O čemu ovisi cijena zubnih implantata i koliko košta implantološka terapija

Kad se pacijenti raspituju o zubnim implantatima, prvo pitanje koje nam obično postave je “koja je cijena zubnih implantata?”

Pitanja o troškovima češća su od pitanja o postoperativnoj boli ili čak o uspješnosti zahvata.

To je u potpunosti razumljivo. Svi mi imamo obitelji koje treba uzdržavati, razne troškove koje treba pokriti i znamo koliko teško može biti uskladiti sve naše potrebe. Međutim, zubni implantati mogli bi vam biti pristupačniji nego što mislite. Prije nego što počnemo nabrajati brojke, želimo vas potaknuti da razmislite zašto je cijena zubnih implantata investicija a ne trošak. U nastavku vam donosimo pregled cijena zubnih implantata i o čemu ovise.

Zubni implantati su investicija

Zubni implantati na prvu izgledaju poprilično skupo, pogotovo kada se uspoređuju s drugim metodama nadoknade zuba. Međutim, proteze i mostovi, dvije alternative, obično se moraju popraviti ili zamijeniti svakih 5 do 10 godina. Troškovi ovog redovitog održavanja mogu brzo nadmašiti troškove jednostavnog okretanja zubnim implantatima, koji mogu trajati cijeli život (sve dok se pravilno brinete o njima). Oni također sprječavaju pogoršanje vaše čeljusne kosti – proteze i mostovi to ne mogu učiniti.

Visual Detail Dental Implants v2 | Anti Covid Popusti

Kako vam se čeljusna kost gubi zbog nedostatka zubi, oblik lica će se mijenjati. Počet ćete izgledati starije. Štoviše, vaši postojeći zubi se mogu početi micati. Čeljusna kost pruža strukturu koja drži korijene zuba na mjestu. Jednom kad nestane, veliki je rizik gubitka preostalih zuba. Zadržati ostatak vlastitih zuba u ustima je neprocjenjivo.

Stoga vam preporučujemo da zubne implantate smatrate investicijom, a ne troškom.

U redu, ali koliko će u mojem slučaju biti cijena zubnih implantata?

Zubni implantati Straumann - dentalni implantati - Poliklinika Smile Opatija

Prvo, važno je naglasiti da je svaki slučaj jedinstven. Međutim, općenito gledano, cijena zubnih implantata, odnosno jednog kompleta (zubni implantat + nadogradnja na implantatu + zubna krunica) kreće se u prosjeku od oko 1.133 €. Ne za cijelu implantološku terapiju, već za jedan implantološki komplet. Naime, nekim će pacijentima trebati samo jedan implantat, dok će drugima trebati nekoliko jer im nedostaje više zuba.

Imajte na umu da je ovo samo cijena zubnih implantata za jedan zub. Postoje i drugi troškovi, uključujući:

  1. Trošak vađenja zuba i korijena
  2. Troškovi snimaka, pregleda, konzultacija
  3. Tretmani prije operacije
  4. Post-operativna njega

Ti dodatni troškovi mogu se kretati i do nekoliko tisuća kuna, čime se ukupni trošak za jedan implantat kreće u rasponu od 1.133 € do 1.600 €. Ali važno je naglasiti da često možete ostvariti popust na ukupnu cijenu.

Terapija nadoknade kosti

Ukoliko ste duže vrijeme bez zuba, lako je moguće da je došlo do gubitka kosti u čeljusti. U takvim slučajevima, prije ugradnje implantata porebno je pristupiti augmentaciji (nadogradnji) kosti presađivanjem vlastite i/ili korištenjem umjetne kosti. 

Regeneracija kosti oko implantata - Augmentacija - nadogradnja kosti

Ovisno o opsegu manjka kosti, postupak nadogradnje može se obaviti istovremeno s postupkom ugradnje zubnog implantata. Ako je u pitanju teži slučaj, najprije se izvodi augmentacija, a implantat se ugrađuje tek nakon zarastanja kosti. Cijena postupka augmentacije kosti kreće od 172,00 € po poziciji. 

U Poliklinici Smile, oralni kirurg može provesti različite postupke nadogradnje kosti: regeneraciju defekata, ugradnju bloka (od 598,00 €) autologne kosti, malo i veliko podizanje sinusa. U većini slučajeva, naš kirurg koristi vašu, autolognu kost kojom se postižu puno bolji rezultati prilikom cijeljenja. Da li vam je potreban takav postupak, ovisi o stanju kosti što se može utvrditi CBCT snimkom koju možete napraviti u našoj klinici.

Cijena zubnih implantata i implantološke terapije i faktori koji na nju utječu

Vjerojatno ste primjetili da cijena zubnih implantata značajno varira između različitih ordinacija i poliklinika. Cijena prije svega ovisi o materijalu koji se koristi te cijeni usluge ugradnje implantata (instrumenti, stručnost doktora, oprema za izvođenje stomatoloških tretmana).

All on 4 All on 6 Straumann Pro Arch | Anti Covid Popusti
Cijena zubnih implantata ovisi o kvaliteti materijala koji se ugrađuju, stručnosti kirurga i dodatnim uslugama

Nije isto ugrađuje li se vrhunska marka zubnih implantata poput onih tvrtke Straumann s doživotnim jamstvom ili neka koja iza sebe nema nikakvih istraživanja niti certifikata. Također, nije isto ugrađuje li vam implantat dokazani stručnjak s višestrukim specijalizacijama i iskustvom od ugrađenih 20.000 implantata u karijeri ili netko tko je tek jučer otvorio ordinaciju.

marchio di impianti dentali
Straumann Dozivotna Garancija Poliklinika Smile Opatija 300x226 1 | Anti Covid Popusti

Tu je zatim razlika u načinu implantiranja, korištenju najnaprednije opreme i procedura u odnosu na rudimentalne metode od prije 10-tak i više godina. Upotreba suvremene opreme (koja je vrlo skupa i mnogim ordinacijama teško dostupna) osigurava visoku preciznost ugradnje implantata, a samim time uspjeh terapije i dugotrajnost rezultata.

https://youtube.com/watch?v=a-zDRUZDA00%3Fstart%3D16%26feature%3Doembed

Razlika je i u korištenju terapijskih postupaka prije, za vrijeme i nakon postavljanja zubnih implantata koji olakšavaju i ubrzavaju proces implantiranja kao i tijek oporavka. Isto tako, nije isto ugrađuje li vam se krunica ili most od najkvalitetnijih materijala, izrađena najmodernijim CAD/CAM tehnologijom ili neko osrednje rješenje.

Digitalno planiranje
Ukupna cijena zubnih implantata može biti nešto veća ukoliko se nadograđuju s vrhunskom protetikom

Sve ovo značajno utječe na cijenu implantata, ali isto tako i na uspješnost terapije i trajnost rezultata. Možda u početku možete uštedjeti s nekim jeftinijim rješenjem, ali dugoročno vas to može znatno više koštati i novaca i zdravlja.

Odabir prave klinike za ugradnju implantata nije jednostavan, a više o tome na što trebate obratiti pozornost možete pročitati u našem vodiču Kako odabrati najbolju implantološku kliniku.

Kako odrediti točne troškove vaših zubnih implantata

Kao što smo ranije spomenuli, ukupni troškovi zubnih implantata mogu se uvelike razlikovati ovisno o slučaju svakog pacijenta. Nekima će trebati pojedinačni implantati, dok će drugima biti potrebni ALL ON 4 tretmani poput Straumann Pro Arch. Uz to, fizičke karakteristike usta svakog pacijenta utjecat će na rad koji će biti potreban i na kraju na vrstu i cijenu implantata.

Najbolji način da saznate koliko će koštati vaši implantati jest početno savjetovanje s našim liječnicima.

Pregled

Naši će liječnici koristiti 3D skeniranu sliku tijekom konzultacija kako bi utvrdili gustoću kosti i utvrdili jeste li dobar kandidat za ugradnju implantata ili će trebati nadograditi kost prije postavljanja implantata.

Nakon vašeg savjetovanja točno ćete znati što treba učiniti i koliki će biti ukupni troškovi. Također će vam biti predstavljene sve pogodnosti koje možete ostvariti te opcije plaćanja i financiranja.

Ne dopustite da vas uplaši cijena zubnih implantata i zaustavi u potrebnoj terapiji

Zatražite početno savjetovanje s implantološkim timom Poliklinike Smile kako biste saznali što je točno potrebno učiniti i koliko će vas koštati. Naš tim liječnika i osoblja zajedno će raditi na izradi vama prilagođenog plana liječenja i predstaviti sve mogućnosti financiranja kako biste dobili zdrav i lijep osmijeh koji zaslužujete.

Sadržaj

Imate pitanja ili želite dogovoriti termin za besplatan pregled? Pošaljite nam poruku.