Dentalna protetika rješava probleme sa zdravljem, funkcijom i estetikom zuba

Dentalna protetika zamjenjuje ili popravlja nedostajuće ili oštećene zube. Njena uloga je mnogo značajnija od pukog poboljšanja vašeg osmijeha. Nedostajući zub može utjecati na vašu sposobnost žvakanja i povećati rizik od bolesti desni. Također, nedostajući zub može utjecati na zdravlje kosti čeljusti i ugroziti ostale zube.

Zubna protetika dijeli se na nekoliko različitih vrsta, kao što su krunice i implantati, te mobilni protetski radovi, uključujući potpune ili djelomične proteze, koje se mogu vaditi iz usta prema potrebi. U ovom članku proći ćemo pet vrsta dentalne protetike kako biste mogli informirano razgovarati sa stomatologom o tome koja od njih bi vam najviše odgovarala.

Zubna protetika se dijeli na 5 glavnih vrsta

1. Zubne krunice

Dentalna krunica je novi pokrov za oštećeni zub. Krunica može biti izrađena od različitih materijala (metal-keramika, cirkon-keramika, itd.). Krunice su dugotrajna rješenja za zube koji su okrhnuti, napuknuti ili istrošeni. Postavljanje krunice često zahtijeva dva posjeta ordinaciji. 

U tipičnom procesu, stomatolog će:

 • Uzeti otisak vaših zuba.
 • Popraviti sve karijese na oštećenom zubu (ako je potrebno).
 • Izbrusiti zub kako bi ga pripremio za krunicu.
 • Postaviti privremenu krunicu dok se stalna krunica ne izradi u laboratoriju.
 • Nakon nekoliko tjedana, postaviti stalnu krunicu koju će cementira na pripremljeno mjesto.

Stomatološke poliklinike, poput Poliklinike Smile, koje imaju vlastiti dentalni laboratorij i izrađuju krunice na licu mjesta, mogu izraditi finalne krunice u istom danu. Krunice se smatraju relativno trajnim rješenjem i mogu trajati od 5 do 15 godina ili čak i duže uz pravilno održavanje. 

Zubna protetika se izrađuje u dentalnom laboratoriju
U Poliklinici Smile zubna protetika se izrađuje u vlastitom dentalnom laboratoriju

Trebali biste prati i čistiti zub s krunicom kao i bilo koji drugi zub. Krunica može napuknuti ili okrhnuti se s vremenom, ili cement koji je drži može omekšati, što može omogućiti bakterijama da prodru u unutrašnjost i inficiraju zub.

2. Zubni implantati 

Optimalna opcija za zamjenu nedostajućeg zuba je dentalni implantat. Ova dentalna protetika u obliku vijka postavlja se u čeljusnu kost i učvrsti se oseointegracijom, odnosno prirodnim postupkom rasta i zarastanja koštanog tkiva oko implantata.

Evo tipičnog procesa za dentalni implantat:

 • Implantat (nalik vijku) prvo se ugradi u čeljusnu kost.
 • Oralni kirurg može odmah dodati gingiva former (healing abutment) kako bi oblikovao desni. Međutim, kada kvaliteta mjesta ugradnje implantata to ne dopušta (zbog loše kvalitete ili male količine kosti), gingiva former će biti postavljen nekoliko mjeseci kasnije.
 • Gingiva former se zatim uklanja iz implantata i postavlja se nadogradnja (suprastruktura). Krunica ili parcijalna mobilna proteza se pričvršćuje na nadogradnju kao trajni protetski nadomjestak.
Oralna kirurgija
Važno je da zubne implantate postavljaju iskusni oralni kirurzi, poput dr. Slovše

Implantati su vrlo izdržljiva i trajna zubna protetika koja može imati pozitivan utjecaj na kvalitetu života. Međutim, iako se implantati sve više koriste, u slučaju nestručnog postavljanja ili nekvalitetnog materijala, mogu imati neke mehaničke, tehničke i biološke komplikacije, kao što su:

 • Nekvalitetna oseointegracija 
 • Popuštanje cementa
 • Napuknuta krunica
 • Komplikacije u mekom tkivu ili kosti oko implantata

Odluka između implantata ili proteza može ovisiti o trošku i dostupnosti dovoljno kosti za postavljanje implantata. Trošak je također važan faktor kod dentalnih implantata. Implantat može imati širok raspone cijene.

U Poliklinici Smile cijena vrhunskog Straumann implantata s cirkonskom krunicom kreće već od 1.210,00 €. U razdobljima kad su akcije, cijena može biti i niža. Trenutne naše akcije možete pregledati OVDJE.

3. Zubni most 

Kada nedostaje jedan ili više zuba, dentalni most je kompromis između proteza i implantata. Kao što naziv implicira, zubni most je zamišljen da premošćuje prazninu koju ostavljaju nedostajući zubi.

Most je obično pričvršćen na prirodne zube na oba kraja praznine i može biti izrađen od jednog ili više “lažnih” zuba. U nekim slučajevima, most može biti pričvršćen na implantat radi veće sigurnosti i stabilnosti.

Most je često izrađen od porculana kako bi izgledao kao prirodni zubi i mora se redovito prati i čistiti. Posebna vrsta zubnog konca može biti potrebna za kvalitetno čišćenje između mosta i linije desni.

Zubni most
Zubni most je dentalna protetika koja se može pričvrstiti na okolne prirodne zube ili na implantate

Evo tipičnog postupka za dobivanje mosta:

 • Na prvom pregledu, zubi koji će biti potpora s obje strane mosta se oblikuju i uzima se otisak vaših usta. Privremeni most može se napraviti kako bi se popunila praznina dok se trajni ne izradi unutar nekoliko tjedana.
 • Na drugom pregledu, trajni most se postavlja na mjesto. Bilo kakve potrebne manje prilagodbe rade se kako bi most izgledao prirodno i uklopio se u vaš zagriz. Most se zatim cementira na mjesto.

Dobro izrađen zubni most može trajati desetljećima, ali 5 do 15 godina je razumno očekivanje. Troškovi za most mogu varirati ovisno o vrsti mosta, broju krunica i materijalu izrade.

4. Zubne Proteze 

Proteze su zubna protetika koja čvrsto prianja uz desni i izgleda i funkcionira kao prirodni zubi. Također se često nazivaju i lažnim zubima.

Opseg gubitka zuba i vaše preferencije pomoći će odrediti koja je proteza najbolja za vas. 

Zubne proteze
Postoje različite vrste zubnih proteza

Najčešće vrste proteza uključuju:

 • Potpune proteze zamjenjuju sve vaše zube i moraju se svakodnevno uklanjati radi čišćenja.
 • Mobilne djelomične proteze zamjenjuju neke, ali ne sve vaše zube.
 • Fiksne djelomične proteze također su poznate kao mostovi podržani implantatima.
 • Polufiksne proteze na implantatima moraju se svakodnevno uklanjati radi čišćenja (također se nazivaju protezama koje se pričvršćuju na implantate).

5. Zubne ljuskice 

Ljuskice mogu poboljšati boju i izgled prirodnih zuba prekrivanjem tankom pločicom od porculana ili kompozita.

Evo tipičnog postupka za dobivanje ljuskice:

 • Stomatolog će izbrusiti tanki sloj cakline s vaših zuba i uzeti otisak vaših usta.
 • Korištenjem otiska, tehničari u laboratoriju izradit će vaše ljuskice od porculana ili kompozitnog materijala. Proces može trajati nekoliko tjedana.
 • Ljuskice se zatim cementiraju na vaše zube. Ultraljubičasto svjetlo koristi se za brzo učvršćavanje cementa koji drži ljuskice pričvršćenima za vaše zube.

Trebate imati relativno zdrave zube za postavljanje ljuskica. Ljuskice mogu trajati 10 do 15 godina prije nego što bude potrebno zamijeniti ih. Cijena porculanskih ljuskica u Poliklinici Smile kreće od 260,00 € po zubu.

Zubne ljuskice su najbolje rješenje za estetiku osmijeha
Porculanske ljuskice pružaju najbolju estetiku osmijeha

Koje prednosti vam donosi dentalna protetika?

Zubna protetika je korisna jer pruža jednu ili više sljedećih prednosti:

 • Poboljšava izgled vaših zuba, povećavajući samopouzdanje i samopoštovanje.
 • Poboljšava vašu sposobnost žvakanja, omogućavajući vam konzumaciju zdrave hrane.
 • Podržava zdravlje i snagu čeljusne kosti (vilice), čime čuva vaše ostale prirodne zube.
 • Štiti od bolesti desni koja može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Kada trebate posjetiti stomatologa?

Posjetite stomatologa čim prije ako ste upravo izgubili zub ili vam nedostaje zub već neko vrijeme. Nedostajući zub može pridonijeti gubitku okolne kosti i povećati rizik od bolesti desni. Oboje može utjecati na vaše cjelokupno oralno zdravlje. Što duže čekate, šteta može biti opsežnija i nepovratna.

Ostali simptomi koji bi trebali potaknuti razgovor sa stomatologom o protetskim rješenjima uključuju:

 • Napuknut, okrhnut ili istrošen zub
 • Krvareće, upaljene ili bolne desni
 • Osjetljivost ili bol zuba
 • Bilo što u vezi boje ili izgleda vaših zuba što vas smeta

Zaključak

Ugradnja dentalne protetike može biti odluka koja mijenja život. Dentalna protetika može poboljšati vaš osmijeh i kako se osjećate u vezi svog izgleda, poboljšati vaše oralno zdravlje i kvalitetu života. Možete izbjeći probleme vezane uz prehranu, probavu, bolest desni i gubitak čeljusne kosti. Posjetite stomatologa kako biste saznali koja zubna protetika je najbolja za vaše dentalne potrebe i odlučili koje rješenje bi moglo biti najbolje za vaše zdravlje, ali i financije.

Sadržaj

Imate pitanja ili želite dogovoriti termin za besplatan pregled? Pošaljite nam poruku.