Laserska stomatologija omogućila je velik napredak u dobrobiti za pacijente

Upotreba lasera u stomatologiji omogućava visoku preciznost i učinkovitost, istovremeno pružajući pacijentima sigurnu alternativu turbinama („bušilicama“) i pretjeranoj upotrebi anestetika. 

Da bismo razumjeli vrijednost koju ima laser u stomatologiji i njegove brojne prednosti, važno je prepoznati njegovu ulogu u mnogim važnim postupcima. Nadalje, pacijenti bi trebali razumjeti kako im laser u stomatologiji omogućuje da provode manje vremena na zubarskoj stolici i smanje broj posjeta stomatologu.

U nastavku pročitajte čemu služi laser u stomatologiji, zašto je postao nezaobilazan u modernim stomatološkim klinikama i neophodan za dijagnosticiranje i liječenje. Navest ćemo postupke u kojima se obično koristi, vrijednost koju pruža pacijentima te kako utječe na oporavak nakon zahvata.

Što je dentalni laser?

U pitanju je uređaj koji stvara svjetlosnu energiju u vrlo uskoj i fokusiranoj zraci. Ovo lasersko svjetlo izaziva reakciju u dodiru s tkivom, omogućujući uklanjanje ili oblikovanje tkiva. U stomatološkim ili drugim medicinskim primjenama obično se koristi za stvaranje rezova ili uklanjanje malih količina tkiva.

Laseri posebno dizajnirani i razvijeni za stomatološki rad ili oralnu kirurgiju u širokoj su upotrebi od ranih 1990-ih. Tretman dentalnim laserom znatno manje boli i daleko je manje invazivan od tradicionalnih metoda poput mnogima zastrašujuće “bušilice” (sjetite se samo zvuka i vibracija).

laser u stomatologiji - dentalni laser - laser odontoiatrico
Dentalni laser omogućava manju invazivnost brojnih stomatoloških zahvata
Dentalni laser za meko tkivo

Ovo su laseri čije valne duljine omogućuju rad s mekim tkivima, zubnim mesom, krvnim žilama, živcima. Vrlo su praktični za stvaranje rezova, uklanjanje i oblikovanje tkiva desni. Nadalje, laserska terapija može pomoći u liječenju čira na usnoj šupljini i herpesa te je postala popularan alat za liječenje infekcije desni ili parodontalne bolesti.

Zbog sposobnosti uništavanja bakterija te biostimulacije i aktivacije rasta zdravog tkiva koriste se u parodontnim tretmanima odstranjivanja džepova i liječenja periodontitisa. Valne duljine mekih lasera prodiru u meka tkiva, zatvaraju krajeve krvnih žila i živaca što rezultira operativnim zahvatima uz minimalna krvarenja i minimalnu postoperativnu bolest.

Dentalni laser za tvrdo tkivo

Ako je tkivo dovoljno čvrsto, stomatolog može koristiti laser za tvrda tkiva. Korištenje određene vrste lasera omogućava da pacijent ne treba biti podvrgnut anesteziji i dizajnirani su da ne pregriju dijelove zuba poput pulpe, što bi bilo vrlo opasno.

Upotreba dentalnih lasera rezultira ugodnijim iskustvima za pacijente i pomaže povratku u redoviti svakodnevni život brže od tradicionalnih metoda. Kao što je slučaj s većinom medicinske tehnologije, i ova je razvijena kako bi olakšala liječenje i pomogla pacijentima da žive zdravije.

laser u stomatologiji - dentalni laser - laser odontoiatrico

Uobičajene primjene za laser u stomatologiji

Laser u stomatologiji može vam pomoći na mnogo načina i koristimo ga u raznim postupcima.Laseri mogu ukloniti karijes i pripremiti caklinu za primanje ispune (plombe). Može pomoći u oblikovanju desni i čišćenju bakterija u korijenskom kanalu. Mnogi stomatolozi koriste lasere za izvođenje biopsija jer mogu ukloniti male količine tkiva za analizu. Laseri mogu ukloniti lezije usta i dobroćudne oralne tumore i ublažiti bol povezanu s aftama. 

Koriste se za regeneraciju živaca i liječenje apneje u snu. Česta je primjena u estetskoj stomatologiji za izbjeljivanje zubi jer laser stvara sigurnu količinu topline za povećanje učinkovitosti sredstava za izbjeljivanje. Laseri veliku prednost imaju prilikom oseointegracija (zacjeljivanju implantata s kosti), također se mogu uspješno koristiti i u liječenju periimplantitisa (upalnog procesa oko implantata). Koriste se i u ortodontskim zahvatima u svrhu smanjenja boli, ali i stimulacije pomaka zuba.

Neke važne činjenice koje trebate imati na umu

Laseri se ne mogu koristiti na zubima koji već imaju plombe. Ova se tehnologija ne može koristiti oko starih ispuna, niti za uklanjanje neispravnih krunica niti za pripremu zuba za umetanje mosta.U većini tih slučajeva još uvijek je potreban konvencionalan zahvat u lokalnoj anesteziji.

Pacijent uvijek treba nositi posebne naočale kako bi zaštitio oči dok se koristi laser. Sve u svemu, laseri pomažu uobičajene postupke učiniti sigurnijima i bržim, istodobno povećavajući udobnost pacijenta. Uvijek biste trebali otvoreno razgovarati sa svojim stomatologom ili osobljem o svim pitanjima i nedoumicama koje imate.

laser u stomatologiji - dentalni laser - laser odontoiatrico

Prednosti dentalnog lasera

 • Bitno je manje vremena potrebno za rad i znatno manje invazivna metoda u odnosu na konvencionalne tehnike. Sam je postupak znatno brži i jednostavniji.
 • Potreba za anestetikom bitno je smanjena, a u mnogim slučajevima anestetik (anestezija) nije potreban.
 • Minimalna bol tokom i nakon samog zahvata uz smanjen postoperativni edem i minimalno oštećenje tkiva.
 • Manje zamora za pacijenta, stomatologa i osoblje. Brži postoperativni oporavak bez mogućnosti nastanka infekcije jer visokoenergetska zraka uništava bakterije i sterilizira područje zarastanja.
 • Laser smanjuje postoperativnu osjetljivost jer desenzibilizira živčane završetke, reducira broj i virulenciju bakterija.
 • Tretman laserom zahtijeva manji broj posjeta pored skraćenih intervencija kod većine aplikacija.
 • Laserskom tehnologijom bitno se smanjuje krvarenje zahvaljujući pozitivnom hemostatskom učinku jer svjetlo visoke energije pomaže brže zgrušavanje pa je liječenje za pojedine indikacije ovim laserom pogodno i kod pacijenata sa problemom poremećaja koagulacije.
 • Nema nelagodnog zvuka bušilice i neugodnih vibracija u glavi, dakle mnogo tiše i ugodnije za pacijenta.
 • Laserske zrake ne oštećuju zdravo tkivo (ni meko ni tvrdo), naravno uz uvjet pravilnog rukovanja i odabira odgovarajuće energije.
 • Nema ožiljaka nakon laserske intervencije na mekom tkivu jer se radi o potpuno sterilnom rezu.
 • Pečaćenje limfatičkih ogranaka garantira bitno brži oporavak i revitalizaciju tkiva.

Rizici dentalnih lasera

Rizici upotrebe lasera u stomatologiji su vrlo mali. Korištenje pogrešnih valnih duljina ili općenito nerazumijevanje rada s uređajem može dovesti do problema poput oštećenja tkiva. Ali bilo koji kompetentni stomatolog bit će dobro upućen i obučen za upotrebu lasera ili bilo kojeg dijela opreme u ordinaciji. Laseri svakako imaju važno mjesto u modernoj stomatologiji i pacijenti trebaju odabrati ordinacije i klinike koje aktivno koriste ovu tehnologiju i njene brojne prednosti.

Oporavak nakon operacije

Ako vaš stomatolog koristi jedan ili više lasera, vaše bi postoperativno iskustvo trebalo biti pozitivnije nego ako se koriste turbina ili skalpel. Laserska stomatologija relativno je nesmetan postupak i nećete imati otvorenu ranu s kojom se trebate boriti. 

Područje oko zahvata osjetno će biti manje iritirano i puno brže se možete vratiti u svoj uobičajeni život. Ali bez obzira na sve, trebate se pridržavati uputa za njegu i oporavak koje vam da vaš stomatolog.

Stomatologija kojoj je u središtu pozornosti ukupna dobrobit pacijenta 

Dentalni laser igra važnu ulogu u pristupu Poliklinike Smile i našoj filozofiji koja cijelu dobrobit pacijenta smatra dijelom brige o zdravlju usne šupljine. Korištenjem naprednih tehnologija poput laserske stomatologije osiguravamo sigurnost i udobnost svojih pacijenata. Težimo njihovoj emocionalnoj dobrobiti uklanjanjem upotrebe opreme i uređaja koji mogu uzrokovati stres ili natjerati nekog da izbjegne termin za terapiju koja im je potrebna.

Uzimanje otisaka za prototip i deinitivni stomatološki rad

Takvim holističkim pristupom osiguravamo prilagodbu tretmana tako da niti jedan element ne može naštetiti pacijentu. Da bi bili uspješni u tome koristimo najmoderniju tehnologiju, inovativan pristup oralnoj njezi, te najkvalitetnije materijale renomiranih tvrtki Straumann, Ivoclar Vivadent i dr.

U Poliklinici Smile težimo pacijentima ponuditi sigurne i bezbolne tretmane koji će rezultirati zdravim ustima i prekrasnim osmijehom. Neprestano ulažemo u vrhunske tehnologije i činimo sve što je u našoj moći kako bismo pružili najbolje u skrbi o našim pacijentima. A kad su dentalni laseri u pitanju, očekujemo da će im popularnost vjerojatno i dalje rasti s daljnjim napretkom tehnologije.

Sadržaj