Navlake za zube cijena, prednosti i nedostaci te kada ih ugrađujemo

U stomatologiji krunica je površina zuba prekrivena caklinom. Kad se površina zuba ošteti (lom, otkrhnuće, pukotina ili karijes), postavljaju se umjetne zubne navlake (krunice) kako bi se spriječilo daljnje oštećenje i gubitak zuba.

Što su navlake za zube?

Navlake su boje zuba, i učvršćuju se preko oštećenih zuba kako bi vratile njihovu prirodnu funkciju, oblik i izgled. Mogu biti izrađene od metala, keramike (porculana) ili kompozitne smole. Keramičke navlake još dijelimo na metal-keramičke navlake za zube, potpuno keramičke navlake, cirkon keramičke navlake (cirkonske navlake za zube) te staklo-keramičke.

Najčešće se zubne navlake postavljaju nakon endodontske terapije (čišćenje korijenskog kanala zuba) i nakon ugradnje zubnog implantata.

Zubni tehničari izrađuju zubne navlake po mjeri kako bi se osiguralo da se savršeno uklapaju među okolne prirodne zube pacijenta. Kako bi odredio najbolju opciju, vaš će stomatolog uzeti u obzir sljedeće čimbenike:

 • Položaj i funkcija zuba
 • Položaj vašeg tkiva desni i linije desni
 • Koliko se zub vidi kad se smijete
 • Boje i nijanse okolnih zuba
 • Bilo kakvi znakovi stiskanja ili škrgutanja zubima, što određuje materijal izrade navlake
Smile Dental Lab

Kada je potrebna ugradnja navlake za zube?

U prosjeku jedna od tri odrasle osobe mora nadoknaditi barem jedan ili više zuba.

Navlake za zube obično se koriste u sljedećim slučajevima:

 1. Slabi zubi – zubne navlake štite zube oslabljene strukture, što je obično uzrokovano uznapredovalim karijesom
 2. Puknuti zubi – zubne navlake drže zajedno puknute dijelove zuba i vraćaju im njihov prirodni oblik, funkciju i izgled
 3. Istrošeni zubi – navlakama obnavljamo slomljene ili jako istrošene zube, tipično uzrokovane bruksizmom (škrgutanje zubima) ili zubnom erozijom
 4. Veliki ispuni – zubne navlake mogu pokriti i poduprijeti zube s velikim ispunama kojima je preostalo malo prirodne strukture zuba
 5. Promjena boje zuba – ako su zubi jako promijenili boju i problem se ne može riješiti izbjeljivanjem zubi, navlake za zube mogu biti učinkovito rješenje. Druga opcija mogu biti ljuskice za zube.

Zubne navlake također igraju ključnu ulogu u zubnoj protetici i invazivnijim stomatološkim tretmanima, uključujući čišćenje korijenskih kanala zuba, zubne mostove i zubne implantate:

Zubni implantati

Postavljanje zubne navlake posljednji je korak postupka ugradnje zubnih implantata. Implantatima (umjetnim korijenima zuba) potrebno je nekoliko mjeseci da zacijele, odnosno strastu s kosti.

Implantološki komplet (implantat, nadogradnja impantata i zubna navlaka) zamjenjuje cijeli zub koji nedostaje zbog teškog karijesa, traume ili parodontalne bolesti.

Straumann zubni Implantat - impianto dentale Straumann

Postupak implantacije: Prvo, oralni kirurg izbuši rupu u vašoj čeljusnoj kosti i postavlja implantat. Implantati imaju oblik vijka i izrađeni su od titana, materijala koji se učinkovito vezuje za kost. Ukoliko se radi o vidljivom dijelu osmijeha, na implantat se postavlja privremena navlaka za zube na razdoblje od nekoliko mjeseci dok se proces zarastanja implantata ne završi. Nakon toga stomatolog postavlja konačni rad, odnosno trajnu navlaku.

Uloga navlake: Zubne navlake nalaze se na vrhu nadogradnje implantata (abutment) i jedini su vidljivi dio implantološkog kompleta. Potpuno su prilagođene i vraćaju oblik, izgled i funkciju prirodnim zubima. Navlake na zubnim implantatima traju duže od navlaka na prirodnim zubima jer se ne može dogoditi novi karijes. Zubni implantati mogu trajati doživotno kod zdravih pacijenata koji održavaju kvalitetnu oralnu higijenu.

Čišćenje korijenskih kanala zuba

Postavljanje navlake posljednji je korak endodontske terapije.

Endodontskim liječenjem čisti se zaražena zubna pulpa u oštećenom ili trulom korijenu zuba, uklanjajući potrebu za vađenjem zuba.

Postupak se razlikuje od zubnog implantata jer se korijen zuba obnavlja, a ne zamjenjuje umjetnim korijenom.

privremena krunica - capsula dente provvisoria - denti provvisori

Postupak endodontske terapije: Tijekom zahvata, stomatolog napravi otvor kroz prirodnu krunicu zuba, ukloni zubnu pulpu specijalnim instrumentima te je ispuni posebnim punjenjem. Na vrhu zuba zatim postavi privremenu ispunu.

Uloga navlake za zube: Nakon završetka liječenja posjetit ćete svog stomatologa kako bi se oštećeni zub pravilno obnovio. Najčešća opcija su zubne navlake, a ispune su prihvatljiva opcija samo ako prirodna krunica zuba ima dovoljno zdrave strukture.

Zubni most

Držači (slični navlakama) pristaju na svaki kraj zubnog mosta i služe za učvrstiti most.

Razlikujemo zubni most učvršćen na implantatima i zubni most učvršćen na prirodnim zubima.

Postupak ugradnje zubnog mosta: Tradicionalni mostovi sastoje se od jednog ili više lažnih zuba (pontiksa) koje na mjestu drže navlake. Obično popunjavaju prazninu između jednog ili više prirodnih zuba s obje strane. Zubni mostovi su vrlo izdržljivi i mogu zamijeniti i kutnjake.

Uloga navlake za zube: Stomatolozi pomoću navlaka pričvršćuju most na izbrušene zube, koji se nalaze s obje strane zuba koji nedostaje.

zubne krunice - zubni most - cirkonske krunice - metal keramičke krunice - corone dentali - ponte dentale - zirconio ceramica - metallo ceramica

Koje su prednosti i nedostaci zubne navlake?

Zubne navlake su učinkovit i čest način restauracije zubi. No, kao i kod svakog stomatološkog rada, imaju svoje prednosti i nedostatke.

PREDNOSTI:

 • Prirodnog su izgleda
 • Poboljšavaju vaš osmijeh
 • Mogu popraviti teško oštećene ili trule zube
 • Štite zube nakon čišćenja korijenskih kanala
 • Mogu zamijeniti istrošene ili velike ispune
 • Isplative su
 • Postupak ugradnje je jednostavan i relativno bezbolan
 • Izrađuju se od više vrsta materijala koji odgovaraju svakom proračunu, potrebi i načinu života
 • Brzo vrijeme oporavka
 • Uz pravilnu njegu mogu izdržati 15 do 30 godina
 • Mali rizik od puknuća

NEDOSTACI:

 • Potrebno je trajno uklanjanje (brušenje) prirodne strukture zuba prije postavljanja
 • S vremenom se mora zamijeniti
 • Slabo postavljene zubne navlake mogu se olabaviti i ispasti
 • Potencijalno su moguća puknuća i oštećenja
 • Povećan rizik od osjetljivosti zuba nakon postavljanja (posebna pasta za zube može pomoći u smanjenju ovog problema)

Kakve sve vrste zubne navlake postoje?

Postoji više vrsta zubnih navlaka:

1. Metal-keramičke navlake za zube 

Najčešći restauracijski materijal za navlake za zube i mostove kombinacija je keramike i metala. Kad se keramika i metal zagriju zajedno, keramika se kemijski stapa s oksidima na metalu, što stvara čvrstu vezu.

Metal-keramičke navlake za zube jače su od čiste keramike jer su poduprte metalnom strukturom. Također se dobro uklapaju u oblik, izgled i funkciju vaših prirodnih zuba. 

Iako im je cijena nešto niža, ne pružaju isti nivo estetike jer zbog metalne strukture nisu transparentne poput prirodnih zubi. Naime, s vremenom se, radi povlačenja desni, može pojaviti tzv. “crni rub” jer postaje vidljiva metalna konstrukcija navlake.

2. Potpuno keramičke navlake

Potpuno keramičke navlake izrađene su od porculana. U stomatologiji se porculan koristi za izradu restauracijskih radova u prirodnoj boji zuba, poput keramičkih navlaka, koje oponašaju izgled, oblik i funkciju prirodnih zuba.

Potpuno keramičke navlake koriste se za obnovu prednjih zuba i stapaju se s prirodnom bojom i izgledom okolnih zuba. Jake su, izdržljive i ne pucaju lako.

3. Cirkon keramičke navlake (cirkonske navlake)

Najčešća alternativa potpuno keramičkim navlakama je kombinacija keramike i minerala cirkon-oksida. Ove bezmetalne navlake mogu se koristiti i za prednje i za stražnje zube. Odlikuje ih iznimna čvrstoća, ali i superiorna estetika jer omogućavaju transparentnost i prirodan izgled zuba. 

Cirkonske navlake danas su optimalno rješenje jer predstavljaju idealan spoj funkcionalnosti i estetike.

Navlake za zube - Zubne navlake - Capsula dente - Capsula dentale
4. Kompozitne navlake

Navlake od kompozita jeftinije su od metal-keramičkih i bezmetalnih navlaka. Međutim, stomatolozi ne preporučuju kompozitne navlake za zube jer su osjetljivije na prijelome, trošenje i ne traju dugo.

Kakav je postupak ugradnje navlake za zube?

Navlaka se postavlja nakon čišćenja korijenskih kanala zuba ili ugradnje zubnog implantata. 

Za postavljanje navlake za zube potrebno je svega nekoliko posjeta stomatologu.

Kvalitetnije stomatološke poliklinike koje imaju vlastite zubotehničke laboratorije koriste CAD/CAM tehnologiju za izradu privremenih navlaka za isti dan, eliminirajući potrebu za dodatnim posjetom.

Digitalno planiranje

Prvi posjet – snimanje postojećeg stanja, brušenje zuba i ugradnja privremene navlake

Prvo, stomatolog napravi snimku čeljusti i zuba pacijenta. Zatim brusi i oblikuje zub, ovisno o vrsti zubne navlake. Nakon uspješne pripreme zuba, privremena navlaka se postavlja preko zuba dok se trajna navlaka izrađuje u zubotehničkom laboratoriju.

Drugi posjet – trajna navlaka

Nakon otprilike tri tjedna privremena navlaka se uklanja i postavlja trajna navlaka. Vaš će se zubar pobrinuti da boja navlake za zube odgovara vašim okolnim zubima i da savršeno pristaje na svoje mjesto.

Kakva je njega potrebna nakon postavljanja zubne navlake?

Savjeti za njegu uključuju:

Kontroliranje boli

Kad prestane efekt lokalne anestezije, čeljust vas može boljeti nekoliko dana. Česta je i osjetljivost desni i zuba. Stomatolozi preporučuju jednostavne analgetike, poput ibuprofena, za ublažavanje boli. Ovi lijekovi pomažu u smanjenju nelagode tijekom procesa ozdravljenja.

Ako su simptomi ozbiljni i traju dulje od nekoliko tjedana, trebali biste posjetiti svojeg stomatologa kako biste bili sigurni da nema ozbiljnijeg problema.

Namirnice koje treba izbjegavati s privremenom zubnom navlakom

Dok se izrađuje vaša trajna navlaka, bit će postavljena privremena navlaka za zaštitu izbrušenog zuba.

Tijekom tog prijelaznog razdoblja izbjegavajte hranu i navike koje bi mogle pomaknuti ili slomiti privremenu navlaku, poput sljedećeg:

 • Ljepljiva hrana, poput slatkiša i žvakaćih guma
 • Tvrda hrana, poput tvrdih peciva i orašastih plodova
 • Također biste trebali žvakati na suprotnoj strani usta i izbjegavati čišćenje zubnim koncem oko privremene navlake

Koje su moguće komplikacije sa zubnim navlakama?

Neke potencijalne komplikacije koje se mogu pojaviti nakon postavljanja navlake za zube uključuju:

 • Alergijska reakcija na materijal navlake (kod metal-keramičkih navlaka) ili anestetik koji se koristi tijekom postupka
 • Osjetljivost i nelagoda
 • Krivo postavljena navlaka
 • Karijes na rubu gdje se navlaka i zub spajaju (to je razlog zašto je oralna higijena još uvijek vrlo važna, čak i s navlakom)
 • Problemi sa živcima zuba
 • Crni rub na liniji desni (kod metal-keramičkih navlaka)
 • Ozljeda usta
 • Olabavljena ili puknuta navlaka

Koja je cijena navlake za zube?

Cijena navlake za zube ovisi o vrsti materijala i tehnologiji izrade. U Poliklinici Smile za izradu navlaka za zube koristimo isključivo najkvalitetniju cirkon keramiku svjetski poznatog proizvođača Ivoclar Vivadent iz Lihtenštajna. Navlake za zube izrađujemo pomoću računalne CAD-CAM tehnologije u vlastitom dentalnom laboratoriju što osigurava vrhunsku kvalitetu i preciznost izrade.

Cijena vrhunske cirkonske navlake koje se postavljaju na prirodni zub u Poliklinici Smile kreće od 238,00 €. Cijena cirkonske navlake koje se postavljaju na zubni implantat kreće od 250,00 €.

Zubne krunice - zubni most - krunice za zube - cirkonske krunice - metal-keramičke krunice

Zaključak

Navlake za zube umjetne su zubne krunice koje zamjenjuju oštećene strukture zuba. Izrađuju se u boji okolnih zuba te zamjenjuju slabe, oštećene, trule, obojene i istrošene zube. Također se postavljaju na ugrađene zubne implantate ili na zube koji su podvrgnuti čišćenju korijenskih kanala.

Metal-keramičke navlake najčešće se ugrađuju radi dobrog omjera cijene i kvalitete, međutim cirkonske navlake superiornije su rješenje i pružaju najbolju kombinaciju fukcionalnosti i estetike.

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja ili se želite naručiti na besplatan prvi pregled, u Poliklinici Smile ste uvijek dobrodošli.

Sadržaj

Imate pitanja ili želite dogovoriti termin za besplatan pregled? Pošaljite nam poruku.