Pregled sadržaja:

 1. Što je proteza za zube?
 2. Koje su uobičajene vrste proteza za zube?
 3. Koji su uzroci gubitka zuba?
 4. Vrste proteza za zube
 5. Kako se izrađuju zubne proteze?
 6. Tko izrađuje i postavlja zubne proteze?
 7. Tko je kandidat za zubnu protezu?
 8. Kako čistiti i održavati proteze za zube?
 9. Kako se naviknuti na proteze za zube?
 10. Kada biste trebali popraviti ili zamijeniti protezu?
 11. Koja je cijena proteza za zube?

Što je proteza za zube?

Proteze za zube (pacijenti ih često nazivaju umjetni zubi) su sintetički nadomjesci za prirodne zube koji nedostaju. Neke su proteze dizajnirane da nadomjeste nekoliko zuba koji nedostaju (parcijalna proteza). Druge vrste proteza zamjenjuju sve vaše zube, desni i okolna tkiva (totalna proteza).

Karijes, bolesti desni i ozljede lica mogu dovesti do gubitka zuba. Ovisno o tome koliko je zuba izgubljeno i o raznim drugim faktorima, rješenje mogu biti zubne proteze.

Kada nedostaju zubi, mišići lica mogu se s vremenom opustiti. Proteze za zube su dizajnirane da vam pomognu ispuniti profil lica i poboljšati izgled. Također olakšavaju vam gristi, žvakati i govoriti.

Vrste proteza za zube - Tipi comuni di dentiere

 

Koje su uobičajene vrste proteza za zube?

 • Totalna zubna proteza namijenjena je pacijentima kojima nedostaju svi zubi.
 • Mobilna parcijalna zubna proteza namijenjena je pacijentima kojima nedostaje dio zubi ili onima koji preferiraju uklonjivu opciju.
 • Proteza na implantatima namijenjena je pacijentima kojima je potrebna dodatna potpora zbog gubitka kosti. Proteza na implantatima učvršćena je u čeljusti kada je u ustima. Međutim, potrebno ih je ukloniti radi čišćenja.
 • Imedijatna proteza (privremena proteza za zube) namijenjena je za pacijente koji žele vađenje zuba i izradu proteze isti dan.

Koji su uzroci gubitka zuba?

Gubitak zuba glavni je razlog zašto ljudi imaju potrebe za zubnom protezom. Postoji nekoliko primarnih uzroka gubitka zuba, uključujući:

 1. Parodontoza (bolest desni i potpornih struktura zuba) – ujedno i najčešći razlog
 2. Vađenje zuba
 3. Prirodno starenje
 4. Loša oralna higijena
 5. Teški karijes
 6. Ozljeda lica ili čeljusti

Također, pod većim ste rizikom od gubitka zuba u sljedećim slučajevima:

 • Stariji ste od 35 godina
 • Muškog ste spola
 • Pušite ili koristite duhanske proizvode
 • Imate reumatoidni artritis
 • Imate dijabetes ili visok krvni tlak
 • Zanemarujete preglede i profesionalno čišćenje zubi kod stomatologa (svakih šest mjeseci)
 • Zanemarujete njegu zubi kod kuće (četkanje zuba dva puta dnevno, čišćenje zubnim koncem i po potrebi ispiranje vodicom za usta)

Vrste proteza za zube

Dostupne su mnoge različite vrste proteza za zube. Koja vrsta proteze je najbolja za vas ovisi o vašem oralnom zdravstvenom stanju i načinu života. Prema vrsti, proteze se dijele na:

Totalna zubna proteza

Totalne proteze, poznate i kao potpune proteze, su uklonjivi nadomjesci za cijeli zubni set pacijenta. Potpuno su prilagođeni i vraćaju oblik i izgled prirodnim zubima.

Konvencionalne proteze također poboljšavaju žvakanje, što znači da možete ponovno gristi, žvakati i jesti hranu.

Ipak, važno je naglasiti da su funkcije žvakanja s protezom puno manje nego kod prirodnih zuba ili zubnih implantata. Nedostatak potpore u kosti znači da niste u mogućnosti proizvesti toliku snagu žvakanja.

Proteza za zube - Protesi dentaria

 

Mnogi pacijenti s totalnom protezom također razvijaju govorne mane, kao što je frfljanje. To je zbog debljine materijala koji pokriva nepce (što je neophodno i ne može se stanjiti). Neke se osobe s vremenom prilagode tome, dok druge ne.

Potpuna proteza posljednja je opcija nakon što se sve druge nadoknade zuba smatraju neučinkovitima. Umjetni zubi ne sprječavaju povlačenje kosti čeljusti, a ponekad loše proteze tome mogu čak i doprinijeti. Samo zubni implantati mogu očuvati kost i spriječiti njen gubitak nakon ispadanja zuba.

Tko je kandidat za totalnu protezu?
 • Stariji pacijenti — potpuna bezubost (nedostatak zuba u čeljusti) je najčešća kod osoba starijih od 65 godina. Razlog tome je što je gubitak zuba povezan s dobi, osobito kod gerijatrijskih pacijenata (osobe s bolestima i problemima uzrokovanim starošću).
 • Mlađi pacijenti — u rijetkim slučajevima mladi pacijenti također mogu biti kandidati za potpunu protezu. To je slučaj samo ako su izgubili sve zube zbog ozljede ili teškog karijesa.

Mobilna parcijalna zubna proteza

Za razliku od totalnih proteza koje zamjenjuju sve zube, mobilne parcijalne proteze zamjenjuju samo neke zube koji nedostaju. Mobilna parcijalna proteza sastoji se od zamjenskih zuba pričvršćenih na plastičnu bazu u boji desni.

Parcijalne zubne proteze koje se mogu ukloniti ugrađene su na lijevani metalni okvir radi čvrstoće. Vraćaju prirodan izgled, osjećaj i funkciju vašim zubima.

Parcijalna zubna proteza - Dentiera mobile parziale

Mogu se ukloniti u bilo kojem trenutku i lako ih je zamijeniti. Najčešće se preporučuju pacijentima koji ne mogu dobiti zubni most (most koji je učvršćen na implantatima).

Dostupne su dvije vrste mobilnih djelomičnih proteza, uključujući:
 • Lijevane parcijalne proteze — izrađene su od akrilata u boji tkiva (desni), zamjenskih zuba i metalnog okvira koji drži sve materijale zajedno. Stomatolozi preporučuju ove proteze kada jedan ili više prirodnih zuba ostane u donjoj ili gornjoj čeljusti.
 • Akrilatne parcijalne proteze — izrađene su od akrilne smole i oponašaju izgled i funkciju prirodnih zuba. Dolaze sa ili bez kopči od kovane žice. Akrilatni umjetni zubi su privremeni jer zubno meso pacijenta u potpunosti podupire zube. Dugotrajna uporaba može dovesti do povlačenja desni.

Zubna proteza na implantatima

Proteze koje se učvršćuju na zubne implantate ne fiksiraju se trajno na zubne implantate. One kliknu na svoje mjesto i prikače se na lokatore. Polufiksne proteze na implantatima namijenjene su rješavanju bezubosti, što znači da nadomještaju sve zube u čeljusti.

Proteze na implantatima povećavaju stabilnost i poboljšavaju funkciju žvakanja bolje od tradicionalnih mobilnih proteza. Međutim, potrebno ih je ukloniti svake večeri radi čišćenja i odmora tkiva u ustima.

Vrste proteza na implantatima:
 • Zubna proteza na lokatorima ili kugličnim vezama: Opcija s ugradnjom 2 do 4 zubna implantata namijenjena za nadoknadu zubi u gornjoj (4 implantata) i donjoj čeljusti (2 implantata).
 • Wironit proteza fiksirana na prečki: Prečka se izrađuje individualno za svakog pacijenta i fiksira se na 4 zubna implantata. Namijenjena je za gornju i donju čeljust, a proteza pomoću utora naliježe na prečku te se dobije iznimno čvrsta veza.
Removable denture with bar 02 | Kada je zubna proteza dobar izbor za nadoknadu nedostajućih zubi
Wironit proteza na implantatima - Protesi dentale scheletrata su barra
Wironit proteza na implantatima - Protesi dentale scheletrata su barra
Prednosti proteza na implantatima:
 • Dugotrajne su
 • Pružaju funkcionalan set zuba prirodnog izgleda s većom udobnošću
 • Omogućavaju učinkovitije grizenje i žvakanje

U Poliklinici Smile za proteze na implantatima koristimo vrhunske implantološke sustave najpoznatijeg svjetskog proizvođača zubnih implantata Straumann iz Švicarske.

Imedijatna, privremena proteza za zube

Kod tradicionalnih proteza, nakon vađenja svih pacijentovih zuba, potrebno je pričekati najmanje 6 do 8 tjedana prije nego što se postave umjetni zubi. To daje mjestu ekstrakcije zuba i čeljusnoj kosti dovoljno vremena da zacijele.

Mobilna privremena proteza za zube može se koristiti neposredno nakon vađenja prirodnih zuba. Iako praktična, privremena proteza za zube je izazovnija od tradicionalnih proteza jer nije individualno oblikovana i prilagođena za zubno meso pacijenta.

Vrste imedijatnih proteza uključuju:
 • Konvencionalna privremena proteza za zube — uklonjivi umjetni zubi koji su izrađeni za neposrednu upotrebu nakon vađenja prirodnih zuba. Također su izrađene od istih materijala kao i konvencionalne ili tradicionalne proteze.
 • Kratkotrajna privremena proteza za zube — uklonjivi umjetni zubi dizajnirani za poboljšanje estetike i izgleda lica. One također poboljšavaju oralnu funkciju za kratko vrijeme prije postavljanja konačnog rada. Međutim, obično se sastoje od slabijeg materijala jer se koriste samo kratko vrijeme.

Kako se izrađuju zubne proteze?

Nakon što vam je uzet otisak za izradu proteze, zubotehničkom će laboratoriju trebati nekoliko tjedana da ih izradi. Također ćete trebati dogovoriti nekoliko termina i pregleda sa stomatologom ili specijalistom stomatološke protetike.

U većini slučajeva, proces u kojem se izrađuje zubna proteza sastoji se od 10 koraka:

 1. Vaš stomatolog će uzeti otiske i mjere vaše čeljusti/zuba za izradu individualnih žlica
 2. Na temelju otisaka izrađuje se gipsani model vaših usta i individualne žlice
 3. U ordinaciji stomatolog uzima funkcijski otisak s individualnim žlicama
 4. Na temelju otisaka izrađuje se gipsani model vaših usta. Zubni tehničar izrađuje zagrizne voštane bedeme.
 5. Stomatolog pomoću zagriznih voštanih bedema uzima registrar vertikalne i horizontalne relacije.
 6. Na temelju otisaka izrađuje se gipsani model vaših usta. Model se postavlja na artikulator (mehanički uređaj koji predstavlja vašu čeljust). To omogućuje tehničaru da pričvrsti zube voskom.
 7. Nakon što se postave umjetni zubi, tehničar za proteze će izrezati i oblikovati vosak kako bi se stvorilo realistično tkivo desni.
 8. U ordinaciji se radi proba postave zubi u protezama. Provjerava se estetika i funkcija proteze.
 9. Zatim se proteze u laboratoriju stavljaju u poseban držač. Na protezu se ulijeva više gipsa kako bi se održao njezin oblik.
 10. Držač se stavlja u kipuću vodu, koja ispire višak voska.
 11. Tehničar ubrizgava akrilat u držač kako bi zamijenio vosak. Kako bi se osiguralo da se akrilat ne lijepi, na gips će se nanijeti posebni premaz.
 12. Gipsani kalup pažljivo se odlomi od proteze i ukloni se preostali gips.
 13. Tehničar će zatim obrezati višak akrilata i ispolirati ga.
 14. Proteze se zatim vraćaju stomatologu, s kojim ćete dogovoriti termin za predaju protetsko rada. Potom se izvršavaju dodatne prilagodbe (ukoliko je potrebno).
Izrada prototipa u Straumann laboratoriju

 

Tko izrađuje i postavlja zubne proteze?

Dvije vrste stomatologa mogu postaviti proteze:

Opći stomatolog

Opći stomatolozi mogu postaviti zubne proteze. Također pružaju razne preventivne, dijagnostičke i restorativne usluge, kao što su rendgenske snimke, čišćenje zuba, plombe na zubima u slučaju karijesa i izbjeljivanje zubi. 

Za razliku od specijalista, koji su fokusirani i dodatno obrazovani za jedno specifično područje stomatologije, opći stomatolozi pružaju širok raspon tretmana za osobe svih dobnih skupina.

Specijalist stomatološke protetike

Specijalisti stomatološke protetike, poput naše dr. Rialde Slovša posebno su stručni za postupak izrade zubnih proteza. Pored toga specijalizirani su za različite postupke i radove namijenjene nadoknadi zuba.

Ria Slovsa

 

Tko je kandidat za zubnu protezu?

Muškarci i žene sa značajnim gubitkom zuba kandidati su za protezu. Potreba za protezom ne ovisi o dobi, već više o stanju zuba pacijenta.

Također je važno da pacijent ima dovoljno strukture čeljusne kosti i preostalo zdravo tkivo desni. Umjetni zubi trebaju dovoljnu količinu potpore prirodnog tkiva kako bi ostali na mjestu dulje vrijeme.

Najčešća dobna skupina koja ima proteze za zube su osobe starije od 65 godina. Potreba za protezom kod osoba starijih od 40 godina također je prilično česta, osobito kod žena.

19% žena starijih od 40 godina nosi proteze. 27% osoba starijih od 65 godina nema preostalih prirodnih zuba.

Kako čistiti i održavati proteze za zube?

Nakupljanje zubnog plaka na protezama može dovesti do gubitka koštane mase u čeljusti, lošeg zadaha i stomatitisa (upala sluznice mekog tkiva unutar usta). Drugi rizik od neočišćenih proteza je gljivična infekcija.

Kako biste spriječili ova stanja, važno je prakticirati ispravnu njegu proteza za zube:

 1. Navečer nježno četkajte protezu mekom četkicom za protezu kako biste uklonili plak. Tijekom četkanja, skidive proteze treba držati iznad umivaonika s malom krpicom. Ova krpica služi kao zaštita ako vam ispadnu. Čest je slučaj da umjetni zubi puknu ako padnu u umivaonik, na ormarić ili na pod.
 2. Namočite ih u kupovnu tekućinu za čišćenje proteza preko noći. Ujutro ih ponovno očetkajte i nosite tijekom dana.

Evo nekoliko savjeta za prilagodbu na nove zubne proteze:

1. Slijedite upute za oporavak nakon zahvata

Vaš stomatolog ili specijalist stomatološke protetike dati će vam upute za njegu nakon postavljanja proteze. Pažljivo slijedite ove upute kako biste osigurali pravilno ozdravljenje i ugodu s protezom.

Ako imate mobilne proteze za zube, suzdržite se od prečestog skidanja. Bitno je da ih nosite tijekom dana kako biste se brzo navikli na njih.

2. U početku jedite samo meku hranu

Prvih nekoliko dana nakon izrade novih proteza trebali biste jesti samo meku hranu kako biste spriječili dodatnu nelagodu.

3. Vježbajte govor i vježbajte mišiće lica

Vježbajte govoriti naglas kako biste vježbali mišiće lica i spriječili neželjene probleme s govorom. Pjevanje vam također može pomoći da se naviknete na izgovaranje riječi.

4. Čistite zubne proteze i desni

Redovito četkajte svoje proteze i zubno meso kako biste spriječili nakupljanje bakterija i loš zadah.

5. Koristite ljepilo za protezu kada je potrebno

Ljepilo za protezu može se koristiti za ublažavanje bilo kakve iritacije uzrokovane novim protezama. Međutim, ako primijetite da vam proteza ne stoji kako treba, dogovorite pregled sa svojim stomatologom. Ljepila ne mogu popraviti loše postavljene proteze.

Kada biste trebali popraviti ili zamijeniti protezu?

Proteze se obično moraju mijenjati svakih 5 godina (ako se ispravno brinete o njima). Baš kao i prirodni zubi, proteze s vremenom promijene boju. Ako se vaša proteza okrhne ili napukne, možda će trebati samo manji popravak. Međutim, ako se slomi, morat ćete ih odmah zamijeniti.

Smile Dental Lab

 

Koja je cijena proteza za zube?

Zubna proteza cijena u Poliklinici Smile ovisi o odabranoj vrsti:

 • Za totalne proteze cijena iznosi 4.200 kn (gornje ili donje, ne oboje)
 • Za privremene proteze cijena iznosi 2.400 kn (gornje ili donje, ne oboje) 
 • Za parcijalne mobilne proteze cijena iznosi 1.050 kn (gornje ili donje, ne oboje)
 • Zubna proteza na implantatima cijena za polufiksne wironit proteze iznosi od 4.700 do 5.700 kn (gornja ili donja, ne oboje) ovisno o tome je li u pitanju obična ili estetska varijanta

Zaključak

Proteze zamjenjuju neke ili sve zube koji nedostaju u čeljusti. Izrađuju se u mobilnim i polufiksnim varijantama.

Starije odrasle osobe imaju najveći rizik od gubitka zuba zbog bolesti desni, karijesa, loše oralne higijene i prirodnog starenja. Vađenje zuba i ozljede lica također mogu dovesti do gubitka zuba. U tim slučajevima mogu biti potrebne zubne proteze. 

Postoji pet osnovnih vrsta proteza uključujući totalne proteze, fiksne parcijalne proteze, mobilne parcijalne proteze, proteze na implantatima i privremene proteze.

Svatko kome nedostaje više zubi kandidat je za protezu. Starije odrasle osobe (65+) najčešće trebaju proteze. Pravilna briga o vašim protezama osigurava da će vaše desni, čeljusna kost i umjetni zubi ostati zdravi na duge staze. Četkajte ih svakodnevno i preko noći namočite u razrijeđenom bijelom octu ili tekućini za proteze. 

Može vam biti potrebno određeno vrijeme da se naviknete na protezu. Kako biste olakšali proces, u početku jedite samo meku hranu i po potrebi koristite ljepilo za protezu. Također možete vježbati govor i mišiće lica.

Ukoliko imate pitanja ili vam je potrebna nadoknada zubi koji vam nedostaju, slobodno nam pošaljite upit ili se naručite na besplatan prvi pregled.

 

 

Za vaše stomatološke probleme imamo odgovarajuća rješenja.

BESPLATNI prvi pregled uključuje pregled specijaliste, 2D RTG snimak obje čeljusti, konzultacije i izradu zagarantirane* ponude.

Leave a Reply