Kada se izvodi ortognatska kirurgija?

Operacija čeljusti, koja se naziva i ortognatska kirurgija, je kirurški zahvat kojim se korigira pozicija gornje čeljusti (maksile) i/ili donje čeljusti (mandibule) kada se ne poklapaju. Ortognatska operacija čeljusti nije zahvat sam za sebe. To je dio procesa koji počinje s ortodontskom terapijom, zatim slijedi operacija čeljusti i nekoliko mjeseci oporavka pa završna ortodontska terapija.

Što je ortognatska kirurgija?

Korektivna kirurgija čeljusti (tzv. operacija vilice ili korekcija vilice), koja se naziva i ortognatska kirurgija, je zahvat oralne kirurgije koji pomaže poravnati vašu gornju čeljust (maksilu) i donju čeljust (mandibulu). Ako vam vilice nisu usklađene, odnosno poravnate, to može utjecati na vaš zagriz i otežati vam odgrizanje i žvakanje hrane te govor.

Ortognatska kirurgija nije izdvojen događaj. To je proces koji uključuje ortodontski tretman za pripremu vaših zuba za operaciju čeljusti, samu operaciju, oporavak od operacije i zatim dodatni ortodontski tretman do godinu dana nakon operacije. Sve u svemu, kompletna ortognatska terapija može trajati između dvije i tri godine.

Kako se razvijaju problemi s čeljusnom kosti?

Općenito govoreći, problemi s čeljusnom kosti prisutni su već pri rođenju (urođeni) ili mogu biti uzrokovani kasnije u životu ozljedama ili drugim medicinskim stanjima koja utječu na vašu čeljust.

Primjeri urođenih problema s čeljusti

Kongenitalni problemi s čeljusti mogu biti individualni problemi kao što je duboki zagriz (zubi gornje i donje čeljusti se previše preklapaju) ili mogu biti povezani sa sveobuhvatnim medicinskim stanjem kao što je Treacher Collinsov sindrom. Evo još nekoliko primjera urođenih problema s čeljusti:

 • Križni zagriz: Ovo je stanje u kojem neki od donjih zuba stoje ispred gornjih zuba.
 • Donja čeljust ispred gornje: Ovo stanje naziva se progenija.
 • Otvoreni zagriz: Otvoreni zagriz je kada se gornji i donji zubi ne spajaju kad su usta zatvorena.
 • Rascjep usne i nepca: Rascjep nepca se događa kada se lice i usta nisu ispravno razvili.
 • Pierre-Robinov sindrom: Djeca rođena s Pierre Robinovom anomalijom često imaju male donje čeljusti koje kod dojenčadi mogu otežati hranjenje ili disanje.
Otvoreni zagriz
Otvoreni zagriz

Primjeri problema s čeljusti uzrokovanih ozljedama ili medicinskim stanjima:

 • Prijelomi kosti lica: Izraz prijelom čeljusti može se odnositi na vašu donju čeljust (mandibulu) ili gornju čeljust (maksilu). Može vam se slomiti donja čeljust ako vas udari neki predmet. Gornju čeljust možete slomiti padom, sudjelovanjem u prometnoj nesreći ili zbog udarca.
 • Ciste i tumori: Kirurški zahvat na čeljusti može biti potreban radi liječenja posljedica izloženosti zračenju.
 • Opstruktivna apneja u snu: Opstruktivna apneja u snu se događa kada mišići dišnih puteva, krajnici, jezik ili višak tkiva blokiraju dišne putove pa vam disanje prestaje i iznova počinje dok spavate. Može se liječiti operacijom čeljusti.
 • Poremećaji temporomandibularnog zgloba: Poremećaj temporomandibularnog zgloba može biti uzrokovan nepravilnim zagrizom, kada gornji i donji zubi nisu poravnati.
 • Poremećaji rasta: To se odnosi na promjene u čeljusti kada vaše tijelo razvije previše hormona rasta. Zbog viška hormona vaša tkiva, uključujući gornju i/ili donju čeljust, neobičajeno rastu.

Što je potrebno uzeti u obzir prije operacije čeljusti?

Trebali biste imati jasnu predodžbu o tome što operacija čeljusti može postići i što je sve uključeno u cijeli proces. Možda vam se može izraditi slika vašeg lica prije i simulacija izgleda poslije zahvata. U konzultacijama s odabranim oralnim i makslilofacijalnim kirurgom svakako otvoreno komunicirajte što očekujete da će se postići operacijom čeljusti.

Međutim, svaki slučaj problema s čeljusti je različit. Vaš oralni i maksilofacijalni kirurg objasnit će vam što preporučuje za rješavanje vaših specifičnih problema i što možete očekivati.

Razumijevanje vaših osobnih ciljeva jedan je od čimbenika koje stomatolozi uzimaju u obzir kada preporučuju operaciju čeljusti. Oni također uzimaju u obzir vaše cjelokupno zdravlje i specifične zdravstvene probleme koje uzrokuje vaš problem s čeljusti.

Operacija čeljusti ipak nije jednokratan događaj. To je proces koji može trajati nekoliko godina. Dok razmišljate o operaciji čeljusti, postavljajte pitanja o procesu, od ortodontske terapije prije operacije do oporavka, pa do ortodontske terapije nakon operacije. Razumijevanje što operacija čeljusti uključuje pomoći će vam da se pripremite za ono što će biti dugoročna obveza.

Ortognatska kirurgija
Operaciji čeljusti prethode napredni dijagnostički testovi

Što se događa prije samog operativnog zahvata?

Mnogo je posla koji prethodi operaciji čeljusti. Vaš oralni i maksilofacijalni kirurg treba određene informacije kako bi planirao operaciju. Evo nekih dijagnostičkih testova i koraka koje bi mogli poduzeti kako bi dobili te informacije:

Je li potreban ortodontski tretman prije operacije čeljusti?

Da. Specijalist ortodoncije će pripremiti vaša usta i zube za novu poziciju čeljusti. Da bi to učinio, može biti potrebno vađenje nekih zuba i/ili stavljanje protetskih radova na druge zube. Ako trebate aparatić za zube, vjerojatno ćete ga nositi godinu dana prije operacije, tijekom operacije i nekoliko mjeseci nakon operacije.

Je li potrebno nešto učiniti za pripremu za operaciju čeljusti?

Da. Vaš će liječnik vjerojatno ograničiti unos hrane na tekuću hranu koju možete jesti bez žvakanja. Prije operacije razmislite o opskrbi juhama, mlijekom, hranjivim napicima te voćem i kuhanim povrćem koje možete usitniti pomoću blendera.

Prije operacije primit ćete opću anesteziju. Pitajte svog liječnika o pripremi za opću anesteziju.

Koje su različite vrste operacija čeljusti?

Operacija čeljusti ispravlja probleme zbog kojih vaša gornja i dolnja čeljust nisu usklađene te su vaše crte lica neuravnotežene. Postoje tri vrste operacija čeljusti:

 • Operacije gornje čeljusti (maksilarna osteotomija): Ova operacija se radi kada je vaša gornja čeljust previše izbačena ili uvučena. Maksilarna osteotomija također liječi otvoreni i križni zagriz.
 • Operacija donje čeljusti (mandibularna osteotomija): Ova operacija se radi kada je vaša donja čeljust previše izbačena ili uvučena.
 • Bimaksilarna osteotomija: Ako imate problem koji zahvaća obje čeljusti, operacija se izvodi i na gornjoj i na donjoj čeljusti

Operacija traje između 2 i 6 sati, s tim da točno vrijeme ovisi o pojedinačnom slučaju i konkretnom postupku koji se izvodi. Tijekom operacije većina rezova radi se u unutrašnjosti usne šupljine,  a samo u rijetkim slučajevima se rez radi izvana. Iz tog razloga malo su vjerojatni ožiljci na licu ili bradi.

Nakon pozicioniranja čeljusti postavljaju se titanske pločice i vijci koji namještenu kost drže u novom položaju. Pomoću šava se zatvara rez na desnima i nakon toga može započeti zacjeljivanje.

Što se događa nakon operacije čeljusti?

Možda ćete morati ostati u bolnici jedan do četiri dana nakon operacije kako bi vaši liječnici mogli pratiti vaš napredak. Evo što biste mogli iskusiti tijekom oporavka:

 • Lice će vam vjerojatno biti prilično natečeno. Spavat ćete s podignutom glavom i uzimati lijekove za ublažavanje oteklina.
 • Vaš će vam liječnik propisati lijekove za ublažavanje bolova i zaštitu od infekcija.
 • Morat ćete držati obloge s ledom na licu tijekom prva 24 sata, aplicirajući obloge s ledom 20 minuta, pa 10 minuta bez obloga i tako uzastopno.
 • Počet ćete s tekućom dijetom na kojoj ćete biti sljedećih nekoliko tjedana.
 • Aparatić za zube ćete nastaviti nositi šest do devet mjeseci nakon operacije.
 • Nakon uklanjanja aparatića, morat ćete nositi uklonjive retainere kako bi zubi ostali u novom položaju. Vaš liječnik će vas obavijestiti koliko ih često morate nositi, ali većina pacijenata ih nosi kontinuirano cijelu godinu. Nakon toga ćete ih možda trebati nositi nekoliko večeri tjedno.
Oporavak nakon operacije čeljusti
Nakon operacije čeljusti potrebno je nositi ortodontski aparatić

Koje su prednosti ovog postupka?

Operacija čeljusti može riješiti probleme koji nastaju kada se vaša gornja i donja čeljust ne poklapaju. To je opcija kada ortodontski tretman nije riješio vaš problem.

Koji su rizici ili komplikacije operacije čeljusti?

Kao i kod svake velike operacije, operacija čeljusti uključuje nekoliko rizika. Neki su uobičajeni rizici kod kirurškog zahvata, poput rizika kod anestezije, rizika od krvarenja ili infekcije. 

Drugi su rizici specifičniji za operaciju čeljusti. Ti rizici uključuju:

 • Oštećenje zuba
 • Vaše kosti ne zacjeljuju kako bi trebale
 • Problemi s čeljusnim zglobom
 • Ne možete otvoriti usta koliko biste htjeli
 • Vaši obrazi i donja usna ostaju utrnuti nakon operacije
 • Možda ćete trebati dodatnu operaciju kako biste riješili probleme koje prva operacija nije riješila
 • Vaš prvobitni problem sa zagrizom – razlog zbog kojeg ste operirali čeljust – mogao bi se vratiti
 • Mogu vam ostati ožiljci

Koje je vrijeme oporavka nakon operacije čeljusti?

Oporavak svake osobe je drugačiji, ali većina osoba se oporavlja kod kuće nekoliko tjedana prije nego što se vrate na posao ili u školu. Možda ćete moći raditi lagane vježbe dok se oporavljate, poput kratkih šetnji.

Razgovarajte sa svojim liječnikom prije nego što dodate bilo kakvu tjelovježbu u svoju dnevnu rutinu. Za zaliječenje je potrebno vrijeme. Može proći i godina dana prije nego što vaša čeljust u potpunosti zacijeli.

Kada treba kontaktirati liječnika ili otići na hitnu?

Trebali biste kontaktirati svojeg liječnika ili ako to nije moguće, otići na hitnu ako:

 • Iznenada ostajete bez daha
 • Imate jako povišenu temperaturu 
 • Osjećate bol koja se pogoršava umjesto da se smanjuje
 • Na mjestu operacije primijetite iscjedak neugodnog mirisa, osobito ako je mjesto operacije tamnocrveno ili vruće na dodir
 • Imate uporno povraćanje ili proljev
 • Primijetite da se šavovi na mjestu zahvata odvajaju
 • Krvarite više nego što očekujete

Cijena operacije čeljusti

U Poliklinici Smile cijena ortognatske kirurgije kreće od 2.218 € pa na više u ovisnosti o o složenosti zahvata. Konačna cijena operacije čeljusti ovisi o pojedinačnom slučaju i vrsti operacije.

dr. Eduardo Yoiti Isomura
Dr. Eduardo Yoiti Isomura, specijalist maksilofacijalne i oralne kirurgije
Poruka Poliklinike Smile

Ako razmišljate o operaciji čeljusti, najvažniji korak je biti siguran u svoju odluku. Operacija čeljusti je velika operacija koja može značajno utjecati na vaš život nekoliko tjedana i mjeseci. Dugujete sebi razumjeti kako će operacija čeljusti utjecati na vaš život.

Također biste trebali razumjeti što možete očekivati od operacije čeljusti. Razgovarajte sa svojim oralnim i maksilofacijalnim kirurgom o svojim mogućnostima i očekivanjima. 

U Poliklinici Smile zahvate ortognatske kirugije izvodi naš dr. Eduardo Yoiti Isomura, specijalist maksilofacijalne i oralne kirurgije koji ima bogato iskustvo i brojne uspješno izvedene zahvate u ovom području. Mi razumijemo da je u pitanju velika odluka i našim pacijentima uvijek rado odgovaramo na sva pitanja. Ukoliko imate bilo kakvih pitanja i nedoumica ili želite zakazati besplatne konzultacije s našim specijalistima, slobodno nam se obratite.

Sadržaj