Što je devitalizacija zuba i kada je izvodimo?

Liječenje korijenskog kanala ili kako se često naziva, devitalizacija zuba, je stomatološki tretman kojim se zub čuva od mogućeg vađenja. Sastoji se u uklanjanju zubne pulpe ili dijela tkiva koje se nalazi u središtu zuba, odnosno njegovim najdubljim strukturama.

Kada je pulpa zuba ozbiljno oštećena bakterijskom infekcijom ona se odstranjuje. Zatim se oblikuju i čiste kanali korijena zuba te se na kraju prazan dio koji je ostao nakon uklanjanja pulpe puni odgovarajućim materijalom. Zahvaljujući liječenju korijenskih kanala, osim što se uspostavlja potpuna funkcija zuba, korijen se izolira od mogućih bakterija.


Koji uzroci dovode do oštećenja zubne pulpe?

Zubna pulpa se može upaliti ili inficirati iz više razloga, a najčešći su:

 • Puknuće ili otkrhnuće zuba
 • Duboki karijes
 • Perzistentne mikrotraume (bruksizam)

Kada je zubna pulpa oštećena, bakterije se počinju množiti i širiti te uzrokuju ozbiljnu infekciju koja naposlijetku uzrokuje zubni apsces.

Koji simptomi ukazuju da je nužna devitalizacija zuba?

Ako osjetite jedan ili više niže navedenih simptoma, preporučljivo je odmah naručiti se na pregled kod stomatologa jer može biti potrebno liječenje korijenskih kanala:

 • dugotrajna osjetljivost na toplinu i hladnoću
 • osjećaj boli za vrijeme žvakanja
 • oticanje i bol u desnima blizu zuba
 • bol u zubu pri laganom pritisku

Zubna pulpa nije vitalna za funkciju zuba, njena uloga je isključivo osjetilna i omogućuje nam da osjetimo toplinu ili hladnoću. Iz tog razloga uklanjanjem inficirane pulpe postupkom kojim se provodi devitalizacija zuba možemo spasiti zub bez utjecaja na njegovo funkcioniranje. Ranom intervencijom može se spriječiti da apsces zuba dopre do kosti i izazove nepovratno ispadanje zuba.

Postupak liječenja korijenskih kanala

Prvi korak u liječenju korijenskog kanala je intraoralna radiografija. U pitanju je detaljan i ograničen radiološki pregled (najviše jednog ili tri zuba) koji omogućuje stomatologu da ima konkretne podatke o točnom obliku i duljini korijena zuba na kojem se treba provoditi devitalizacija zuba. 

Postupak devitalizacije zuba
U Poliklinici Smile za liječenje korijenskih kanala koristimo dentalni laser

Zatim postoje dva intervencijska puta: 

 1. Prvi, tradicionalniji, zahtijeva da stomatolog intervenira na zubu ručnim alatima ili kroz endodontsku turpiju i turbinsku bušilicu dajući pacijentu lokalnu anesteziju. Stomatolog koristi turbinsku bušilicu s rotirajućim svrdlima za pristup komori za pulpu i dolazak do korijenskog kanala koji će stomatolog očistiti od inficirane pulpe ručnim ili rotirajućim endodontskim instrumentima. Sljedeći korak je dezinfekcija, a zatim nastavak punjenja biokompatibilnom prirodnom smolom s antibakterijskim djelovanjem.
 2. Alternativa liječenju korijenskog kanala tradicionalnim metodama je korištenje dentalnog lasera. Korištenjem lasera, uklanjanje inficirane pulpe i sterilizacija provode se u jednom postupku, budući da laser eliminira razmnožavanje bakterija. Ostatak procedure kojom se izvodi devitalizacija zuba isti je kao kod tradicionalnog pristupa.

Na temelju specifičnih potreba pacijenta, stomatolog će odlučiti o primjeni tradicionalnog tretmana liječenja korijenskih kanala ili o upotrebi lasera, svakako donoseći izbor na temelju kliničke povijesti pacijenta i prikladnosti svakog od tretmana. U Poliklinici Smile preferiramo postupak kojim se provodi devitalizacija zuba izvoditi pomoću lasera. Radi dodatne sigurnosti u terapiju dodajemo i dezinfekciju zuba tretiranjem ozonom.

Može li devitalizacija zuba dovesti do naknadnih komplikacija?

Život s devitaliziranim zubom prilično je uobičajeno iskustvo, to je zub koji je podvrgnut liječenju korijenskog kanala nakon karijesa. Međutim, događa se da s vremenom devitalizirani zub bude predmet nelagode i boli ili, u najgorem slučaju, može i ispasti. 

Nakon svake stomatološke terapije važno je pridržavati se uputa stomatologa, vrlo čest stav pacijenata je odustajanje od naknadnih pravovremenih kontrolniih pregleda. Sigurnost uspješne terapije ne štiti vas od moguće pojave naknadnih komplikacija.

Konkretno, devitalizirani zub uvijek se mora držati pod kontrolom jer bi se mogle pojaviti patologije koje bi mogle dovesti do komplikacija u oralnom zdravlju.


Ozljede

Na devitaliziranom zubu mogu se tijekom vremena pojaviti oštećenja zbog trošenja ili zbog traume ili mikrotrauma. Nije uvijek moguće golim okom primijetiti mikro-lezije na žvačnoj površini zuba, a vjerojatno postoji i tendencija zanemarivanja bilo kakve nelagode tijekom žvakanja. Pod tim uvjetima, ako se ne nadziru, vrlo je lako da mala pukotina postane koristan prostor za nakupljanje ostataka hrane, a zatim i bakterija.

Nova infekcija mogla bi ugroziti zub do te mjere da više nije izlječiv. U takvim okolnostima zub bi mogao sam ispasti ili bi stomatolog mogao biti prisiljen pristupiti njegovom vađenju.


Granulom

Ako je karijes mogao djelovati dulje vrijeme prije nego što se provela devitalizacija zuba, može se dogoditi da su neke bakterije ostale na rubovima korijena, uzrokujući kroničnu upalu.

Granulom zuba
Granulom je jedna od potencijalnih komplikacija nakon devitalizacije zuba

Bakterije kroz vršak korijena dolaze do korijena zuba što dovodi do upale vrha korijena zuba koja se naziva granulom. Bakterije mogu doprijeti do korijena uglavnom iz dva razloga:

 • kroz mikrolezije u plombi koje omogućuju infiltraciju bakterija
 • zbog bakterija koje nisu potpuno eliminirane endodontskom terapijom jer se nalaze u dentinskim tubulima i do njih se ne može doprijeti endodontskim instrumentima

Ova druga mogućnost javlja se ako je karijes zanemaren i dijagnosticiran nakon dužeg vremena. U tim bi se slučajevima neke bakterije mogle uvući u korijenske kanale do kojih je teško doći stomatološkim instrumentima.


Alergijska stanja

Trošenje starih ispuna moglo bi dovesti do oslobađanja hlapljivih čestica u području devitaliziranog zuba koje mogu uzrokovati alergije koje se manifestiraju mjehurićima ili oteklinama.

Devitalizirani zub: važnost periodičnih kontrola

Nitko bolje od stomatologa ne može pratiti status devitaliziranog zuba. Ne odustati od planiranih kontrolnih posjeta stomatologu znači umanjiti mogućnost za bilo kakvu vrstu komplikacija ili intervenirati na vrijeme.

Na kraju, nikada nemojte zanemariti upozorenja koja nam tijelo šalje. Pravovremena intervencija mogla bi vam omogućiti da s vremenom izliječite i spasite zube koji bi inače morali biti izvađeni.

Kontrolni pregled u Poliklinici Smile
Važno je redovito kontrolirati devitalizirani zub kod stomatologa

Najčešća pitanja i odgovori


Je li devitalizacija zuba bolan postupak?

Pacijenti su uvjereni da je liječenje korijenskih kanala vrlo bolan proces. To je jedan od najvećih mitova u stomatologiji. Za vrijeme postupka se aplicira lokalna anestezija tako da je postupak potpuno bezbolan.


Može li devitalizirani zub boljeti?

Svakako je normalno da imate osjetljiv zub kada ga pritisnete nakon što je provedena devitalizacija zuba. Bol može trajati najviše 8 dana. Međutim, nije potpuno neuobičajeno osjećati bolove i po nekoliko mjeseci.


Je li bolja opcija devitalizacija zuba ili vađenje?

Općenito, liječenje korijenskih kanala je jednostavnije i štedi vam vrijeme i novac. Endodontsko liječenje ima visoku stopu uspješnosti, s rezultatima koji mogu trajati cijeli život.

Uz minimalno vrijeme i nelagodu, vaš zub se može spasiti. Jer u slučaju vađenja, izvađeni zub je potrebno nadomjestiti protetskim radom. A niti jedan most, proteza ili čak implantat neće biti u potpunosti kao vaš prirodni zub.


Što se može dogoditi ako se odumrli zub ne zaliječi?

Prostor unutar odumrlih zuba idealno je područje za razmnožavanje bakterija. To je savršeno okruženje za infekciju koja se može proširiti i dalje u organizam i uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme. Također može se formirati bolni zubni apsces. Liječenjem možete izbjeći oba navedena problema.


Ima li odumrli zub miris?

Neugodan miris je čest kod odumrlih zuba. Kad zub odumire, počne mirisati na trulo meso. Nije iznenađujuće da je upravo to ono što većinu ljudi dovodi stomatologu. Miris često može postati prilično jak.


Koje je boje odumrli zub?

Zub koji odumire može biti žute, svijetlosmeđe, sive ili gotovo crne boje. Promjena boje će se s vremenom povećati kako zub nastavlja propadati, a živac odumire. Ako osjetite bilo kakve simptome odumiranja zuba, važno je da odmah posjetite svog stomatologa.


Može li sivi zub opet pobijeliti?

Sivi zub vjerojatno neće vratiti svoju izvornu boju osim ako se ne tretira sredstvima za izbjeljivanje. Ako ne dobijete rezultate koje želite izbjeljivanjem kod kuće, stomatolog vam može preporučiti profesionalno izbjeljivanje u ordinaciji ili postavljanje zubne ljuskice.

Sadržaj