ugradnja zubnih implantata
Komplikacije nakon ugradnje implantata su rjeđe ako je kirurg iskusan poput Dr. Slovše koji je u karijeri uspješno ugradio više od 20.000 zubnih implantata

Također je važno da točno slijedite upute svog oralnog kirurga za naknadnu njegu, održavate kvalitetnu oralnu higijenu i budete pažljivi dok implantat zacjeljuje. Kada i vi i vaš kirurg posvetite najveću pažnju prije, tijekom i nakon zahvata, komplikacije nakon ugradnje zubnih implantata su malo vjerojatne.

Odmah se obratite svom oralnom kirurgu ako primijetite probleme sa svojim zubnim implantatima

Ako primijetite bilo koji od ovih znakova da je vaš implantat u problemu, nemojte čekati da kontaktirate svog stomatologa. Rano otkrivanje i liječenje problema najbolji je način da izbjegnete ozbiljne posljedice po svoje zdravlje.

Bez obzira trebate li zubne implantate i želite izbjeći komplikacije ili ste zabrinuti da bi postojeći implantat mogao biti inficiran, naši oralni kirurzi dr. Slovša i dr. Isomura tu su da vam pomognu. U Poliklinici Smile posvećeni smo pružanju vrhunske stomatološke njege tako da možete biti sigurni da će vaš zahvat pravilno zacijeliti već od prve. Obratite nam se i dogovorite vaš besplatni prvi pregled već danas.

Sadržaj