Kako CAD-CAM tehnologija u stomatologiji omogućuje bolje rezultate i ugodnije iskustvo za pacijente

CAD-CAM stomatologija je područje dentalne medicine, obično dio restorativne stomatologije, odnosno protetike, za koju se koristi CAD-CAM tehnologija za izradu protetskih radova, poput krunica, ljuskica i proteza.

CAD je kratica za računalno potpomognuto projektiranje, a CAM za računalno potpomognutu proizvodnju. Ovu tehnologiju stvorila je proizvodna industrija 1957. godine, a stomatologija ju je usvojila 1985. godine.

CAD-CAM tehnologija u stomatologiji rezultirala je učinkovitijim, isplativijim i preciznijim procesima izrade zubnih nadomjestaka. Kako ova tehnologija kontinuirano napreduje, tako se unaprijeđuju opcije za sve osobe koje trebaju stomatološke protetske radove.

U nastavku ćemo vam objasniti sve o CAD-CAM dentalnoj tehnologiji, uključujući:

 • Kako radi
 • Za što se koristi
 • Zašto predstavlja revoluciju u restorativnoj stomatologiji

Čitajte dalje kako biste saznali kako ova dentalna tehnologija može i vama biti od koristi. 

Što je CAD-CAM tehnologija u stomatologiji?

Računalno potpomognuto projektiranje (CAD) i računalno potpomognuta proizvodnja (CAM) digitalne su tehnologije koje se koriste za dizajn, planiranje i u konačnici izradu dentalne protetike s tehnologijom 3D ispisa. 

Uz CAD-CAM, stomatolozi mogu učinkovito izraditi dentalne krunice, zubne mostove, ljuskice za zube, onlej, inlej i overlay ispune, klasične proteze te proteze podržane zubnim implantatima.

Koje su prednosti korištenja CAD-CAM tehnologije u stomatologiji?

Ova tehnologija koristi oralni skener i tehnologiju 3D printanja kako bi stvorila zamjenske zube koji su savršeno izrađeni i prilagođeni za vas.

Dentalni 3D skener i CAD-CAM stomatologija - CAD-CAM dentale

Koristi se za dizajn krunica na implantatima, krunica, mostova, ljuskica i svega ostalog u stomatologiji, čak i Invisalign. To je izvrsna, vrlo pouzdana tehnologija koju danas koristimo u modernoj stomatologiji kako bismo našim pacijentima pružili nevjerojatnu njegu visoke kvalitete.

Ova tehnologija proizvodi radove koji izgledaju vrlo prirodno. To nadomjescima omogućava dugovječnost jer su savršeno prilagođeni vašim zubima.

Kako funkcionira CAD-CAM stomatologija?

Prije nego se počela koristiti CAD-CAM tehnologija, proces izrade krunica na implantatima, krunica na zubima i proteza uključivao je brojne posjete stomatologu. Vaš zubar bi napravio kalupe za otisak vaših zuba i potom ih poslao u laboratorij. Tamo bi vam tehničari izradili nove zube.

CAD-CAM proces za izradu zubnih nadoknada mnogo je učinkovitiji i može se dovršiti za samo 45 minuta, a najviše za nekoliko sati. Ako će vaš stomatolog izraditi vaše protetske radove pomoću CAD-CAM tehnologije, evo što možete očekivati:

 1. Priprema: Tijekom vašeg pregleda, vaš stomatolog će morati ukloniti eventualni karijes i provjeriti jesu li vaši zubi čisti i spremni za izradu protetskih radova.
 2. Skeniranje: vaš će stomatolog koristiti intraoralni skener za izradu 3D slika vaših usta i zuba.
 3. Dizajn: dentalni tehničari će koristiti ove 3D slike zajedno s CAD softverom za digitalno planiranje, crtanje i dizajn zubnih nadomjestaka. To može potrajati od nekoliko minuta do sat vremena, ovisno o iskustvu tehničara i složenosti restauracije.
 4. Izrada: Ovdje digitalni dizajn postaje stvarnost. Most, proteza, inlej, onlej, krunica ili ljuskica izrađuju se iz bloka keramičkog materijala u posebnoj komori.
 5. Personalizacija: Vaš je novi zub savršeno prilagođen ostatku vaših zuba, s prilagođenom bojom i ostalim karakteristikama za prirodan izgled.
 6. Pečenje: Baš kao i kod keramičkog posuđa, vaš keramički zub će proći potrebnu termičku obradu.
 7. Završne prilagodbe: nakon pečenja, tehničar će ispolirati nadomjestak do savršenstva i tada je vrijeme da ga stomatolog postavi.
Završno poliranje protetskog rada
Komponente CAD-CAM dentalne tehnologije

CAD-CAM tehnologija u stomatologiji koristi različite alate i komponente:

 • Skener: Naziva se i alat za digitalizaciju, koristi se za skeniranje i prebacivanje slike vaših zuba u računalo na daljnju obradu.
 • CAD softver: koristi se za obradu slika vaših zuba i planiranje vama prilagođenih zubnih protetskih radova. Ovaj softver vam također može pokazati vaše očekivane rezultate nakon terapije.
 • CAM stroj: Ovaj stroj pretvara vaše dentalne snimke u stvarnu restauraciju pomoću 3D ispisa.
CAD-CAM tehnologija u stomatologiji - CAD-CAM odontotecnico

Po čemu se CAD-CAM protetika razlikuje od tradicionalne dentalne protetike?

Postoje neke ključne razlike između CAD-CAM stomatologije i konvencionalne protetike, uključujući vrijeme i trud koje zahtijevaju od stomatologa i pacijenta.

Gore smo spomenuli proces za CAD-CAM, a sada pogledajmo kako funkcionira tradicionalna restaurativna stomatologija:

 • Vaš stomatolog će vam uzeti otisak.
 • Otisak se šalje u laboratorij.
 • Laboratorijski tehničar uz pomoć otiska izrađuje zubni odljevak.
 • Koristeći gipsani model, stomatolog izrađuje krunicu, ljuskicu itd.
 • Dok se izrađuje protetski nadomjestak, pacijent će imati privremeni nadomjestak dok se konačni rad ne završi.

Za dovršetak gore navedenih koraka mogu biti potrebna najmanje dva do tri pregleda. CAD-CAM tehnologija uklanja potrebu za ručnim i neugodnim uzimanjem dentalnih otisaka, ili za dodatnim laboratorijskim radom i višestrukim pregledima. Štoviše, CAD-CAM stomatologija omogućava preciznije i estetski naprednije rezultate uz bržu i za pacijenta ugodniju proceduru.

batch DSC5226 | Anti Covid Popusti

CAD-CAM tehnologija u stomatologiji također olakšava ortodontsku terapiju, jer korištenjem ove tehnologije stomatolozi mogu digitalno skenirati pacijentove zube, što je brže i preciznije od izrade gipsanog modela. Ovi se digitalni otisci mogu koristiti sa softverom, čineći planiranje i izvedbu terapije lakšim i bržim, posebno kada je riječ o nevidljivim aparatićima.

Štoviše, pacijenti mogu vidjeti potencijalne rezultate svoje ortodontske terapije prije nego što uopće započne. 

Prednosti i nedostaci CAD-CAM tehnologije

Iako postoje mnoge prednosti CAD-CAM tehnologije, postoje i neki nedostaci. Pogledajmo nakratko sažetak prednosti i nedostataka:

Prednosti CAD-CAM tehnologije

 • Brža i kraća terapija
 • Lakši proces
 • Praktičnije za pacijenta
 • Ugodniji proces za pacijenta
 • Preciznija izrada
 • Najbolja estetika

Nedostaci CAD-CAM tehnologije

 • Skuplji protetski radovi
 • Potrebna dodatna obuka stomatološkog osoblja
DWOS TRyin scan7 | Anti Covid Popusti

Tko je dobar kandidat za CAD-CAM?

Važno je znati da nije svaki slučaj prikladan za ovaj visokotehnološki tretman. Vaš stomatolog će odlučiti je li to moguće ili ne.

Vaša podobnost također ovisi o vrsti restauracije i materijalima koji će se koristiti za izradu restauracije. A u nekim složenijim slučajevima, stomatolozi preferiraju tradicionalne metode koje im daju veću kontrolu u izradi nadomjestaka i osiguravanju ispravnog postavljanja.

Zaključak

CAD-CAM tehnologija u stomatologiji je relativno novi pristup koji može poboljšati iskustvo pacijenata tijekom stomatološke terapije. Stomatolozima također olakšava izradu protetskih nadomjestaka, što rezultira boljim izgledom zamjenskih zuba i općenito ugodnijim doživljajem za pacijenta.

Budući da je ova tehnologija još uvijek prilično nova, postoje ograničenja i skuplja je od konvencionalnih tehnika dentalne restauracije.

Ako ste zainteresirani za ovu vrstu stomatološke protetike, možete razgovarati sa svojim stomatologom o dostupnim opcijama.

Često postavljana pitanja i odgovori

Što je CAD-CAM stomatologija?

CAD-CAM stomatologija je nova tehnologija koja koristi računalno potpomognuti dizajn i računalno potpomognutu proizvodnju za izradu zubnih nadomjestaka pomoću digitalnog skeniranja i 3D ispisa.

Koliko košta CAD-CAM protetika?

CAD-CAM tehnologija skuplja je od klasičnih restaurativnih dentalnih zahvata jer je još uvijek relativno nova i zahtijeva naprednu tehnologiju i strojeve kao što je 3D ispis.

Je li CAD-CAM bolji od tradicionalne restaurativne stomatologije?

CAD-CAM nije nužno u svemu bolji od tradicionalne restaurativne stomatologije, ali ni tradicionalna stomatologija nije bolja od CAD-CAM tehnologije. Različite tehnike bit će prikladne za različite slučajeve. Važno je voditi brigu o svojem oralnom zdravlju i prihvatiti odgovarajuću terapiju kada vam stomatolog kaže da vam je to potrebno.

Sadržaj

Imate pitanja ili želite dogovoriti termin za besplatan pregled? Pošaljite nam poruku.