7 razloga za odbacivanje zubnog implantata

Bez obzira trebate li zamijeniti jedan ili više zuba, zubni implantati i All on 4 metoda mogu vam dati prekrasan, prirodan osmijeh dok istovremeno poboljšavaju kvalitetu vašeg života. Postupak također može imati doista izniman postotak uspješnosti kada se pravilno i kvalitetno izvede. Međutim, neki čimbenici mogu uzrokovati odbacivanje zubnog implantata. I iako je rijetkost, kada se dogodi, može uzrokovati ozbiljne nelagode, pa čak i dovesti do daljnjih komplikacija.

Koji su simptomi za odbacivanje implantata?

Postoje tri uobičajena simptoma koji ukazuju na odbacivanje implantata:

  • Jaka bol ili nelagoda
  • Oticanje ili upala desni
  • Implantat postaje labav ili se pomiče u ustima

Odbacivanje zubnog implantata može se dogoditi zbog niza razloga, uključujući opće zdravstvene čimbenike pacijenta, standard njege nakon zahvata te vještinu i kompetentnost stomatologa ili oralnog kirurga.

U nastavku je 7 glavnih razloga za odbacivanje implantata:

1. Neispravno pozicioniranje implantata

Jedan od izazovnih aspekata implantološke stomatologije je postavljanje implantata tako da bude potpuno okružen kosti. Ponekad idealan položaj u kosti nije idealan položaj za implantat. Dakle, implantat u konačnici može biti neispravno pozicioniran u kosti. Kada implantat nije poravnat s kosti, krunice mogu izgledati neprirodno, desni se mogu povući, a tamno sivi metal implantata vidljiv je oko desni.

Neispravno pozicioniran implantat
Neispravno pozicioniranje može biti razlog za odbacivanje implantata

Ispravljanje implantata koji su postavljeni na pogrešno mjesto može biti teško. Proces uklanjanja može oštetiti kost i susjedne zube. Zbog toga je jako važno da bude ispravno pozicioniran od prve. Isto vrijedi i za odabir stomatologa, odnosno oralnog kirurga sa znanjem i iskustvom za postizanje najboljih rezultata.

2. Loše uzeti otisci

Stomatolog uzima otiske i šalje ih u laboratorij na izradu krunica. Ako otisci nisu precizni, zamjenski zubi možda neće ispravno pristajati. Čak i neznatno pogrešno pristajanje može rezultirati razmakom između krunice i zubnog mesa, dovoljnim da ugrozi izgled i funkciju zuba. To može omogućiti bakterijama da uđu u desni i na kraju dovesti do infekcije. Infekcija se može liječiti, ali može zahtijevati zamjenu implantata. To u konačnici može udvostručiti troškove liječenja.

Drugi čimbenik je cement koji vezuje novu zubnu krunicu na implantat, što također može izazvati infekciju ako iscuri na desni. Zbog toga je vještina implantologa tako važna. Moraju biti sposobni za precizno izvođenje postupka pod velikim povećanjem, što zauzvrat smanjuje svaku mogućnost praznina ili pogrešaka.

3. Periimplantitis i druge infekcije

Periimplantitis je jedan od glavnih uzroka za odbacivanje zubnog implantata. Vode se rasprave treba li ga klasificirati kao bolest ili kao komplikaciju zbog stavljanja stranog tijela u usnu šupljinu. Unatoč tome, ponekad se nedugo nakon završetka postupka može javiti upalni odgovor uzrokovan stvaranjem bakterija u ustima.

Periimplantitis može oštetiti i desni i kost koja okružuje implantat i potencijalno dovesti do kasnijeg gubitka kosti ili uzrokovati odbacivanje implantata. Iako se stanje može liječiti, implantat će najčešće biti potrebno zamijeniti. Najosjetljiviji na bakterijsku infekciju ili periimplantitis su dijabetičari, pušači i osobe s lošom oralnom higijenom.

Periimplantitis može biti razlog za odbacivanje zubnog implantata
Periimplantitis je upala koja može uzrokovati odbacivanje zubnog implantata

4. Neuspjela oseointegracija

Oseointegracija je izraz koji se koristi za opisivanje razvoja strukturne veze između kosti i umetnutog implantata. Ovaj proces obično traje od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci.

Ponekad se implantat ne spoji u potpunosti s čeljusnom kosti. To može ostaviti implantat labavim ili može čak i ispasti. Glavni razlog za to je nedovoljno kosti u koju bi se umetnuo implantat.

Gustoća kosti i cjelokupno zdravlje vaše čeljusne kosti važan su faktor kada je u pitanju implantološka stomatologija. Procjena zdravlja vaše kosti nešto je što će vaš oralni kirurg napraviti prije zahvata. Ako nema dovoljno kosti, opcija je regeneracija kosti ili postupak podizanja sinusa kako bi se ponovno stvorili ispravni uvjeti za umetanje implantata.

5. Oštećenje živca

Iako je oštećenje živca rijetko, može se dogoditi kada je implantat fiksiran preblizu živaca koji okružuju usta. Učestalost ovoga je češća kod neiskusnih stomatologa koji ugrađuju zubne implantate ili kada stomatolog ne koristi plan liječenja kao dio svoje prakse. Plan liječenja je ono što pomaže oralnom kirurgu identificirati sve čimbenike koji bi mogli utjecati na postupak implantacije, kao što je identificiranje idealnog položaja implantata u odnosu na kritične strukture i živce u ustima.

Simptomi za oštećenje živca obično se ukazuje kada postoji obamrlost, dugotrajna bol ili osjećaj trnaca oko desni, usana, obraza ili jezika.

6. Lom samog implantata

Unatoč tome što je najčešće napravljen od metala titanija, moguće je da se metalni vijak implantata olabavi. Kada se vijak implantata olabavi, pomicanje može uzrokovati lom implantata.

Zahvaljujući napretku u implantološkoj tehnologiji, to se danas događa rjeđe, no ipak se može dogoditi. Osobito kod jeftinih proizvođača i inozemnih laboratorija, koji mogu koristiti lošije materijale, što dovodi do komplikacija s veličinom i prilagodbom, što će ugroziti stabilnost implantata.

Svakako budite sigurni da li vaš stomatolog za ugradnju implantata koristi materijale koji zadovoljavaju suvremene propise o sigurnosti potrošača, kako biste osigurali kvalitetno liječenje i smanjili šanse za odbacivanje implantata.

7. Odbacivanje stranog tijela i alergijska reakcija

Kad god nešto strano unesete u svoje tijelo, uvijek postoji mogućnost nuspojava. Zubni implantati i drugi materijali koji se koriste za postupak implantacije mogu izazvati lokaliziranu reakciju. Kako bi osigurao najbolje materijale za vaš tretman, stomatolog bi trebao provjeriti imate li kakve alergije.

Što učiniti ako sumnjate na odbacivanje zubnog implantata?

Prvo, ako imate infekciju kao što je periimplantitis nakon postupka ugradnje zubnog implantata, moguće je liječiti infekciju bez uklanjanja implantata. Upala se obično liječi temeljitim čišćenjem. Što se ranije problem otkrije, to su veće šanse za liječenje problema.

Ako postoji oštećenje kosti oko implantata, to se također može liječiti. Ali liječenje uključuje uklanjanje kosti i zatim izvođenje presađivanja kosti kako bi se implantat mogao ispravno umetnuti natrag.

Odbacivanje implantata simptomi
Oštećenje kosti oko implantata

Ovisno o razini oštećenja, možda će biti potrebno ukloniti krunicu i implantat. Ispravljanje neispravnih implantata može biti teško. Proces uklanjanja može oštetiti kost i susjedne zube. Vrlo je važno ugradnju implantata učiniti ispravno od prve, kao i odabrati specijaliziranog stomatologa, odnosno oralnog kirurga koji ima sve vještine i iskustvo za postizanje najboljih rezultata. Pročitajte vrlo koristan vodič Kako odabrati implantološku kliniku i saznajte na što sve trebate obratiti pažnju.

Jeste li spremni poduzeti sljedeći korak?

Bez obzira na to gdje ste odabrali obaviti postupak ugradnje zubnih implantata, važno je da ste upoznati s rizicima i da vaš odabrani stomatolog ima vještine i iskustvo kako bi rizike sveo na najmanju moguću mjeru, a istovremeno osigurao vrijedno ulaganje u zdravlje vaših zuba.

U Poliklinici Smile, naš glavni oralni kirurg, dr. Darko Slovša, ima više od 20 godina iskustva u oralnoj kirurgiji. Specijalizirao se za implantologiju i koštane defekte čeljusti te je vrlo sposoban riješiti i najsloženije slučajeve.

Danas je dr. Slovša jedan od najiskusnijih stomatologa za zubne implantate i All on 4 u Hrvatskoj i šire jer ima licence za rad u čak 4 zemlje Europske Unije. Svake godine obavi više od 1.000 implantoloških zahvata. Njegovo iskustvo u implantološkoj stomatologiji naučilo ga je što može poći po zlu u zahvatu, kako minimizirati rizike i kako izvesti zahvat prema najvišim standardima.

Oralna kirurgija
Odabir iskusnog oralnog kirurga dobra je garancija da se neće dogoditi odbacivanje implantata nakon zahvata

Implantološka stomatologija nije samo sporedna usluga koju pruža dr. Slovša, već područje stomatologije kojem je posvetio svoju zavidnu stomatološku karijeru. Zbog toga se dr. Slovši često obraćaju pacijenti kako bi popravio stomatološke tretmane i neuspjele ugradnje implantata koje su izveli drugi.

Ako ste zainteresirani za ugradnju zubnih implantata ili ako sumnjate na odbacivanje zubnog implantata, možete se javiti za besplatan prvi pregled i konzultacije te osobno razgovarati s dr. Slovšom.

Sadržaj