Što je ortodoncija i kome je potrebna? 

Ortodoncija je grana stomatologije usmjerena na usklađivanje zagriza i ispravljanje zuba. Možda vam je potrebna ortodontska terapija ako imate krive, preklopljene, iskrivljene ili razmaknute zube. Uobičajeni ortodontski tretmani uključuju tradicionalne fiksne ortodontske apratiće, prozirne udlage (tzv. alignere) i uklonjive retainere.

Što je ortodoncija?

Ortodoncija je područje stomatologije koja se fokusira na dijagnosticiranje i liječenje krivih zagriza (malokluzija). Ortodontska terapija se provodi tradicionalno pomoću fiksnih aparatića koji su najčešće metalni ili na suvremeni način pomoću prozirnih alignera.

Način na koji se vaši zubi međusobno “slažu” ima značajan utjecaj na vaše oralno zdravlje. Poboljšanjem načina na koji se gornji i donji zubi spajaju u zagriz, možete smanjiti rizik od niza problema s oralnim zdravljem, uključujući karijes, bolesti desni i prekomjerno trošenje zubi.

Potencijalni ciljevi ortodontske tarapije uključuju:

 • zatvaranje širokih razmaka između zuba
 • poravnanje vrhova zuba
 • ispravljanje krivih zuba
 • poboljšanje sposobnosti govora ili žvakanja
 • poticanje dugoročnog zdravlja desni i zubi
 • sprječavanje dugotrajnog prekomjernog trošenja ili traume zuba
 • liječenje nepravilnog zagriza

Liječenje može poboljšati estetiku osmijeha, ali također može dovesti do bolje funkcije žvakanja i govora te, u nekim slučajevima, pomoći u zaštiti zuba od oštećenja ili propadanja.

Tko provodi ortodontsku terapiju?

U većini slučajeva ortodonti izvode ovu vrstu liječenja. Ortodont je specijalist stomatologije koji nakon završetka stomatološkog fakulteta prolazi dodatnu specijalizaciju za ortodonciju. Usredotočeni su isključivo na poboljšanje vašeg zagriza. Uglavnom ne izvode opće stomatološke tretmane poput ispuna, krunica ili mostova. 

U većini slučajeva ortodont provodi ortodontsku terapiju
U Poliklinici Smile ortodoncija se provodi pomoću prozirnih alignera

Ukoliko se pak odlučite za ortodontsku terapiju u dentalnoj klinici kao što je Poliklinika Smile, na jednom mjestu možete dobiti sve potrebne stomatološke tretmane, što je svakako najpraktičnije rješenje.


Kada treba dijete odvesti na pregled ortodontu?

Prema opće uvriježenom stručnom mišljenju, djeca bi trebala ići na prvi posjet ortodontu najkasnije u dobi od 7 godina. Iako mnoga djeca neće trebati liječenje, posebno ne u ovoj dobi, to je pravo vrijeme da saznate postoje li problemi na koje treba pripaziti. Djeca kojoj je potrebno rano ortodontsko liječenje često mogu smanjiti potrebu za opsežnim stomatološkim zahvatima u budućnosti.


Kome je potrebna ortodoncija?

Gotovo svatko može u određenoj mjeri imati koristi od ortodoncije. Ali nekim osobama je ortodontska terapija potrebna više nego drugima. Mnogim osobama je ortodoncija zanimljiva jer žele poboljšati izgled svog osmijeha. Ali osim estetskih prednosti, ortodoncija pruža poboljšanu funkciju žvakanja i bolje oralno zdravlje.

Koji su najčešći problemi koje rješava ortodoncija?

Postoje razne vrste ortodontskih problema kao što su:

 • Duboki zagriz: kada vam gornji zubi prekrivaju donje zube
 • Izbačenost donje čeljusti (progenija), kada vam donji zubi prekrivaju gornje zube
 • Otvoreni zagriz, kada se gornji i donji zubi ne dodiruju čak ni kada osoba zatvori čeljust (ovo može biti posebno teška anomalija s ozbiljnim funkcijskim problemima)
 • Izbočeni prednji zubi: tretman može poboljšati izgled i zaštititi zube od mogućih oštećenja tijekom sportskih ozljeda ili padova
 • Asimetrični zubi: gornji i donji zubi se ne slažu, pogotovo kada su usta zatvorena
 • Razmaknuti zubi: vidljive su praznine ili razmaci između zuba, najčešće jer su zubi premali za čeljust. Ovo je suprotno od zbijenih zubi.
 • Križni zagriz: zubi se međusobno preklapaju
 • Zbijeni zubi: u uskoj čeljusti možda neće biti dovoljno mjesta za sve zube te se u sklopu terapije može izvaditi jedan ili više zuba kako bi se napravilo mjesta za poravnanje ostalih zubi.
 • Krivi zubi: zubi koji su pod krivim kutem izrasli iz čeljusti
 • Rotirani zubi: zubi koji su okrenuti oko svoje osi  
 • Impaktirani zubi: zubi koji nisu izrasli te su djelomično ili potpuno zaglavljeni u čeljusnoj kosti
Otvoreni zagriz
Otvoreni zagriz je jedan od problema koje rješava ortodoncija

Tko nije dobar kandidat za ortodontski tretman?

Da biste bili dobar kandidat za ortodontski tretman, ne biste smjeli imati ozbiljnih problema sa zubima poput teškog uznapredovalog karijesa ili bolesti desni. Postavljanje aparatića na bolesne zube može imati ozbiljan negativan utjecaj na vaše oralno zdravlje.

Ako imate karijes ili bolest desni, prvo bi trebali riješiti taj problem. Nakon toga možete nastaviti s ortodontskom terapijom.

Vrste ortodontske terapije

Suvremena ortodoncija može se provoditi putem nekoliko različitih tretmana. Neki od najčešćih uključuju:


Fiksni aparatić za zube

Ovo su tradicionalni ortodontski aparatići koji se fiksiraju na zube pacijenta. Osoba može normalno jesti s fiksnim aparatićima, ali neke namirnice i pića treba izbjegavati, poput gaziranih pića, tvrdih bombona, žvakaćih guma i druge ljepljive hrane.

Fiksni aparatić za zube se sastoji od bravica, žica i traka. Trake su čvrsto fiksirane oko zuba i služe kao uporišta za aparatić, dok se bravice obično pričvršćuju za prednji dio zuba. Žice u obliku luka prolaze kroz bravice i pričvršćuju se na trake. Kako je žica luka zategnuta, zubi se zatežu. S vremenom ih to pomiče u pravilan položaj.

Postoje različite vrste aparatića ovisno o vašim potrebama, uključujući tradicionalne metalne aparatiće i bijele ili prozirne keramičke aparatiće.

Fiksni aparatić za zube
Fiksni aparatić za zube

Terapija uključuje mjesečne posjete radi namještanja ili zatezanja aparatića. Liječenje može trajati više godina, u težim slučajevim i do tri godine.

Osobe koje se bave kontaktnim sportovima će možda trebati posebne štitnike za zube ili bi trebale radije razmotriti terapiju alignerima.

Prozirni aparatić za zube (aligner)

Prozirni ortodontski aligneri vrlo su popularna alternativa tradicionalnom fiksnom aparatiću. Drugi ljudi ih gotovo ni ne primjećuju, a mogu se izvaditi za četkanje zuba, čišćenje koncem ili za jelo. Poznati brendovi uključuju Invisalign i ClearCorrect. Umjesto upotrebe nosača i žica za ispravljanje zuba, ovi moderni sustavi koriste niz prilagođenih, prozirnih udlaga za poravnanje zubi. 

Svaki set udlaga nosite jedan do dva tjedna prije nego što ih zamijenite za sljedeći set u kompletu. Postepeno, tijekom vremena, prozirni aligneri pomiču vaše zube u njihov ispravan položaj.

Terapija alignerima idealna je za rješavanje blagih do umjerenih problema s krivim zagrizom. Traje od 6 do 18 mjeseci, ovisno o složenosti problema. 

Prozirna ortodoncija pomoću alignera
Prozirna ortodoncija, kako je često zovu pacijenti, provodi se pomoću alignera

Ako vas zanima detaljnija usporedba fiksnih ortodontskih aparatića i alignera te koja je opcija kvalitetnija, više možete saznati OVDJE.


Retainer

Bilo da se odlučite za fiksni aparatić ili prozirne alignere, trebat će vam retainer nakon završetka ortodontskog liječenja. Retainer je prilagođena ortodontska naprava koja sprječava vaše zube da ne iskliznu iz svog novog, pravilnog položaja. Vaš ortodont vam može reći koliko često ćete morati nositi retainer kako biste zadržali postignute rezultate liječenja.


Proširivači nepca

Ortodonti ponekad preporučuju neke tretmane tijekom djetinjstva. To je zato što su djetetove kosti lica još u razvoju i mnogo ih je lakše pomicati i manipulirati njima. Ekspander nepca pomaže proširiti djetetovu gornju čeljust. Većini djece nisu potrebni ekspanderi nepca. Ali pod pravim okolnostima, ovi uređaji mogu pomoći stvoriti dodatni potreban prostor eliminirajući potrebu za vađenjem zuba ili drugim postupcima.

Koje su prednosti ortodoncije?

Estetske prednosti ortodoncije su jasne. Ali ovi tretmani također nude sljedeće funkcionalne i zdravstvene prednosti:

 • Kada su vaši zubi u pravilnom položaju, mnogo ih je lakše čistiti i održavati kvalitetnu oralnu higijenu
 • Ispravljanje zuba može poboljšati funkciju žvakanja i govora
 • Ortodontski tretman može ublažiti bol povezanu s poremećajem temporomandibularnog zgloba
 • Ispravan zagriz može smanjiti rizik od karijesa, bolesti desni i drugih problema s oralnim zdravljem
 • Ortodoncija vam može pomoći da postignete i održite lijep, zdrav osmijeh

Koji su nedostaci ortodoncije?

Glavni nedostatak je kratkoročan: morat ćete se pažljivo pridržavati smjernica za liječenje i biti strpljivi dok ne postignete svoj cilj. Za neke osobe ortodontski tretman traje manje od godinu dana. Za druge to može potrajati dvije godine ili čak i dulje. 

Budući da svaka osoba ima svoje jedinstvene potrebe, vrijeme trajanja tretmana je drugačije za svakoga. Možete se naručiti u Polikliniku Smile na besplatan prvi pregled nakon kojeg možemo procijeniti koliko bi trajala vaša terapija.

Ako ne čistite temeljito oko svojeg fiksnog ortodontskog aparatića, također možete biti u povećanom riziku od karijesa. Obavezno slijedite preporuke ortodonta o oralnoj higijeni. Ovaj problem pak nije izražen kod terapije prozirnim alignerima jer su oni uklonjivi te ne ograničavaju oralnu higijenu.


Koliko dugo traju rezultati nakon ortodontskog tretmana?

Ako nakon terapije nosite retainer prema uputama, rezultati bi trebali trajati do kraja života. Međutim, ako ranije prestanete nositi retainer, vaši bi se zubi s vremenom mogli vratiti u svoj stari položaj.

Koliko traju rezultati ortodontske terapije?
Ortodontska terapija alignerima osigurava pravilan osmijeh u relativno kratkom roku

Tko treba posjetiti ortodonta?

Ako se čeljust i zubi ne razvijaju pravilno, može doći do nepravilnog zagriza. Zubi će biti iskrivljeni i neporavnati, a donji i gornji niz zuba možda se neće poklapati.

Malokluzija nije bolest i ne utječe nužno na fizičko zdravlje. To je varijacija u položaju zuba. Međutim, to može utjecati na oblik lica i izgled zubi, što može dovesti do neugodnosti, nedostatka samopouzdanja, pa čak i depresije.

Uzroci ovog problema između ostalog uključuju ozljede zuba ili kostiju lica i često sisanje palca ili prsta.


Poruka iz Poliklinike Smile

Mnogima je ortodoncija zanimljiva kada žele poboljšati izgled svog osmijeha. Ali ortodontska terapija također može poboljšati vaše oralno zdravlje i funkciju zubi. Ortodoncija pruža širok raspon tretmana na temelju vaših specifičnih potreba. Ukoliko imate pitanja, slobodno nam se obratite ili zakažite besplatan prvi pregled.

Sadržaj

Imate pitanja ili želite dogovoriti termin za besplatan pregled? Pošaljite nam poruku.