Zašto je ozonoterapija izvrstan dodatak stomatološkim zahvatima

Ozonoterapija ili terapija ozonom je napredni i znanstveno potkrijepljeni pristup u stomatologiji. Postao je u posljednje vrijeme prilično popularan u stomatološkim ordinacijama koje njeguju holistički pristup zdravlju pacijenata. 

Ovaj “energizirani” oblik kisika izrađen je pomoću precizne opreme i nudi pacijentima siguran, prirodan način za uklanjanje bakterija, gljivica i virusa prije popravljanja zuba. Postoji nekoliko terapijskih prednosti terapije ozonom. Svaka proizlazi iz snažnog oksidacijskog učinka ozona na bakterije, gljivice, parazite, viruse i druge patogene. 

Terapija ozonom - Terapia ozono

Ti mikroorganizmi imaju malo antioksidativnih enzima, ako ih uopće imaju, što ih čini lakom metom za oksidacijsku snagu ozona. Kada se na bakterije i druge mikrobe koji uzrokuju bolesti djeluje ozonom, oni puknu i gotovo odmah umiru.

Zdrave stanice, zahvaljujući svojim antioksidativnim enzimima, ostaju neozlijeđene unošenjem ozona kao plina, ozonirane vode ili u obliku ulja. Smatra se da ozon djeluje uravnotežujuće i na imunološki sustav, pomažući zacjeljivanju. U nastavku pročitajte kako djeluje ozon i koje su prednosti koje nosi terapija ozonom u stomatologiji.

Što je ozon?

Ozon ima tri kisikova atoma u molekuli i predstavlja alotropsku modifikacija kisika. Kao molekula je nestabilan zbog čega je snažan antioksidans. Tome je zaslužan treći atom kisika koji je nestabilan i koji se prilikom oksidacije kombinira s organskim i anorganskim molekulama te ih pritom mijenja ili uništava.

Ozon je u prirodnom obliku plin i sastavni je dio zraka. Kao ozonski omotač, služi za zaštitu Zemlje od štetnih UVB i UVC zraka. Toksičan je za ljude ako ga udahnu te se njime treba rukovati stručno. Dugi se niz godina koristi kao dezinfekcijsko sredstvo, posebno za dezinfekciju vode te prostora u kojima se prerađuje, priprema, pakira i transportira hrana.

terapija ozonom 2 | Anti Covid Popusti

Zašto ozon?

Ozon je prirodna tvar koja često može zamijeniti kemikalije i invazivne tehnike:

  • Ubija infektivne mikroorganizme poput bakterija i gljivica pri kontaktu
  • Poboljšava protok krvi
  • Pojačava imunološke odgovore organizma
  • Ubrzava zacjeljivanje i smanjuje rizik od post-operativnih infekcija

Kako stomatolozi koriste ozon?

Terapija ozonom se koristi kao sastavni dio ili kao dodatak mnogim stomatološkim tretmanima:

Karijes

Karijes koji je izložen plinu ozona će se stvrdnuti. Ponekad u ranoj fazi karijesa nije potrebno uklanjanje karijesa niti ispune. U suprotnom, nakon što završimo liječenje zuba ozonom slijedit će popravak zuba biokompatibilnom kompozitnom (bez žive) ispunom (plombom).

U obliku plina, ozon se može primijeniti na područje karijesa kako bi uništio bakterije koje ga uzrokuju. Plin iz ozona prožima male, duboke žljebove na stražnjim zubima jednako lako kao i glatke površine. Iako ozon uništava patogene pri kontaktu, on također ima pomlađujući učinak na caklinu. Pomaže u procesu ponovnog kalcificiranja i ojačavanja oštećenog zuba.

Čišćenje korijenskog kanala

Zubi koji su toliko upaljeni da im je potrebno čiščenje korijenskog kanala, sada se često mogu spasiti i infekcija neutralizirati, koristeći ovaj tretman. Naime, u uznapredovalim slučajevima kod konvencionalne metode potrebno je ponovno očistiti upaljene korijenske kanale zuba da bi spasili sam zub.

Čišćenje korijenskog kanala zuba

Ali primjenom ozona i posebnog endodontskog nastavka bakterije se temeljitije uništavaju jer se ozon kao plin širi i po područjima koja su nedostupna za mehaničko čišćenje. Zbog toga vjerojatno neće biti potrebe za ponovnim čišćenjem korijenskog kanala zuba. 

Upale čeljusti

Upaljeni korijenski kanali zuba, kavitacije (osteonekrotske lezije) ili čak periimplantitis (upala implantata) često se mogu izliječiti aplikacijom ozona u to područje. Vađenje zuba i operacije čeljusti ponekad se mogu izbjeći.

Osjetljivost zuba

Zubi koji su istrošeni ili slabi mogu biti osjetljivi na vruće i hladno. Ista je situacija u slučajevima povlačenja desni i izloženog korijena (dentina) zuba. Ozon, koji uništava bakterije, može pomoći kod preosjetljivosti. Iako točan mehanizam ozona koji pomaže kod osjetljivosti zuba još nije u potpunosti shvaćen, pacijenti često prijavljuju smanjenu osjetljivost zuba nakon tretmana. Upotrebom ozona učinkovito se riješava problem osjetljivosti zuba u roku od nekoliko sekundi, a efekt traje dulje od uobičajenih metoda.

Izbjeljivanje zubi

Kod zuba na kojima je izvršeno čišćenje korijenskog kanala promjena boje glavni je estetski problem, posebno kod prednjih zuba. Uobičajeno izbjeljivanje zubi zahtijeva mnogo više vremena, a rezultati ponekad nisu zadovoljavajući. Ovdje terapija ozonom daje odlične rezultate. Nakon apliciranja sredstva za izbjeljivanje, na zub se djeluje ozonom. Ovaj tretman ozonom izbjeljuje zub u roku od nekoliko minuta i daje pacijentu ljepši i zdraviji osmijeh.

Terapija ozonom u oralnoj kirurgiji

Ozon može ubrzati stopu zacjeljivanja oralne sluznice jer osim što uništava bakterije, pozitivno djeluje na produkciju faktora rasta. Ovaj se učinak može primijetiti posebno u prva dva postoperativna dana. Usporedba s ranama bez terapije ozonom pokazuje da svakodnevno liječenje ozonom ubrzava fiziološko zacjeljivanje.

Operacija zubnog implantata

Kada se terapija ozonom koristi prilikom ugradnje zubnih implantata, sprječava se post-operativna infekcija i pojačava oseointegracija (srastanje implantata s kosti).

Ozonoterapija u parodontologiji

Za ubijanje patogena koje uzrokuju bolesti desni potrebne su veće koncentracije antibiotika, koje su neizbježno povezane sa štetnim učinkom na organizam jer ubijaju i zdrave bakterije. Ali niti terapija antibiotikom u kombinaciji sa temeljitim mehaničkim čišćenjem ne eliminira 100% bakterija jer svi antibiotici ne djeluju na cijeli spektar bakterija.

Terapija ozonom nema tih ograničenja, jer ozon uništava sve sojeve bakterija. Specijaliziranim nastavkom aplicira se u parodontni džep i u većini slučajeva dobiju se odlični rezultati.

Pozitivna strana primjene ozona je što se organizam ne izlaže antibioticima već se problem rješava lokalno.

Kako djeluje stomatološka terapija ozonom?

Stomatološka terapija ozonom aplicira se radi dezinfekcije, liječenja i sprječavanja uobičajenih problema oralnog zdravlja. Negativni naboj ozona prirodno privlači područja upale i infekcije. Kada je karijes izložen ozonu, ne samo da ubija bakterije koje okružuju zub, već mijenja i okolinu, tako da sprječava daljnji razvoj bakterija. Bakterije koje se razvijaju u ustima vole kiselost. Ozon neutralizira tu kiselost, mijenjajući pH faktor, pa se uništavaju štetne oralne bakterije, što dovodi do zdravih usta i zuba.

Stomatološka poliklinika Smile Opatija - dentalna poliklinika - zubna poliklinika - implantološka klinika

Stomatološka ozonoterapija učinkovit je i prirodan način smanjenja infekcije i upale te je izvanredan preventivni tretman koji pomaže pacijentu da izbjegne potrebu za invazivnijim stomatološkim zahvatima.

Koje su prednosti dentalne terapije ozonom?

Prednosti terapije ozonom u stomatologiji uključuju:

  1. Jednostavno i bezbolno liječenje manjih do srednjih karijesa
  2. Tijekom terapije ozonom ne osjeća se nelagoda
  3. Bez bušenja ili invazivnih postupaka
  4. Smanjuje anksioznost pacijenta
  5. Sigurna i učinkovita opcija za djecu
  6. Zub može zacijeliti i ponovno ojačati
Je li dentalna terapija ozonom bolna?

Ako ste netko tko čini sve što je potrebno da bi se izbjegla upotreba “bušilice”, terapija ozonom može vam pomoći u održavanju zdravlja zuba. Za djecu i odrasle koji se boje stomatološkog tretmana, ova terapija ne uključuje bušilice niti injekcije. Stomatološka terapija ozonom je bezbolna. To je neinvazivna metoda koja između ostalog liječi rane znakove karijesa. Kada se redovito nadzire oralno zdravlje, pacijenti možda nikada neće morati iskusiti bušenje zuba.

Koje je očekivano vrijeme oporavka?

Jedna od zapaženijih blagodati koje donosi ozonoterapija je vrijeme oporavka. Stomatološka terapija ozonom minimalno je invazivna. Budući da nema invazivnih postupaka, omamljujućih anestetika ili lijekova protiv bolova zbog kojih biste se mogli osjećati umorno i mrzovoljno, moći ćete se bezbrižno vratiti svojem svakodnevnom životu čim se završi terapija.

Je li terapija ozonom sigurna?

Terapija ozonom nije nova u medicini. Godinama se koristi za liječenje raznih bolesti. Dentalna terapija ozonom smatra se sigurnim liječenjem koje pomaže u održavanju zdravlja usta i zuba. Liječenje je potpuno prirodno i bez nuspojava povezanih s mnogim lijekovima – to je jednostavno prirodni element, a ne lijek.

Terapija ozonom u Poliklinici Smile

Rad Poliklinike Smile temelji se na holističkom pristupu oralnom zdravlju. Pritom je vaša cjelovita dobrobit dio brige o zdravlju vaših zubi i usne šupljine. U radu koristimo najsuvremenije tehnike za maksimalnu sigurnost i udobnost svojih pacijenata. Isto tako koristimo samo najkvalitetnije materijale svjetskih brendova Straumann i Ivoclar Vivadent.

Uvijek težimo vašoj emocionalnoj dobrobiti, stoga ne koristimo opremu i uređaje koji vam mogu uzrokovati stres ili bol, nego samo inovativan pristup oralnoj njezi i najmoderniju tehnologiju. Samim time terapija ozonom savršeno se uklapa u našu filozofiju i tretmane koji će rezultirati zdravim ustima i prekrasnim osmijehom.

Ukoliko vas zanima terapija ozonom ili bilo koji drugi stomatološki zahvat, obratite nam se putem kontakt forme, mailom ili telefonom i odgovorit ćemo na sva vaša pitanja i nedoumice.

Sadržaj

Imate pitanja ili želite dogovoriti termin za besplatan pregled? Pošaljite nam poruku.