Idu li zajedno zubni implantati i magnetska rezonanca?

Magnetska rezonanca je moćan dijagnostički alat koji koriste tehničari za medicinsko snimanje kako bi liječnicima pomogli u dijagnosticiranju unutarnjih zdravstvenih problema koji utječu na tjelesna tkiva i organe. Magnetska rezonanca se obično koristi za traženje tumora, ispitivanje zdravlja srčanih komora ili utvrđivanje je li vaš mozak pretrpio bilo kakvu štetu od moždanog udara. Obzirom da su zubni implantati najčešće izrađeni od metala, mnoge pacijente brine jesu li spojivi magnetska rezonanca i zubni implantati?

Magnetska rezonanca i zubni implantati – da ili ne?

U velikoj većini slučajeva odgovor je DA! U nastavku ćemo vam objasniti zašto zubni implantati i magnetska rezonanca bez problema mogu ići zajedno.

Strojevi za magnetsku rezonancu koriste velike magnete i radio valove za ispitivanje dijelova vašeg tijela, uključujući organe, ligamente, tumore i druge strukture. Uređaj za magnetsku rezonancu prenosi snažno magnetsko polje kroz dijelove vašeg tijela koji se snimaju. 

Različite strukture u vašem tijelu različito reagiraju na magnetsko polje poslano kroz vaše tijelo. Računalni sustavi uređaja za magnetsku rezonancu prikupljaju informacije o reakcijama vašeg tijela na magnetsko polje kako bi razvili trodimenzionalne slike unutarnjih anatomskih struktura u skeniranom području. 

Snimanje uređajem za magnetsku rezonancu potpuno je bezbolno, bez zračenja i neinvazivno, iako ćete morati ostati potpuno mirni tijekom dugotrajnog procesa i možda ćete trebati čepiće za uši kako biste blokirali zvukove koje proizvode veliki magneti uređaja za magnetsku rezonancu.

Feromagnetski metali ometaju magnetsku rezonancu

Feromagnetski” metali su materijali koji su vrlo osjetljivi na magnete, poput željeza, legura poput čelika, nikla i kobalta. Svi feromagnetski materijali u ili na vašem tijelu reagirat će na magnetsko polje koje proizvodi uređaj za magnetsku rezonancu i ometati očitanja MR-a.

Kako bi se izbjegle bilo kakve smetnje feromagnetskih materijala, pacijenti koji se podvrgavaju snimanju na uređaju za magnetsku rezonancu moraju ukloniti sav nakit, odjeću i predmete koji bi mogli sadržavati bilo kakve feromagnetske tvari. Čak i predmeti u prostoriji koji bi mogli sadržavati feromagnetske tvari moraju se ukloniti prije nego što uređaj za magnetsku rezonancu počne snimati slike.

Pacijenti s feromagnetskim implantatima u tijelu – uključujući neke starije srčane stimulatore i neke transplantirane zglobove – neće se moći podvrgnuti magnetskoj rezonanci. Veterani sa šrapnelima u tijelu ili neki radnici koji možda imaju feromagnetske krhotine u tijelu također se neće moći podvrgnuti magnetskoj rezonanci.

Zašto su zubni implantati i magnetska rezonanca kompatibilni?

Većina modernih zubnih implantata izrađena je od titanija. Titanij nije feromagnetski materijal, što znači da u potpunosti ne reagira na magnetizam. Bilo tko s titanijskim zubnim implantatima može se podvrgnuti MR snimanju bez ikakve brige o sigurnosnim rizicima ili nuspojavama. Slično tome, ako imate implantate izrađene od legura titanija ili cirkonijevog oksida, MR će biti potpuno siguran za vas.

Zubni implantati i magnetska rezonanca kompatibilni su kad su implantati izrađeni od titanija
Zubni implantati i magnetska rezonanca kompatibilni su kad su implantati izrađeni od titanija ili cirkonijevog oksida

Iako zubni implantati od titanija i cirkonija ne ometaju magnetsku rezonancu, prethodni stomatološki tretmani mogu predstavljati problem za MR tehnologe. Iz tog razloga, trebali biste biti izuzetno oprezni i svom liječniku i dijagnostičkom tehničaru dati detaljnu medicinsku i stomatološku povijest. (Možete dobiti pojedinosti o svom prošlom liječenju zuba od svojeg stomatologa, ako bi to bilo od pomoći.) Metalne plombe, krunice koje sadrže metalnu bazu, ortodontski aparatići, pa čak i proteze mogu sadržavati feromagnetske materijale koji mogu ometati snimanje uređajem za magnetsku rezonancu.

Ako imate bilo kakvih pitanja o svrsi, potrebi i sigurnosti predloženog dijagnostičkog snimanja, uključujući snimanje uređajem za magnetsku rezonancu, svakako odvojite vrijeme kako biste od svog liječnika ili specijalista dobili odgovore i informacije koje su vam potrebne. Ako ste ranije imali stomatološke radove zbog kojih ste zabrinuti (kao što su ispune, krunice, mostovi, implantati ili proteze), nemojte se ustručavati kontaktirati naš stručan tim u Poliklinici Smile kako biste saznali je li podvrgavanje magnetskoj rezonanci u vašem slučaju sigurno ili rizično.

Često postavljana pitanja i odgovori


Smije li se osoba koja ima metalne plombe podvrgnuti magnetskoj rezonanci?

Većina metalnih zubnih ispuna, slično kao i kad su u pitanju magnetska rezonanca i zubni implantati, neće uzrokovati nikakve probleme. Ako imate odvojive metalne ortodontske aparatiće ili retainere, trebali biste ih izvaditi prije nego što idete na magnetsku rezonancu.


Može li magnetsku rezonancu raditi osoba koja ima metal-keramičke zubne krunice?

Zubne krunice ne bi trebale utjecati na rezultate MR skeniranja niti uzrokovati probleme za pacijenta. S druge strane, zubne krunice s metalnom bazom mogu u nekim slučajevima uzrokovati izobličenja slika dobivenih MR snimanjem.


Možete li nositi zubne proteze za vrijeme snimanja uređajem za magnetsku rezonancu?

Magnetska rezonanca radi pomoću radio valova i vrlo snažnog magneta, stoga je važno ukloniti sve što sadrži feromagnetski metal, uključujući zubne proteze, nakit, satove, slušna pomagala, kopče za kosu, mostove, naočale, uloške za kosu itd.


Da li se smije raditi magnetska rezonanca nakon operacije čeljusti?

Materijal koji se koristi za kirurgiju čeljusti izrađen je od titanija, obojenog metala, koji ima dugogodišnju uspješnu upotrebu u mnogim kirurškim primjenama. Ova vrsta metala neće aktivirati detektore metala i za vas će biti potpuno sigurno napraviti slike magnetske rezonance (MR) nakon operacije čeljusti, ukoliko to bude potrebno, identično kao i kad su u pitanju magnetska rezonanca i zubni implantati od titanija.

Sadržaj

Imate pitanja ili želite dogovoriti termin za besplatan pregled? Pošaljite nam poruku.