Najsuvremenija dentalna dijagnostika uz CBCT snimanje

Dentalna konusna kompjutorizirana tomografija (CBCT) posebna je vrsta rendgenskog aparata koji se koristi u situacijama kada tradicionalno dentalno rendgensko snimanje nije dovoljno. Također se koristi kao dijagnostička slika za pronalaženje patologije oralnih i maksilofacijalnih (čeljusti i lica) struktura.

Ova vrsta CT skenera koristi posebnu vrstu tehnologije za generiranje trodimenzionalnih (3D) slika zubnih struktura, mekih tkiva, živčanih puteva i kostiju u kraniofacijalnoj regiji u jednom skeniranju. Slike dobivene CBCT-om omogućuju preciznije planiranje tretmana.

CBCT snimka zuba
3D slika zuba

CBCT snimanje u usporedbi s tradicionalnim stomatološkim CT-om

CT s konusnim snopom nije isto što i klasični stomatološki CT. Dok oba CT skenera stvaraju trodimenzionalne slike čeljusti, stariji dentalni CT koristi lepezastu zraku za prijenos zračenja u obliku spirale.

S CBCT-om, snop rendgenskih zraka u obliku stošca rotira oko pacijentove glave kako bi proizveo između 150 do 200 dvodimenzionalnih slika visoke razlučivosti, koje se zatim digitalno kombiniraju u 3D sliku. Uz CBCT, vaš stomatolog pregledava trodimenzionalne presjeke vaše glave i vrata.

Kompjuterizirana tomografija s konusnim snopom može mnogo učinkovitije identificirati bolesti čeljusti, denticije, koštanih struktura lica, nosne šupljine i sinusa.

Koja je razlika u izloženosti rendgenskom zračenju?

Dentalni CT je starija tehnologija razvijena 1970-ih i koristi rendgensku cijev s visokom izlaznom anodom koja se rotira. CBCT uređaj koristi cijev za medicinsku fluoroskopiju male snage.

Niža razina snage znači manje zračenja za pacijenta. Konusni CT ima brži pokret od tradicionalnog CT skenera, dajući vam dozu zračenja koja je 200 do 300 puta manja od zračenja tijekom panoramske radiografije!

Za što se koristi CBCT snimanje?

Stomatolozi obično koriste dentalnu konusnu kompjutoriziranu tomografiju za planiranje tretmana kod ortodontske terapije i kod ugradnje zubnih implantata. Napredak dentalne medicine donio je neke od najnevjerojatnijih metoda medicinskog snimanja. CBCT snimka zuba također je korisna za složenije slučajeve koji uključuju:

  • Planiranje kirurškog zahvata za impaktirane zube.
  • Dijagnosticiranje poremećaja temporomandibularnog zgloba (TMZ).
  • Procjena čeljusti, sinusa, živčanih kanala i nosne šupljine.
  • Otkrivanje, mjerenje i liječenje tumora čeljusti.
  • Određivanje strukture kosti i orijentacije zuba.
  • Lociranje izvora boli ili patologije.
  • Kefalometrijska analiza.
  • Rekonstruktivna kirurgija.
  • Točna i sigurna ugradnja zubnih implantata.

Kako se treba pripremiti za CBCT zuba?

Ovaj pregled ne zahtijeva neku posebnu pripremu. Za pregled trebate nositi udobnu, široku odjeću.

Prije pregleda, osoblje Poliklinike Smile može od vas tražiti da uklonite sve što bi moglo ometati snimanje, uključujući metalne predmete, poput nakita, naočala, ukosnica i slušnih pomagala.

Iako ćete možda trebati izvaditi dentalne radove koji se mogu vaditi iz usta, preporučljivo je ponijeti ih na pregled jer će vaš stomatolog možda morati pregledati i njih.

Žene bi uvijek trebale obavijestiti svog stomatologa ili oralnog kirurga ako su trudne ili bi mogle biti trudne. Kad god se tijekom pregleda koristi određena doza zračenja, najbolje je poduzeti odgovarajuće mjere opreza.

CBCT snimanje

Kako se izvodi snimanje?

Od vas će se tražiti da stojite ili sjedite u radiološkoj sobi. Dentalni asistent će vas postaviti tako da područje interesa bude u sredini snopa. Od vas će se tražiti da ostanete vrlo mirni dok se izvor rendgenskih zraka i detektor okreću oko vas za 360 stupnjeva ili manje.

Izvor rendgenskih zraka i detektor montirani su na suprotnim stranama okretne poluge i zajedno se okreću za dinamičniji raspon. U jednoj rotaciji, detektor može generirati između 150 do 200 dvodimenzionalnih (2D) slika visoke rezolucije, koje se zatim digitalno kombiniraju u 3D sliku koja vašem stomatologu ili oralnom kirurgu može pružiti vrijedne informacije o vašem oralnom i kraniofacijalnom zdravlju.

Postupak obično traje oko 15 do 20 sekundi za kompletan volumen, koji se naziva i potpuna rendgenska snimka usta, gdje se snimaju cijela usta i zubne strukture, i manje od 10 sekundi za regionalno skeniranje koje se fokusira na određeno područje maksile ili mandibule.

Što možete očekivati tijekom i nakon snimanja?

Nećete osjećati nikakvu bol tijekom CBCT snimanja i moći ćete se vratiti svojim normalnim aktivnostima nakon završetka pregleda. Svi sustavi za snimanje i dijagnostiku u Poliklinici Smile sigurni su i certificirani.

Tko tumači rezultate i kako ih dobiti?

Vaš stomatolog ili oralni kirurg će analizirati dobivene slike. Neophodno je uključiti stručnost i znanje specijalista dentalne medicine pri promatranju mekih tkiva, gustoće kostiju i bilo kojeg drugog dijela vaše glave i vrata kako bi se osiguralo pravilno postavljanje dijagnoze.

Koja je cijena CBCT snimanja?

U Poliklinici Smile cijena za kompletan CBCT zuba kreće od 106,00 €.

Dentalni 3D CT

Planiranje ugradnje zubnih implantata s CBCT i CAD-CAM tehnologijom

U Poliklinici Smile kombiniramo CAD-CAM tehnologiju, koja nam omogućuje izradu protetskih radova u istom danu, s 3D slikom za pomoć pri preciznom i sigurnom planiranju postavljanja implantata. U radu koristimo vrhunske uređaje i softwer renomirane tvrtke Planmeca.

Ova jedinstvena tehnološka integracija omogućuje nam učinkovito postavljanje implantata s potpunim povjerenjem na temelju precizno definiranog mjesta ugradnje, kao i konačne protetske restauracije.

Kirurške vodilice za postavljanje implantata bez rizika za susjedne strukture poput živaca i sinusa, između ostalog, mogu se izraditi potpuno digitalno bez klasičnog uzimanja otisaka. To štedi vrijeme, smanjuje broj posjeta i čini cijeli proces mnogo ugodnijim. Sve u svemu, postiže se cilj poboljšanja kvalitete i savršenog pristajanja konačne zubne krunice.

Sadržaj

Imate pitanja ili želite dogovoriti termin za besplatan pregled? Pošaljite nam poruku.