Fiksni aparatić za zube ili aligner, što je bolje?

Jeste li znali da neke procjene govore da bi čak 50 do 75% osoba moglo imati koristi od ortodontske terapije? Naime, brojne su prednosti ortodontskog liječenja. Ravni, zdravi zubi olakšavaju žvakanje, četkanje i govor, a osmijeh na koji ste ponosni i s kojim se osjećate ugodno poboljšat će vaše samopouzdanje i samopoštovanje.

Ortodoncija može pomoći u smanjenju rizika od karijesa i parodontnih bolesti, kao i ublažiti rizik od otkrhnuća zuba, njihovog trošenja ili hitnih stomatoloških problema. Nema sumnje da će ortodontska terapija poboljšati kvalitetu vašeg života – ali pitanje koje si možda postavljate je: “Koji je ortodontski tretman najbolji za mene? Da li se odlučiti za fiksni aparatić za zube ili aligner?” 

Najjednostavniji način da otkrijete koji ortodontski tretman je najbolji za vas je putem konzultacija sa specijalistom ortodoncije, bilo osobno ili pomoću alata za virtualno savjetovanje.

Još uvijek razmišljate da li izabrati fiksni aparatić za zube ili aligner? 

Razmislite koji vam je od sljedećih čimbenika najvažniji:

  1. Estetika – Biste li radije bili diskretni vezano za svoj tretman ili vam nije nikakav problem da svi vide da ste u procesu ispravljanja zubi?
  2. Praktičnost – Koliko često možete ići ortodontu?
  3. Odgovornost – Koliko ste truda spremni uložiti da biste napredovali u liječenju?
  4. Udobnost – Koliko boli možete očekivati?
  5. Cijena – Koji je tretman povoljniji?

Postoje opcije koje ortodontski pacijenti mogu razmotriti, ali sve današnje mogućnosti liječenja pomoći će vam da brže i s manje nelagode dođete do osmijeha kakav želite u odnosu na prethodne generacije ortodontskih pacijenata.

Koja je razlika između tradicionalnih aparatića za zube i alignera?

Fiksni aparatić za zube, izraz koji se koristi za opisivanje sustava ortodontskog liječenja koji se sastoji od žica i bravica, dostupan je kao opcija gotovo svim pacijentima. Fiksni aparatići za zube su dostupni i sa standardnim metalnim bravicama kao i s keramičkim ili plastičnim bravicama koje su prozirne ili u boji zuba kako bi se smanjila upadljivost aparatića.

Tretman alignerima vodi pacijente kroz prilagođenu seriju prozirnih plastičnih udlaga koje su manje vidljive od aparatića za zube i mogu se ukloniti za potrebe jela, pića i oralne higijene. Iako su aligneri opcija za mnoge pacijente, pridržavanje uputa je najvažniji čimbenik kojeg treba razmotriti prije nego što se posveti liječenju.

Vrste Invisalign terapija
Aligner, odnosno kako ih često pacijenti zovu – prozirni aparatić za zube može biti jednako učinkovit kao i fiksni aparatić

1. Estetika – je li vas briga da svi vide da ispravljate zube?

Prozirni aligneri su najdiskretniji način prolaska kroz ortodontsku terapiju. Međutim, tradicionalni aparatići vam daju mogućnost da budete šareni i kreativni koliko želite.

Tradicionalni metalni aparatić za zube je uočljiv, ali u kojoj su mjeri ovisi o pacijentu. Aparatići koriste male elastične trake, a za mnoge mlađe pacijente ovo je izvrstan način korištenja zabavnih boja ili uzoraka kako bi svoju ortodontsku terapiju pretvorili u modni dodatak. Isto tako, izgled aparatića može se umanjiti korištenjem gumica u boji zuba ili korištenjem prozirnih ili plastičnih ili keramičkih bravica u boji zuba. Nažalost, i tom slučaju žica će i dalje biti vidljiva.

Prozirni aparatić za zube je znatno manje vidljiv i puno diskretniji. Međutim, nije uvijek zajamčeno da će vaši aligneri biti potpuno prozirni. Njihova prozirnost ovisi o tome koliko dobro čistite svoje alignere. Međutim, budući da većina pacijenata dobiva novi set alignera svakih 10-14 dana, teško je set alignera dovoljno zaprljati da bude vidljiv prije nego što dođe vrijeme za sljedeći set. 

Neki aligneri zahtijevaju dodatke za olakšavanje većeg pomicanja zubi, a oni su obično u obliku izbočina u boji zuba koji se uvlače u vaše alignere. Još jedan čimbenik koji treba uzeti u obzir – aligneri mogu privremeno naglasiti šuškanje ili druge govorne smetnje dok se ne naviknete na njih, ali to obično vrlo brzo nestane.

Invisalign aligner garancija kvalitete
Prozirni aparatić za zube gotovo je neprimjetan

2. Praktičnost – želite li manje ortodontskih pregleda?

Ako je vrijeme najvažniji dio vaše odluke, razmislite o sljedećem: kada slijedite upute za obje vrste liječenja, količina vremena koju provodite u ordinaciji mogla bi biti otprilike ista.


Fiksni aparatić za zube sastojat će se od dvije duge posjete ordinaciji, za postavljanje i skidanje bravica. Tijekom liječenja, u nekoliko ćete kratkih posjeta svom ortodontu provjeriti i napraviti prilagodbe prema potrebi (obično svakih nekoliko tjedana). Budući da vaš ortodont oblikuje vaš osmijeh tijekom cijelog tretmana, možda ćete imati termin svakih nekoliko tjedana. 

Ako imate problema s lomljenjem bravica ili žica, možda ćete morati više puta odlaziti ortodontu.

Aligneri koriste moderno 3D skeniranje za iscrtavanje tijeka liječenja s vašim ortodontom. Vaši početni i posljednji termini bit će duži, ali će biti manje posjeta ordinaciji tijekom terapije jer se aligneri isporučuju pacijentu otprilike svakih 10-14 dana. 

S alignerima je obično manje posjeta hitnog tipa (ovdje nema bravica koje se mogu razbiti). Najveća neugodnost je mogućnost da izgubite aligner ili ga uništite kada nije u ustima. Ovisno o tome gdje se u tom trenutku nalazite, morat ćete nazvati svog ortodonta da vidi može li se set alignera zamijeniti ili ste spremni samo prijeći na sljedeći set.

3. Odgovornost – vjerujete li da ćete slijediti upute za alignere ili vam manjka predanosti?

Fiksni aparatići za zube dobra su opcija za mlađe pacijente (8-14 godina) jer ne zahtijevaju puno odgovornosti od pacijenta. Za pacijente s aparatićem, dobra oralna higijena je najvažnija odgovornost, uz izbjegavanje hrane koja je štetna za aparatić. Druge nedoumice vezane uz aparatiće uključuju nošenje gumica, iako ih neće svi pacijenti morati koristiti. U konačnici, odgovornost za pomicanje zuba leži na ortodontu sve dok je pacijent kooperativan.

Ortodontski aparatić za zube
Fiksni aparatić za zube je izazovniji za održavanje oralne higijene od alignera

Aligneri su omiljeni za odrasle i starije tinejdžere zbog svoje estetske vrijednosti, ali i zato što je odraslima i tinejdžerima lakše držati korak sa zahtjevima terapije. Kako bi djelovali, aligneri moraju biti u ustima. Budući da se radi o alignerima, a ne retainerima, vaši su zubi u aktivnom stanju pomaka.

Stoga biste trebali predvidjeti da svoje alignere nosite 18-22 sata dnevno. Alignere treba ukloniti za jelo i piće (osim za vodu), isprati i vratiti čim ih operete. 

Predanost terapiji je najveći pojedinačni problem za pacijente kada su u pitanju aligneri, i iako je rijetkost, nepoštivanje može rezultirati potrebom za prekidom terapije i prelaskom na aparatić.

4. Udobnost – koliko vam znači osjećaj veće udobnosti s prozirnim alignerima?

Fiksni aparatić za zube dolazi s raznim metalnim dodacima i žicama, što stvara više mogućnosti za stvaranje rana na obrazima, usnama ili jeziku. Ortodontski vosak izvrstan je izvor za ublažavanje bolnih mjesta na aparatiću dok se ne prilagodite. Obično nakon pregleda i podešavanja, pacijenti s fiksnim aparatićima mogu imati bolove i nelagodu nekoliko dana prije nego što nestanu do sljedećeg pregleda i zatezanja. Ako ste sportaš, preporuča se štitnik za zube, no bilo kakvo grubo držanje može ostaviti bolne obraze ili desni.

Budući da je tijek tretmana alignerima zacrtan od početka, lakše je raširiti pomicanje zubi kako bi se ograničila nelagoda. Međutim, neki pacijenti prijavljuju bol kada dođe vrijeme za prijelaz na sljedeći set alignera. Budući da su aligneri glatki (osim onih koji imaju dodatke), jedini problem s kojim se pacijenti susreću kada je u pitanju udobnost je kada se rubovi alignera trljaju o desni. To je lako prilagoditi, pa se obratite svom ortodontu ako imate problema kako biste se ponovno osjećali ugodno.

U Poliklinici Smile nudimo ortodontsku terapiju uz prozirni aparatić za zube marki ClearCorrect ili Invisalign

5. Cijena – koja je cijena aparatića za zube?

Ortodontski pacijenti mogu očekivati da će platiti između 2.000 i 5.000 EUR, ovisno o procijenjenoj težini i duljini tretmana – bez obzira na to hoće li pacijent odabrati fiksni aparatić za zube ili aligner.

Kombinacija vremena i truda potrebnih za postizanje konačnog rezultata izražava se “sveobuhvatnim” i “djelomičnim” planovima liječenja.

U Poliklinici Smile nudimo ortodontske terapije alignerima i to vrhunskih svjetskih brendova ClearCorrect i Invisalign

  • Cijena terapije švicarskog brenda alignera ClearCorrect kreće od 2.218 €
  • Cijena terapije američkog brenda alignera Invisalign kreće od 2.476 € 

Osim vrlo povoljnih cijena, na raspolaganju imate različite opcije plaćanja koje možete razmotriti prilikom dolaska u našu polikliniku. 

U Poliklinici Smile s ponosom pružamo besplatne konzultacije našim pacijentima kako bismo razgovarali o vašim mogućnostima liječenja i troškovima prije nego što se na bilo što obvežete. Slobodno nam se obratite, radujemo se što vam možemo pomoći da dobijete osmijeh kakav ste oduvijek željeli.

Sadržaj

Imate pitanja ili želite dogovoriti termin za besplatan pregled? Pošaljite nam poruku.