Kako izbijeliti zube sigurno i učinkovito?

Možda su vaši zubi izgubili sjaj radi sivih ili žutih mrlja. A vaš osmijeh je jedna od prvih stvari koje drugi primjećuju na vama. Kada se nasmiješite, želite pokazati bijele zube zdravog izgleda. Stoga se vjerojatno pitate kako izbijeliti zube?

Mogu li tehnike izbjeljivanja zubi doista pomoći da se riješite mrlja i promjene boje? I jesu li proizvodi za izbjeljivanje zubi kod kuće sigurni? Mogu li oštetiti vaše zube? Može li izbjeljivanje zubi dovesti do preosjetljivosti zuba? I umjesto korištenja proizvoda za izbjeljivanje zubi kod kuće, biste li trebali razmisliti o plaćanju za profesionalno izbjeljivanje zubi?

U nastavku vam donosimo savjete kako izbijeliti zube kod kuće, ali i objašnjavamo profesionalne postupke izbjeljivanja zubi. Kada shvatite zašto vaši zubi izgledaju neugledno, kako funkcioniraju procesi izbjeljivanja zubi i moguće zamke, bit ćete spremni odabrati najbolju opciju izbjeljivanja zubi za vas.

Što je izbjeljivanje zubi?

Izbjeljivanje zubi je postupak posvjetljivanja boje zuba i uklanjanja mrlja. Možete to obaviti sami kod kuće ili u stomatološkoj ordinaciji.

Izbjeljivanje zuba najčešće se provodi sredstvima za izbjeljivanje na bazi peroksida. Kućni sustavi sadrže od 3% do 20% peroksida (karbamid ili vodikov peroksid). Profesionalni sustavi sadrže od 15% do 43% peroksida.

Općenito, što je otopina jača i što je duže držite na zubima, zubi postaju bjelji. Ali što je veći postotak peroksida u otopini za izbjeljivanje, to bi se kraće smjela zadržati na zubima. Ako ga držite dulje, zubi će se dehidrirati i povećat će se osjetljivost zuba.

Postoje prednosti i mane svake opcije, ali prije nego što odlučite kako izbijeliti zube, razgovarajte sa stomatologom. Neće svi postići zadovoljavajuće rezultate. Izbjeljivanje npr. neće izbijeliti porculanske krunice ili kompozitne spojeve u boji zuba.


Promjena boje zuba

Primjećujete promjenu boje zuba jer su vam zubi požutjeli ili potamnjeli. To može utjecati na cijeli zub ili izgledati kao linije ili mrlje na površini zuba. Postoje dvije osnovne vrste diskoloracije zuba:

 • Intrinzična ili unutarnja promjena boje događa se unutar zuba. Stvari koje mogu uzrokovati ovu vrstu diskoloracije uključuju starenje, ozljede zuba, neka zdravstvena stanja i određeni lijekovi.
 • Ekstrinzična ili vanjska promjena boje događa se kada tvari poput hrane, pića ili duhana zamrljaju površinu zuba. Loša oralna higijena također može biti uzrok.
Zubi žuti zbog pušenja
Duhan je jedan od uzročnika žutih zubi pa se mnogi pušači često pitaju kako izbijeliti zube

Kako izbijeliti zube kod kuće?

Postoji mnogo izbora za izbjeljivanje zubi kod kuće. Neke uobičajene metode uključuju:

 • Trake i gelovi za izbjeljivanje zuba: Naneseni izravno na zube četkicom ili tankom trakom, ovi proizvodi za izbjeljivanje zubi na bazi peroksida obično se moraju nanositi jednom ili dva puta dnevno tijekom 10 do 14 dana. Oni mogu posvijetliti vaše zube za nijansu ili dvije. Rezultati traju četiri ili više mjeseci.
 • Set za izbjeljivanje zuba na bazi udlaga: S ovom opcijom izbjeljivanja zubi, udlaga nalik štitniku za zube puni se gelom ili pastom za izbjeljivanje na bazi peroksida i stavlja na zube jedan do nekoliko sati dnevno do 4 tjedna. Sustave za izbjeljivanje zuba na bazi udlaga možete kupiti ili dati da vam ih stomatolog izradi po mjeri.
 • Set za izbjeljivanje zuba s LED svjetlom: Ova novija opcija uključuje kombinaciju silikonskih udlaga i LED svjetla. Kombinacija formule za izbjeljivanje bez peroksida i LED tehnologije omogućava vrlo brz proces izbjeljivanja i dugotrajne rezultate. Više o ovom setu za izbjeljivanje kod kuće možete saznati OVDJE.
 • Zubne paste za izbjeljivanje zuba: Budući da su blago abrazivne, svaka zubna pasta pomaže u uklanjanju mrlja sa zuba. Ali zubne paste za izbjeljivanje također sadrže kemikalije ili sredstva za poliranje koja pomažu skidanju mrlja bez pomoći sredstva za izbjeljivanje. Zubne paste za izbjeljivanje zuba relativno su jeftine i posvjetljuju zube za otprilike jednu nijansu. Neke sadrže perokside, ali se ne ostavljaju na zubima dovoljno dugo da bi imali snažan učinak na izbjeljivanje.
 • Izbjeljivanje ispiranjem zubi: Možete ispirati zube 60 sekundi dva puta dnevno ovim proizvodima koji sadrže hidrogen peroksid kako bi zubi izgledali nešto malo bjelji.
 • Izbjeljivanje žvakaćim gumama: Žvačete ih kako biste spriječili mrlje nakon konzumacije tvari koje mogu obojiti vaše zube, poput duhana, kave i čaja.
Set za izbjeljivanje zubi kod kuće
Poliklinika Smile u ponudi ima nekoliko različitih sigurnih proizvoda za izbjeljivanje zubi kod kuće

Kako izbijeliti zube na prirodan način?

Prvi korak prema bjeljim zubima je dobra oralna higijena kod kuće. Perite zube pastom za zube s fluorom ili pastom za zube sa sodom bikarbonom dva puta dnevno, čistite zubnim koncem barem jednom dnevno i pijte vodu s fluorom.

Neke druge navike kod kuće također mogu pomoći da zubi izgledaju čišće i bjelje.


Jedite hranu koja pomaže u zaštiti oralnog zdravlja

U takvu hranu spadaju:

 • Mliječni proizvodi: Namirnice poput mlijeka i nezaslađenog jogurta sadrže kalcij i fosfate koji pomažu u zaštiti i obnovi zubne cakline. Sir potiče proizvodnju sline, koja štiti vaše zube od bolesti desni i karijesa.
 • Voće i povrće: Namirnice bogate vlaknima poput jabuka, celera i brokule ne samo da pomažu u uklanjanju plaka, već i povećavaju protok sline. Jagode sadrže tvar zvanu jabučna kiselina koja pomaže u sprječavanju mrlja na zubima.

Kako izbijeliti zube sodom bikarbonom?

Soda bikarbona je blago abrazivna, što pomaže u uklanjanju mrlja sa zuba. Sastojak je mnogih pasta za zube. Možete je koristiti i samu. Samo stavite malo na vlažnu pastu za zube i nježno iščetkajte. Obavezno dobro isperite. Ne činite ovo više od nekoliko puta tjedno. Abrazivna svojstva sode bikarbone mogu oštetiti vašu zubnu caklinu.


Djeluje li aktivni ugljen na izbjeljivanje zubi?

Aktivni ugljen još je jedan abrazivni materijal koji neki ljudi koriste kako bi pokušali izbijeliti svoje zube. Možete kupiti zubne paste i premaze koji ga sadrže. Ali nema čvrstih dokaza da je učinkovit ili čak siguran. Zapravo, korištenje abraziva na zubima može istrošiti caklinu i oni bi radi toga mogli izgledati još žutije.


Što je s upotrebom prirodnih ulja radi izbjeljivanja zubi?

U ovoj tradicionalnoj indijskoj metodi žlicu sezamovog ili kokosovog ulja mućkajte po ustima 15-20 minuta dnevno. Zagovornici kažu da može izbijeliti zube, kao i poboljšati cjelokupno zdravlje zuba. Ali malo je znanstvenih dokaza da doista i djeluje.

Kako izbijeliti zube u ordinaciji?

Profesionalno izbjeljivanje zubi u ordinaciji može brže i učinkovitije posvijetliti zube. Otopina za izbjeljivanje obično je puno jača od one u priboru za kućnu upotrebu. Također, stomatolog može koristiti toplinu, svjetlo ili kombinaciju to dvoje kako bi ubrzao i intenzivirao proces izbjeljivanja.

Za najdramatičnije rezultate – zubi općenito postaju tri do osam nijansi svjetliji – obično je potrebno nekoliko posjeta ordinaciji u trajanju od 30 do 60 minuta. U Poliklinici Smile koristimo lasersko izbjeljivanje zubi koje je sigurno, bezbolno i vrlo učinkovito. Njime postižemo do 9 nijansi svjetlije zube, a rezultati se vide odmah nakon tretmana.

Profesionalno izbjeljivanje zubi u Poliklinici Smile
Ako se pitate kako izbijeliti zube brzo i učinkovito možda biste trebali razmotriti lasersko izbjeljivanje zubi

Kako izbijeliti zube na najučinkovitiji način: koji je tretman najbolji?

Postoje razne mogućnosti izbjeljivanja zubi. Što je najbolje za vas ovisi o vašim okolnostima, potrebama i mogućnostima. Razgovarajte sa stomatologom o tome koje metode ili proizvodi za izbjeljivanje zubi djeluju dobro i sigurni su za vaše zube i oralno zdravlje.

Izbjeljivanje u ordinaciji vrlo je učinkovito, sigurno i dugotrajno. Ali to je često skuplje od opcija u slobodnoj prodaji. Pitajte stomatologa za procjenu troškova prije nego što odlučite kako izbijeliti zube.

Drugi čimbenici koji mogu odrediti najbolju metodu izbjeljivanja zubi za vas uključuju:

 1. Vaše zdravlje zuba: Trebat će vam liječenje problema poput bolesti desni ili karijesa prije nego što izbijelite zube.
 2. Prirodna boja vaših zuba i koliko želite da budu bijeli: Izbjeljivanjem se zasad mogu samo posvijetliti zubi. Ljuskice ili krunice mogu biti jedini način da dobijete istinski bijele zube.
 3. Koje ste prethodne stomatološke tretmane imali: Izbjeljivanje neće djelovati na ispune u boji zuba, krunice ili implantate i moglo bi ih čak oštetiti.
 4. Potencijalni rizici i nuspojave: Izbjeljivanje može dovesti do privremene osjetljivosti zuba i desni. Studije su pokazale da neki proizvodi za izbjeljivanje mogu promijeniti površinu vaših zubi ili ih čak oštetiti.
 5. Koliko brzo želite rezultate: Jedan kvalitetan profesionalni tretman može vam odmah dati željene rezultate. S druge strane, možda ćete morati koristiti proizvode kod kuće svaki dan i nekoliko tjedana da biste postigli slične rezultate.

Kako održati zube bijelima?

Bilo da koristite set za izbjeljivanje zubi kod kuće ili vam zube izbjeljuje stomatolog, možete pomoći u održavanju rezultata redovitim četkanjem zubi i čišćenjem koncem te redovitim posjetama ordinaciji.

Također, izbjegavajte kiselu hranu i pića, onu koja je bogata taninima (tvari koje se nalaze u biljkama koje imaju adstrigentno svojstvo) i onu tamno obojenu koja bi mogla obojiti vaše zube. To uključuje:

 • Crni čajevi i kava
 • Bijelo i crno vino
 • Energetska pića
 • Gazirana pića (tamna i svijetla gazirana pića)
 • Namirnice intenzivnih boja poput borovnica
 • Umaci (soja, rajčica, curry)
Hrana i pića zbog kojih zubi gube bjelinu
Da izbjegnete čestu brigu kako izbijeliti zube, najbolje je izbjegavati pretjeranu konzumaciju hrane i pića koja može obojiti zube

Nuspojave izbjeljivanja zubi

Odluka kako izbijeliti zube važna je za izbjegavanje potencijalnih nuspojava. Izbjeljivanje zubi može učiniti zube privremeno osjetljivima, ili biti neugodno za osobe koje već imaju osjetljive zube. Kada se neispravno koristi, kućni set može dovesti do oštećenih, čak i privremeno izbijeljenih desni.

Izbjeljivanje zubi najbolje djeluje kod osoba sa žutim zubima, a manje je učinkovito kod osoba sa smeđim zubima. Ako su vam zubi sivi, izbjeljivanje zubi vjerojatno uopće neće uspjeti.

Kako biste bili sigurni da je izbjeljivanje zubi vrijedno vašeg vremena i novca, razgovarajte sa stomatologom prije nego što upotrijebite set za izbjeljivanje zuba.

Je li izbjeljivanje zubi sigurno?

Kada se pravilno izvede, izbjeljivanje zubi općenito je sigurno. Ali može nositi određene rizike, ovisno o tome što koristite za izbjeljivanje zubi te koliko često i koliko dugo to koristite. Rizici pretjerano agresivnog izbjeljivanja zubi uključuju:

 • Iritacija desni
 • Povećana osjetljivost zuba
 • Omekšavanje zubne cakline
 • Ogrubljenje površine zuba
 • Oštećenje ili promjena boje zubnih nadoknada poput krunica

Neke studije pokazuju da bi mogli postojati dodatni rizici, kao što su:

 • Erozija (trošenje) zuba
 • Gubitak minerala iz zuba
 • Oštećenje pulpe unutar zuba

Da biste smanjili rizike:

 • Slijedite preporuke stomatologa za izbjeljivanje zubi.
 • Pažljivo slijedite upute proizvođača za korištenje proizvoda za izbjeljivanje.
 • Obavijestite svog stomatologa ako primijetite neželjene promjene na zubima ili općenito zdravlju nakon izbjeljivanja zubi.

Može li izbjeljivanje zubi oštetiti zube?

Izbjeljivanje zubi može oštetiti vaše zube ako je postupak ili proizvod preintenzivan. To je zbog dehidracije zuba i gubitka bitnih minerala poput kalcija.


Zaključak

Mnogi koji iznova žele blistav osmijeh su u nedoumici kako izbijeliti zube. Izbjeljivanje zubi posvjetljuje zube i uklanja mrlje pomoću sastojaka kao što je vodikov peroksid. Postoji mnogo sigurnih i učinkovitih načina za izbjeljivanje zubi, uključujući profesionalni tretman u ordinaciji i proizvode koje koristite kod kuće. Prije nego se odlučite kako izbijeliti zube, važno je da potražite savjet stručnjaka. Stoga, ako imate bilo kakva pitanja, slobodno nas nazovite ili nam pošaljite upit, tu smo radi vas.

Sadržaj

Imate pitanja ili želite dogovoriti termin za besplatan pregled? Pošaljite nam poruku.