Kada se i zašto izvodi vestibuloplastika?

Kao što je predvorje (vestibul) unutarnji ulaz u zgradu, oralni vestibul je poput ulaza u vaša usta. Smješten između usana i obraza te  zuba i desni, zdravi oralni vestibul obično je savršene veličine za vaše prirodne zube.

Ali ako vam je potrebna proteza, možda će vam trebati i operacija poznata kao vestibuloplastika. To je zahvat koji se često izvodi prije postavljanja proteze. Prednost ove pred-protetske oralne kirurgije je produbljivanje vašeg oralnog vestibula kako bi se omogućila veća površina i prostor za potpune proteze, djelomične proteze ili implantate

Proširenje područja također može olakšati održavanje kvalitetne oralne higijene oko novih, zamjenskih zuba.

Ukoliko želite, možete i sami pokušati pronaći svoj donji vestibul povlačenjem donje usne prema dolje (otvarajući vrata, figurativno rečeno ☺) i promatranjem pomoću ogledala područja s obje strane tog malog pregradnog tkiva, zvanog inferiorni labijalni frenulum, ispod vaših desni.

Kada je potrebna vestibuloplastika?

Plitak vestibul može olakšati nakupljanje plaka u ustima. Nakupljanje plaka može dovesti do daljnjih problema, poput upale desni, povlačenja desni i razvoja parodontnih džepova u podnožju zuba.

Ako imate zubnu protezu, plitak vestibul može otežati:

  • Udobno održavanje proteze na mjestu.
  • Održavanje higijene tkiva koja podupiru protezu.

Prije nego što vam stomatolog pomogne odabrati vrstu proteze koja je najbolja za vaše potrebe, napravit će vam pregled usta. To je važno kako bi se sa sigurnošću ustanovilo da je vaša usna šupljina spremna za zamjenske zube. To je pravi trenutak da svom stomatologu kažete o bilo kakvoj oralnoj nelagodi ili problemima s oralnom higijenom koje imate. 

Informacije koje pružite stomatologu i profesionalni pregled mogu pomoći u određivanju bi li vam vestibuloplastika bila od koristi.

Ako ste kandidat za operaciju, vaš stomatolog će vas uputiti oralnom i/ili maksilofacijalnom kirurgu.

Što očekivati tijekom zahvata?

Zahvat vestibuloplastike moguće je izvesti skalpelom ili oralnim laserom. Postoji nekoliko različitih tehnika koje rezultiraju istom razinom boli i oteklina, koje su u svim slučajevima uglavnom male.


Vestibuloplastika skalpelom 

Ova konvencionalna metoda uključuje rezove za odvajanje vezivnog tkiva i nekih mišićnih spojeva u području gdje se obrazi spajaju s desnima, točno u dnu zuba.

Nakon što oralni kirurg napravi rezove kako bi produbio područje vestibula, zašit će obraz na novom mjestu. Kako bi ubrzao proces zacjeljivanja, kirurg bi mogao staviti presađeno tkivo iz drugog dijela usta preko reza. Umjesto presađivanja tkiva iz drugog dijela usta, zacjeljivanje se može pospješiti upotrebom PRP metode, odnosno plazme bogate trombocitima.

Ukoliko imate poteškoća sa zacjeljivanjem rana, kao što je slučaj s nekim osobama koje pate od dijabetesa, vestibuloplastika izvedena pomoću skalpela bi mogao biti najbolji postupak za vas.


Laserska vestibuloplastika
U Poliklinici Smile koristimo dentalni laser za oralno-kirurške zahvate kada god je to moguće.

Laserska vestibuloplastika

U ovoj metodi oralni kirurg koristi oralni laser za uklanjanje mišićnih vlakana i proširenje vestibula. Nakon toga, vaš bi oralni kirurg mogao upotrijebiti drugu vrstu lasera kako bi ubrzao proces zacjeljivanja tijekom nekoliko sesija. Dvije studije pokazuju da laserska tehnika može:

  • Smanjiti ožiljke
  • Izbjeći potrebu za šavovima
  • Koristiti osobama koje pate od poremećaja krvarenja

Razgovarajte sa svojim oralnim kirurgom o najboljoj tehnici za vaš slučaj. I uvjerite se da ćete prije bilo kojeg postupka dobiti odgovarajuću lokalnu anesteziju kako bi cijeli postupak prošao u potpunosti bez boli.

Upute za post-operativnu njegu nakon vestibuloplastike

Nakon zahvata, vaš oralni kirurg može propisati kombinaciju antibiotika, lijekova protiv bolova i tekućina za ispiranje usta kako bi se spriječila bol i nakupljanje plaka. Također ćete dobiti posebne upute za njegu kojih se trebate pridržavati tijekom oporavka od vestibuloplastike, što može uključivati:

  • Održavanje područja čistim tijekom procesa zacjeljivanja
  • Konzumacija meke i tekuće hrane
  • Pridržavanje stroge rutine oralne njege

Dok se oporavljate, vjerojatno ćete posjetiti svog oralnog kirurga radi naknadnih kontrolnih pregleda. Ukoliko imate šavove, možda će ih trebati ukloniti. Primjera radi, u Poliklinici Smile koristimo samorazgrađujuće šavove, koji nestaju sami od sebe te ih nije potrebno vaditi.

Nakon otprilike četiri tjedna, mjesto gdje je izvršen zahvat vestibuloplastike trebalo bi vidljivo zacijeliti. Osim toga, vestibul bi trebao izgledati dublji.

Ugradnja proteza nakon vestibuloplastike

Sad ste već skoro na svom cilju da dobijete zamjenske zube.

Prije svega, izrada vaše proteze mogla bi se obaviti prije same operacije. Ako je tako, vaš ih stomatolog može umetnuti nakon uklanjanja ili samorazgradnje šavova (ako ste ih uopće imali). Međutim, nemojte se iznenaditi ako vaše proteze budu trebale naknadne dorade kako bi odgovarale novom obliku vaših usta nakon operacije.

Izrada proteza u laboratoriju Poliklinike Smile
Dentalni laboratorij može izraditi protezu i prije nego je izvršena vestibuloplastika

Ako vaš stomatolog preporuči da pričekate s postavljanjem proteze dok vaša usta potpuno ne zacijele, postupak postavljanja može započeti mjesec dana nakon operacije.

Naravno, odgovarajući vremenski period za ugradnju proteze ovisit će o tome jeste li ispravno slijedili upute vašeg stomatološkog tima za post-operativnu njegu.


Poruka iz Poliklinike Smile

Vestibuloplastika je samo jedan dio većeg procesa nadoknade zuba koji nedostaju i vraćanja vašeg osmijeha. Također, imajte na umu da će se vaš stomatolog osloniti na vas da pružite potrebne informacije o svim oralnim problemima prije operacije i posvetite se kvalitetnoj oralnoj njezi nakon operacije. 

Ako vam je potrebna vestibuloplastika za udobno nošenje proteze, obratite se našem timu i saznajte sve najvažnije informacije o ovom postupku. Pružite nam povjerenje i pobrinut ćemo se za vaš osmijeh prije, tijekom i nakon zahvata.

Sadržaj

Imate pitanja ili želite dogovoriti termin za besplatan pregled? Pošaljite nam poruku.